Home
Avansert søk Gå til forum for snegler og skalldyr Snegle- og skalldyrgalleriet

 
Endre info Finn akvarier med dette dyret Legg til i bokmerkene dine
Rubrikk
Andre har dyret sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Rita Aspevik © Andreas Bjørvik
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Caridina multidentata

Amanoreke

Bjarne Sætrang
© Bjarne Sætrang (25 bilder)
Tone Andreassen -mette- Kjell-Vidar Kleiva -mette-
Beskrevet: Stimpson, 1860
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Engelsk populærnavn: Amano Shrimp
Tidligere/andre navn: Caridina japonica
Japanese Swamp shrimp
Amano shrimp
Yamamoto shrimp
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
Vanskelighetsgrad: Lett
Lett
Maks. størrelse: 5.0 cm
Kjønnsforskjell: Hunnen blir større. For å se kjønnsforskjell kan man se på prikkene på rekens kropp. Hvis prikkene er runde og uregelmessig arrangert er det en hann. Er de arrangert i rettere linjer er det en hunn. Hunnen har også større "mage-parti".
Fór og fóring: Omnivore help

Spiser alger og planterester. Vil også spise på voksende planter dersom den ikke får noe vegetabilsk tilskudd. 
Beskrivelse av alle dyr med genus 'Caridina': Caridina er en stor gruppe med sine 120 arter. Noen av disse artene er svært karakteristiske, mens andre er svært vanskelige for lekfolk å artsbestemme.

Det finnes to moduser av formering hos Caridina. C. japonica og C. serratirostris formerer seg på den primitive måten med et enormt antall små larver som lever et planktonisk liv i havet de første ukene. Å drette reker med denne primitive formeringsmodusen har vist seg å være svært krevende i akvarium. Det har dog lykkes med C. japonica av amatører.

C. serrata og endel andre små Caridina praktiserer den spesialiserte formeringsmodusen. Hunnene bærer 20-30 egg i 28-33 dager. De er da fullt utviklede reker uten spesielle behov for salt eller planktonisk føde.

Akvariet for Caridina artene trenger ikke være større enn 10liter. Det er viktig at det ikke finnes filterinnsug som rekene kan forsvinne inn i. Bunnfilter eller diverse svampfilter er derfor ideellt. Caridina artene bør holdes i kolonier på flere individer. Da blir de mindre sky. I matveien er de svært enkle. De lever av alger og rester etter alle typer fiskemat. De spiser til tider også det fiskene allerede har fordøyd og bidrar dermed til hygieniske forhold i akvariet. I et artsakvarium for reker bør det være kraftig belysning for økt algevekst. På grunn av sin lille størrelse kan Caridina lett bli offer for glupske fisk, men det er overraskende å se hvor flinke de er til å unnvike farer.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: C. multidentata er en velkjent algespisende reke. Nesten gjennomsiktig og gjemmer seg lett. Fredlig både mot fisk og andre reker.

C. multidentata praktiserer den primitive modusen for formering. Dette betyr at hunnen slipper opptil flere tusen larver som skylles ut i havet hvor de lever et planktonisk liv de første 8-10 ukene. Etterhvert utvikler larvene seg til små reker gjennom metamorphose og starter et liv langs bunn. De trekker da opp i elver hvor de lever en ren ferskvannstilværelse resten av livet.

C. multidentata har blitt drettet i akvarium med varierende suksess. Det er veldig få som har klart det, og det er kun en liten brøkdel av larvene som klarer overgangene fra larve til reke.

Arten skiftet navn fra Caridina japonica i 2006 etter at en ny studie viste at C. japonica er samme art som den tidligere beskrevne arter C. multidentata.

Vær forsiktig med å ha denne sammen med litt aggressive fisk, som for eksempel palettciklide, da den lett kan bli mobbet.
Lokasjon
Asia » Japan
Asia » Taiwan
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 35 cm
Min. størrelse i liter: 40 Liter
Temperatur: 23-28o C
PH i vannet: help 6.0 - 8.0
GH (Hardhet): help 2.0 - 20.0o dH
Endre info Endret sist: 09.11.10-13:43 av Ivar Berge