15-liter

Heihei
Fikk før sommern en 15-liter (40x20x20) av ei venninne, og har grublet hele sommern på hva jeg skal gjøre med det.. Er det noe særlig annet enn reker jeg kan ha oppi der? Blir glad for alle forslag
Har også gått med tanken om en skorpion oppi der, men vil gjerne har litt forslag på hva annet jeg kan bruke det til
litt reker kan du nok ha oppi der ja
hmm, forslag til hvilke reker? har ekstremt lite erfaring med reker.. går det ann å blande forskjellige typer, er noen aggressive mot andre arter, og hvordan er det best å innrede akvariet da?
hva med snegler?
Helt personlig synes jeg du kan ha en kampfisk i en innkjørt 15-liter.
Men det er mange som er uenig med meg i dette, så du bør søke så mye info som mulig og deretter bestemme deg
etter min mening er kampfisk fyyyyyyy i så lite kar.. også andre fisker.. til nød yngel for en liten periode...
men noen reker og snegler går nok bra da
fant noen reke typer som var til salgs så kan du jo titte litt på dem..
takk takk, jobber på dyrebutikk, så får de rimelig billig der, men skal se hva jeg finner
men kan ikke forstå at en 15-liter skal være for liten for en kampfisk, da de i vill tilstand bor i grunne pytter i sørøst-asia?
saffen
etter min mening er kampfisk fyyyyyyy i så lite kar.. også andre fisker..


Hvorfor er Kampfisk fy i en 15 liter? Har du noen vitenskapelig forklaring på det? Andre fisker? Ja selvfølgelig om vi snakker om f.eks Botia, Paroonhai,Gullfisk etc.... Men å være motstander av antall liter på generellt grunnlag blir bare fjollete, etter min mening. Man må jo se på artens opprinnelige levekår?
saffen
etter min mening er kampfisk fyyyyyyy i så lite kar.. også andre fisker.. til nød yngel for en liten periode... men noen reker og snegler går nok bra da
Kampfisk går helt fint i en 15 liter, så lenge man passer på å ta hensyn til de behovene en kampfisk har. Som f.eks romtemperert vann ved vannbytte og at fisken trenger å være alene. I et lite kar er det viktig å passe på at forurensningen holdes til et så lavt nivå som mulig. Dette kan gjennomføres ved å passe på å ikke overfóre, og ved å bytte vann to ganger i uken. (Eller oftere dersom vannprøvene tilsier at det er behov for det.) Man bør ha tester for ammoniakk, nitritt og nitrat for å kunne holde øye med om vannet blir byttet ofte nok. Det som er dilemmaet med kampfisk i et så lite kar, er om man er mye på reis, og ikke kan bytte vann ofte nok.
[URL=http://home.c2i.net/svein_antonsen/html/oppdrett.htm#]Her [/URL]kan du lese om kampfiskhold, skrevet av en opdretter.
ja, tviler for at det blir kampfisk i karet mitt, det blir liksom litt for "kjedelig", men ser ingen grunn til at jeg ikke skulle kunne hatt det hvis jeg ville..
Kan ha et par killier også...
malarone
men kan ikke forstå at en 15-liter skal være for liten for en kampfisk, da de i vill tilstand bor i grunne pytter i sørøst-asia?


I vill tilstand bor de ikke bare i grunne pytter!
Hvis du leser på siden til Svein: Sveins Dyreverden og går på stell kan du lese om kampfiskens liv i det ville der det står at de: Villbettaen lever i risåkere, små vanndammer og diker, svært ofte med lav vannstand og gjørmete forhold. og Hannbettaen tar et revir, i villtilstand er det ca. 80- 120 cm. Tambettaen har ca. 60-80 cm. (sitat fra Sveins Dyreverden)
uansett så skal jeg ikke ha kampfisk i miniakvariet mitt, og grunnen til at jeg startet denne tråden var ikke for å diskutere om man må ha minst 500liter til en hannkampfisk eller ikke, men ville gjerne ha noen tips til hva jeg kan ha i mitt 40cm lange, 20 cm brede og 20 cm høye akvarie..
malarone
takk takk, jobber på dyrebutikk, så får de rimelig billig der, men skal se hva jeg finner :) men kan ikke forstå at en 15-liter skal være for liten for en kampfisk, da de i vill tilstand bor i grunne pytter i sørøst-asia?


