Vannbytte rett fra kran? (side 2)

mona o
Les gjerne denne artikkelen fra Vi i villa, ang. varmtvannsberedere.... det får en til å tenke litt, og jeg forstår egentlig ikke at noen vil utsette sine sarte tropiske fisk for sånt! *grøss* [URLBLOCK1] Folk må [I]selvfølgelig[/I] gjøre som de vil, jeg prøver ikke å omvende noen. Men jeg syns man bør vite om risikoen! Så jeg vil bare ha det nevnt at vann fra varmtvannsberedere [I]kan[/I] gi opphav til veldig mye problemer og både fiskedød og rekedød! Noen opplever kanskje aldri problemer ved å bruke vann fra varmtvannsbereder i akvariene sine... men noen gjør det altså. Og hvem vet vel [B]når[/B] det brått oppstår farlige forhold nede i bunnslammet i dypet av en varmtvannstank, en tank man har brukt fra uten problemer tidligere? En dag kan det smelle til og fisken dør i hopetall. Tenk om det er dyr og kostbar fisk attpåtil? Mange kroner rett i dass. Huset jeg bor i er hverken spesielt gammelt eller uvanlig. Det er bygd 1991 av Block Watne. Varmtvannstanken er av et vanlig merke. Den[I] ene gangen[/I] jeg spedde ut kaldtvannet med varmtvann fra krana, skulle jeg bytte vann i en 63 liter med 8 Corydoras adolfoi. Den gangen brukte jeg bøtter, ikke slange, for å fylle. Da jeg stod og tømte vannet fra bøtta over i karet, tok det bare et par sekunder etter at vannet traff vannflata at fiskene begynte å fyke som gale i alle retninger. Det så ut som de prøvde å rømme fra noe, og begynte å klø seg som noen gærninger. Dette bare fortsatte og fortsatte, og etter noen dager så døde 3 av de 8 fiskene.... Se på bildet nedenfor hvordan de så ut! Det var eneste gang jeg har brukt vann fra varmtvannbereder til tropiske fisk.... Fisk død etter bytte med vann blandet med vann fra varmtvannsbereder: [img]http://akvaforum.no/images/forum/11069_080127170240_1.jpg[/img]


Kunne vert intresant å fått sjekka ut om det er en mild form av kjøttetende streptokokker som har vert på ferde. Noen som har peiling på såne, vil jeg tro de kan dra en noen lunde sikker konklusjon/id ut i fra bildet

mona o
[QUOTE=Rody]Mona, Når vannet er varmt nok til å brukes i akvariene, tilsetter jeg eikebark-ekstrakt i tønnene


Hvor lang tid tar det å få vannet varmt i tønnene, da? Og hvor lenge står de og lufter?
mona.. tror ikke det er så veldig stort trykk i bunnen på de tønnene dine om de var 70 cm høye så om det er trykk så vik det makx være 0,07 atmosfæriske trykk det og har på "lande jorden " er det 0. om man dykker 10 meter ned har man 1 at.

om man fyller kun med kaldt vann vil jeg si at da bør man fylle sakte slik at ikke fiskene får kulde sjokk. har hendt her engang det og.

ellesr bruker vi bare vann rett fra springen temperert til ca 22-23 grader.men så har vi også en helt ny bereder og da.

og om folk er så bakymmret for hvordan varmtvannsberedene sine ser ut. ja da sku dere ikke sett gammle komunale vann rør iallefall. det er ikke videre vakkert syn for og si det på den måten, ikke farlig riktig nok men ser helt forferdlig ut.
Tom Anders
Mona, hvor gammel er den varmtvanns tanken dinn? og hvilken tempratur er den stilt på? er den stil på "gjæriknark" under 60grader kan du få borelia i tanken.


Borelia.. her var jeg vist ikke våken, jeg mente legionella. Denne bakterien drepes ved å ha temp over 50c'.
På jobben har vi en runde med å "koke" dusjhoder, kranhoder, nøddusjer osv osv for å ungå legionella.
Er varmtvanns tanken instilt på lavere en 50c' så kan man få bakterier i tanken.
saffen
på "lande jorden " er det 0. om man dykker 10 meter ned har man 1 at.
Det korrekte er 1 bar og 2 bar (tilnærmet).
Begge er rett.

1 barA = 0 barG.

Man oppgir ofte trykk i overtrykk relativt til atmosfæretrykket. 0 barG ved havnivå og 1 barG ved 10 meters dybde er like riktig å si som 1 barA ved havnivå og 2 barA ved 10 meters dybde.

Å si at trykket er 1 bar er strengt tatt unøyaktig da man ikke presiserer om man snakker om overtrykk (barG) eller absolutt trykk (barA).
mona o
Det var eneste gang jeg har brukt vann fra varmtvannbereder til tropiske fisk.... Fisk død etter bytte med vann blandet med vann fra varmtvannsbereder: [img]http://akvaforum.no/images/forum/11069_080127170240_1.jpg[/img]


Jeg hadde helt klart sendt inn en vannprøve.
Det kan komme oppblomstring av uønskede mikroorganismer i nye som gamle beredere, samme som i biofilm i rør. Tror faktisk jeg hadde vært litt skeptisk mot å drikke vann som åpenbart inneholder noe det ikke skal ha. Varmtvannsberederen kan i mange tilfeller være skyldneren, men det er greit å ha klarhet i det. Og noen "basselusker" trenger heller ikke drikker for å være skadelig.

Det koster ikke all verdens å sende inn en vannprøve, og det kan i mange tilfeller være nyttig !

Anna U.
Mona: Er det noen spesiell grunn til at du tilsetter eikebarkekstraktet når vannet er temperert og ikke når det er kaldt?

Fordi jeg lufter vannet først ved hjelp av brusesteiner og luftpumpe. Gass finoppløst i vannet (pga vann sendes gjennom rør/ledningsnettet under stort trykk er det overmettet med gasser) forstyrrer hele ph-greia og jeg får merkelige ph-målinger hvis jeg tilsetter eikebarkekstrakt FØR lufting, og ikke etter. Jeg har gitt opp og forsøke og vite hvorfor, men bare merket meg at sånn er det. Så det tilsettes alltid rett før jeg skal bruke vannet, når lufting er ferdig og temperatur riktig.
Jeg gidder ikke bruke tid på å finne ut grunnen

Tom Anders
Mona, hvor gammel er den varmtvanns tanken dinn? og hvilken tempratur er den stilt på? er den stil på "gjæriknark" under 60grader kan du få borelia i tanken.

Jeg skriver det i svaret nedenfor her, til Siljee.
Denne episoden var i 2006, så jeg vet ikke/husker ikke lenger hva tempen stod innstilt på. Men jeg tviler på at det stod lavt, for jeg hater å ikke ha skikkelig varmt vann når jeg dusjer eller skyller oppvask

Rody
Hvor lang tid tar det å få vannet varmt i tønnene, da? Og hvor lenge står de og lufter?


Noen ganger står de og lufter bare i 6-8 timer, hvis jeg har hastverk. Da bruker jeg varmekolbe i tønnene, så går det fortere å få ok temperatur. Andre ganger står det over natten, eller et helt døgn.


Siljee
Jeg hadde helt klart sendt inn en vannprøve. Det kan komme oppblomstring av uønskede mikroorganismer i nye som gamle beredere, samme som i biofilm i rør. Tror faktisk jeg hadde vært litt skeptisk mot å drikke vann som åpenbart inneholder noe det ikke skal ha. Varmtvannsberederen kan i mange tilfeller være skyldneren, men det er greit å ha klarhet i det. Og noen "basselusker" trenger heller ikke drikker for å være skadelig. Det koster ikke all verdens å sende inn en vannprøve, og det kan i mange tilfeller være nyttig !


Jeg er enig, en vannprøve hadde virkelig vært lurt. Og jeg angrer for at jeg ikke tok det den gangen. Jeg hadde nok gjort det hvis jeg bare hadde husket på det den gangen det skjedde. Men da var jeg så sjokket at jeg ikke tenkte på det. Og lei meg, fordi yndlings-Coryene mine døde.

Nå har vi flyttet fra akkurat den boligen for ca 3 år siden, og til et annet hus lenger opp i samme gate.
Men greia er det at den varmtvannstanken vi hadde da dette skjedde, var mye nyere enn huset! Den var ikke gammel. De som vi kjøpte huset av da, hadde merket noe vann under den gamle og trodde den lakk. De bestilte rørlegger som kom og byttet den, og samtidig som de likevel måtte ha ny varmtvannstank så valgte de en mye større modell. Større og nyere bereder, og altså mye nyere enn huset den sto i. Jeg tipper tanken var ca 6-7 år da jeg var borti denne vannbytte-hendelsen. En "halvråtten og gammel" varmtvannstank er altså ikke være synderen her.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D.Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap