Skal kjøpe med et ca 300l kar. trenger tips.

Jeg vurderer å kjøpe et Juwel vision 260L. Er det en bra pumpe som følger med juwel akvariene eller hadde det vert best å byttet den ut med et utvendig filter?

Jeg vurderer også et 300L akvarie med buet front. Da følger det ikke med noe filter. Tror dere da det er nåkk med en Tetratec ex 1200 ?

Eller har dere noen andre forslag? Linker?

Jeg har et 100L, et Veggakvarie med dverggreker 15L og et rekekar på 20L nå. Men skal bytte ut det på 100L med et på rundt 300L

Skal jeg kjøpe juwel vision 260L,juwel rio 300, juwel rio 240 eller et på 300L med buetfront og uten noe utstyr. Det på linken:
http://www.aquamanias.no/productdetails.php?product=936

Kom gjerne med tips på type sand også.
Jeg klarer ikke å bestemme meg på om jeg skal ha Discus eller Malawi?
Hei.
Ville selv gått for et Rio om jeg skulle hatt juwel igjen.
Buet frontglass fører til at akvariet ser større ut i forhold til fakisk størrelse.
Filtrene som følger med er faktisk ikke så gærn sammenlignet med andre innvendige filter. Disse har betraktelig større filtermasse enn de en kan sammenligne, men på den andre siden tar de stor plass.

Har prøvd mange typer bunnsubstrat, men ender alltid opp på biltemasand. Da slipper en ta spesielle hensyn med tanke på utvalg av fisk.
Hei Morten,
korfor buet front? Eg syns det finnes bakdeler med sånt. Hvis du ser gjennom buet glass blir størrelsesforhold litt feil, hvis du skjønner. Eg var ikke fornøyd med dette mens andere bryr seg ikke, ok. Ett annet motargument var at frontruten hadde fleire riper etter ganske kort tid. Eg syns det var meir vanskelig å holde ruten ren som på ett vanlig akvarium. Bare min mening.

Veldi bra med større kar, ja. Men for Discus eller Malawi ville eg velge det endå større, for eksempel Akvastabil Effectline 530l er ganske solide. Hvis man vil satse alvorlig på Discus eller Malawi er 300l for lite etter ganske kort tid. Alternativer er små ciklider fra Tanganjika eller en reke-plantemiks med en Cory-trupp
Med Juwel får du sikker det mest nødvendige men ikke meir. For meg var det alltid for masse plastik på disse akvarier, men kjenner ikke de nyeste heller.

Filter? Det er ingen kompromiss for å bruke en EHEIM utvendig. Da har du en bra filter for de neste 20 år

Sand? Biltema.

Mvh
Micha

P.S.: Pål var raskere. Mmmh, sorry for gjentagelsene
Takk for svar begge to. =)
Det akvariet jeg har på 100L er buet front og har ikke hatt noen problemer med rengjøring. Bruker vatt, men må jo ha hånda neddi da. Og blir jo en del større med 300L.

Kan det stemme at det er samme pumpe i juwel rio 240, juwel rio 300 og juwel vision 260?
Tenkte på at det kanskje blir litt dårliger i den rio 300 da.

Har hørt mye om den biltema sanden =)
Hva/hvordan er den egentlig?
Er det en helt fin hvit sand? Drar ikke all sanden inn når man bunnslammer da?

Jeg har ikke plass til større enn det 300L =(
Men jeg klarer ikke å bestemme meg.

Men hvis jeg skjønner det rett så er det rio 300 dere vil anbefale av de da?
Jeg har selv aldri eid malawi, men om du kikker i signaturen min - så ser du at interessen er der. Har kjøpt inn alt, forruten om selve karet, og innvendig bakgrunn. Så er jeg i gang, da er det bare å vente på filterbakterier - for så å kjøpe fisk! ..

Men uansett, jeg kan jo dele mine meninger. Men bare husk at jeg aldri har eid malawi før. Meningene mine er formet av alle de brukerne her på akvaforum som driver med malawi. Jeg har lest, lest og atter lest. Nå begynner det å bli kjedelig, da jeg ikke finner noen tråder jeg ikke allerede har vært innom! hehe..