De grunne "pyttene" er mye større en 15 liter, de pyttene er sikkert mange 1000liter store,, bare grunne, ikke dyperer 10-30 cm.
Det var en litt spesiell form på det akvariet. Gjør det litt enklere å innrede også

Vil tro du fint kan holde reker og snegler i dette, men det lønner seg antagelig å ha dekkglass siden de ellers kan finne på å ta seg en tur ut. Kirsebærreker skulle passe fint for en nybegynner. Fine å se på er de også og lette å få unger på.

Vær obs på at reker ofte er enda mer ømtåelige i forhold til vannkvaliteten enn fisk så det er viktig å ikke putte de oppi før karet er skikkelig innkjørt. Et lite filter, feks Fluval 1+, skulle fint få plass selv i dette lille karet. Går det ikke i høyden så kan du faktisk legge det sidelengs. For å gjøre det rekesikkert så kan du modifisere det.

Vet at enkelte også holder reker i beholdere uten filtrering, men karet må likevel stå og kjøres inn først (bakteriene koloniserer substratet i steden for filteret) og det krever at man holder øye med verdiene og er flink med delvannsbyttene.

Her og her finner du artikler som forteller litt om hvorfor man må vente til filteret er kjørt inn og hva som skjer under innkjøringen.

Skal ikke gi meg inn på kampfisk-diskusjonen, men kan fortelle at jeg holdt min kampfisk midlertidig i en 15 liter (selvsagt med filtrering og varmekolbe). Den var tilfreds nok der, men nå som den har flyttet til 125 literen får den endelig lov å utfolde seg og det er ikke tvil om at den stortrives i et større og mer stimulerende miljø
tusen takk for tips, blir mest sannsynlig reker/snegler oppi der
fikk forøvrig med ei elite stingray 5-pumpe.. har aldri sett disse før, men åpnet den, og fant ut at d er 2 pittesmå filter"vatt" oppi der + to små beholdere me noe som kan minne om små efhi substrat-kuler + at d var noe svart oppi der (klarte ikke å åpne beholderen), regner med dette kanskje kan være kull..

får sette opp akvariet å teste ut pumpa ei stund for å se om jeg skal kjøpe ei anna pumpe..
Kullet er ikke nødvendig å bruke. Du kan ta vare på det til en gang du har behov for å rense vannet for medisinrester. Til det bruket er kull supert. Om du lar det stå i så renser det vannet for en del uønskede stoffer, men om du ikke bytter det ut jevnlig så kan det slippe stoffene ut i vannet igjen og det er ikke så bra. Det er derfor like greit å fjerne det og fylle plassen med feks blåsvamp.

Nå kjenner jeg ikke til dette filteret, men det lønner seg å sikre filtrene ved å feks tre en nylonstrømpe (vanlige knestrømper er helt greit) over innsuget slik at reker og rekebabyer ikke suges inn. Det går litt fortere tett, men du slipper ihvertfall at rekene forsvinner inn i filteret.

Håper du kommer med bilder av dette karet etterhvert. Kunne vært morsomt å se det ferdig innredet
de stingray filtrene er ikke no særlig, butikken jeg kjøpte mitt rekekar i sa faktisk ifra om det, og jeg fikk et bedre filter istedenfor stingrayen som egentlig skulle følge med. de hadde visst fått mange klager på stingray pumpene. eventuellt kan du bytte ut kullbeholderne med en kladd blåsvamp
åkej, da blir det vel sikkert et nytt filter vil jeg tro, de små er jo ikke så dyre
å takk for tipset med nylonstrømpe, lurte på hvordan jeg skulle gjøre det for at de ikke skulle bli sugd inn i pumpa..

har som sagt ingen erfaring med reker.. har forstått at det er bra å ha javamose i karet? hvilket bunnsubstrat bør jeg gå for? har engelsk sjøstein som er 3-5mm som jeg ikke fikk bruk for i 110litern, går det bra, eller bør det være noe finere? andre typer planter som er bra å ha oppi?

skal se om jeg ikke klarer å få tatt bilde(r) når jeg har satt opp karet
Inaktiv bruker
Jeg har en liten pumpe til min 19 liter hvor mesteparten hang på utsiden av akvariet. Tror det heter eheim liberty
Den første tiden hadde jeg elite stingray filter hvor jeg hadde tatt ut kullfiltreringa og erstattet det med svamp.
Jeg hadde aldri problemer med nitritt, men ville frigjøre plass og valgt derfor det nye filteret.

Tilfeldig bekjentskap
© Liz Helen
Reklame for plussmedlemskap