Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Bjarne Sætrang © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Steiner rett i karet? eller isopor under?
1  

AquaVita
Medlem female.gif
Fra: Horten
400 litern er i hus. Det har stått i stua en stund nå uten vann mens jeg planlegger hvordan det skal innredes. Jeg har kjøpt inn noen røtter, en del sand fulgte med karet, og så har jeg tenkt å finne steiner i naturen omkring her for å lage litt spennende bunn for fiskene. Legge noen over hverandre så det blir slags huler osv.

Jeg vil også gjerne ha både grus og sand i karet, grus bakerst, der det skal være flest planter (har hørt at planter liker grus bedre enn sand?) og sand i front, slik at fisker som liker å gomle på sand kan gjøre det. Røttene kommer jeg til å plassere oppå grusen/sanda, kanskje også henge de opp med snører eller sugekopper, men hva gjør jeg med steinene?

Hvis jeg legger de oppå grusen og sanda er jeg redd for at de etter en stund kan synke ned og havne i direkte kontakt med bunnen på akvariet. Synes det høres litt skummelt ut. Men hvis jeg legger isopor under så kan jeg kanskje risikere at den kommer til syne? Etter slamsuging og ev. fisker som graver. Hva gjør dere andre? Steiner er jo også ganske tunge, selv de som ikke er så store, er det skummelt med slik ujevn fordeling av vekt mot bunnen?

 
Postet 07.11.2010 kl. 22:16
[Rapportér innlegg]
2  

?mann
Medlem male.gif
Fra: Lørenskog
Noen sverger til å ha isopor under. Særlig hvis de skal ha mye stein (bygge klipper ol). Da blir det tungt og man vil avlaste litt mot glassplaten i bunnen. Skal du bygge mye med stein og reøtter bør du ha godt med sang og grus over, uansett om du skal bruke isopor eller ikke. På den måten unngår du at dekoren "faller" ned på bunnen eller at isoporen kommer til syne. Et godt sand/grus lag er en god avlaster i seg selv.
Vet du hva slags fisk du skal ha i karet? Enkente fisk graver endel. Særlig Cickider. Skal du ha slike ville jeg droppet Isopor. En Oscar graver og ominreder karet ditt etter eget godtbefinnende :-). Videre er det viktig at du fester steiner og røtter som skal danne formasjoner slik at det ikke reaser sammen når fiskene graver. Silikon er det greieste her.

Jeg bruker ikke isopor, men har 10 cm + med grus og sand. Funker fint, men jeg har ikke mange tunge steiner og klippefomasjoner.

Man får sjelden svar hvis ikke man spør...
 
Postet 08.11.2010 kl. 10:06
[Rapportér innlegg]
3  

AquaVita
Medlem female.gif
Fra: Horten
Jeg skal ikke ha så veldig mye stein, for tanken er at dette skal være så nært opp til en amazonas biotop jeg kan få til. Og der er det så vidt jeg vet ikke mye stein, men sikkert en og annen som har blitt ført med strømmen. (Det er jo dekorativt med noe stein.) Jeg vil bruke rullesteiner, som aller helst er litt flate i fasongen så jeg kan legge de litt over hverandre for å skape noen krypinn. Av fisk blir det trolig B. sommerfuglciklide, synes de er veldig fine. Og de bruker sanden aktivt etter som jeg forstår.

Det er jo nettopp pga gravende fisk jeg tenkte det ville være tryggest med isopor mellom steinen og glasset. Hvis fisken graver og sanden gir etter så kan jo steinene havne rett på glasset i bunnen? synes det virker veldig skummelt jeg da...

Kan man feste steiner med silikon? Trodde ikke noe "beit" på stein? Hva er beste fremgangsmåte på det? Sette de sammen slik man vil ha dem utenfor akvariet og så løfte hele greia på plass etterpå eller silikonere på plass i selve karet?

 
Postet 08.11.2010 kl. 17:03
[Rapportér innlegg]
4  

?mann
Medlem male.gif
Fra: Lørenskog
Med sommerfugl cicklider så tror jeg ikke du skal bekymre deg så veldig. De graver, men de ominreder ikke karet slik en del av de store cickidene som Jack Depsey, Texas eller Oscar.

Silikon buker du hvis du vil stable stein og lage klipper og større hule fomasjoner (slik som i et Malawi kar f.eks). Da bygger du formasjonen inne i kart før du fyller i vann og seter en klatt med silikon mellom steinen. Steinen må være tørre og rene for at det skal funke.

I en Amazonas biotop blir det ikke så mye stabling, men mer å kobinere røtter og steiner, så da tror jeg ikke jeg ville brydd meg om silikon. Bruk et godt lag med sand og så bygger du det du har tenkt oppå det. Dytt steiner og røtter litt ned i sanden og så står det støtt.

Tror dette skal gå bra jeg
Lykke til!

Man får sjelden svar hvis ikke man spør...
 
Postet 08.11.2010 kl. 20:44
[Rapportér innlegg]
5  

Ovis
Medlem male.gif
Fra: Askøy - Bergen
Enig med de andre. Skal du ikke stable steinene oppå hverandre, altså bygge høyt, trenger du ikke isopor.

Grus og sand kan du bare GLEMME at blir liggende slik du lager det til. Sanden blir til slutt liggende under grusen! Har prøvd den der, så her er det bare sand;)

Ps: De aller fleste planter vokser godt i sand også.

Gullet è heme:)))
 
Postet 08.11.2010 kl. 23:54
[Rapportér innlegg]