Sommerfuglciklide

Har nettopp kjøpt to sommerfuglciklider til mitt 64 liters akvarium. Har ingen erfaring med fiskene og lurer på ALT!

Har lest litt her i forumet, men vil gjerne vite mer. Gjerne alt om de fantastiske fiskene.

Alt er av interesse, så spre gjerne av din visdom!
[URL=null]http://akvaforum.no/profile.cfm?id=1925[/URL]
Nå skal jeg være veldig forsiktig med å gi råd ang disse fiskene - har nemlig ikke fått dem til her :-S
Jeg vet iallefall at de er veldig kresne på vannkvaliteten, bør ha sand som bunnsubstrat, da de liker å sile den gjennom gjellene, samt at de ikke tåler røde mygglarver særlig godt..

Flotte fisker er det iallefall
Takk for rådene. Har hatt de et døgn og det virker som om de trives. Når vet man sikkert om de trives?

Jeg har ikke sandbunn, hvor avhengige er de av det?

Har også sett en del innlegg på forumet om bakgrunn på akvariet. Hvor viktig er det?

De får tørrfor i dag. Det samme som de andre fiskene. Hvor kjapt må jeg kjøpe annet fòr? (de sa ikke noe om det i butikken)
Jeg forsøkte å holde Sommerfuglciklider i begynnelsen av min akvariehobby. Det gikk dårlig. Det gikk en uke eller to, kanskje tre uker, så døde de en etter en hver gang. Begynte å sture, ble blekere, og stod for seg selv halvt i skjul. Jeg tror jeg forsøkte 6 stk før jeg ga opp.

Dette er lenge siden, så jeg vurderer nå å prøve dem igjen. Det er veldig pene fisker.

De fortjener egentlig å ha sandbunn, ettersom disse fiskenes naturlige instinkter er å sile sand gjennom gjellene når de driver med matleting. Små spiselige partikler holdes igjen, og blir spist, mens sanden siles ut igjen.

Gi dem ikke røde mygglarver. Gi heller sorte mygglarver og/eller frossen artemia og annet. Og som nevnt ovenfor i forrige post, pass nøye på vannkvaliteten. Rent vann og gode vannverdier er veldig viktig med denne fisken.
Takk for svaret. Det er fint å se at folk stiller opp med sin kunnskap.

Hvor fort bør jeg kjøpe "riktig" fòr? De spiser jo alt det de andre spiser...

Hvor viktig er bakgrunn?

Holder det å sjekke vannkvaliteten i en akvarie-butikk? Eller bør jeg kjøpe eget teste-utstyr?

Jeg har hatt sommerfuglciklider og er vel en av dem som har fått dem til. Jeg har hatt egg og yngel på dem flere ganger, og har hatt mange generasjoner av dem (med innsmett av ny fisk, for å unngå innavl).

Jeg hadde ikke sandbunn før det siste paret jeg hadde (har hatt småkornet grus), og har heller ikke opplevd problemer med vannkvalitet eller røde mygglarver. Hos meg fikk de røde mygg omtrent en gang i uka og elsket det. Har prøvd svarte mygg, men det rørte de ikke.

Det beste for sommerfuglciklidene er selvfølgelig sand, og hvis man har muligheten bør man gi dem det beste. Grus fungerer, men det er dette med disse instinktene da... Jeg opplevde også at yngel hadde litt trøbbel med å forsvinne ned mellom gruskornene, og da kom de seg ikke opp uten hjelp. Sand er nok absolutt det beste.

Jeg vil anbefale deg å ha et godt og varmt kar til sommerfuglene. Mine trivdes best fra 26-28 grader. Ha god beplantning og gjerne litt stor-bladede planter. I tillegg lønner det seg å ha noen flate skifersteiner plassert rundt omkring på bakken i karet. Min erfaring er at det beste er når en av steinene ligger i nærheten av varmekolben og når denne ellers er omgitt av litt skjul (andre steiner, planter). Andre mener at det ikke har så mye å si hvor steinene ligger, men varmekolbesteinen har vært min desidert mest populære.
Hvorfor flate steiner og storbladede planter? Sommerfuglciklidene foretrekker å legge egg på slike steder.

