Home
Du er her: Forside > Akvarium > Prescious pond >
Alle akvarier Akvarietyper Akvariefisk Topp100 Månedens akvarium
Registrer ditt akvarium!
Legg til som favorittakvarium
 
Tilfeldig bekjentskap
© Christian Berrum © Linda Widente © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook

Prescious pond


Et 40000 liters Hagedam som er eid av Galemor

Dette akvariet er med på 3 favorittlister!


Beskrivelse
Dette er den gamle låvebrønn som følger med huset vi leier. Den er ca 5 meter bred og 7-8 meter lang, hvor dyp er jeg ikke sikker på. Men en ting er sikkert det er halvmeter med råtnende blader og slikt på bunn. Hev oppi en vannlilje i fjor sommer, den bare forsvant.

Det yrer iallefal av liv, denne sommeren var det fullt av rompetroll og forskjellige insekter. Måtte gå forsiktig når det var fullt av bitte små frosk i hagen, de er bare så nydelige.
Som man kan lese under har jeg oxo vannspissmus i dammen, lagt ved fler bilder etter at jeg har fått fjernet enn del buskas.

17.4.08 Nå har det kommet egg i dammen, frosk og padde regner jeg med. Syntes jeg hørte mistenkelig bråk en kveld jeg hadde lagt meg, men orket ikke stå opp å sjekke, men joda, froskene hadde vært der :D

11.5.08
Salamander i dammen :D 3 stk mellom 5 og 10 cm.

22.7.08
Sommeren er på en måte over alleredet, jeg har endelig fått ryddet rundt dammen, det er jo tonnevis med brennesle og villbringebær. Plantet en hosta jeg har fått og no siv lignende greier.

Jeg bor ikke her lenger, men har det her som minne. Slike små glemte steder er pustehull for dyrelivet nærmiljøet. Håper det vil få stå nogenlunde urørt for videre dyreliv.

For tiden er huset ledig for leie, enn så lenge. ;)
Rapportér akvarium Registrert: 12.02.2008 Sist endret: 21.07.2009
Mer informasjon om akvariet
Status: Gammelt oppsett
Substrat: Råtna blader
Lys: Naturlig
Filtrering: Ingen ennå
Bakgrunn: Naturen
Vannverdier: pH: -   GH: -   KH: -
Temperatur: -
Bilder
Fisk, dyr og planter i akvariet
Mine andre akvarier
Kommentarer: [Ny kommentar]
Tante Astrid
Tante Astrid Froskedam i hagen kunne jeg også tenkt meg. Jeg synes frosker er utrolig skjønne dyr :)

Har du tenkt å ha fisk i dammen? Koselig med fisk, men da er det slutt på at det klekkes frosk der. Fiskene spiser nemlig opp rumpetrollene :(

Håper du får til prosjektet ditt. Det ser ihvertfall lovende ut.

04.03.08 17:34

Galemor
Galemor Nei blir nok ikke fisker oppi der, vet ikke helt om vannet er hundre %, så det tørr jeg ikke, ellers hadde det nok vært yppelig for fisk og overvintre. Første prioritet er å få litt mer vannplanter der og så kanskje et vannfall oxo er det jo den sitteplassen da :D Har oxo vannmus eller no sånt oppi der, ser bare en grå torpedo under vann, frem og tilbake fra steinene. Den er så nydelig med de bena som går som trommestikker. :D

05.03.08 16:59

Tante Astrid
Tante Astrid Ble nesten glad på froskenes vegne jeg nå ;)

Blir ihvertfall spennende å se hvordan det blir etterhvert. Den svømmende gnageren kan muligens være vånd. Søt liten skapning synes jeg, selv om den kan bli en del større enn mus. Denne arten er heller ingen plage innomhus.

05.03.08 18:12

Ciklide
Ciklide du vil ikke rense dammen skikkelig å plumpe oppi noen koi da? :D

11.03.08 20:43

Galemor
Galemor Hmm den er for liten til å være en vånd, den er ikke større enn en mus faktisk, nå kan det jo hende det er et ungt eksemplar som vil vokse betydelig iløpet av sommeren. Men det gjør absolutt igjenting da jeg nærmest elsker alle dyr og amfibier og insekter som ikke biter eller er giftige osv. :)

Hmm koi, vel de krever ganske rent og oksygenrikt vann ifølge det jeg har lest, og så lenge jeg ikke er sikker på hva humlumskheter som gjemmer seg i vannet (ligger som nabo til jordet og hvor blir egentlig alt vannet fra huset av??(åpen kum)) også vil jeg jo verne om de dyra som alleredet har etablert et forhold til dette stedet. Frosk er jo tross alt på utryddningstrua og det vil ikke jeg ha skylda for :) Håper med tid og stunder at jeg får rensket vannet (nogenlunde) slik at det kanskje oxo kommer salamander dit. Det ville vært rosinen i bolla som noen sier. :D

11.03.08 20:53

Galemor
Galemor Kan tenke meg koi i dam, men det blir når jeg har kjøpt hus og fått lagd dam i hagen. Å ha koi er jo nesten som å skaffe seg husdyr for resten av livet, med tanke på at de tross alt kan bli 70 år.

11.03.08 20:55

Tante Astrid
Tante Astrid Glad du vil beholde den til froskene og salamanderne, jeg ;)

Kanskje det er en vannspissmus du har i dammen da. Den er ingen gnager, men insekteter. Står litt om den her også. Ser nesten ut som en liten muldvarp :)

11.03.08 21:25

Galemor
Galemor Er nok den ja. Så gøy.

12.03.08 09:00

RunarH
RunarH Noe sånt som dette er noe jeg kunne brukt sommeren på:D Det må være gøy å få rensket hele dammen og få inn noen gullfisk og/eller koi:D

13.03.08 19:58

Galemor
Galemor Ja om du er på ferie her nede er det bare å ta seg en tur og renske opp litt. Takknemlig for all hjelp jeg kan få :)

13.03.08 20:39

Galemor
Galemor Nå har jeg telt 7 klaser med froske/ padde egg. Gleder meg vilt til det klekker. Ifjor var vannet helt stappa med rompetroll.

20.04.08 20:56

Tante Astrid
Tante Astrid Oj, så morsomt! Savner å bo på landet når jeg leser slikt.
Du får prøve å ta noen bilder og legge inn her når de klekker så kan jeg sitte her å være misunnelig ;)

21.04.08 00:29

Galemor
Galemor Nå har jeg sittet i nesten en time på brua og kost meg i sola. Hørte en frosk som kvekket, men så den ikke :( jammen har det ikke kommet 3 klaser til med egg, så nå har jeg 10 oppi der :D. Vet ikke om det er sånn at enten frosken eller paddene begynner å legge egg først eller om det er sånn at de tar det når de kommer.
De klasene som kom først begynner iallefall og vises at det er liv, de svarte prikkene har begynt å bli mer avlange med hale, bitte små rompetroll med andre ord :)
Frosker er utrolige, ikke nok at de finner tilbake til dammen de ble født i, men jammen vet de ikke oxo hvor eggene ble lagt og derfor burde legge sine for størst mulig overlevelsesprosent. Er ikke veldig pent oppi der nå med masse alger, skal ta bilde og legge i bloggen min. Men mye liv er det iallefal, masse små kryp som svømmer rundt, så her er det bare å komme for å få levendefor til fiskene sine. ;)

21.04.08 18:04

Tante Astrid
Tante Astrid Hvis jeg husker riktig fra skoledagene så legger froskene eggene sine i klaser, paddene legger sine etterhverandre som en snor og salamanderne legger eggene sine enkeltvis. Dvs at du antagelig har bare froskeegg i dammen enda.

21.04.08 19:18

Galemor
Galemor Ååå ja da så, greit da. Har alltid trodd padder og frosker legger egg i klaser og salamander legger egg i kjede, men at den ene typen legger enkeltvis og den andre i kjede. Men når du sier det, så ble jeg jammen usikker. Hmm hvor kan man få sjekket ut slikt da?

21.04.08 19:28

Tante Astrid
Tante Astrid Her og her ;)

21.04.08 22:03

Karolina
Karolina Så utrolig gøy det må være med så masse liv i dammen :)) Jeg hadde nok ikke tatt fisk i dammen i det hele tatt hadde jeg vært deg.. Men det sier du jo selv så. Er viktig å bevare norske dyr :)

15.05.08 23:45

Galemor
Galemor Takk ja utrolig gøy, var bortom og tittet nå like før jeg satte meg her og så jammen to salamandere. Så liv er det masse av.

16.05.08 16:29

Galemor
Galemor Salamandrene ser jeg nesten hver gang jeg stikker bortom og venter litt, men vannspissmusen har jeg ikke sett mer til siden i vinter. Det er noen gedigne vannkalver oppi der som prøver det de kan for å få tak i rompetroll, men virker som rompetrollene erter den. Satt og så på tidligere idag og da svømte de bort til den og når den prøvde få tak i dem bare svinset de unna.
Salamandere er virkelig flotte dyr, ser ut som små krokodiller. Ikke er de særlig redde heller. Er de uti vannet bryr de seg ikke mye med at man går rundt og ser på dem.

23.05.08 21:44

Galemor
Galemor Det ser jeg fint ute, mellom 7 og 8 på kvelden skinner sola sånn at man ser helt til bunnen. Da kan jeg følge med på alt som skjer.
Tenk da jeg var liten fant jeg knapt rompetroll og nå er det så tjukka at dammen er fullstendig full av dem.

06.06.08 16:55

CiklideSyka
CiklideSyka kult
salamander er ikke det ulåveligt i norge da??

25.03.09 19:49

Galemor
Galemor De var der fra før, eller kom av seg selv. Da er det lov, men det er ikke lov å fange eller flytte.
Det er heller ikke lov til å ødelegge dammen.

30.03.09 21:20

CiklideSyka
CiklideSyka okei
så det er ikke låvt å frekte fra damark til norge?

30.03.09 21:37

Galemor
Galemor Nei, det er ulovlig. :)

06.04.09 20:17

Matti79
Matti79 Jeg er litt misunelig jeg ; ) Må nok komme opp og kikke en dag

12.04.09 09:20

Galemor
Galemor Bor desverre ikke der lenger, men stedet er til leie da, om man kunne tenke seg å bo der :)

19.04.09 21:48