Når det gjelder at 300L blir for lite til malawi, så er jeg uenig. Jeg vil heller si at 200L er absolutt minimalt, men går for de mindre artene - og da helst få arter (en eller to, kanskje).

Malawi liker et veldig rent vann, og mye strøm. Derfor er det veldig greit, både for deg og fiskene å overdimensjonere filter. Det koster selvfølgelig mer, men blir nok verdt hver eneste krone. Går du for eksempel for innvendig bakgrunn, så kan du teoretisk sett ha et filter på minst 1 meter bredt! Jeg skal selv sette opp ramser med blåfiltermatriale (vann inn -> varmekolbe -> grovt -> grove biter -> grovt -> bioballer -> fint -> fine biter -> fint -> vann ut).
Samt en pumpe som klarer 1500 liter i timen. Det vil sørge for en veldig god rensing, goood plass til filterbakterier - og jeg tror det blir nok strøm i karet. Hvis ikke setter jeg opp en powerhead.
Karet blir forresten rundt 250Liter..

Som substrat bruker du fin sand. Ciklidene filterer nemlig sanden gjennom gjellene, for å snappe til seg matrester. Skarpe store biter vil skade gjellene til dem. Dessuten ser sand bedre ut for akvaristen også
Sanden blir ikke dratt opp i slamsugeren. Skitten du er ute etter er lettere en sanden, så den vil dras opp før sanden fyker igjennom slangen. Drar den med seg sand, så har du slamsugeren for nært sanden.

De pumpene som følger med er sannsynligvis for små, med andre ord. Men kjekt å ha, til eventuelt ynglekar, eller karantenekar.


Håper dette hjalp deg litt på vei da
Ronny-André
Når det gjelder at 300L blir for lite til malawi, så er jeg uenig. Jeg vil heller si at [I]200L er absolutt minimalt[/I], men går for de mindre artene - og da helst få arter (en eller to, kanskje).


Ronny-Andrè: du bør være litt varsom med å gi råd ang fisk du aldri har eid eller opplevd i et akvarium. Du har sikkert fått endel teoretisk kunnskap ved å lese på forumet. Men du bør absolutt ikke gi råd til andre basert på synsing uten å ha førstehåndskunnskap. Størrelsen på kar, og ikke minst behov for strøm og oksygen, er blandt de mest underprioriterte forhold som nybegynnere altfor skjelden tar hensyn til.
Skulle jeg valgt mellom de karrene du har nevt så hadde det blitt RIO 300 L.
Buet front ødelegger "virkeligheten", alt blir forstørret og jeg personlig er ikke så glad i det.
Innvendige juwel pumper er helt greie de, til normalt belastet karr + du på en utvendig filter ja da har du opptumal rensing, dette er min mening da.
jeg har en juwel Rio 300 til mine malawi og en eheim 2028 utventig pumpe og biltemasand + en sirkulasjonspumpe i mitt kar, fungerer meget bra. Etter Juwel sine hjemmesider rommer Rio 300, 350l, så det holder vel til malawi vis du ikke har di største malawiene
sarping
jeg har en juwel Rio 300 til mine malawi og en eheim 2028 utventig pumpe og biltemasand + en sirkulasjonspumpe i mitt kar, fungerer meget bra. Etter Juwel sine hjemmesider rommer Rio 300, 350l, så det holder vel til malawi vis du ikke har di største malawiene


Sarping.
Så du mener det er 350L i et juwel rio 300 ?
Du som har akvariet, tror du selv at det er 350L i karet?

Er det bare å ta bort den orginale filter boksen som er i juwel akvariene da?

Men hva synes dere om det utvendig filteret Tetratec EX 1200, det skulle holde til 200L til 500L ?
Ken Myrseth
Skulle jeg valgt mellom de karrene du har nevt så hadde det blitt RIO 300 L. Buet front ødelegger "virkeligheten", alt blir forstørret og jeg personlig er ikke så glad i det. Innvendige juwel pumper er helt greie de, til normalt belastet karr + du på en utvendig filter ja da har du opptumal rensing, dette er min mening da.


Hei Ken.
Jeg synes selv de akvariene med buet front er veldig fine.
Men det er kanskje sant det du sier.
Og hvis det er sånn at det er 350L i det rio 300 så blir jeg vel å kjøpe det.
Og jeg kan ingenting om malawi så jeg tror jeg blir å kjøpe 2 Discuser til.
Har 2 fra før så 4 går vel bra, tror du ikke?

Men når dere har så store akvarier med Discus, hvor ofte bytter dere vann da? Og hvordan stoffer har dere i vannet når dere bytter?
Har dere ordnet dere med slange fra kranen da eller bærer dere vann i bøtter?
Biltemasand?
Er det noen som vet om de har en nettside?
Så jeg får kjøpt biltema sand?
Og hvor mye trenger jeg til et Rio 300?

Pål er det biltema i Mosjøen? Har de sand?
Nærmeste biltema er nok desverre helt nede i trondheim.
Sekkene er 17 kilo tror jeg, så du trenger nok mellom en og to. ikke store investeringen da de koster 49kr sekken.
målene på en rio 300 er 120x60x50 så da får du jo 360
Har tatt ut filterboksen på min for å få bedre plass
ang, biltemasand så har dem bare en type nå,olivinsand, hvordan den egner seg i akvarie vet jeg ikke, den gamle typen er gått ut vist.Gå inn på nettsiden til Biltema og søk på blåsesand der står det også produktbeskrivelse
Jovial
[QUOTE=Ronny-André]Når det gjelder at 300L blir for lite til malawi, så er jeg uenig. Jeg vil heller si at [I]200L er absolutt minimalt[/I], men går for de mindre artene - og da helst få arter (en eller to, kanskje).


Ronny-Andrè: du bør være litt varsom med å gi råd ang fisk du aldri har eid eller opplevd i et akvarium. Du har sikkert fått endel teoretisk kunnskap ved å lese på forumet. Men du bør absolutt ikke gi råd til andre basert på synsing uten å ha førstehåndskunnskap. Størrelsen på kar, og ikke minst behov for strøm og oksygen, er blandt de mest underprioriterte forhold som nybegynnere altfor skjelden tar hensyn til.

Tenkte at det ble for dumt, ja. Men jeg skrev jo at jeg bare har lest på forumet, og ikke har noen personlige erfaringer.
Uansett ga jeg jo råd som jeg selv har fått av flinke akvarister som selv har malawi - så jeg var jo bare en budbringer. Jeg har ikke skrevet noen personlige tweaks og meninger, bare de jeg selv har fått.. Så det ville jo blitt det samme om jeg fortalte dem, som de erfarne akvaristene - siden det blir samme råd, hehe.
Ville nå bare hjelpe. Men skjønner hva du mener
Malawi
Synes du svarte helt greit ang malawi jeg, det er alltid noen som ergrer seg over andre fordi de tror de vet bedre selv. 300liter holder fint til malawi, du trenger ikke å kjøpe de største typene. Du får mange typer som blir fra 10-16cm og de vil få det veldig greit i en 300liter!!! Når du svarer ang filter og bakgrunn virker det også helt greit. Selv har jeg innvendig bakgrunn med over 1 meter langt filter med biokuler, filter(svamp), filtervatt og så filter(svamp) igjen. Hadde en aquaclear powerhead men den bråket litt for mye og litt lite trykk, så jeg satte en fluval4 nedi bak veggen, tok ut filteret inni den og den pumper vann så det holder og sirkulasjonen er helt super. vannet er krystllklart. Det man må huske på er at malawiciklider må ha høy gh.prøv og lær. sier jeg er nybegynner siden jeg aldri blir utlært
Ken Myrseth
Buet front ødelegger "virkeligheten", alt blir forstørret og jeg personlig er ikke så glad i det. Innvendige juwel pumper er helt greie de, til normalt belastet karr + du på en utvendig filter ja da har du opptumal rensing, dette er min mening da.


Det er det som eg mente når eg skreiv at størrelsesforholdet blir feil, kanskje ikke alltid så lett å forklare sånne ting på norsk.

Angående filteret kan eg også bare gjenta meg her. Vi snakker langsiktig om større belastning og relativ store fisker i ett lite kar. Innvendig filter tar plassen som fiskene skulle ha. En eller to utvendige filter er optimum her.

Når eg snakker om minstestørrelse på ett akvarium for spesielle fisk går eg utifra, at det skal holde langsiktig. Etter min mening trives Discus best i større grupper. 300l er absolutt i minstelag for 4 eller 5 individer, med tvil at det går langsiktig bra. Faren er at det kommer til dominerende forhold i karet som skaper dårlig stemning for fisk og akvarist med sannsynlighet for sykdommer. Eg har alltid vore fortvilet når en eller to Discus står helt nedtrykket i hjørnene. I tillegg har tilveksten ofte vore dårlig i forhold til 500 eller 600l.

Når man diskuterer akvariets minstestørrelse for en spesiell fiskeart er det alltid uenighet. Etter 30 år med akvaristikk har eg lært, at det er bra å være forsiktig her. Hvis man har ett kar som er (for) stor (nok) for den fisken har man glede. Hvis man går knapp over anbefalt minstestørrelsen kan man fort være frustrert. En av mine store momenter var ett 220l hjørneakvariet for Neolamprologus multifasciatus. Alt for stor kar? Men ikke for 250 (!!!) stk (10% voksne Hanner) som stortrives i fleire etasjer. Det var en stor glede og en imponerende syn for alle som har sett det. I tillegg gikk det nesten helt for seg sjølv for over 5 år.
der er jeg helt enig med deg michael når det gjelder discus, men når det gjelder malawi er 300liter kjempefin str. kan fint ha malawi i 250 liter også hvis man ikke velger de største slagene. Men fisk som blir fra 10-16 cm er ypperlige. Bygg to stk steinrøyser på hver kant av akvariet og ha 2 hanner av ulik type og en 4-6 hunner av hvert slag så har du fint en 12-14 malawiciklider. ett flott skue!
Som sagt kan det bli en endless diskussion om akvariets størrelse. En tysk Malawi-side anbefaler 1,20 x 50 x50 som minstestørrelse med veldig begrenset utvalg av fiskearter.

En kjempefin størrelse for Malawi er sikker 576l



Men, men ingen tragedie å være uenig her
deep269
Synes du svarte helt greit ang malawi jeg, det er alltid noen som ergrer seg over andre fordi de tror de vet bedre selv. 300liter holder fint til malawi, du trenger ikke å kjøpe de største typene. Du får mange typer som blir fra 10-16cm og de vil få det veldig greit i en 300liter!!! Når du svarer ang filter og bakgrunn virker det også helt greit. Selv har jeg innvendig bakgrunn med over 1 meter langt filter med biokuler, filter(svamp), filtervatt og så filter(svamp) igjen. Hadde en aquaclear powerhead men den bråket litt for mye og litt lite trykk, så jeg satte en fluval4 nedi bak veggen, tok ut filteret inni den og den pumper vann så det holder og sirkulasjonen er helt super. vannet er krystllklart. Det man må huske på er at malawiciklider må ha høy gh.prøv og lær. sier jeg er nybegynner siden jeg aldri blir utlært:)


Takk for det. Greit å høre fra andre at jeg faktisk har lært, hehe.. Jeg tror ihvertfal selv at jeg vet nok til å starte opp med malawi. Nok vil si at jeg føler meg trygg på det grunnleggende til å oppholde dem, under et miljø de trives i. Men det blir aldri nok kunnskap å lære for optimale forhold.

Som det synes godt her i tråden, er det mange meninger for hva et godt opphold er. Det er jo ingen definasjon på dette, og det er jo det som er gøy. Ulike meninger, og derav ekstremt mye å lære

Vil forresten anbefale å se litt igjennom Kristins tråd.
Der har ihvertfal jeg blitt inspirert.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap