Nybegynner på brakk vanns akvarium

Heisann alle.
Jeg har lest en del her inne nå å fått litt råd her å der å nå snur jeg meg til deres tips råd og meninger.

Jeg vil starte opp en av 60 literene mine med å lage en innkjørt brakkvanns akvarium der jeg vil begynne med green spotted puffer.
Da lurer jeg på om hvordan jeg skal gå litt fram i begynnelsen.
En kar fortalte meg at jeg kunne ta sjøvann og blande halt om halt med ferskvann for å oppnå rett verdi på vannet??
Har lest innlegger m kulefisken men står litt udetaljert på vannskifte mengde salt osv.....
For nå anbefales det ikke å ta sjøvann på sommeren men helst på vinteren da det er mindre aktivitet i vannet...Så jeg må begynne med salt først.

ar dere noen tips å komme med setter jeg stor pris på dette.
Jeg er lite kjent med drift av brakkvannskar, men det jeg har fått med meg har jeg fra Inger Anne (moderator her). Hun kunne sikkert gitt mere utfyllende info, for hun har både kulefisk og brakkvannskar.

Jeg tror det er litt å sette seg inn i først når det gjelder brakkvann. Kan nevne noe av det jeg har lest meg til i hennes tråd, så har du noe å starte med

Første bud er å skaffe seg en salinitetsmåler (måler av hvor "salt" vannet er). Det er du nødt til å ha, for å ha kontroll på hvor salt vannet er og finne balansen mellom brakkvann og saltvann.

Mange filtere tåler ikke bruk i saltvann, rett og slett fordi de inneholder deler av metall som vil ruste opp og forvitre pga kontakten med brakkvann/saltvann. Du må altså finne et filter som har keramiske deler istedenfor metalldeler, dette pleier å stå oppgitt i vareteksten (hos Eheim-filtere iallefall).

Du bør undersøke det filteret du har tenkt å bruke, og om det kan brukes i brakkvann.
Dersom filteret ditt pr i dag er i drift og innkjørt, vil bakteriefloraen i det dø ut om du brått plumper oppi fullt brakkvann. Det må skje veldig, veldig gradvis en økning av saliniteten. Bakteriefloraen i et ferskvannsfilter er annerledes enn den i saltvann.
Kulefisken du tenker på står nesten alltid i ferskvannskar i butikken, så du må veldig, veldig gradvis venne den til livet i brakkvann over tid. De starter i ferskvann som små, men lever resten av sitt voksne liv i brakk/saltvann (jeg er usikker på hvilken, Inger Anne vet det bedre).

For å ikke innføre sykdommer og andre uønskede organismer til akvariet ditt, tenk på ekle forurensninger og alt det, (havet i dag er ikke akkurat rent i kyst-områder) bør du heller satse på å kjøpe en spesiell saltvannsmix som inneholder de korrekte mineralene og saltene som hav-vann faktisk består av (kjøkken-saltet ditt er ikke riktig!). Da kan du lage ditt eget brakkvann med helt nøyaktige verdier - uten uønskede organismer og potensielle smittestoffer.


Skriver dette bare for å gi deg noe å tygge på så lenge, mens du venter på svar fra brakkvanns-eksperter
Har du forresten vært innom ThePufferForum noengang? Det er amerikansk forum for kulefisk-interesserte, og der er det mange som har brakkvanns-kuler. Du burde ta en kikk rundt der og se om du snapper opp noe nyttig info

PS! Inger Anne (moderator her på AF) er medlem der også

De har masse flotte artikler der du burde lese. Søk på green spotted puffer, da får du opp bl.a. denne artikkelen: Inside The Mind Of A Puffer og An Introduction To Green Spotted Puffers.


Følger du det Mona har skrevet er du meget godt på vei til å bli en dreven brakkvannsakvarist. Vil bare understreke nødvendigheten av en konstant salinitet, noe som er litt litt vanskelig siden når vannet fordamper øker saltholdigheten i vannet som blir igjen. Derfor kan det være en god ide og ha en automatisk vannpåfyller, eller etterfylle selv med jevne mellomrom.

Det samme er selvfølgelig når du skal skifte vann, at du etterfyller vann med samme salinitet som i akvariet.

Nå ville vel ikke jeg anbefale deg grønn kulefisk i et 60 liters akvarium, da dette har en begrenset mulighet til å holde stabile og gode vannverdier til en såpass stor og krevende fisk vil ha.
brakkvann er vanskelig, og ofte en enkel vei til prikk(saltvanns prikk og andre fiskesykdommer)
Et brakkvanns kar må være 100% stabilt, og ofte er det vanskelig å etterleve da det fordamper ferskvann og vannet blir saltvann..


ofte er det lettere med ett fullt saltvanns kar da grensen mellom saltvann og brakkvann er liten

i et ekte brakkvannskar vil du også trenge overrenning, skummer,godt filter(saltsafe)

karet ditt må også være ett glass kar uten alu rammer,og du trenger et godt lys.
beplantning er ikke heller den enkleste da få butikker fører mangrove planter og sjøgress..


så vurder godt om du vil ta fatt på denne reisen ,midt blant salt og ferskvann..

dessuten de fleste artene du finner i butikk krever fulltsaltvann etterhvert som de vokser.-

Tusen Takk for svar of tips satte veldig stor pris på det.
Skal følge Mona's oppskrift å prøve meg fram....
Ja Nils det var et godt innlegg som er forståelig til at jeg kan prøve meg fram Og prøver man ikke vinner man heller ikke filathor
På Karmøy kan du hent saltvann direkte i fjæra, og blande dette med ferskvann, slik at du får den salinitetsgradienten du ønsker. Salinity Refractometer får du rimelig fra for eksempel Ebay, fra 30 $ og oppover med forsendelse(ca 200 inklusiv frakt).
Takk for tipset
Ja en kar fortalte meg det samme her men måtte eksperimentere litt å helst ta saltvann på vinteren enn på sommeren da det er litt mye aktivitet i vannet som vill forstyrren den normale sjøvanns verdien...ar noe sånt jeg forstå han skulle frem til....
Blir litt av et prosjekt ser jeg men nå vurderer jeg å vente litt å heller lage et større kar enn 60 liter da det er sikkert enklere å holde større brakkvanns akvarium???
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap