Algeproblemer

Hei,
Jeg har et Juwel Rio 180 som jeg nå har fått problemer med algevekst i. Bare et par dager etter vannskift danner det seg nå et tynt lag med alger på bunndekke. Kan noen forklare hvorfor dette problemet har dukket opp og eventuelt komme med tips for å bli kvitt det. Jeg har alltid passet på å skifte filtrene med jevne mellomrom.

T.O
Bruker du Juwel filteret ?

Hvor lenge har det vært i drift ?




Mvh
Terje
Ja jeg bruker det innebyggede juwelfilteret. Har hatt det i drift i ca. 1 1/2 år.
vannmannen
Bruker du Juwel filteret ? Hvor lenge har det vært i drift ? Mvh Terje



Ja jeg bruker det innebyggede juwelfilteret. Har hatt det i drift i ca. 1 1/2 år.
Jeg har et Juwel Rio 125, som jeg startet opp 15.12.08, der ser jeg det samme problemet med alger. Jeg ser at det er den del alger, har adri hatt det samme problemet med andre filter. Har brukt Tetra, Eheim og Am Top uten problemer.
Det er føste gang jeg bruker juwel filter.

Har fjernet kullfilteret 15.01. Det var da sirkulasjonen i flilteret kom i gang.
Men det er fortsatt mye algevekst.
Neste jeg fjerner blir den grønne svampen.

Jeg lurer på hva det er noe med filteret ?

Terje
Hvor lenge står lyset på per dag?

Også lurer jeg på hva du mener når du sier at du skifter filtrene jevnlig?
ElinH
Hvor lenge står lyset på per dag? Også lurer jeg på hva du mener når du sier at du skifter filtrene jevnlig?



Lyset står på 6-8 timer for dagen. Jeg skifter filteret som er på toppen (det hvite) en gang i uken , Kullfilteret hver fjerde uke og de andre har jeg skiftet etter ca. 6 måneder. Ser Terje her sier han har fjernet og skal fjerne noen av filtrene. Må ikke alle være på plass for at det skal fungere?

Jeg har et 400l som har vert i drift i 3 1/2 år og et 70l som har vert i drift i ca 2 år, som begge har orginal innvendig filterboks fra Juwel. I begge boksene er alle svampene som fulgte med orginalt. Eneste svampen jeg har skiftet er kullfilter svampen i 400l, dette pga den var brukt til avmedisinering av karet. Har aldri vert noe unormal algevekst i karene, bortsett fra pensel alger, som ikke har noe å gjøre med filteret, men vannkilden. En kamerat av meg kjøpte Juwel 300l samtidig som jeg skaffet 400l min. Han var lenge plaget av blågrønnalger, noe som jeg ikke merket noe av. Jeg hadde uniddelbart skiftet ut dagslys-lysrøret som fulgte med orginalt med et plante-lysrør, det samme gjorde jeg med 70l. Mens kameraten min plagdes veldig og drev med vannskifte i ett sett men det hjalp ikke, og vannverdiene var gode. Men det luktet ikke godt oppi karet hannes, siden vi ikke fant ut hva det var. Og siden ikke jeg hadde det, selv om vi bodde i samme gate og omtrent like gamle hus så kunne det ikke vere vannkilden som var problemet. Han reduserte foringen til bortimot null, men det hjalp heller ikke. Så til slutt kom jeg til at eneste forskjellen på akvariene våre var hundre liter, og at han hadde fortsatt det orginale dagslysrøret (det som står bakerst i dobble armaturer) i armaturen fortsatt, men det hadde ikke jeg. Hann skiftet ut dagslysrøret med plantelysrør, og etter kort tid forsvant BGA'n sporløst. Nå vet ikke jeg hvilken type alge som du plages med, Men hvis det er BGA så er det egentlig ikke en alge men en bakterie. Den er blågrønn i fargen og får akvarievannet til å lukte litt vondt.. I enkle Juwelarmatur er det dagslysrør som følger med orginalt.

