Home
Du er her: Forside > Akvarium > Nybegynnerkaret >
Alle akvarier Akvarietyper Akvariefisk Topp100 Månedens akvarium
Registrer ditt akvarium!
Legg til som favorittakvarium
 
Tilfeldig bekjentskap
© Ole Petter Bjørling © Bjarne Sætrang © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook

Nybegynnerkaret


Et 150 liters Tropisk ferskvannsakvarium som er eid av Entrak

Dette akvariet er med på 0 favorittlister!


Beskrivelse
Et nybegynnerkar, hvor jeg har eksperimentert en hel del for å få fisk, kreps og planter til å trives.

Til å starte med, så var en "feil" jeg gjorde at jeg hadde i alt for mye bunnmateriale. Jord nederst og en grus og sandblanding oppå der igjen. Hele laget er ca 6-7 cm dypt om jeg jevner det helt glatt.

Siden jeg ville ha et fint kar, kjørte jeg på med en hel del planter også, noe som egentlig har gått helt knirkefritt og jeg har ikke hatt noen store algeproblemer. Alle plantene er plassert ca. 10-15 cm fra bakvegg og det samme fra sideveggene.

I starten var jeg veldig engasjert og veldig ivrig på å lage til bakgrunner og annet selv, men fant ut at ekte stein er mye bedre enn falske bakgrunner. Mye mindre arbeid også. Med 3 huler av varierende størrelse, samt med plantene i karet, har fiskene mange gjemmesteder, samtidig som dem har mye tumleplass. (Pansermallene og praktbotiane storkoser seg iallefall.)

En stor hule i bakre høyre hjørne og 2 mindre i midten av karet.

Dette oppsettet har dermed alt inne i et felt i midten av karet, noe som tillater ganske god vanngjennomstrømning, til stor glede for viftereka mi, samtidig som alle fiskene har plenty med tumleplass, samtidig som dem kan skjule seg om det blir for mye action utenfor karet.

Så, hvorfor skrev jeg at det var "feil" å ha så mye bunnmateriale i karet? Dette er fordi jeg har funnet ut at fiskene storkoser seg med endringene som forårsakes av den relativt kraftige vannstrømmen jeg har ordnet. Vannstrømmen danner små groper, noe som Praktbotiane virkelig liker å benytte seg av når dem leker eller jakter på mat. Samt at dem elsker å "surfe" i bakkene ned mot uttaket til sirkulasjonspumpa.

Fiskene jeg har er:
- Orange og svarte Mollyer, hvor noen er buttrumpa, mens andre er slørhaler. Størrelsen her varierer fra 3 til 10-11 cm.
- Pansermaller, 3 til 6 cm.
- Praktbotiaer, 6-10 cm.
- Sakura kirsebærreker.

Så langt, så har jeg mistet totalt 10 fisker siden jeg startet med akvarium. 6 av dem var Mollyer som var gravide når jeg fikk dem og døde av stresset under føding. 2 av Praktbotiane døde når jeg var litt for kjapp med introdusering av dem i karet og en av dem fant jeg nå død under bordet. Den har med andre ord hoppet ut av den smale glippen mellom karet og glassplaten som dekker det. Den siste var en pansermalle som jeg fant død en morgen, halvspist av rekene.

Jeg har lært en hel del av dette og jeg kan vel trygt si at jeg har lykkes. Alle fiskene stortrives og rekene har nettopp formert seg. Et par har vel sikkert blitt mat for fiskene, men det synes iallefall ikke på bestanden i karet.

Til slutt et lite tips til dere som har praktbotiaer: Dem elsker vannstrømmer og effektene av disse. Dem er elvefisk og vil stortrives med ganske enkle grep i karet. Og dem er veldig nysgjerrige!
Rapportér akvarium Registrert: 27.01.2011 Sist endret: 08.05.2011
Mer informasjon om akvariet
Status: Slik er det nå
Substrat: Jord, grus, sand
Lys: Heldekkende armatur
Filtrering: Utvendig
Bakgrunn: Svart folie
Vannverdier: pH: -   GH: -   KH: -
Temperatur: 25°C
Bilder
Fisk, dyr og planter i akvariet
Kommentarer: [Ny kommentar]