Når ser du om de trives, spør du. Sommerfuglene viser godt med fargene når de har det OK. Når de stråler med fargene sine mye av tiden, er ting ganske bra for dem. Når de i tillegg spiser godt, er aktive og kanskje viser seg fram for andre sommerfuglciklider ved å stråle ekstra mye, så er livet ganske bra for dem.

Sommerfuglciklider er stort sett fredelige fisk. Hanner vil ofte bryske seg litt seg imellom, og du kan fort se maktkamp mellom to hanner (skjer også innimellom mellom hanner og hunner) der fiskene står "nese mot nese" og "stanger", - truer. Par som har egg napper ofte litt i hverandre for å gi signaler om at "nå er det din tur til å passe på". Ellers er det en grei fisk å ha sammen med andre fisk.

Mange lurer på trikset for å få de til å legge egg. Min erfaring er at det stort sett skjer når omgivelsene ligger til rette for det. De vil gjerne ha litt ro, og i overfylte kar kan det være verre å få til. Når hormonene løper løpsk, skjer det stort sett uansett. Jeg hadde et kar med ca 60 ungfisk/store yngel, som tydeligvis plutselig nådde puberteten hele gjengen. Da var det små egg-samlinger overalt der man kunne ane en flat overflate. Disse ble heldigvis fort spist opp. Sommerfuglciklidene er imponerende som foreldre, og passer godt på egg og yngel. De veksler på jobben, og mens en er ute på matjakt, står den andre på vakt. Du kommer sikkert ikke til å lykkes første gang, dersom dette er et ungt par. De trenger ofte noen runder for å lære seg hvordan ting skal gjøres.
Et godt vannbytte med litt kaldere vann enn det som er i karet + fôring med mygglarver eller artemia ca 5-10 minutter etterpå, kan sette i gang lek. Du ser at leken starter når fiskene rister seg inntil hverandre. Etterhvert vil de finne seg en stein/blad og gå vekselsvis over med egg og melke.

Vær forøvrig forsiktig når du bytter vann: Iskaldt vann kan gjøre stor skade på sommerfuglciklidene. Litt kaldere enn akvarievannet er bra.

Fôr: Sommerfuglene spiser mye forskjellig, og det er nettopp det du bør gi dem. Gi variert fôr, og gi gjerne frossenfôr innimellom. Det elsker de. Tørfôr funker også godt.

Du spør om testeutstyr: Du bør skaffe deg en nitritt-test og en ph-test. Da har du muligheten til å sjekke vannet når du har mistanke om at noe ikke er som det skal. Det blir fort kjedelig med mange turer i butikken med vannprøver, og for min egen del tilførte nettopp dette med testingen en ny dimensjon til akvaristikken. Husker ikke hvor mye disse testene koster, men jeg tror det er mellom 120-200 kr, og da har du den en stund.

Om bakgrunn:
Dette er vel egentlig smak og behag, men jeg opplever at fiskene er mindre stressa når de kun har innsyn på en side av karet. Bakgrunn er ikke noe must, men jeg foretrekker det (etter å ha levd et halvt år uten).
Det gir også et helt annet inntrykk av dybde i karet. Liker du ikke disse kitsch-aktige glorete bakgrunnene, så kan du lage en selv. Det finnes mange varianter, og mange tråder her på forumet om det.

Og: Fortsett å spørre hvis det er noe du lurer på! Jeg elsker å prate om sommerfuglciklider... Jeg har ikke noen akkurat nå, og savner disse nydelige sjarmtrollene veldig.

Knut B.
Dette var imponerende!!!! Tuuuusen hjertelig takk!

Jeg prater også gjerne mer om sommerfuglciklider, har fått helt dilla!

Har sett så mange innlegg her på forumet som indikerer at de er vanskelige å få til å overleve. Må si jeg er mye roligere nå....

Jeg har bare 64-liters akvarium, så jeg nøyer meg med disse to flotte fiskene, men synes det er vanskelig å se om det er en hun og en hann. De ser veldig like ut, spør du meg.

Hva skjer om det ER to hanner?