Hvis man gjør rent filtersvampene og slammsuger bunnen på filterboksen så burde det ikke vere noe problem med sirkulasjonen. Når sirkulasjonen er sterkt nedsatt i karene mone, Da er filtera full av dritt da!!

Dette kan skyldes:
- For få vannskift
- overskudd av næring. Eks for mye mat og planterester
- Når man skifter filter, hender det at filtrene ikke klarer å "ta opp" den ekstra næringen

man trenger ikke nødvendigvis å skifte filter. Det er godt nok å rense dem i akvarievann.
Ok. Da er det ikke for stor lysmengde i hvert fall

Det hvite filteret på toppen kan du godt bytte ut såpass ofte.

Kullfilteret kan du kaste og erstatte med et blått filter istedet. Vannet her på bjerget er så bra at det ikke er nødvendig med kullfilter annet enn etter medisinering.

De andre filtrene trenger du aldri å skifte/kaste. Og gjør du det skal du være forsiktig. Det er her de gode bakteriene bor, og når de kastes og erstattes med helt nye vil du miste mye (alt om du skifter alle samtidig) av filterbakteriene dine. Resultatet kan bli nitrittforgiftning og algeoppblomstring fordi den biologiske balansen i karet forstyrres.

Når utstrømningen på pumpa er merkbart redusert holder det å tappen en halv bøtte akvarievann, og forsiktig skvise svampene i bøtta til den værste "dritten" er borte. Helt ren svamp vil du ikke ha, siden da har alle de gode bakteriene forsvunnet

Du kunne jo lese litt i artikelen om alger og se om du finner ut hva slags alger det er snakk om. Da kan du få noen hint om hvorfor du får alger, og også tips om hvordan du kan bli kvitt de
Hakke
Jeg har et 400l som har vert i drift i 3 1/2 år og et 70l som har vert i drift i ca 2 år, som begge har orginal innvendig filterboks fra Juwel. I begge boksene er alle svampene som fulgte med orginalt. Eneste svampen jeg har skiftet er kullfilter svampen i 400l, dette pga den var brukt til avmedisinering av karet. Har aldri vert noe unormal algevekst i karene, bortsett fra pensel alger, som ikke har noe å gjøre med filteret, men vannkilden. En kamerat av meg kjøpte Juwel 300l samtidig som jeg skaffet 400l min. Han var lenge plaget av blågrønnalger, noe som jeg ikke merket noe av. Jeg hadde uniddelbart skiftet ut dagslys-lysrøret som fulgte med orginalt med et plante-lysrør, det samme gjorde jeg med 70l. Mens kameraten min plagdes veldig og drev med vannskifte i ett sett men det hjalp ikke, og vannverdiene var gode. Men det luktet ikke godt oppi karet hannes, siden vi ikke fant ut hva det var. Og siden ikke jeg hadde det, selv om vi bodde i samme gate og omtrent like gamle hus så kunne det ikke vere vannkilden som var problemet. Han reduserte foringen til bortimot null, men det hjalp heller ikke. Så til slutt kom jeg til at eneste forskjellen på akvariene våre var hundre liter, og at han hadde fortsatt det orginale dagslysrøret (det som står bakerst i dobble armaturer) i armaturen fortsatt, men det hadde ikke jeg. Hann skiftet ut dagslysrøret med plantelysrør, og etter kort tid forsvant BGA'n sporløst. Nå vet ikke jeg hvilken type alge som du plages med, Men hvis det er BGA så er det egentlig ikke en alge men en bakterie. Den er blågrønn i fargen og får akvarievannet til å lukte litt vondt.. I enkle Juwelarmatur er det dagslysrør som følger med orginalt. Hvis man gjør rent filtersvampene og slammsuger bunnen på filterboksen så burde det ikke vere noe problem med sirkulasjonen. Når sirkulasjonen er sterkt nedsatt i karene mone, [B]Da er filtera full av dritt da!![/B]



Her kom du med mye informasjon. Algene jeg plages med er grønn på farge og er ett veldigt tynt lag som ligger seg oppå sanden. Det er først nå de siste to månedene dette problemet har oppstått. Jeg har også ett Juwel 60L som jeg har hatt i flere år og har aldri vært plaget med alger i. Hadde vært veldig kjekt å bli kvitt dette problemet da det ikke er kjekt med et akvarium som alltid ser ustellt ut.
Hmm.. jeg hadde tendenser til et slikt tynt, grønt lag på deler av sanden i det ene karet mitt. Etter litt forskning kom jeg frem til at det måtte være for dårlig sirkulasjon akkurat der. Fikk justert retningen på utstrømmen litt, og problemet forsvant.

Juwelfiltrene er vel ikke akkurat kjent for å ha verdens beste kapasitet i forhold til akvariestørrelse, så kanskje det rett og slett er litt for dårlig sirkulasjon i karet? Kan jo prøve å sette inn en sirkulasjonspumpe i tillegg og se om det hjelper. Kan ikke garantere noe, kan jo hende jeg hadde flaks den gangen, eller at vi har to forskjellige typer problem. Men tenkte jeg måtte nevne det!
ElinH
Hmm.. jeg hadde tendenser til et slikt tynt, grønt lag på deler av sanden i det ene karet mitt. Etter litt forskning kom jeg frem til at det måtte være for dårlig sirkulasjon akkurat der. Fikk justert retningen på utstrømmen litt, og problemet forsvant. Juwelfiltrene er vel ikke akkurat kjent for å ha verdens beste kapasitet i forhold til akvariestørrelse, så kanskje det rett og slett er litt for dårlig sirkulasjon i karet? Kan jo prøve å sette inn en sirkulasjonspumpe i tillegg og se om det hjelper. Kan ikke garantere noe, kan jo hende jeg hadde flaks den gangen, eller at vi har to forskjellige typer problem. Men tenkte jeg måtte nevne det!


Har prøvd meg litt i forhold til å endre på retningen på utstrømmen men kan ikke si jeg merker noen forskjell. Det ligger seg egentlig litt over alt syns jeg, så da må det være for dårlig sirkulasjon over det hele. Skal i hvertfall prøve det du skrev om å skylle filtrene i akvarivann for å se om det hjelper. Jeg byttet ikke alle på en gang men det gikk sikkert ikke mer en 14 dager mellom hvert filterskift. Har du noe navn/betegnelse på det blå filteret du sier jeg må erstatte kullfilteret med?
Det kalles vel blåfilter. Du får kjøpt esker med ferdige terninger som passer rett ned i filteret ditt på de fleste dyrebutikker (hvertfall om de fører andre juwel produkter).

Du kan også vurdere de nye cirax kurvene. Det er en plastkurv med hvite små "stein" som passer akkurat ned i filterhuset. Disse steinene er porøse og har masse plass til filterbakterier. Dermed øker du filterkapasiteten din merkbart. Jeg hadde nok sterkt vurdert en slik kassett i bytte mot kullfilteret
ElinH
Det kalles vel blåfilter. Du får kjøpt esker med ferdige terninger som passer rett ned i filteret ditt på de fleste dyrebutikker (hvertfall om de fører andre juwel produkter). Du kan også vurdere de nye cirax kurvene. Det er en plastkurv med hvite små "stein" som passer akkurat ned i filterhuset. Disse steinene er porøse og har masse plass til filterbakterier. Dermed øker du filterkapasiteten din merkbart. Jeg hadde nok sterkt vurdert en slik kassett i bytte mot kullfilteret :-)


Disse cirax kurvene har jeg sett. Har trodd at jeg mått ha alle filtrene som var med fra begynnelsen jeg. Sånn er det å være ny i faget. Må disse cirax kurvene bytees/renses av og til?
Bare å senke hele kurven ned i en bøtte akvarievann, og riste litt på den. Men det skal ikke være nødvendig å gjøre ofte
ElinH
Bare å senke hele kurven ned i en bøtte akvarievann, og riste litt på den. Men det skal ikke være nødvendig å gjøre ofte :-)


Takk for tipset. Jeg skal kjøpe i dag og krysser fingrene for at det vil hjelpe.
Tusen takk alle sammen for god hjelp.


Mvh

Terje
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap