En n00bs bekjennelse. trenger hjelp.

Hei,

Jeg kommer sikkert til å få litt pes for det jeg skal fortelle nå, men det fortjener jeg nok også, så bare kom med det

Guttungen på 8 år har mast på meg at vi må skaffe oss ett akvarium lenge, men jeg har rett og slett ikke hatt tid, før nå på Torsdag, da jeg fikk plutselig et innfall (tabbe 1) om å svinge innom dyrebutikken og kjøpe akvarie + fisker.

Som tittelen på innlegget tilsier, så er jeg en fullstendig nybegynner når det gjelder akvarie, så jeg gjorde som enhver idiot og slengte kreditt kortet på bordet i dyrebutikken og sa "GIVE ME SOME FISHIS BABY " (Kanskje ikke helt sånn det skjedde, men noe i den dur iallefall) hehe . (tabbe 2)

Stolt som en nypult hane gikk jeg ut av dyrebutikken med følgende utstyr / fisk:

1 stk 80 liter akvarie.
1 stk 50W varmekolbe
1 stk filterpumpe, sånn ca så stor.
1 sekk med grus
1 pynte-stein
3 stk planter

3 stk Gyppier (2 hun og 1 hann)
3 stk Sverddrager (2 hun og 1 hann)
3 stk bunn fiks med zebrastriper som jeg ikke fikk navnet på
2 stk Gullfisk !!! (!!!!!)


Rasket meg hjem før kjerringen kom hjem fra jobb, hentet ungene tidlig i SFO/Barnehage slik at vi kunne gå hjem og sette opp akvariet som vi så lenge hadde snakket om å kjøpe.

Meg og ungene koste oss virkelig da vi fylte opp akvariet med vann og pyntet fint med stein, sand og planter. Sjekket at vannet holdt ca 25 grader før vi tilførte fiskene i vannet, alt så ut til å være i skjønneste orden.

Jeg kan nå føle harmen fra hardbarka akverister som helt tydlig har sett de utallige tabbene jeg til nå har gjort. (Springer ut å sjekker at døren er låst, for å være helt sikker på at ikke mobben kommer inn i huset)


Når kvelden kom og ungene hadde lagt seg tenkte jeg at jeg skulle google litt om nybegynner akvarier. Resultatene fra søkingen kunne like godt vært "DU ER EN IDIOT" for jeg hadde aldri hørt om innkjøring, nitrit og alle forberedelsene du faktisk må gjøre før du hiver fisk i ett nytt akvarium.
Jeg kunne jo selvfølgelig ikke gjøre annet den kvelden enn å ta hver og en av fiskene med i kvelds bønnen og håpe på at alle sammen ville overleve til neste dag.

Heldigvis overlevde alle fiskene til dagen etter, så nå kunne jeg prøve å gjøre bot og bedring for feilene jeg hadde gjort dagen i forveien.

Kjøpte inn en flaske med stuff, som skulle få fortgang i bakteriefloraen og en ph og nitrit test. I tillegg til dette tok jeg ut gullfiskene fra akvariumet og satt disse i en større gullfisk bolle. Testene var perfekt, så det er ikke noe katastrofe enda.

Nå spør jeg dere . Har jeg rettet opp i mine fadeser, eller kan det forsatt bli problemer med min idiotskap ?


Takker for all hjelp.

PS . Jeg har tatt meg en par pjallere i kveld, så håper ingen føler seg støtt av innlegget mitt.

Skål !!
Hehe. Du er ikke den første - og blir ikke den siste som gjør dette. Det er vel nettopp slik de aller fleste har begynt med akvarium

Du kan nok dessverre ikke senke skuldrene helt og avblåse alarmen enda, er jeg redd. Slike bakterier på flaske er ikke så gode som de påstår selv.

Dessuten tar det noe tid før det blir nitritt i vannet (derfor er testene dine fine nå). Det første som kommer er ammoniakk, noe som er giftig for fiskene.

Det dannes etterhvert bakterier som spiser ammoniakken, og omdanner den til nitritt. Deretter dannes bakterier som spiser nitritt, og omdanner den til nitrat (plantenæring).

Så, du får ikke nitrittutslag i karet før "bakteriekoloni 1" er oppe og går.

Ettersom ammoniakk også er giftig for fisk må du nok belage deg på vannbytter fremover. Og når nitritten kommer - fortsette vannbyttene. Bytter du en 20-30% daglig fremover, er det absolutt håp for fiskene dine. Og tiden innimellom bøttebaletten kan du jo bruke på å lese litt rundt på forumet og bli enda klokere

Dette skal nok gå bra! Og velkommen til AF, forresten
Støtter Elin 100 prosent.

Fór minimalt, jo mer du forer, desto mer giftstoffer etablerer seg i akvariet i starten.

Det er bare å sette et par tre bøtter friskt, kaldt vann på badet til oppvarming med en gang, og hver kveld framover, så har du vannet klart til vannbytting dagen etter. Jeg bruker Aqua-safe i vannet selv om det har stått til lufting for sikkerhets skyld, selv om noen mener det er unødvendig.

Hvis du ikke allerede har det kan jeg anbefale følgende innkjøp:

3-4 plastbøtter som bare brukes til akvarie-bruk

Hevert til å ta ut vann og slamsuge opp fiskebæsj og matrester

Digitalt termometer (et sånn som man stikker ut av vinduet og som måler inne og ute-temperatur er kjekt) til å sjekke vanntemperatur

Ammoniakk-test (f.eks Tetra dråpeteste) NH3-4 heter den
når denne viser 0 har du bare nitritten igjen.

Ammoniakktoppen kommer normalt etter 8-10 dager og nitritt-toppen rundt dag 29 etter oppstart - så det er bare å smøre seg med tålmodighet og trene overarmene til vannbæring.

Kan gå raskere ettersom du har hatt i bactozym e.l. Har aldri brukt dette, så vet ikke virkningen.

Uansett - er bare en ting du kan gjøre nå - å bytte vann ofte nok til at giftstoffene i vannet ikke tar knekken på fiskene, eller gjør at de får sykdomsutbrudd som hvitprikk og lignende.

Men i en 80 liter er det fort gjort å bytte et par bøtter. Tro meg, du får raskt treninga og når alt har stabilisert seg blir et normalt vannbytte pr uke bare barnematen.

Har vært der selv

Lykke til!

Hilsen selv nybegynner


Prøv å legg ut en annonse om det er noen i nærheten som kan donere litt fitergugge.
Hei.

Det er eigentlig ingenting å skamme seg over. Det meste rundt akvariehobbyen er vel ikkje å rekne som allmennkunnskap. Så det er nok butikken som burde gitt deg infoen når du skulle kjøpe, men men...

De allerfleste her har nok vert gjennom tabbane dine.
Og tabbane er ikkje så store lenger når du gjorde noko så smart som å oppsøke hjelp her på foumet.

Du kan jo kikke rundt her på forumet, les i fiskebasen om fiskane og les nokre basic artiklar om fiskehald her, og her.

Men pass på, dette forumet kan ha ein vanedannande effekt.

Lykke til.

mvh Birger
Tenkte jeg skulle nevne disse gullfiskene i bolle også... De tror jeg du burde ta med tilbake til butikken. De trenger kraftig filtrering og god plass, for de blir store. Hvis de ikke har plass til å vokse og ikke noe filtrering vil de ikke leve særlig lenge.

Så enten gi dem til noen med dam, ta dem med tilbake til butikken, eller kjøp 200 liters kar å putte dem i.

Du kan lese mer om gullfisker her.
Humunukuapuaa
Prøv å legg ut en annonse om det er noen i nærheten som kan donere litt fitergugge.


For da kickstarter du bakteriekulturen garantert. Du kan sikkert høre om du kan få litt der du handla karet.., den skal du putte i filteret. Gugga inneholder de bakteriene du trenger, så kan du spare deg masse bry. I tilfelle bakteriekulturen du kjøpte ikke virker slik produsenten påstår (Det virker ikke som om de fleste har noen tro på slike produkt, og jeg er en av de.). Filtergugga er igrunnen eneste trygge snarveien. Men det er viktig at du fortsetter med vannbyttene. For bakteriene som føller med gugga, trenger tid til å formere seg.

Denne artikkelen kan vere greit å skumme igjennom: . For den dagen du kjøpte akvarie, ble du dømt til å stifte bekjentskap med alger. Men denne artikkelen kan forberede deg på den dagen. En algeskrape kan vere kjekt å ha, hvis du ikke har investert i det enda.

Når det gjelder foring, så er det en vanlig begynnertabbe å fore for mye. Gjerne for at folk tror de er snille med fisken da, men det er de desverre ikke. Hvis man føler at en sulteforer dem er en på rett spor. Men hvis fisken blir tynn så øker en bare foringen litt. Bedre med en fisk på slankekur, en en med sprengt magesekk. Den er det forsent til å slanke den. Tommelfingerregel for foring kan vere at man ikke forer mer en at nesten alt blir spist før den treffer bunnen. (Enda mindre, inntil du har fått i orden bakteriekulturen)

Velkommen til akvariehobbyen og litersykens verden!
Så er det bare å skaffe seg info om emnet. En liten advarsel; des mer du lærer og vet, jo bedre vet man hva en ikke kan. Så ikke vere redd for å spørre.

Tusen takk for tilbakemelding, støtte og hjelp.

Har ett lite spørsmål her som jeg håper dere kan svare på.
Har 3 fisk som jeg tror heter Praktbotia, som jeg mener oppfører seg mystisk.

Dem ligger dønn stille hele dagen så lenge pumpa går, men visst jeg tar av pumpa så er dem i full vigør.

Det er ikke noe vannvittig strømning i akvariet fra pumpa.

Slår du av pumpa omtrent ved samme tid hver dag?

Eller svømmer de mye opp til overflaten? Fisk som svømmer mye opp til overflaten kan være et tegn på oksygenmangel (blant annet). Og for at vannet skal oppta oksygen, er det nødvendig at det er bevegelse i overflaten.

Ellers, om det er praktbotia, så er de noen snåle skapninger. Full fart en stund, men når de sover kan de gjerne ligge på ryggen og se døde ut.
Nei, jeg har egentlig ikke hatt pumpa av etter jeg fylte i karet.

Slår jeg av pumpa nå, så tar det ca 30 sekunder før dem er i full vigør og lager skikkelig liv. Dem saumfarer bunnen etter mat og stimer litt i sammen med resten fiskene i samme art.

10 sekunder etter jeg setter pumpa i gang piler de på plassen sin, og der ligger dem dønn i ro. Har aldri sett dem bevege seg med pumpa i gang.

Veldig fin fisk, så jeg skulle ønske jeg kunne få sett dem litt mer

Jeg klarer egentlig ikke å se noen logisk grunn til oppførselen...

En litt "gripe-etter-halmstrå"-ide er at der de kom fra har filteret blitt skrudd av mens maten er gitt, slik at de på et eller annet vis har fått rutinen at "avslått filter betyr mat". Vi ser jo ofte at fisk etterhvert begynner å komme til glasset når vi nærmer oss, sannsynligvis fordi de forbinder oss med mat.

Men om dette er noen holdbar teori aner jeg ikke. :p

Husk at filteret alltid skal stå på, kun slås av i en kort periode under vannbytte dersom det er fare for at den kan gå tørr mens du holder på. Filterbakteriene (som du ikke har enda, men snart får), er helt avhengige av gjennomstrømning for å leve.
Uansett hva du gjør og ikke gjør, ikke slå av pumpa mer enn maks to timer. Da kan filterbakteriene dø. SKummelt, skummelt å glemme pumpa etter vannbytte f.eks. Sjekk alltid at du har husket å starte den igjen.
Som de andre sier: Ikke skru av pumpa. Meget viktig!

Nå skal ikke jeg være noen gledesdreper, men Praktbotia i et 80l kar er langt fra bra.

Jeg legger ved denne artikkelen om Botia så ser du kjapt hvorfor
Dem kommer ikke fram når jeg mater dem heller.

Pytt, dem ser iallefall friske og fine ut når dem finner ut at dem skal komme ut fra gjemmestedet sitt

Ett litt annet spørsmål mens jeg har oppmerksomheten deres
Min kone har forelsket seg i kampfisk arten og har veldig lyst at vi skal kjøpe oss en kampfisk når akvariumet har blitt "friskt".

Mener jeg har lest at Gyppy og kampfisk ikke skal være i samme akvarium, da halen på gyppy hannen kan stresse kampfisken. Er det fullstendig frarådet å ha disse to artene i samme akvarium ?

tender
Som de andre sier: Ikke skru av pumpa. Meget viktig! Nå skal ikke jeg være noen gledesdreper, men Praktbotia i et 80l kar er langt fra bra. Jeg legger ved [URLBLOCK1]så ser du kjapt hvorfor :)


Takk for denne linken
Denne forklarte MYE.

Har litt dårlig samvittighet for botiaene mine nå, så jeg bestiller meg ett 240 liters akvarie.
Så bra! Du vil få masse glede av dem etterhvert. Det kan jeg love deg.
Husk at de egentlig ikke egner seg i nystartede kar. Sørg for veldig hyppige vannbytter nå i starten. Ved ammoniakk/nitritt kan de legge seg på ryggen veldig raskt. Og da ikke fordi de sover! Når du har kjørt inn 240l bør du også øke antallet. Mellom 5-10 totalt burde gå bra. Jo flere huler/gjemmesteder du har, jo mer vil du se dem. Jeg benytter også anledningen til å anbefale forumet www.loaches.com. Dette forumet er tilegnet Botia og andre smerlinger. Søk på Clown loach og du finner nok lesestoff for det neste året.

Lykke til videre, og bare spør videre om du lurer på noe mer
Kåre Knallhard
[QUOTE=tender]Som de andre sier: Ikke skru av pumpa. Meget viktig! Nå skal ikke jeg være noen gledesdreper, men Praktbotia i et 80l kar er langt fra bra. Jeg legger ved [URLBLOCK1]så ser du kjapt hvorfor :)


Takk for denne linken
Denne forklarte MYE.

Har litt dårlig samvittighet for botiaene mine nå, så jeg bestiller meg ett 240 liters akvarie.

Grattis! Det blir bra. Så kan du jo kjøpe et prakteksemplar av en kampfisk og la den få 80 literen

Du kommer helt sikkert ikke til å angre. Dette er en utrolig fin hobby. Jeg startet før jul med 25 liter og nå står det ca 500 liter vann fordelt på seks kar av ymse størrelser rundt i heimen. Kanskje tatt av litt vel mye, men det er så gøy. Har lest mye på Akvaforum og erfart at det er all grunn til å følge rådene som blir gitt her. Gjør man det, blir det bare morsommere og morsommere etterhvert som fiskene lever, trives og yngler.
Som andre har nevnt om gullfiskene, det beste er nok at du leverer dem tilbake, da de i utgangspunktet er/blir for store for 80 liter. Resten av fiskene kan det nok gå bra med, siden du tydeligvis er seriøst opptatt av å lære hvordan dette skal gjøres. Men gullfisk i noe mindre enn 200 liter er altså et godt eksempel på hvordan det ikke skal gjøres. Lykke til videre oppover læringskurven! 8)
Velkommen til forumet. Ser du har fått masse gode råd og tips allerede

Jeg ble bare så nysgjerrig på nicket ditt. Det er ikke lånt fra en viss tøff, gammel, ukastrert hannkatt vel?
hehe.. Vet faktisk ikke hvor nicket mitt er fra
Tilfeldig bekjentskap
© Tom Christoffersen
Reklame for plussmedlemskap