Caridina multidentata (Amanoreke)


© Bjarne Sætrang
Vanskelighetsgrad
Lett
  Andre navn
  • Caridina japonica
  • Japanese Swamp shrimp
  • Amano shrimp
  • Yamamoto shrimp
Engelsk:
  • Amano Shrimp
Latinsk navn Caridina multidentata (Stimpson, 1860)
Orden/Familie Orden: Wikipedia
C. multidentata er en velkjent algespisende reke. Nesten gjennomsiktig og gjemmer seg lett. Fredlig både mot fisk og andre reker.

C. multidentata praktiserer den primitive modusen for formering. Dette betyr at hunnen slipper opptil flere tusen larver som skylles ut i havet hvor de lever et planktonisk liv de første 8-10 ukene. Etterhvert utvikler larvene seg til små reker gjennom metamorphose og starter et liv langs bunn. De trekker da opp i elver hvor de lever en ren ferskvannstilværelse resten av livet.

C. multidentata har blitt drettet i akvarium med varierende suksess. Det er veldig få som har klart det, og det er kun en liten brøkdel av larvene som klarer overgangene fra larve til reke.

Arten skiftet navn fra Caridina japonica i 2006 etter at en ny studie viste at C. japonica er samme art som den tidligere beskrevne arter C. multidentata.

Vær forsiktig med å ha denne sammen med litt aggressive fisk, som for eksempel palettciklide, da den lett kan bli mobbet.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Caridina
Caridina er en stor gruppe med sine 120 arter. Noen av disse artene er svært karakteristiske, mens andre er svært vanskelige for lekfolk å artsbestemme. Det finnes to moduser av formering hos Caridina. C. japonica og C. serratirostris formerer seg på den primitive måten med et enormt antall små larver som lever et planktonisk liv i havet de første ukene. Å drette reker med denne primitive formeringsmodusen har vist seg å være svært krevende i akvarium. Det har dog lykkes med C. japonica av amatører. C. serrata og endel andre små Caridina praktiserer den spesialiserte formeringsmodusen. Hunnene bærer 20-30 egg i 28-33 dager. De er da fullt utviklede reker uten spesielle behov for salt eller planktonisk føde. Akvariet for Caridina artene trenger ikke være større enn 10liter. Det er viktig at det ikke finnes filterinnsug som rekene kan forsvinne inn i. Bunnfilter eller diverse svampfilter er derfor ideellt. Caridina artene bør holdes i kolonier på flere individer. Da blir de mindre sky. I matveien er de svært enkle. De lever av alger og rester etter alle typer fiskemat. De spiser til tider også det fiskene allerede har fordøyd og bidrar dermed til hygieniske forhold i akvariet. I et artsakvarium for reker bør det være kraftig belysning for økt algevekst. På grunn av sin lille størrelse kan Caridina lett bli offer for glupske fisk, men det er overraskende å se hvor flinke de er til å unnvike farer.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Kjønnsforskjell Hunnen blir større. For å se kjønnsforskjell kan man se på prikkene på rekens kropp. Hvis prikkene er runde og uregelmessig arrangert er det en hann. Er de arrangert i rettere linjer er det en hunn. Hunnen har også større "mage-parti".
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Spiser alger og planterester. Vil også spise på voksende planter dersom den ikke får noe vegetabilsk tilskudd.
Oppdrett Flere hanner omringer en hunn og befrukter henne. Hunnen bærer så eggene til de klekker til små larver, og da sprer hun dem ut i akvariet. Larvene trenger imidlertid saltvann for å
Minimum størrelse liter på akvariet 40 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 151)
Temperatur 23° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 20
Sist endret 09.11.10 kl 13:43 av Ivar Berge
151 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne dyret
Caridina multidentata (Amanoreke) er den 4. mest populære dyret i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av dette dyret

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om dyret)

Annonser med denne dyret
Andre har dyret sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Mona Opland
Reklame for plussmedlemskap