Fersking trenger noen råd & tips

Nå har jeg skaffet meg et akvarie, et hjørne akvarie på ca rett over 160liter.

Jeg trenger råd om det meste, har lest her å der her inne å andre plasser & bøker, men syns det er litt greit å hørre andre sine erfaringer.

Jeg vett at akvarie skal stå en stund før fisk skal oppi, hvor lenge?

Dette er et brukt akvarie, som nok må gjøres grundig rent.... skal man kun bruke ferskvann til dette?

Jeg ønsker enkle fisker i begynnelsen, hva er å ambefale....? Vil ikke ha fisk så blir så veldig store, men gjerne fisk m farger.

Sand eller grus i bunnen, hva er best?

Hvordan sjekker jeg verdier å det jeg skal sjekke...?

Ønsker å ha en del planter, som er hardføre å ikke råtner vekk... hvilke er greie å få til?

Sikkert tåpelige spørsmål men... er man ny så er man ny... =)
Velg sand som bunnlag! Det er etter manges mening det peneste, og alle akvariefisk trives med sand i akvariet - men ikke alle trives med grus. Så det er lettere å treffe blink med sand

Når det gjelder planter, så er det dessverre slik at mange zoobutikker stapper salgsakvariene fulle av potteplanter (!) og selger dem som akvarieplanter. Ja, du leste riktig; vanlige stueplanter selges. Et veldig godt råd er:
velg IKKE planter som har grønn farge med hvite striper eller hvite render i bladene. Det er stueplanter.
Hvis planten er stor: hold planten over vann og se hvordan den oppfører seg. Står den stivt rett i været som en pinne: høyst sannsynlig stueplante. Klapper den sammen, er det mer sannsynlig en akvarieplante.
Her er et typisk eksempel på en vanlig stueplante som mange akvariebutikker selger til intetanende nybegynnere.

Når det er sagt, så anbefaler jeg deg å sette inn mest mulig planter (akvarieplanter altså, hehe) allerede fra starten av. Dette vil sannsynligvis spare deg for mye bryderi med alger, ettersom alger helst oppstår der de får mye næring. Dersom du setter inn veldig mange akvarieplanter, vil de bruke opp næringen slik at det ikke blir noe til overs for algene.
En annen ting er at planter suger til seg en del av overskuddsnæringen og avfallsstoffene i et akvarium, og det er derfor litt lettere å ha god nok vannkvalitet dersom man har rikelig med planter. Blant annet forbruker plantene nitrat som næring, og nitrat er "rest-produktet" (et avfallsstoff) i nitrifikasjonsprosessen - eller med andre ord; nitrat er siste ledd i den biologiske renseprosessen av vannet som et filter står for. Vi bytter vann jevnlig for å tynne ut og senke nitratverdien i et akvarium.

Jeg kan nevne noen planter som går for å være enkle og greie å ha med å gjøre, og flere av disse er hurtigvoksende. Dette er kjekt for en nybegynner, for ikke bare ser man raskt vekst i det grønne, men man får hjelp med å forebygge alger - noe som er vanlig i nystartede kar.

De jeg nevner her, nevner jeg fordi de er mye brukt og ofte finnes tilgjengelig i butikkene:

Vasspest - vitenskaplig navn: Egeria densa
Meget hurtigvoksende. Kjempefin å starte med.

Hygrophila polysperma - hurtigvoksende. Man får kjapt en hel skog
Plasseres på sidene eller bak, da den blir ganske lang i stilkene. Men man kan holde den lav ved å klippe av øverste halvdel og plante disse på nytt i bunnlaget. Stiklingen vil danne egne røtter og vokse videre.

Sverdplante - vitenskaplig navn: Echinodorus bleheri
Plasseres gjerne bakerst, den blir høy med tiden

Hva med en gruppe lave Cryptocoryne i forgrunnen av akvariet?

Når du velger planter, så kjøp helst få arter, men heller mange av hver sort for å fylle opp, istedenfor en av hver av ti-tjue forskjellige. Det gir mest harmonisk inntrykk.

Dekorere gjerne akvariet med naturlig inventar som mangroverøtter og noen naturlige stein. Velger du steiner, finn noen fine runde stein i naturen, og velg stein av samme farge og struktur. Forskjellige farger gir litt rotete inntrykk når man ser på det.

Mange nybegynnere synes plastslott og glitrende, sprakende steiner er fint, men.... det klarer ikke jeg å sitte og anbefale, for jeg avskyr sånt juggel :p
takk for svar =)
da blir det nok sand, men bør jeg velge lys el mørk sand?
har det egentlig noe stor betydning?
blir nok en del planter i mitt, men holder meg til sånn du sier med noen få å heller flere av samme plante.
Bor du nære en Biltemabutikk, kan du kjøpe sand der. De har sekker med sand de tidligere solgte som sandblåsesand, men nå heter det bare sand. Den er veldig billig og bra og er ganske lys i fargen. Ikke kjøp av sandblåsersanden deres. Kjøp også den groveste typen som er 0,2-1,0mm kornstørrelse. Nummeret på den er 175425

Råder deg til å kjøpe et sett med dråpetester. Bruker selv Tetra sitt og er forsåvidt godt fornøyd med det.

Du rengjør karet med kun vann og er det alger som sitter fast kan du bruke en kjøkkensvamp (slike med svamp på ene siden o skrubb på andre siden) Ikke en som inneholder såpe da.

Fyll så oppi sand, litt vann og sett oppi planter.Fyll deretter karet opp. La karet stå med filteret i gang i minimum 3 uker med mindre du ikke har en nabo som har masse filterguffe du kan klemme opp i vannet ditt. Et nystartet / tørt filter trenger noen uker på å utvikle bakterier som bryter ned Nitritt. Du kan bruke dråpetestene jeg nevnte for å måle og se når karet er klart for de første fiskene. Nitritten er på sitt sterkeste etter ca 14 dager som regel, før filteret begynner å bryte det ned igjen. Denne tiden er fin til å romstere i karet. man ombestemmer seg ofte hvordan ting skal se ut nedi der har jeg erfart

Og Mona. Jeg har nå drevet med akvarium i et år, og begynner å få en viss peiling på fiskene, men plantene har jeg tydeligvis masse å lære om ennå. Har faktisk kjøpt meg 4 stueplanter like som de du linket til på Akvasia. Jaja, får hive de ut igjen da. Men må først vente på at scalareyngelen ikke er på de mere. *blush*
Det var jo et kjempe tips, biltema here i come

Sånne kjøkkenskrubber har jeg i fleng av så di funker nok godt til dette gjøremålet ja. Såperester å sånn kan vel kanskje være ganske så uheldig for fisken å resten av det lille "samfunnet" i akvariet.

Må spør om ein ting til, hvor stor forsjell kan man ha på vannverdier kan en ha? for noen fisk skal ha 6.0 å andre 8.0... bør man kun ha fisk m helt like vannverdier eller kan man være litt felksibel?
Da har e og en del stue planter Hehe.
Fisk. Da er guppy veeeeeeeldig enkle. Du har og sverddragere. det er de jeg begynte med den gang jeg kjøpte. hadde nok noen andre og. (En black molly men tror hu ble spist. )
Det er nå det jeg vil annbefale. Og du må nok ha en malle eller to tenker jeg.
Vet ikke å de andre syns. Guppyene tåler MYE. Jeg er veldig slarven med ting til en viss grad. Å de opplever ganske mye hos meg. Og de yngler til stadig het. Har 3 stk i 63 liter. 1 hann og 2 hoer.
Og sverddragerene er tøffe med sin hale De tåler og nesten like mye føler jeg. Lykke til
Guppy og sverddrager er gode nybegynnerfisker ja. Du bør også ha et par ancistruser eller liknende. disse er enklie å holde, og er nyttige algespisere. denne blir heller ikke så stor. neontetra er en fin liten stimfisk med fin blå og rød farge. disse bør holdes i stimer.

En plante som er enkel å holde er anubias. Den er hardfør og tåler det meste. det er også veldig få fisker som napper eller spiser på disse. det finnes flere arter og underarter av anubias, men de fleste er ganske like. denne planten trives på mangroverøtter og andre overflater, framfor å bli plantet i grisen. den kan lett festes med et strikk eller fiskesene. er usikker på hvor lang tid det tar før den slår rot på slike harde underlag, men det tar nok noen måneder.

Også min erfaring er at sand er det beste. I mitt første akvarium hadde jeg ganske grov grus. dette likte ikke fiskene mine. det ser også veldig stygt ut når slam og matrester blir liggende ned mellom grusen. bunnfisker sliter ned bartene sine når de leter etter mat på bunnnen viss du bruker grus.
Jeg er ikke så helt med på å anbefale gyppy og platy til nybegynnere. Ja, de er enkle og relativt hardføre. Grunnen til at jeg tviler, er at levendefødere faktisk setter noen krav til vannet for å ha det bra. De vil ha relativt høy pH og hardhet i vannet, og de fleste steder her i Norge er dette IKKE det som kommer ut av krana. Altså må man trikse med vannet for å tilfredsstille fiskene, og det tror jeg byr på utfordringer for mange, særlig å holde pH oppe. Se hvor mange guppy og platy som dør i nybegynnerakvarium ! Ancistrus er kanskje heller ikke mest komfortable i levendeføder-vann.

Hvorfor ikke velge noen relativt enkle fisker i starten, som kan gå i vannet med et minimum av justeringer ? Kanskje noen sølvtetra og/eller rødmunnstetra, og en gjeng greie corydoras ?
Vel...bare min mening dette, da.
PS! Tråden er opprinnelig fra 2009
Ahahah...takk skal du ha, Mona !
Dette unngikk meg...hvordan ble dette rotet frem, tro ?
Vel vel...jeg står uansett ved svaret mitt.
Tilfeldig bekjentskap
© -mette-
Reklame for plussmedlemskap