Hva trenger man av midler

Hei jeg lurer på hva slags midler man trenger til et akvarium. Som for eks akvariesalt og aquasafe og slike ting.


Dette er mitt første innlegg så si i fra hvis jeg gjør noe feil eller noe sånt
Først og fremst kan vi slå fast at du trenger ikke akvariesalt :-/ Det er rett og slett lureri og bortkastede penger. Man salter ikke ferskvannsfisk...!

Aquasafe kan av og til ha sin nytte, spesielt i perioder der vannverket tilsetter klor fordi de har oppdaget noe "muffens" i vannet. Mange vannverk i dag bruker ikke rutinemessig klor til desinfisering av drikkevann, de UV-filtrerer det istedet. Men av og til må det dobbelt skyts til, og da tilsetter de klor. Klor kan få fiskene til å klø og føle ubehag, og en dose Aquasafe vil forhindre det.
Har man vannrør av kobber kan også Aquasafe hjelpe mot det (kobber er giftig for fisk).

Jeg tapper kaldt kranvann i tønne og lufter det med brusestein (tilkoblet luftpumpe) en dags tid før jeg bruker det i akvariet. Lufting på denne måten gjør at klor fordunster, og Aquasafe behøves derfor ikke.

Som du skjønner kan Aquasafe ha sin nytte i noen tilfeller, men ikke alltid. Vi har veldig godt kranvann og drikkevann her i landet, så vi er litt bortskjemte sånn.

Om du trenger noe annet til vannet, kommer litt an på kranvannet du har og ikke minst; hva slags fisk du har. Hva du trenger av eventuelle tilsetningsstoffer avhenger egentlig til stor del av fiskene, og hva slags ph-verdi du har på kranvannet ditt.

Skal du kjøpe noe, kjøp vanntester! Ikke bruk penger på diverse dilldall som zoobutikkene prakker på alle nybegynnere og påstår at "dette måååå du ha". Som oftest er det totalt bortkastede penger, og kun for at butikken skal tjene på det.
Fiskene trenger det ikke! (salt på boks er en slik ting)

Anbefaler at du kikker litt på de norske akvarienettbutikkene, for prisnivået der er ofte halve prisen av hva ting koster i zoobutikken. Kjøp f.eks. JBL PH-test og nitritt-test her eller her. (de to testene er viktig for alle nybegynnere OG erfarne).
Lurte bare litt på det saltet det står at det skal forebygge nitrittforgiftning og at de skal brukes i stresssituasjoner og ved sykdom. Og det står ikke noe at det bare er til saltvann. Så nå er jeg veldig forvirret!
Erlend Walberg
[I]Lurte bare litt på det saltet det står at det skal forebygge nitrittforgiftning og at de skal brukes i stresssituasjoner og ved sykdom. Og det står ikke noe at det bare er til saltvann. Så nå er jeg veldig forvirret![/I]


Du kan tro Mona på hennes ord:

mona o
[I]Først og fremst kan vi slå fast at du trenger ikke akvariesalt :-/ Det er rett og slett lureri og bortkastede penger. Man salter ikke ferskvannsfisk...! [/I]


Akvaristen forebygger best nitrittforgiftning ved å sørge for at det ikke er nitritt i akvariet. - Akkurat som hun selv sørger for ikke å bli kvikksølvforgiftet ved ikke å svømme i kvikksølv.

Du finner ganske mange tråder her inne som [URL=http://akvaforum.no/googlesearch.cfm?domains=akvaforum.no&q=akvariesalt&sa=Google-s%C3%B8k&sitesearch=akvaforum.no&client=pub-4018121580629643&forid=1&ie=UTF-8&oe=UTF-8&cof=GALT:%23005826;GL:1;DIV:%23005826;VLC:FF6600;AH:center;BGC:E6E6E6;LBGC:195D88;ALC:195D88;LC:195D88;T:000000;GFNT:195D88;GIMP:195D88;LH:50;LW:633;L:http://feed.akvaforum.no/google_top.gif;S:http://akvaforum.no;FORID:11&hl=no]omhandler akvariesalt[/URL]. I like mange tråder forsøker de erfarne å fortelle at

[Et lite utvalg følger:]

Kesol
[I]Akvariesalt er tull. :)[/I]


Aggi
[I]Det er kun vannbytter som fortynner forurensning. Man kan ikke ty til akvariesalt av den grunn. ;) Vent noen (4) uker med å tilsette fisk, så forebygger du at fiskene dine blir forgiftet. :)[/I]


Judosola
[I]Det er vel ferskvannskar du har? Her har tydeligvis en dyrebutikk igjen vært ute med usannheter, dessverre er ikke dette uvanlig... :( Det blir IKKE mindre nitritt ved annet enn vannbytter, som Aggi sier. Forebygge nitritt gjør du ved å ikke ha for mange fisker i på en gang, ikke fore for mye, ikke overbelaste karet, ha et filter som minimum er tilpasset karstørrelse og belastning (helst et som er overdimensjonert) og ved å være nøye med vannbyttene. Nitritt får du under oppstart enten du vil det eller ikke, det er en del av den 4-6 uker lange prosessen for å få igang filteret slik at du slipper nitritt og annet kjipt senere.[/I]


Takk får gode svar nå ble mye oppklart for meg, får vel bare gå til butikken og kreve pengene tilbake!
Erlend Walberg
Takk får gode svar :) nå ble mye oppklart for meg, får vel bare gå til butikken og kreve pengene tilbake!

Hvilken midler presset butikken på deg? Kanskje noen av dem er nyttige.
Har ennå ikke fått fisken men jeg fikk aquasafe og akvariesalt. Synes det er litt rart kunne jo heller fått plantenæring!
Jeg også fikk med salt... Og vannforbedringsmiddel og bakterier (NitriDac eller noe sånt...). Men fikk også med plantegjødsel
rart jeg ikke fikk startbakterier! det hadde vært mer hjelpsomt en salt!
egentlig ikke. for de funker nemlig ikke :p har fremdeles tilgode om å høre om mer enn noen få som hadde noe effekt av dem
Nå har jeg et nytt spørsmål, skal jeg skifte vann i akvariet i innkjøringsperioden eller skal jeg vente med å skifte vann til jeg skal ha fiskene i ?
Nei, ikke skift vann under innkjøring. Du vil ha all "dritten" for at bakteriene i filteret skal ha noe å jobbe med. Når akvariet er nitritt-fritt, kan du skifte 50% av vannet for å tynne ut nitratet, og så kan du sette fisken inn litt etter litt
Erlend Walberg
Nå har jeg et nytt spørsmål, skal jeg skifte vann i akvariet i innkjøringsperioden eller skal jeg vente med å skifte vann til jeg skal ha fiskene i ?


Under innkjøringen (fiskeløs innkjøring altså) er det for en gangs skyld veldig bra å IKKE skifte vann
Under den fiskeløse innkjøringen vil man nemlig ha mest mulig "skitt og møkk" slik at filteret virkelig får noe å bryne seg på. Jo mer biologisk nedbrytbart materiale det er der, jo flere bakterier dannes det i filteret for å bryte det ned.
Filteret gjennomgår en fast syklus:
Først oppstår ammoniakk (oppstår allerede etter få dager og varer en ukes tid), dette avløses av nitritt (oppstår etter ca 2 uker vanligvis, varer i 2-3 uker), og til slutt (når riktig bakteriekultur er dannet) brytes dette ned til sluttproduktet nitrat.
Rekkefølgen er altså: Ammoniakk --> Nitritt --> Nitrat --> vannbytter

Nitrat er det eneste av de tre som ikke er giftig. Litt nitrat skal det være i et beplantet akvarium, for plantene forbruker det som næring. Et nivå på 10-15 i nitrat tyder på et normalt og sunt akvarium med et fungerende filter. Når det er fisk i akvariet, er det en god rutine å bytte vann ca en gang pr uke for å tynne ut mengden nitrat og holde den nede på dette nivået. For blir den altfor høy, er det også usunt, og i tillegg veksthemmende for fisken.

Ammoniakk og nitritt skal alltid være null i et innkjørt akvarium/filter.

Det er en god investering å skaffe seg disse 4 vannverdi-testene, og de bør alle akvarister ha i skapet:
ph
ammoniakk
nitritt
nitrat


Med disse fire testene er man bedre utrustet til å finne svar og finne ut av det hvis det skulle oppstå noe galt, f.eks. at man ser at fiskene henger i vannskorpa og gisper. Da tester man straks vannet for å finne ut om det henger sammen med noe der.

Når du driver fiskeløs innkjøring, er det en veldig lærerik periode for deg som akvarist. Det er faktisk ganske interessant Mål vannverdiene hver eller annen hver dag (så ofte du gidder egentlig) og se utviklingen. Fascinerende å se hvordan stoffene avløser hverandre, ammoniakk går over til å bli nitritt, og så stiger nitritt-nivået fra svakt utslag på testene til skyhøyde nivåer som ville kverket fisk, og der oppe på skalaen svever den i lengre tid... før det så plutselig synker brått. Og så, fra en dag til neste, viser plutselig nitritt-testen blank...! Nivået er null! "YIPPI", tenker man da, "syklusen er fullført, filteret er ferdig innkjørt!"
Da kan man sjekke ved å ta en nitrat-test. Du kunne gjerne ha testet tidligere, men det er ingen vits for da ville den vært null. Beviset på at det er skjedd en fullført syklus er at nitrat oppstår, og det skjer helt til slutt i innkjøringen.

Når dette har skjedd, kan du ta et solid vannbytte (40% kanskje) og så kan du gå ut og kjøpe deg de første ønske-fiskene dine
Men, beherskelse er stikkordet her. Kun noen få til å begynne med. Kun noen veldig få pr uke, og gradvis øker man så antall fisk.

Hver enkelt fisk er en tisse-og bæsjemaskin (hehe), og hvert flak med fôr du gir er en potensiell forurensningskilde. Det betyr ganske enkelt at hver fisk øker forurensningen som filteret må ta seg av. Alt skal brytes ned til det ufarlige stoffet nitrat.
I filtermediene (svampene o.l.) sitter det en koloni med filterbakterier som tar seg av alt avfall og bryter det ned på en måte som er harmløs for fisk. Øker forurensningen, må også antall filterbakterier øke for å klare det. Og økning av kolonien (antallet) skjer gradvis over noen dager, kanskje en uke.
Så vi må gi filteret tid til dette, og bare øke belastningen/forurensningen litt og litt.
Blir det for mye på en gang (for mange fisk) så vil ikke filteret klare det, og nitritt blusser opp igjen.

Foreslår at du satser på å kjøpe inn 4-5 fisk til å begynne med første uken etter at innkjøringen er ferdig, kanskje noen ekstra hvis det er en veldig liten fiskeart.

Håper du syns dette var forklart på en grei og forståelig måte
mona o du har de beste svarene!
Filter
Nå har jeg et nytt spørsmål, igjen hehe...

Jeg har et flow 200 hang on filter( fra aquatic nature), og jeg lurer på om jeg kan ta så mye filter stoff, material (eller hva det nå heter) jeg har lyst ti l å ha oppi eller kan det bli for mye?
Det kan bli for mye også. Det man må passe på, er at man ikke "stapper" det for hardt nedi. Vannet skal renne gjennom filtermaterialet, ikke over eller på siden av det. Det er viktig, ellers renser det ikke godt nok biologisk.

Fulgte det ikke med originalt filtermateriale til det hang-on filteret? Hvis jeg ikke husker feil, var det ganske pinglete saker (jeg har et sånt cocoon akvariesett jeg også, medfølgende hang-on filter i gjennomsiktig plast). Du kan godt øke svampmengden noe, men ikke for høyt opp i filteret. Hvis det da går tett i svampen, renner vannet over svampen og utenfor akvariet.... Så svampen skal ha litt klaring til kanten.
Tilfeldig bekjentskap
© Mari galland
Reklame for plussmedlemskap