All fisken bare dør plutselig mens jeg ser på!

Hei.

Kjøpte ett akvarie til sønnen min på 60 L.
Hadde 3 Gullfisker og 4 mindre som jeg ikke husker navnet på.
Det gikk kjempefint i over nesten 2 uker.
Satte dit en ny sugemalle sist tirsdag og har hatt vannskift samtidig da fordi vannet ble møkkete.
Nå på ett døgn så har alle fiskene dødd! Hva skjer egentlig da? Noen tips?

Nevne også at den jeg har sett på svømmer helt fint og ser fin ut og plutselig så stopper den bare opp og daler ned og ligger og gisper etter luft til den dør.
2 uker.. høres ut som nitritt. kjørte du inn karet fiskeløst i 4 uker først?
nitritt toppen kommer etter ca 2 uker etter at karet er startet opp, dette er dødelig for fisk
Les og sett deg inn i disse sidene

Oppstart av akvarium MC Darup

Vannverdier

Samt flere andre tips til nybegynnere under artikler eller bare søk på google eller på søkefunksjonen på denne siden..

Lykke til.

Espen
Nei jeg gjorde ikke det.. Hadde ikke hørt om det engang jeg føre jeg leste om det her nå..
Fikk bare med meg akvarie, mat og middel til å ha i akvariet som skulle gjøre det ok å ha fisken i akvariet etter å ha fylt det m springvann.
Men hva skal jeg gjøre med det nå da? Nå er det jo bare uansett igjen 1 gullfisk men har jo tenkt å fortsette med dette da og vil jo ha det i orden..
bytt vann ofte den nærmeste tiden.
Samt lese linkene i forrige innlegg. Så ordner det seg skal du se.
Velkommen til en flott hobby.

Espen
Takk for linkene.. Der ser jeg allerede mye som jeg kan gjøre annerledes..
Vi skal nok få det til.
Blir ut og kjøpe måleutstyr og null mere fisk føre detta er i orden i hvertfall..
Utrolig kjedelig det her..
Vondt å se at all fisken dør og ikke vet hva man skal gjøre.
Og da man spør om hvordan man skal gjøre det her i dyrebutikken da jeg kjøpte akvariet, så synes jeg vel kanskje at de kunne nevnt det her og ikke bare pøst på med fisk og det som er liksom..
Ganske skuffende og virker jo som om det bare er om og gjøre å få solgt der jeg har handla da i hvertfall.
Men i tida som alt har sett fint ut så har det vært utrolig koselig! Så vi skal få det til.. Takk for tips..
Du opplever beklageligvis det mange nybegynnere gjør, fiskedød på grunn av nitrittforgiftning som skyldes et ikke innkjørt filter.

Mange dyrebutikker selger mye fisk på bakgrunn av at mange mister en del fisk underveis som skyldes mangel på kunnskap hos kjøperen. Beklagelig, ja, men dyrebutikker har som mål å tjene penger, ikke tenke så mye på hva som er best for fiskene.

Du trenger 2 tester i første omgang, pH og nitritt (no2). Disse to er de viktigste testene. En test for ammoniakk(no4) er greit å ha i oppstartsfasen, og en nitrattest (no3) for å finne ut om nitrgensyklusen er fullført. Ikke kjøp sånne alt i ett strimmeltester, de er for unøyaktige. Jeg foretrekker JBL sine tester.

Nå når du har et filter som ikke er klart må du gjøre jobben til filteret. Det vil si å tynne ut giftstoffene i vannet med å bytte deler av vannet, hver dag fram til filteret har fått opparbeidet seg en bakteriekultur som tar seg av avfallet fra fiskene.

Ikke gi fisken mat den neste uka. Den har det bedre uten mat enn at matrester og fiskebæsj gjør vannet enda giftigere enn det allerede er. Mat deretter veldig lite, en gang om dagen.

Ikke gi opp, akvarium er en flott hobby, selv om du har fått en virkelig tøff start. Bytt vann, les artiklene under akvarieskolen her på forumet, og spør om du lurer på noe. Lykke til :o)
Plussmedlem
Ann Kristin Lettereud
Fikk bare med meg akvarie, mat og middel til å ha i akvariet som skulle gjøre det ok å ha fisken i akvariet etter å ha fylt det m springvann. Men hva skal jeg gjøre med det nå da?


Ja, de er flinke til å selge nybegynneren remedier som skal gjøre alt så "greit og enkelt". Men videre så opplever mange at fiskene dør "plutselig".

Kan du fortelle hva slags midler du har kjøpt?
Har filteret ditt et navn/merke/nummer?

Gullfisk passer også dårlig i 60 liter i lengden. Den blir for stor og griser for mye. Spesielt når man har tre stykker.
Ser at du bor i Nord-Odal. Samme gjør jeg, så jeg kan godt hjelpe deg.

Hvis du ønsker, ta kontakt via profilen min, så skal vi nok få til akvariet ditt. :o)


Enkelt
Hei. Ser du har fått mange gode tips allerede. Du har nok problemer med nitritt. Men du trenger ikke bruke masse penger på vanntester. Vannskifter vil løse problemene dine. Men, ALDRI skift alt vannet. Det har jeg hørt noen som gjør. Tommelfingerregelen er skift 20 % en gang i uka, dvs akvarie på 60 L ville jeg skiftet 15-20 L en gang pr. uke. Nå når du har nitrittproblemer kan du ta dette vannskiftet annen hver dag i en uke så tror jeg det hjelper. Hvis du vil kjøpe vanntest så er stripsene billige og gir en noenlunde pekepinn på vannverdiene. Når du skal rengjøre filtrene så husk å gjøre dette i akvarievann for ikke å drepe de gode bakteriene som du helst vil ha for at fisken skal overleve. Gullfisker forurenser mye så jeg vil heller anbefale annen fisk. Lykke til
AkvaFrank
Gullfisker forurenser mye så jeg vil heller anbefale annen fisk. Lykke til :)

Enig. Som tommelfingerregel bør gullfisk ha minst 200 liter. Du kommer til å få vanskeligheter med å få gullfisk til å trives i en 60-liter over tid, så å kvitte deg med gullfisken og heller skaffe deg noen mindre plasskrevende fisk, er nok til det beste for både fisken og deg.
Hei og velkommen


Her er har du en link til ei liste over fisker som passer til 60 liter




siden det er en igjenlevende fisk så ville jeg ha tatt 30% vannbytte hver dag.

JBL sine dråpe taster er gode og ha i hus. Dem får du tak i på Webzoo.no.
Inaktiv bruker
Trist å lese at dyrebutikker nok en gang har solgt akvarium og fisk uten å forklare hvordan man skal gå frem. De burde faktisk erstatte fiskene du har kjøpt og mistet, siden de ikke har gitt deg riktig informasjon!

Desverre er det heller ikke et enestående tilfelle, da man hører om slikt hele tiden. Å spørre om noe i en akvariebutikk er bortkastet; man får så mye feilinformasjon der at det er til å grine av.
Jeg vet ikke hvor mye penger jeg selv kastet bort i begynnelsen, men, jeg var heldigere enn deg; jeg opplevde faktisk ikke fiskedød før etter et år ca - og det var i forbindelse med vannbytte da jeg brukte lunkent vann fra springen/varmtvannsbereder og ikke brukte aquasafe eller lignende. Det ble en dyr lærepenge, men ikke desto mindre en lærepenge. Fiskene ble kobberforgiftet. Det samme kan skje om du putter noe i akvariet som inneholder kobber eller ande stoffer. Så man bør være veldig forsiktig med hva man har i akvariet av dekorasjoner og steiner. Det skal jo uhyre lite til før fiskene tar skade av det. Bare det å bruke en bøtte med litt såperester etc i er den sikre død for fiskene.

Siden dengang har jeg kun brukt kaldtvannskranen og temperert vannet over natta i bøtter etc. Nå har jeg alltid en liten vannkrukke stående på et trygt og skjermet sted (hvor ingen kan søle noe i vannet) med temperert vann i tilfelle jeg trenger akutt vannbytte eller bare fylle på litt (det fordamper jo også en del). Det er også viktig å vaske hendene sine - elle rskylle dem bare - slik at man ikke får hudkremrester eller seperester i akvariet når man skal nedi med hendene.

Når endelig filteret ditt er innkjørt vil alt bli så mye enklere og du vil slippe å bekymre deg så mye som du vil gjøre en tid fremover nå. Men, det tar jo lang tid før et filter er skikkelig innkjørt. Må nesten regne med et par måneder eller mer, før du endelig kan slappe helt av. Og, hvis man brått kjøper flere fisk til akvariet er det alltid en fare for å få nitritt i vannet igjen, selv med et godt innkjørt filter, siden filterbakteriene tilpasser seg antall fisk og belastningen man har på karret til enhver tid. Derfor bør man alltid kjøpe veldig få fisk av gangen og vente en stund før man kjøper flere. Hvis man plutselig får flere fisk i karret så må man igjen passe på å skifte en del av vannet (20-30%) minst to ganger i uken. Men, etterhvert, når vannverdiene er stabile, holder det å skifte 30% av vannet en gang i uken.

Selv tester jeg sjelden vannet for nitritt, nitrat, ph, kh, gh og alt det der, men, vet hvilke verdier som er i kranvannet her jeg bor og selv om det kan variere litt fra vannverket i forhold til årstiden, så spiller ikke det så stor rolle for de vanligste fiskeartene. Nitritt får man ikke med et godt innkjørt filter dersom man er påpasselig med regelmessige vannbytter og ikke mater fiskene mer enn maks en gang pr døgn, og bare litt. Fiskene virker alltid sultne og det er vanskelig å la være å mate dem hver gang de ser på deg, jeg vet







Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap