Har noen spørsmål som nybegynner :)

Hei!

Må først si jeg er utrolig takknemlig for at det finnes en side som dette! Jeg blir flau over hvordan jeg gjorde det da jeg hadde akvarium for 5 år siden uten noen kunnskap om fiskens beste. Jeg har nettopp kjøpt et 60 liters akvarium (skulle gjerne hatt større, men plassen på hybelen gir meg ikke lov , og jeg har virkelig lyst å få til et akvarium som ikke blir gjengrodd av alger og fisker som dør Jeg har lest alle sidene på akvariumskolen, noe som var utrolig nyttig, men jeg har allikevel noen spørsmål jeg kunne trengt "manuelle" svar på

1: Er det likt med små akvarium som store at man burde vente 4-6 uker før man har i fisk?

2: Spiller det noen rolle om man har ekte eller uekte planter, og er det større sjangs for at det kommer alger med ekte planter?

3: Er det bedre å bruke sand enn grus, og er noen av disse vanskeligere å rengjøre enn andre?

4: Hvilke fisk anbefales til dette alvariumet, og som "nybegynner fisk"? Jeg er veldig glad i stimfisk og eventuelt hvor mange?

5: Kan jeg ta stener etc. jeg finner i naturen, og bruke i akvariumet (om jeg koker de først) ?

6: Hvis alger oppstår, hva er det jeg kan gjøre for å ikke bli igjengrodd?

Det ble kanskje litt mye, men vil så gjerne ikke gjøre feil denne gangen, vil ha fisk som trives Takk på forhånd!
1 du kan jukse i et nytt kar på en sikker måte.
få biokultur fra et modnet filter. da kan du ha fisk oppi med en gang

2 ekte planter tar næring fra vannet, og dermed mindre sjanse for alger å vokse

3 bruk grus, sand gjør de for kompakt, og vill ikke skape et godt biologisk miljø.

4 alle typer tetra småtyper, kardinal, neon, kobber, rødmunn, svart og rød neon, fisker som liker å være i gigantiske stimer, men de går an også i liten stim. gi dem mye planter.

5 stener fra naturen går fint an, se til at de ikke er jernmalm i, kalkstein gir høg PH, finn i skogen!! ved veien...så er dem forureinet. steinhelle er no ypperlig å lime oppå hverandre.

6 Ansictrus er en ordentlig god algespiser.
Inaktiv bruker
Bunnlag
ilder-lady
3 bruk grus, sand gjør de for kompakt, og vill ikke skape et godt biologisk miljø.


Nja, ikke helt enig her.
- For det første så trives de fleste fisk med sandbunn - noe som ikke kan sies om grus.
- For det andre så er min egen erfaring at sandbunn er rensligere og lettere å slamsuge/holde fritt for ulumskheter. Dersom sanden du refererer til har vært for kompakt så vil jeg si at du har brukt feil type sand. Bruker selv billigsand fra Biltema i alle mine kar nå, har gått helt bort fra grusen jeg hadde i starten (ca kr. 60 for 16-17 kg). Men man må være sikker på å få rett kornstørrelse på sanden, blir den for fin så pakker det seg. Det kan også lønne seg å ikke ha for tykt lag heller, av hensyn til dannelse av gasslommer osv. Dette kan du lett unngå ved å ikke ha for tykt lag (5-7 cm er nok for de fleste planter til å danne røtter osv), eller ved å ha sandsnegler som snur og vedlikeholder sanden for deg.

Men dette er bare min erfaring. Er ett år siden jeg fornyet hobbyen min fra barndomstiden, så jeg kaller meg selv for nybegynner ennå
Jeg er enig med NUB ang sand. Mye bedre på alle måter.
ilder-lady
3 bruk grus, sand gjør de for kompakt, og vill ikke skape et godt biologisk miljø.


???
Hvor har du det fra egentlig? Det stemmer jo ikke, ikke med min erfaring iallefall. Jeg har sand i alle mine 16 kar, og vil påstå at jeg har et "godt biologisk miljø" med sand
mona o
[QUOTE=ilder-lady]3 bruk grus, sand gjør de for kompakt, og vill ikke skape et godt biologisk miljø.


???
Hvor har du det fra egentlig? Det stemmer jo ikke, ikke med min erfaring iallefall. Jeg har sand i alle mine 16 kar, og vil påstå at jeg har et "godt biologisk miljø" med sand

Jeg bruker bunnfilter/stigrør. I tillegg til vanleg filter,
blir mer luftig. Egen erfaring jeg har. (8-10 cm grus.)

Tja, nå er ikke bunnfilter den mest utbredte filterløsningen, tvertimot. Ganske sjelden. Så det blir litt feil av deg å kategorisk si at grus er bedre for andre, som etter all sannsynlighet har helt andre filterløsninger enn deg

Er vel litt nybynner selv , men med mine 4 akvarier (1 saltvann og 3 ferskvann) har jeg gjort meg mine erfaringer :o))

1)Som sagt; går det ann å jukse litt. Det har jeg gjort med alle mine kar. Ventet bare 5-7 dager, etter plantene var satt i, før jeg hadde fisk i akvariene. Det har gått veldig fint.

2)Her har jeg lært at til flere planter til mindre alger. Ikke sett akvariet et sted der solen treffer det , det blir lett alger med mye lys.

3)Bruk det du syns er fint om du ikke skal ha fisk som krever noe spesielt.
Har nå helt finkornet sand i mine kar , men har hatt grov sand og grus. Det er ikke store forskjellen på det å gjøre rent. Det må gjøres uansett :o))

4)Hvis du vil ha stimfisk anbefaler jeg rødmunntetra. (Jeg har 21 stk av de) De er flotte å se på og de er flinke stimere selv om de føler seg trygg i akvariet. Du kan vel ha 5-7 stk.

5)hmmm.. vet ikke.

6) Lenge leve ancistrus ! (eller andre algespisere, som kinesisk algespiser)
Inaktiv bruker
Ang. fisk...
Jeg ville ikke valgt tetra, da jeg har dårlig erfaring med det.
Jeg tror Venusfisk er mer robust enn de fleste tetraene, pluss at dette er en fisk som yngler lett Da slipper du å etterfylle fisk ved dødsfall..
Takk for gode svar, dere er raske og hjelpsomme

Kan jeg spørre om hvordan jeg såkalt "jukser" ved å ta slam fra et annet filter?

Og er det slik at jo fler ekte planter jeg har, jo mindre alger blir det? Er det det samme hvilke planter jeg har, eller er det noen bestemte jeg burde ha (som er lettere å ha med å gjøre osv) ?

Og angående ancistrus, er det en bestemt type, eller funker alle i den familien? Og burde jeg ha én eller fler av disse?

Takk
Plussmedlem
Hvis du kryster/vrir/skyller filtermateriale fra et innkjørt filter i en bøtte med litt akvarievann, og deretter tar det ubrukte filtermaterialet (ditt nye filter) og kryster i det samme vannet så vil filterbakteriene "smitte" over på det nye.

Søk i plantebasen på planter som er lette og hurtigvoksende så finner du noe som passer.
Flere typer av stengelplanter er hurtigvoksende.

En ancistrus holder i 60 liter. Kjøp den rimelige varianten. Den som kalles ancistrus sp. oppdrettsvariant
dette har blitt en super tråd!!! Får vite masse nyttig jeg nå!
Inaktiv bruker
Philip
Takk for gode svar, dere er raske og hjelpsomme :) Kan jeg spørre om hvordan jeg såkalt "jukser" ved å ta slam fra et annet filter? Og er det slik at jo fler ekte planter jeg har, jo mindre alger blir det? Er det det samme hvilke planter jeg har, eller er det noen bestemte jeg burde ha (som er lettere å ha med å gjøre osv) ? Og angående ancistrus, er det en bestemt type, eller funker alle i den familien? Og burde jeg ha én eller fler av disse? Takk :D


1: Når man gjør rent ett filter. Tar man en bøtte med litt akvarievann og vasker filtermediet i dette vannet. Vannet i bøtten vil, etter du er ferdig å vaske filteret, være ganske brunt og grisete. Dette vannet putter du oppi filteret om du har et utvendig. Om du har et innvendig heller du det bare oppi akvariet. Hell det i nærheten av inn suget til pumpen. Pass på at alt går inn i pumpen!

2: Jo flere planter jo mindre alger! De mest effektive plantene, er de hurtigvoksende, slik som Sverdplante, Pistia, Javabregne(?), osv, osv. Bare å ta et søk i plantebasen! Så kan du se på en skala hvor fort de vokser... )

3: Personlig ville jeg ikke brukt Ancistrus i en 60 liter. Synes de blir for store for det. Ville heller brukt Otto. (feks. Otocinclus Affinis). Du kan også bruke Eplesnegler! Jeg har erfart at disse er utrolig gode algespisere! Har ALDRI opplevd alger i de karene der jeg har "epler".



Jeg syns ikke en Ancistrus blir for stor for en 60 liter ,de blir skjelden større enn 10 cm ,og de er lettere å få til.
Otto ligger mer på middels på vanskelighetsgrad.:o)
Inaktiv bruker
Heidi Jensen
Jeg syns ikke en Ancistrus blir for stor for en 60 liter ,de blir skjelden større enn 10 cm ,og de er lettere å få til. Otto ligger mer på middels på vanskelighetsgrad.:o)


Bare min mening...

Tror grunnen til at otto er ført opp som "middels vanskelig" er at noen opplever det vanskelig å få i gang systemet deres igjen etter den lange reisen til Norge og videre til dyrebutikkene... Selv opplevde jeg ikke ett dødsfall. Synes ikke denne fisken burde settes på middels vanskelig! Minst like lett som Ancistrus, om du bare klarer å få de til å ta opp næring fra maten igjen!
Jeg mistet ²/³ av mine Ottoer dessverre (viltfanget O. cocama). Har vel bare 5 eller 6 stykker igjen.
Virker som det "drøsser fra" en del hver gang man flytter dem. De liker visst ikke flyttinger. Neste gang jeg kjøper Ottoer tror jeg at jeg skal ta sjansen og sette dem direkte i det karet jeg vil ha dem i permanent. Helst et med MYE alger å beite på.
Plussmedlem
Må si at jeg har hatt full klaff med otto'ene mine. Kjøpte i sin tid 8, og det eneste frafallet jeg har hatt er at en veldig liten en endte som scalaremiddag. De andre lever i beste velgående, og karet har aldri vært mer algefritt enn etter at disse kom i hus.
De er så effektive at jeg må være påpasselig med å tilleggsfore de, så de ikke sulter.
hva er en otto?Heter rasen otto?
Otto er et kallenavn for otocinclus-artene. Det er en veldig artig algespiser. Hvis du velger disse, så pass på det det står i fiskebasen om "oppforing" i starten.

Lykke til med å velge...
Tilfeldig bekjentskap
© stian bidtnes
Reklame for plussmedlemskap