Home
Alle akvarier Akvarietyper Akvariefisk Topp100 Månedens akvarium
Registrer ditt akvarium!
Legg til som favorittakvarium
 
Tilfeldig bekjentskap
© Holger Lockertsen © T.K. © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook

Mitt første akvarium.


Et 110 liters som er eid av Jan Heldal

Dette akvariet er med på 0 favorittlister!


Beskrivelse

Dette er vårt aller første akvarium. Vi forsøker å ha nøye utvalgte arter som tilsammen skal utgjøre ett pent og lettstelt akvarium som fiskene trives i.Beboerne velges slik at de kan gjøre mest mulig av renholdet selv (men ikke alt). De velges derfor primært på bakgrunn av hva de spiser. De har nogenlunde samsvarende trivselsnivåer på vannverdiene og plager ikke hverandre. Det er robuste fisk uten sære krav, billige og alminnelige.Renholdere vil vi jo ha, og det inkluderer algespisere, maller, reker og snegler. Vi har derfor 4 SAE, 1 'alminnelig algespiser', to ancistruser, metallpansermaller, noen kirsebærreker, en eplesnegle og noen sandsnegler. I tilleg har vi noen snegler som vi ikke helt vet hva er. De snek seg med noen planter. Da de begynte å bli for mange kjøpte vi to pakistanbotiaer, og de holder sneglebestanden på et moderat nivå.Vi har mellomfinkornet engelsk elvegrus i bunnen, fordi elvegrus naturlig hører hjemme i vann, og er runde slik at ikke mallene skader seg. Mallene hjelper med å holde bunnen ren for matrester, og de liker å kunne velte litt rundt på bunnsubstratet uten å skjære seg.For utseendets skyld har vi også noen platyer, guppyer og neontetraer. De bidrar ikke til renhold, men de ser pene ut. Platyene og guppyene yngler, men holder selv bestanden nede ved å ete ungene sine. :-POppstarten:


Vi benyttet en rask startmetode:

  • Torsdag 14 desember 2006 fylte vi akvariet med skylt elvegrus og vann, samt litt akvariesalt som fulgte med (saltprosent ca. 0,1). (Merk: mange påstår at man kan bruke vanlig salt. Men vi har også hørt at dette IKKE er tilfellet, fordi vanlig salt normalt er tilsatt antiklumpemiddel som kan skade fisken. Dessuten er akvariesalt gjerne tilsatt ekstra fine ting som er bra for fiskene.)

  • Fredagen hadde vi i 5 planter og 2 algeballer og en naursvamp. (Død tørr svamp ment til kroppsvask. De lever i utgangspunktet i havet. Denne svampen har aldri vært brukt. Uåpnet emballasje og ren. Er dekorativ og vil etterhvert gi god grobunn for fine mikroorganismer.)
    I tillegg hadde vi oppi "JBL Biotopol" (bedrer visstnok vannet) og bakterievekstkapsler for hurtigmodning av vannet. Disse bakterievekstkapslene har vi vært veldig fornøyd med, og vi brukte dem flere ganger den første tiden.

  • Lørdagen testet vi vannverdiene, de var helt fine, men litt lav hardhet kanskje. I butikkene sies det at bløtt vann ikke er noe problem så lenge vi ikke vil at fiskene skal lage masse barn.

  • Søndagen kjøpte vi innkjøringsfisk: 2stk metallpansermalle (eter bånnrask og roter i grusen) og 2stk palettciklide hunner. De er bunnetere og spiser noe organisk slam.

  • I ettertid ser vi at vi ikke burde ha kjøpt ciklidene, for de hindret oss fra å kjøpe en del annet som vi ville ha. Problemet løste desverre seg selv når ciklidene ble syke og døde.

  • Vi bruker fôr av angivelig høy kvalitet; Algetabletter, "Elos sv.B" til bunnfisk og "Elos sv.1" til vanlige fisk. Flakfôr er søplemat som eser i magene og forurenser akvariet, så det bruker vi ikke.

  • Kjøpte også en liten mangroverot til 25kr. Mangroveroten er temmelig perforert og fin å gjemme seg i. Noen typer fisk er avhengige av å ha en slik rot å gnage på, deriblant ancistruser.

  • Alt i alt har dette gått veldig bra. Noen fisk har falt fra og andre har kommet til, men det er jo vanlig for begynnere som oss. Nå har det vært ganske stabilt ganske lenge. Fiskene trives og akvariet er rent. Natursvampen måtte vi fjerne ettterhvert som den gikk i oppløsning.Selve akvariet:


Vi har ett "Juwel set-aquarium rekord 110" med medfølgende pumpe og filtersystem. Vi har inntrykk av at filtersystemet er temmelig bra; det har flere forskjellige svamper med spesialiserte funksjoner:


Det har vatt for å filtrere bort mesteparten av synlig gruff og støv, karbonsvamp for kjemisk rensing, en stor grønn svamp som kommer ferdig preparert med bakterier, og to forskjellige store blå svamper som rensende bakterier kan kose seg i. Pumpesystemet suger vannet igjennom dette via to gitteråpninger, en i vannflaten og en nærmere bunnen. Karbonsvampen har vi etterhvert byttet ut med ett slags keramisk filter av sintret glass, som gir ypperlig grobunn for de rensende bakteriene.Annet:


Vi har en diskusjonstråd gående om akvariet:
http://akvaforum.no/forum.cfm?forum_id=1003&thread_id=14267&sr=1&msr=1
Tips og kommentarer mottas med takk!

Rapportér akvarium Registrert: 17.12.2006 Sist endret: 06.05.2007
Mer informasjon om akvariet
Status:
Substrat:
Lys:
Filtrering:
Bakgrunn:
Vannverdier: pH: -   GH: -   KH: -
Temperatur: -
Bilder
Fisk, dyr og planter i akvariet
Kommentarer: [Ny kommentar]
TomEriksen
TomEriksen Bra :)
Godt gjennomført og fint akvarium. Fortjener en plass i favoritlista mi. ;)

Mvh Tom

31.08.08 22:37

Håvard Grimsmo
Håvard Grimsmo Pent!! Jeg er også nyoppstartet og dette var inspirasjon??

27.12.13 08:58