Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne © Bjarne Sætrang © -mette-
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
skal skifte fra grus -> sand i dag. hvordan gå fram??
1  

Rosali
Medlem female.gif
Fra: Sandnes
Kan noen snille fortelle meg, steg for steg på en enkel måte hvordan jeg går fram?

Har sendt mannen på oppdrag for å kjøpe denne biltema sanden..

Skal jeg ta ut alt vannet? Hvis ikke, hvor mye skal jeg la være igjen?
Fange ut all fisken med en håv? (sukk...der for meg dette kommer til å bli stress, har "ørten" tetra og mollyyngel..)

Hva gjør jeg med pumpa, skrur den av mens jeg holder på?

Gruer meg litt til denne "operasjonen" kjenner jeg, men gleder meg til det er gjort! Håper og tror at fiskene kommer til å trives bedre, og at det ser enda penere ut! Ser også på det som en fin anledning til å få vasket veggene litt innvendig for alger..

Karet er foresten 115 og har eheim utvendig filter.

 
Postet 04.03.2010 kl. 15:00
[Rapportér innlegg]
2  

Gunn Elin
Inaktiv bruker
jeg tok pompa ut å lot det stå i en bøtte for å ikke drepe bakteriene, åsså tok jeg ut all fisken med akvarievann, hadde litt vann igjen i karre åsså tok jeg sanden i å fylte med vann, tok også akvarievannet som fiskene var i oppi.
Men husk å vær forsiktig når du tar ut den grusen/sanden du har i for å ikke ripe opp glasset.
Lykke til

 
Postet 04.03.2010 kl. 15:04
[Rapportér innlegg]
3  

Rosali
Medlem female.gif
Fra: Sandnes
Takk for svar...så jeg bør la pumpa være i en bøtte med vann altså..

Hvor mye ca vann lot du være igjen i akvariet? (Er det lurt å ta vare på noen 10-liters bøtter med akvarievann som en heller oppi igjen etterpå...?)

 
Postet 04.03.2010 kl. 15:14
[Rapportér innlegg]
4  

Gunn Elin
Inaktiv bruker
ja legg pompa i en bøtte å la den sirkulere :) men bruk akvarie vann :)

Lot ca 20 liter igejn, jeg har et karr på 110 liter.
Du kan godt ta vare på vann fra akvarie :)

 
Postet 04.03.2010 kl. 15:15
[Rapportér innlegg]
5  

Alden Irslinger
Medlem male.gif
Fra: Kristiansand
Hvor stort akvarie har du?
Mitt akvarie er på 118liter. Jeg kjøpte en pøs på 70 liter da jeg gjorde dette. De siste 30 liter gikk i vasken. Alle planter legges i en bøtte vann, det samme gjør alt inventar. Filteret lar du svive i pøsen med fisk. Det er veldig lett å fange fiskene når alt i akvariet er ute. Bare tappe ned så de bare såvidt kan svømme, så tar du de med håven.

Husk å skru av varmekolben så den ikke sprekker. Når karet er tomt for fisk og planter tapper du av alt vannet. Spa opp grus med hendene i en bøtte feks.
Når det er helt tomt kan du fjerne alt av alger om det er noen av de på glasset.

Biltema sand kan du bare helle rett i akvariet. Hold posen over, snitt, la renne.. veldig enkelt. Ha i litt vann slik at all sanden er våt, plant planter, plasser røtter og steiner. Fylle på de literne vann du kastet med nytt vann, så begynner du å fylle tilbake det gamle akvarievannet. Til slutt fisk, start varmekolbe og filter og du er good to go :)

 
Postet 04.03.2010 kl. 15:52
[Rapportér innlegg]
6  

Rody
Medlem male.gif
Fra: Tjelta
Fikk du tak i biltema sand? Det er første bud! Sørg for å ha sanden i hus før du begynner på noenting som helst. Og sjekk at dette ikke er feil sand. Sist jeg var innom hadde de bare sand med alumuniumsilikat og olivinsand. Ingen av dem kan brukes.

-- Malawi'er holder jo på med noe.....!
 
Postet 04.03.2010 kl. 18:42
[Rapportér innlegg]
7  

Den Glade Amatør
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Må du ta ut all grusen? Jeg begynte også med grus, men kjøpte så en pose med sand som jeg helte oppå toppen av grusen på diverse områder. Blir litt "flere biotoper" ut av det - mer spennende å se på. Ha på godt med sand da endel vil etterhvert renne ned mellom grusen. Klipp hull i et hjørne av sandposen og hell rett over grusen. Da blir det nesten ingenting som virvles opp selv om det er fullt med vann, planter og fisk i karet ditt. Sand bygger lite i høyden uansett.

Lenge leve karussen
 
Postet 05.03.2010 kl. 18:19
[Rapportér innlegg]
8  

Sanne
Medlem female.gif
Fra: Horten
sand detter mellom grusen, til slutt har du sand underst og grus oppå. enkelte fisk liker å grave seg ned, da skaper grus også problemer. også har man de fisker som kan skade seg på grus...

 
Postet 05.03.2010 kl. 18:23
[Rapportér innlegg]
9 Sand vs. grus

Den Glade Amatør
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Klikk på bilde for større versjon
Hei Tone

En liten sidekommentar siden jeg er lei av å lese rundt på forumet her halleluja stemning for sand og advarsler mot grus. Grus er ikke noe problem så lenge man har grus som er avrundet. Mange på forumet her som forbanner grus hvis man skal ha bunnsøkende fisker som maller og corydoras. Dette er tøv. Man finner corydoras under alle bunnforhold - stein, grus, sand og mudder. I vann er som regel alltid stein og grus rund pga. sliping fra vannet. Mye av den grusen man kjøper er knust/sprengt fra større stein og har dermed skarpe kanter. Så lenge man passer på at stein og grus ikke har skarpe kanter er dette derfor ikke noe problem.

Det er mange ulike akvarister - noen har fokus på fisker, andre på landskapet og noen er midt i mellom. Jeg personlig synes landskapet er viktig, og liker fisker som er tilnærmet naturlig siden jeg er biolog. Det kan være ganske spennende å lage variasjoner i bunnsubstratet ditt med hensyn på bruk av stein, grus og sand. Sand vil etterhvert renne gjennom grusen men dette stopper du enkelt ved å først ha på et lag med sand oppå grusen og så dra hånda din gjennom bunnen. Du vil da få en blanding av sand og grus som tetter nok til at et nytt lag med sand ikke renner gjennom. Så kan du lage områder eller striper med ny sand og kanskje strø litt ren grus på toppen? En bunn bestående av bare Biltema-sand ser for meg ut som rimelig kjedelig og uinspirerende. Du kan også, siden du skal tømme hele akvariet ditt, legge et godt lag med sand først og så strø grus oppå ved noen områder. Anbefaler deg å sette av tid å eksperimenter litt. 30 min fra eller til spiller ingen rolle for fisken i bøtta. Variasjon i bunnen vil gjøre det litt mere spennende å titte inn og se de ulike mikro-biotopene i akvariet ditt. Jeg burde gjort min bunn om igjen (den ble litt høy som vist på bildet) men gidder ikke enda...uansett lykke til!

Og heia grus!

Lenge leve karussen
 
Postet 05.03.2010 kl. 20:20
[Rapportér innlegg]
10  

Rosali
Medlem female.gif
Fra: Sandnes
En liten oppdatering herfra!

Tusen takk for fint svar den glade amatør!! Og bildet du la ved var bra, det så både pent og naturlig ut med den blandingen av sand og grus! Den grustypen du har ser fin og avrundet ut, så den jeg hadde var nok mye kvassere. Du gav meg noe å tenke på, og jeg innrømmer at jeg har nok blitt påvirket av denne halleluja stemningen ift sand;) Så kanskje jeg hermer etter deg etterhvert.

Men nå er det iallefall gjort...byttingen altså...Det gikk stort sett smertefritt (bortsett fra en garra flavatra som kravlet rundt på gulvet en stund...den tosken klarte hoppe ut av bøtta!)

Og HVORFOR er jeg alltid så dum at jeg ikke venter med å begi meg ut på sånne prosjekter til etter ungene har lagt seg...( to nysgjerrige og meeeget hjelpsomme gutter på 1,5 og 3 år) Det blir liksom litt ekstra stressende å ha dem rundt med hender som plasker rundt nedi akvariet/bøtte med fisk for å "hjelpe mamma"...

En liten risiko jeg tok var at jeg tømte ut litt i overkant mye vann enn jeg kanskje burde, (sparte kun 20 liter + den som var inni pumpa..) resten gikk i do...da jeg hadde gravd opp all grusen ble nemli vannet som lå igjen i akvariet så utrolig skittent at fristelsen ble for stor..gadd ikke ta vare på mer..

Men filteret er jo godt innkjørt og det sitter vel en del av de naturlige bakteriene igjen i glasset, så regner med det går greit? Håper det...men har kjøpt inn nitritt dråpetest og skal teste daglig i sikkerhets skyld..

Ble alt i alt fornøyd med resultatet, syns fiskene viser mye bedre nå som det er kommet litt lysere bunn.. synes alikevel det er litt kjedelig, savner å ha noe oppi liksom men vet ikke hva.. Tar gjerne i mot tips til det.

Bilder kommer:)

 
Postet 06.03.2010 kl. 21:16
[Rapportér innlegg]
11  

RunarH
Medlem male.gif
Fra: Frekhaug, Bergen
Da jeg skiftet fra grus/gjørme/dritt (ja, det var faktisk så dårlig "grus" som fulgte med) i 325 literen tok jeg bare plantene i en balje som jeg dusjet over iblant. Fiskene tok jeg i bøtter, kanskje 3 stk. Så bare gravde jeg ut all "grusen" og kvittet meg med vannet også. Gikk nok en del kloreker med der ja. Hadde utvendig filter, så det var litt vann der også. Når det var så tomt som jeg orket å få det, fylte jeg i sand, tømte på en del vann fra springen, satte i planter, så fiskene med vannet som de var i fra før. Ingen av fiskene døde av det, og tror ikke de ble skadet heller.

______ RunarH
 
Postet 06.03.2010 kl. 21:30
[Rapportér innlegg]
12  

julnil
Moderator female.gif
Plussmedlem
Fra: Lofoten
sitat av Tone Haara:
(...).. synes alikevel det er litt kjedelig, savner å ha noe oppi liksom men vet ikke hva.. Tar gjerne i mot tips til det.

Bilder kommer:)
Hva med eikeblader?

Mitt reptiloppdrett Firehose Reptiles: www.facebook.com/firehosereptiles/
 
Postet 07.03.2010 kl. 19:19
[Rapportér innlegg]
13 Ting å ha i

Den Glade Amatør
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei Tone

Hvis du legger ut et bilde av hvordan det ser ut nå vil du sikkert få mange konkrete tips fra akvarister her inne :-)

Lenge leve karussen
 
Postet 08.03.2010 kl. 10:01
[Rapportér innlegg]
14  

Lompus
Medlem female.gif
Fra: Flekkerøy
Jeg har tenkt å starte opp en 72liter men vet ikke hvordan jeg skal ha bunnen (grus og sand eller bare sand) Noen tips?

og forestten gleder meg til å se bilde av hvordan det ble med akvariet :D

Live life for the moment because everything else is uncertain! =) -Louis Tomlinson
(Sist endret 30.07.2013 kl. 16:06 av Lompus )
 
Postet 30.07.2013 kl. 16:05
[Rapportér innlegg]