Spørsmål :pumpe,lys, mystiske flasker

Føler selv jeg begynner og få litt mer kontroll på Hva som er rett og galt i et akvarie.. Men har fremdeles noen spørsmål…..

Jeg har til min forbauselse oppdaget at Lyset til mitt akvarie er en kjøkken lampe… Så vannet har en * stygg gul farge*
Spørsmål… Hva lys har dere i karene? Og hvorfor har dere akkurat det lyset?

Når jeg er inne på nettbutikker osv så er det så utrolig mye man kan kjøpe… Små flasker med ulike saker som man skal ha i vannet… Forstår ikke hva noe av dette er…
Spørsmål : Er det noen her som Kjøper disse mystiske flaskene og drypper i vannet sitt? Og Vis dere gjør det? Hvorfor?


Så har jeg forstått at en pumpe er ikke en pumpe… er visst store forskjeller på dette… Står ofte luft pumpe, filter pumpe mmm… Hva er forskjellen på disse pumpene???
Spørsmål Hva slags pumpe har dere i karene? Og hvorfor?

Er sikkert mange andre ting som jeg ikke har kommet på at jeg må lure p enda, Har bare hat akvarie i 6-7uker... Så det er lov og svare bredt på spørsmålene hvis noen har litt tid til overs

Hadde satt pris på og få ulike meninger om dette Håper på svar

De fleste bruker vel lysrør over karene sine, men det kommer jo litt an på hva slags lystopp det er. Lyspære tror jeg kan bli litt snaut for en god del planter, men jeg kan ikke nok om akkurat det

Når det gjelder tilsetninger finnes det tonnevis på markedet. Hva som er nødvendig og hva som er unødvendig kommer helt an på. Skal prøve å forklare, men dette kan bli litt langt å lese.

Det finnes mange forskjellige typer middel:

Midler til å endre vannverdier.
Dette er gjerne middel enten for å øke eller senke Ph, eller for å øke GH (GH er hardheten på vannet). Om du trenger å bruke noe slikt kommer an på to ting: hva slags verdier har du i dag, og hvilke verdier trives fiskene dine i.

F.eks så liker de fleste fisk fra søramerika lett surt, bløtt vann (lav PH og lav GH). Mens fisk fra f.eks malawisjøen i Afrika vil ha høy PH og høy GH.

Som regel har nye akvarister de vanlige typene fisk, som vil trives godt i de vannverdiene du har rett fra krana, og det vil da ikke være nødvendig å endre noe.

Midler til å forbedre vannet
Slike midler er typisk Aquasafe, JBL biotopol eller lignende. Disse midlene tilsetter du vannet når du bytter vann, og er ment å fjerne klor og andre skadelige stoffer i vannet. Noen bruker slike, andre gjør det ikke, så dette er egentlig mer smak og behag.

Det finnes også "sortvannsmiddel" på flaske. Dette er er middel som gjør vannet brunt, og kan brukes når en har fisketyper som lever i brunfarget vann i naturen. Ikke noe som er strengt nødvendig, men noen bruker det for å få en mer biotop-riktig utseende i akvariet, og for at fisken skal få "det lille ekstra" for trivselen sin del. Andre liker ikek at vannet er brunt, og bruker det derfor ikke.

Bakterier på flaske/tablett
Det finnes "ørten" forskjellige varianter av bakterier på flaske eller i tablettform. De fleste nye akvarister har fått beskjed av butikken om å kjøpe slikt. Disse lover gull og grønne skoger, ved at å tilsette slikt når du først starter akvariet, trenger du bare vente noen timer før du kan sette inn fisk.

Det vanlige er å kjøre inn filteret i 3-4 uker først, men disse midlene lover altså at alt er i orden etter bare noen timer.

mest sannsynlig lover disse alt for mye, det virker rett og slett ikke på langt nær så bra som de påstår. Stort sett bortkastet, det er tryggere å ha en vanlig innkjøring

~~~~
Dette er i hvert fall noen av de vanligste midlene. generelt mener jeg at jo færre ting du tilsetter - jo bedre. Tilsetninger koster, dessuten bør du ha god peiling på hva du driver med, spesielt om du skal endre vannverdier. For kjappe endringer kan stresse fisken og enten drepe den, eller ende med sykdom. Så jo mindre du trenger å tilsette, jo tryggere, hvert fall i starten.

Pumper
Som du er inne på: det finnes i hovedsak to forskjellige pumper:
Filterpumpe, og luftpumpe.

Filterpumpene kommer i mange forskjellige varianter, men alle har en ting til felles: De inneholder svamper eller noe annet "materiale" som skal rense vannet. Det er i denne innmaten at de gode bakteriene skal bo. Bakteriene "spiser" avføring og matrester og omdanner det til plantegjødsel. Uten disse bakteriene ville vannet bli giftig for fisken. Det er disse filtrene som trenger en innkjøring på 3-4 uker, siden det er så lang tid det tar å bygge opp mange nok bakterier til å håndtere avfall fra fisk. Alle akvarier må ha et filter.

Luftpumper er noe helt annet. Dette er som regel en liten pumpe som står utenfor akvariet. Via en liten slange, pumper disse luft fra rommet de står i, og ned i akvariet. Disse sørger både for mer oksygen i karet, samt at boblene de lager er dekorative.
Det er ikke nødvendig å ha en luftpumpe, så det er valgfritt.
En annen ting er at det er mulig å kjøpe filter for å montere på en luftpumpe, men det tror jeg blir for forvirrende for denne gang

Håper dette var til litt hjelp i hvert fall.

Om du trenger å lese deg opp litt på vannverdier, kan du lese denne artikkelen. Kjempefin til å gi en innføring i vannkjemi som alle akvarister bør vite litt om
Lys
Takk for flott svar
Jeg har lest alle artiklende i akvarieskolen x-antall ganger... Ganske lærerikt

Men slike lysrør? Har jeg forstått det rett at mange skriver om styrke? farge?????? Noen har det hengende over akvariet? noen legger lyset direkte på dekk glasset... og når de da snakker om ulige farger og styrke forstår jeg jo inngenting!!!! (lampen min er sånn kjøkken armatur, med lysrør som ligger rett oppå dekk glasset... Har forstått det ikke er bra nok, Og at jeg må invistere i noe nytt.. Men en vennine sa at jeg kunne kjøpe lysrør som ble brukt til belysning av akvarier og bruke Kjøkken armature) Tenker at vis jeg lærer litt mer om lys så er det lettere og finne frem til hva jeg skal kjøpe...

Så vis jeg ikke er fornøyd med noen av vann verdiene mine... det er først da jeg kan vurdere slike *mystisk flasker* Har satt meg i hodet at jeg helst ikke vil bruke disse *mystiske flaskene* må da være bedre og klare og finne naturlige metoder????


Hilsen mase mase agathe
Vannverdiene må justeres etter hvilke fisker du vil ha. Alternativt kan du velge fisk som trives i det vannet som kommer fra krana.

Ulike fisker/planter trives i ulike lysforhold. Noen fargetemperaturer gir økt fotosyntese osv.

Det er ingen fasit her egentlig. Du må sette sammen det som passer for dine fisker/planter.


-Tim
Lys,farger...
Tim
Vannverdiene må justeres etter hvilke fisker du vil ha. Alternativt kan du velge fisk som trives i det vannet som kommer fra krana. Ulike fisker/planter trives i ulike lysforhold. Noen fargetemperaturer gir økt fotosyntese osv. Det er ingen fasit her egentlig. Du må sette sammen det som passer for dine fisker/planter. -Tim


Men når det kansje bare står at fisken skal ha moderat med lys, eller at planten skal ha lite, midels, mye lys.. For meg er Lys ... LYS!

Jeg skal ha en ph på 8, Gh på 15 temp på 25 ( er vartfall målet....) skal for det meste ha ceclider... Nå har jeg yngel i karet... Og tipper at de vokser dårligere når lyset mitt ikke er bra?

Så har jeg hørt snakk om Blått, rødt,gult, grønnt lys osv... Noen skrievr de har et gult og rødt kansje... ( i mitt hode har jeg sett for meg rene disoteket... men så begyne jeg og tenke litt på naturfag timene... Og forsto litt mer)
Hvilke farge/farger blir mest brukt???
Blårødt lys stimulerer plantevekst. Ofte rundt 8.000K

Gult/gyllent er tropisk dagslys. Typisk rundt 4.000K

Hvitt lys gir mye lys (fullt dagslys) Ikke alle fisker liker dette da det er skarpt (10.000k)

Blåhvitt lyst brukes i koralloppsett for å gi maks lysstyrke. Ofte 18.000K+


K står for Kelvin og er ett gradetall for farkgetemperatur

-Tim

Tilfeldig bekjentskap
© Joanna & Pål
Reklame for plussmedlemskap