Ang. to hanner sammen: Jeg fikk dessverre feil i butikken og endte opp med to hanner. Det gikk ikke så bra. Det ble en del slossing før jeg fikk solgt unna det ene. Hvis du er usikker på kjønn, har du mulighet til å legge ut bilder så kan vi kanskje hjelpe deg?
Ang. mat så elsker min (har bare en for øyeblikket) svarte mygglarver. Det får han som ekstra godis i tillegg til vanlig flakfor.
To hanner sammen betyr som oftest trøbbel. De vil ganske sikkert hevde seg mot hverandre, og slåss. Hunnen er rødere i buken enn hannen, - og når hun er eggklar er hun knallrød. Hannen har mer "pønkesveis" framme i luggen (helt framme i ryggfinnen) enn hunnen. Generelt har hannen større og mer utstrakte finner enn hunnen. Det er umulig å se forskjell på godt voksne fisk, men kan være vanskeligere på ungfisk. Jeg synes ofte hannene er kraftigere i formen, mens hunnene er noe smalere i kroppen. Du får se om du kan legge ut bilder, så skal vi se hva vi finner ut.
Hakker de mye på hverandre, eller ser de ut til å trives greit sammen? I fall det siste, så har du trolig en hann og en hun...
De hakker ikke i det hele tatt på hverandre. Men, så har jeg bare hatt de i to døgn også....

Tenkte jeg skulle på Biltema og kjøpe sand mandag. Noen gode råd om hvordan jeg skal få byttet ut steinen på en skånsom og effektiv måte?
Det er jo noen fisker i akvariet nå....
Det er noen som har tatt hele grus/sandskiftet med fisk i karet, og de mener det går helt greit. Det blir mye grums i vannet og det er vanskelig å holde oversikta over hvor fiskene er til enhver tid, i tillegg til at det blir endel stress. Stress blir det vel egentlig uansett.

Da jeg gjorde det, hadde jeg fisk + noe akvarievann + varmekolbe + luftestein i en bøtte og filter + akvarievann i en annen bøtte. Plantene tror jeg at jeg hadde oppi begge bøttene. La filteret gå i bøtta det står i, så unngår du at bakteriene som er i det dør mens du jobber. Har du ikke luftpumpe/luftestein, så tror jeg det går helt greit for fiskene å være uten i den timen eller to du holder på.

Du bør ha litt bøtter tilgjengelig (og alle bøttene må kun være brukt til akvariestell, - ikke bøtter som har vært vaskemiddel i og slikt).

Tøm hele akvariet så godt du klarer for grus. Det er ikke å anbefale å gjøre slik som meg, og tenke at "nå er jeg lei, og det gjør sikkert ikke noe med litt grus bakerst i karet, - det vises jo ikke uansett". Når sandsnegler eller corydoras eller andre gravende vesener setter i gang, kommer grusen fort opp igjen og går sin gang rundt i akvariet. Ikke pent.

Jeg kjøpte meg en stor lekespade til å tømme grusen ut med.

Når alt er tømt, er det sandas tur. Den skal egentlig skylles, men min erfaring er at det går veldig greit å bruke den uskyllet også når det gjelder biltema-sand. Her vil muligens noen protestere. Det har gått fint for meg, iallefall. Pass på å ha gode lag med sand der du skal ha plantene dine. Det fineste blir nok å la det skråne bakover, med mer og mer sand.
Det kan være greit å sette en tallerken/skål i bunnen når du skal fylle på vannet tilbake igjen, for da unngår du at sanda blir virvlet rundt overalt (hell vannet ned i tallerkenen).

Så monterer du alt tilbake og setter fisken inn.

Lykke til!

KnB
Nå er det gjort. Har byttet ut halve akvariet. En halvpart med grus, en halvpart med sand (kompromiss med kona, hun liker grus best).

Det var en omfattende operasjon, men det ble overraskende lite grums i vannet etterpå. Gikk greit og sommerfuglene ser ut til å trives med den nye bunnen. Helt riktig, de var kjapt nede på bunnen for å suge inn og spytte ut sanden.

Biltema var utsolgt for blåsesand, så jeg måtte på akvariebutikk for å kjøpe. Synes sanden er litt grov, 1-2 mm, men sommerfuglene var interessert. Kanskje jeg skal etterfylle med litt blåsesand?

Har også forsøkt å ta bilde, men har ikke bra nok kamera. Får ikke tatt noen gode bilder. Men, de er fortsatt like gode venner, ikke noe "knuffing".

Jeg fulgte også ditt råd (mot mange andres råd) og kjøpte røde larver... tenkte de kunne få en godbit i morgen, etter alt de har vært gjennom... kjøpte også "granulat-fòr". Har du noen erfaring med det?

Har også lagt inn skiferstein, rett ved varmekolben. Håper det blir en suksess.

Jeg har sett et innlegg her på forumet om "krystallklart" vann. Det er IKKE mitt vann når jeg skifter det. Tydelig gult i fargen.. Er det vanlig?

Håper jeg ikke forstyrrer alt for mye med alle spørsmålene...
Forresten.. jeg lurer på en ting til...(sikkert flere ting, men en ting jeg kom på nå).. Hvilke fisker bør jeg absolutt IKKE ha sammen med sommerfuglene om jeg skal ha sjans å få til yngel?
Hvilket granulatfôr har du kjøpt?

Jeg ville unngått raske, aggressive fisk. Det er for mange å nevne, men du ser jo litt av atferden i dyrebutikken. Se også på profilene i kunnskapsbasen.
Unngå andre ciklider. Av fisker jeg har hatt, var SAE (siamesisk algeeter) en plage for sommerfuglene, - ikke fordi de stjal egg eller var aggressive, men fordi de var vanskelige å jage og fordi de var så brå og kjappe, og sommerfuglene ble utrolig stressa av dem. kardinaltetra/neontetra er notoriske eggtyver.

Som tidligere nevnt; mine sommerfugler likte røde mygg og det gikk bra. Mange andre har opplevd problemer. Vær forsiktig, og se an reaksjonen på fiskene.

Når det gjelder deling av akvariet med sand/grus: Det skal godt gjøres å få det til å holde seg delt i to deler... Før eller siden vil det nok blande seg og det blir ikke like pent...
Nå er det snart så du får blomster på døra Knut. Tusen takk for at du tar deg tid til å svare

Foret jeg har heter: Nutron Biogran, medium, fra Prodac. De virket sånn passe fornøyde. I kveld tinet jeg litt røde mygglarver. DET var en HIT! Han (som jeg tror er en han) slukte i seg maten og spyttet IKKE ut igjen. Det gjør han med flakene og granulatet. Hun (som jeg tror er en hun) spiser som vanlig godt. Men, "hun" er likevel mye mindre enn han. (Kan det være et tegn på kjønn?)

"Hun" er også mye mer aktiv i å jage bort andre fisk fra sin lille krok. Er det noe som kan indikere kjønn? "Han" bryr seg nesten ikke om andre kommer på besøk...

Pokker! Jeg har 10 neontetra i akvariet! Da får de en stor jobb med å forsvare eggene (om det blir noen). Er jo ikke sååå farlig. I tillegg til neontetra har jeg 1 seilfinnemolly og 4 platy.... to algeetere (av den vanligste sorten) og 3 gule snegler... Høres det bra ut?

Delingen var et resultat av stor demokratisk aktivitet på hjemmebane. Jeg har lest advarselen din, men kona er fornøyd! he-he. Kan ikke vinne alle slag....

Fargen på fiskene er fortsatt flotte og de ser ut til å trives, men jeg er fortsatt ikke heeeelt trygg.....

Har du noen erfaringer å dele når det gjelder pumpa? Jeg har renset den minst en gang i uken, men føler at det detter av mer skit når jeg løfter den ut av akvariet, en det jeg får renset av i springen. Jeg har lest at man ikke skal rense svampene i springen... men hva er vitsen da? Da ender jeg opp med masse skit i akvariet og en svamp som er renset i møkkete vann...

Knut B,
hvis du vil dele av dine erfaringer med oss i fiskebasen blir vi glade!!
Bare trykk på "endre profil", og tast ivei!

Spesielt ang oppdrett, men alt er av interesse.
Ivrig svelger jeg all informasjon som kommer i forumet, og så blir jeg plutselig litt usikker... For jeg ser at det er en art som heter Blå Sommerfuglciklide... Den er veldig lik den som heter Sommerfuglciklide. Hvordan kan jeg være sikker på at det er en sommerfugl og ikke en blå sommerfugl?

Har gått gjennom kvitteringen fra Oslo Zoo Senter, et lite hefte som fulgte med, og der står det bare Sommerfuglciklide. Ville de skrevet det hvis det var en Blå Sommerfuglciklide?

Er jeg i trøbbel hvis det er en Blå?
MC Darup: Takk for tilliten, - kanskje jeg gjør det, ja. Dugnadsånden for et fantastisk nettsted som dette er absolutt til stede.

Jan: Bare hyggelig! Jeg kjenner ikke til fôret du har kjøpt, og har lite å si om det. Hunnene er ofte noe mindre enn hannene, så det er en mulig indikasjon, - men ikke et sikkert tegn på kjønn. Hvis jeg ikke husker helt feil, så har hunnene også en hvit flekk i nakkeregionen, og den vises spesielt godt når de skal advare andre fisker eller når de selv blir truet. Tror også hunnene har noen hvite flekker i det svarte på siden (noe usikker her...).
Trolig er den som holder seg i "sitt hjørne" en hunn som begynner å forberede et "rede". Hannen kommer nok til å markere seg mer når det er egg på gang.

Ang. andre fisk: Som nevnt går relativt mye sammen med sommerfugler, også de fiskene du har. Neontetra er røvere (de kan røve egg på den mest utspekulerte måter, - en ofrer seg og får den voktende sommerfuglcikliden etter seg, mens resten spiser opp eggene), men de kan også få sommerfuglciklidene til å være mer påpasselige og følge opp egg og yngel bedre, - så det kan være både og. Får du egg, anbefaler jeg en lampe ved siden av akvariet på natta slik at sommerfuglene får sett farene før de har gjort skade.

Demokratisk aktivitet på hjemmebane kan nok lønne seg på lang sikt, så det var sikkert et lurt valg .

Ang. pumpa: Så lenge filteret ikke yter merkbart dårligere, skal det ikke renses. Møkka og bakteriekulturen i filteret er gull verdt for stabiliteten i karet ditt, og den skal renses minst mulig. Husker du hvilken pumpe du har? Jeg renser sjelden min pumpe (såpass sjelden at jeg har problemer med å anslå hvor ofte jeg egentlig gjør det, - det går iallefall måneder mellom hver gang, mens jeg skifter vann minst en gang i uka).

Når renser pumpa så tapper jeg først ca 5 liter akvarievann i en bøtte. Så demonterer jeg filteret og renser hver del forsiktig i vannet. Jeg renser det altså i "skittent" vann. Årsaken til rensen er på en måte først og fremst for å øke gjennomstrømmingen, og ikke for å få det gullende rent. Det SKAL være litt skittent. Jeg klemmer litt på filterpatronene i bøtta, men vrir de sjelden opp. Når du vasker i rent vann/varmt vann fjerner du såpass mye av de gode bakteriene at vannkvaliteten i karet kan bli ustabil. Litt møkk i filteret er bare bra.
Igjen, tusen takk for gode svar! Du er i ferd med å bli min akvarie-mentor

Jeg sjekket (selvfølgelig) i morges, og JA jeg fant noen prikker på den minste sommerfuglen. Den jeg tror er en hun. Blå/hvite prikker på det svarte området på siden av fisken. Det var ingen prikker på den største. Fant ikke noen hvit flekk i nakkeregionen, men jeg skal sjekke igjen.

Når det gjelder pumpa, så skal jeg sjekke ut navnet. Har fortsatt bruksanvisning og kvittering.. Synes bare det detter av så mye mer skit i akvariet når jeg demonterer pumpa i forhold til hva jeg får vasket av i springen. (fra nå av får skylt av i bøtta he-he)
Har lest en del om både bolivianske og vanlige sommerfuglciklider, og mange ser ut til å mene at de flekkene og prikkene og småtingene ikke er sikre indikasjoner på kjønn, at dette kan være tilfeldig og utvannet i oppdrett osv. Men skal ikke si for mye bastant, det er bare inntrykket jeg får fra andre verden over som har disse
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap