Utgått flakfor (side 2)

vet ikke hvor mabge som husker det, men til åpske for et eller to år siden, så fikk egga en 4 dager lengre periode, altså best føre datoen kommer 4 dager senere enn det som var normalt.

best føre dato er som sakt best før, men det står ikke brukbart før, jeg personlig regner med at tørrfor kan som sagt brukes ut måneden eller ca 30 dager etter best føre uten problem.

Men angående mitt spm? Hvor lenge er torrfóret holdbart etter at boksen har blitt åpnet?
Inaktiv bruker
Tangloppa
[QUOTE=david g]jeg sjøner ikke hvorfer å kaste det fore når det fremdeles kan gis til fiskene jeg vile heler ha brukt det opp og så kjøpt ny forboks etter den er oppgrukt =:-D


En best før dato på mat og næringsmidler; er en veiledende dato som anbefaleret tidsrom for hvor lenge mat bør anvendes.

Spiser du ofte mat som er gått ut på dato selv, David? De fleste av oss gjør nok ikke det.

Hvorfor skal fiskene dine gjøre det, for at du skal spare penger?

At man benytter maten ut den måneden det står merket på boksen er jo greit, men utover det er nok ikke å anbefale.



jep jeg har spist mat som ikke var oppnet som var gåt ut på dato og det smagte faktisk got =
david g
jep jeg har spist mat som ikke var oppnet som var gåt ut på dato og det smagte faktisk got =:-D


Hehe, ja, men her snakkes det jo nettopp om mat som er åpnet. Det er liksom det som er poenget... er boksen åpnet så forsvinner næringen i maten. Så blir det jo bare å fylle magen med noe som ikke gir hverken næring, vitaminer eller energi.

Har boksen vært uåpnet er nok det en litt annen diskusjon.
Inaktiv bruker
min menin er jo at det er tul å oppne en ny fiskefor boks vis det er bare noe ijen i bunden =
Jeg fryser ned flakfor og granulatfor og tar opp porsjoner som varer en måneds tid om gangen. Dette er absolutt å anbefale siden store bokser er billigere enn flere små.

Pass på at tørrfor som tiner må være lukket for å hindre kondens.
men vil ikke maten bli fuktig i fryseren?

Og en åpnet boks er altså holdbar fram til best føre datoen?
Plussmedlem
Dammed
Og en åpnet boks er altså holdbar fram til best føre datoen?

Nei, en uåpnet boks skal være holdbar fram til "best før" datoen.
Kjøper du en boks i butikken i dag så kan det hende at det står f.eks. 08/10 på denne. Men åpner du den samme dag så vil fôret ha blitt dårlig lenge før august 2010.
Du bør bruke opp fôret innen få måneder. Innen 6 måneder som du selv antyder i et annet innlegg er vel fornuftig. Gjerne noe før.
Håvard Støre Andresen
Jeg fryser ned flakfor og granulatfor og tar opp porsjoner som varer en måneds tid om gangen. Dette er absolutt å anbefale siden store bokser er billigere enn flere små. Pass på at tørrfor som tiner må være lukket for å hindre kondens.


Dette er det beste og rimeligste får en hver akvarist. heller kjøpe store bokser og ta opp noe engang iblandt. i fryseboksen holder maten seg evig.
Den dumeste stede å lagre fiske maten, som mange gjør er oppå akvarie, gjerne oppå lysarmaturet. her blir det fort 30-40C¨' og maten tørker ut fortere en du aner.
Da kan du regne med at matetn er dårlig selv om den ikke har godt ut på dato.
Jeg spiser rett som det er mat som har gått ut på dato. Enten det er åpnet eller uåpnet. Det er bare å bruke nesen/fornuft.

Noen varer er faktisk bedre etter utløpsdato. (Selv om det nok ikke gjelder tørrfor da.)

Forøvrig er jeg fan av metoden som Håvard bruker.
Helt enig Trygve, og øyene, begynner det å bli grønt, så kaster man det. Hehe.

Og takk for svar, har nemlig kjøpt en del malle tabletter, og siden jeg nå lengre ikke har en malle så vlir jo den maten stående. :/ Men da fryser vi den.

Vanlige fryseposer funker gull?
Trygve Lillefosse
Jeg spiser rett som det er mat som har gått ut på dato. Enten det er åpnet eller uåpnet. Det er bare å bruke nesen/fornuft.:-) Noen varer er faktisk bedre etter utløpsdato. (Selv om det nok ikke gjelder tørrfor da.:-)) Forøvrig er jeg fan av metoden som Håvard bruker.

HEHE best før, ikke så værst etter???
Inaktiv bruker
fryse ned tørfor til fiskene det må jeg prøve =
Hysteriet med datoer har vel en solid bakgrunn i vår overflod av velferd.
Er det noen som har bevis for at tørrfôr er flott den 18/8, men bare vomfyll den 30/8?
Greit nok vil vitaminene kunne reduseres, men det er også andre ting i fôr som slett ikke bare fordamper. Blandt annet proteinene og karbohydratene er holdbare til tusan.

Med ett variert kosthold, bestående av ca 30% tørrfôr, 30% frossetfôr, 30% levendefor og 10% kjærlighet (), vil fiskene ha det meget bra - oftest for bra. Dette være seg om fôrboksen ble åpna i går, eller for 2 år siden.
Og ja, jeg bruker fôr som gikk ut på dato for lang tid siden. Det eldste, gikk ut før jeg fikk 375litern - og det er jo bare 5-6år siden....

Som Håvard er inne på, er det oppbevaringen som ofte tar "livet" av fôret. Setter du boksen på ett varmt armatur, vil vitaminene fort ødelegges, men ut over dette har det ennå næringsverdi.

Skal være så ærlig å innrømme at jeg mer enn gjerne eter egg som har vært i kjøleskapet en måned etter at datoen gikk ut, kjøtt som gikk ut på dato i forrige uke (og ennå lukter friskt), ost som gikk ut for ett par måneder siden, men ennå ikke er grønn, og bruker melk som gikk ut på dato en gang i juli.
Har ennå ikke daua av det, ennå ikke hatt magesjau av det, og ikke hatt mer enn ett måltid som smakte noe underlig.
Vi mennesker trenger faktisk å utsette oss for annet enn såpevann.... Vi er i ferd med å bli en rase som dauer bare noen nyser på andre siden av fjorden

Dere tror sikkert nå at jeg er en kjip jæ...., men det handler ikke om det.
Jeg hater å kaste fullt brukbar mat, når mennesker daglig sulter ihjel ellers i verden.
Det er stor forskjell på "Best før" og "siste forbruksdag". Så her må en klare å skille litt. "Best før" betyr faktisk det. Den er best før, men kan brukes etter det også. Matvarer som er merket med "siste forbruksdag" skal en ha den største respekt for. Her snakker vi om mat som blir bedervet og faktisk kan gjøre folk syke. Så får man heller handle inn etter forbruk slik at en unngår å kaste mat. Ingenting som er gått ut på dato blir puttet i min munn, og ikke til fiskene mine heller. Og nei, jeg dauer slettes ikke selv om noen nyser på andre siden av fjorden :P

Da sønnen min var i militæret fikk de utdelt stridsrasjoner som var produsert i 1982, altså før han var født! Ifølge han var det ikke noe feil ved disse.

Må bare applaudere deg Frank, for det perspektivet du har på mat som er brukbar, men som "er utgått på dato".

Hilsen ei som er født ca midten av forrige århundre og som også er "utgått på dato".
evoT
Da sønnen min var i militæret fikk de utdelt stridsrasjoner som var produsert i 1982, altså før han var født! Ifølge han var det ikke noe feil ved disse.
Død mann på boks, er like ille om den er 1 år, eller 50 år gammel :p
Eldste jeg selv har dytta i meg, var fra -69, altså en tanke gamlere enn det jeg selv er.
Kunsten med å tilberede denne er å svi den til det ugjenkjennerlige, slik at en ikke vet at den dytter i seg 30år gammelt dau hest :S

Siden vi er inne på forsvaret og siste forbruksdag: Jeg var i saniteten mesteparten av min tid i grønne klær, og her ble medisiner benyttet lenge etter at datoen var passert - hele ti år etter!
Rett å slett siden medisinene var akkurat like gode, og produsentenes ønske om økt salg ikke falt i fisk.
Eneste som aldri ble brukt etter at datoen gikk ut, var ting som må være helt sterile, slik som hansker, kanyler etc.

Til slutt kan jeg nevne at det beste måltidet jeg noensinne har dytta i meg, var en kalvebiff som ble solgt til ca 15% av opprinnerlig pris. 20 spenn for drøye kiloet, kunne ikke la være å slå til da.
Når jeg kom hjem, så jeg at det måtte være noe muffens med merkingen;
Kjøttet var pakket 8uker tidligere!
Tok da kontakt med slakteriet, og de kunne fortelle at de hadde hatt feil på systemet i ett månedsskifte, slik at i stedet for 4 uker (1 uke modning, 3 uker transport og salg) ble til 4uker + en måned. Varsel var sendt til alle butikker som mottok av denne forsendelsen, men tydeligvis ble dette varselet ikke lest av alle.

Siden kjøttet var av typen som pakkes mens det ennå damper av skrotten, er det mer eller mindre sterilt, og det var ikke antydning til vond lukt eller smak.
Har aldri smakt så mørt og godt kjøtt, og hele sulamitten gikk ned på høykant den kvelden.
Kalven hadde altså blitt slakta i overkant av 8 uker tildligere, men kjøttet var ennå perfekt.

PS: Minst holdbar til, tar alltid høyde for at ting ikke alltid pakkes like godt, fraktes like skånsomt, og oppbevares like optimalt.
En kan derfor svært ofte bruke slike produkter i lang tid etter endt dato - selvsagt bør en være forsiktig, men vi mennesker er faktisk skapt for å ete annet enn blodfersk mat innimellom
Det er tydeligvis svært delte meninger om dette Men det er som nevnt ofte at fiskefôret er fullstendig feil oppbevart. Ser ofte akvariebilder der fôrboksene står midt oppå det varme lysarmaturet.... adjø, vitaminer!

Selv spiser jeg ikke mat utgått på dato. Har bare ikke lyst.
Jeg husker faren min ble hoppandes gæern på meg en gang, da jeg hadde hjulpet han med husvask og rydding. Jeg tok et overblikk i kjøleskapet samtidig, og kastet alt som var gått ut på dato... inkludert en rømmeboks, som riktignok var uåpnet, men gått ut en måned tidligere.
Den rømmeboksen ble han spesielt sinna for at jeg hadde kastet, for rømme, det smakte bare ENDA bedre om den var "godt moden" mente han....*urk*
Men, han er jo vokst opp på bondegård i etterkrigstiden, med sau, gris og ku på gården, så han vet vel litt mer om matproduksjon av melke- og kjøttprodukter enn jeg... hehe.

Men fisk og skalldyrprodukter skal man være forsiktig med å spise etter utg. dato. Det finnes ingenting som blir like bedervet som det, når det først er blitt dårlig kan det gjøre en virkelig syk.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap