Oppstart av akvarie og ferie... + mye annet :0)

Hei hei!
Ny her inne :0) Har hatt ett 30l akvarium for maaaange år siden, fikk det aldri til... Men etter å ha lest her inne så skjønner jeg jo at jeg gjorde alt galt, fra akvariestørrelse til oppstart, vann bytte og mye annet.

Var så heldig å få ett 120 l Juwel akvarium som hadde lekasje. Den har jeg tettet og er nå klar til å få i sand og dekorasjoner :0) Har lest maaange artikler her inne og lest en god del i forumet. Mye for en nybegynner å sette seg inn i!! Og noen spørsmål dukker jo opp mens man holder på å gjøre sitt eget akvarium klart. Gleder meg til å komme i gang :0)

Har klippet til ett liggeunderlag som jeg skal ha i bunn, men hvordan feste det??
Holder det å feste det punktvis med tech7??
Gjør det noe at det er ca en cm kortere i bredden enn akvariet er?? Fikk det ikke helt nøyaktig på bredden.

Har i dag vært og plukket stener og en gren i elven som renner forbi hos oss. De er grundig vasket og klar til akvariet. Noe jeg må tenke på her?? Grenen har ligget i vannet en stund og har en herlig patina. Ingen bark på den.
Har også laget noen formasjoner av stenene, som jeg gleder meg til å legge oppi.

Har en uke til jeg drar på ferie. Kan jeg begynne å fylle vann i det og la det stå med pynt/planter og pumpen i gang mens jeg er på ferie? Eller bør jeg vente til jeg kommer hjem?? Regner med å være ca 14 dager borte. Har noen jeg kanskje kan få filtermateriale fra. Pumpen som tilhører akvariet har nå stått tørr i ca 2 uker mens jeg reparerte det. Er det noe håp om at noen gode bakterier kan ha overlevd hvis jeg setter den i akvariumet med nytt vann?

Hvordan får jeg bort det tørkede algelaget som har satt seg på utsiden av pumpen? Ser ikke lekkert ut....

Håper på mange kloke svar :0)
Hei

Filterbakteriene er nok ikke i live nå nei.
Det går ikke mer en noen timer før den gode bakteriekulturen er død når pumpa er av og tømt for vann. Har jeg hørt i allefall.

Jeg ville ha startet opp akvarie nå før du drar på ferie siden pumpa ikke er innkjørt. Innkjøringen burde skje uten fisk i akvarie siden vannet vil i innkjøringstiden inneholde giftige stoffer. Denne innkjøringen tar 4-6 uker.
Velkommen til Akvaforum! God start det, læringskurven er jo relativt bratt uansett. Men ikke uoverkommelig så lenge man kan tusle i fotsporene til de som har vært utsatt for utfordingene før oss...

Det liggeunderlaget - i de fleste karene har jeg næringssubstrat og sand rett på glasset og så står de på underlag, har kun limt det fast i en 450-liter fordi det ligger masse tung stein i bunnen, det er et stort kar og da er selv et sandkorn under steinen nok leste jeg. Så skal du ha underlag i akvariet, lim det godt fast, det er frisk oppdrift, og på sandsletta midt i akvariet her måtte jeg legge en helt uplanlagt stein fordi underlaget fløt opp. Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg heller limt underlagsbiter fast i steinmurene...

Grenen fra elven - her er det mange meninger, er det en gren fra et bartrte hadde jeg betenkt meg. Terpentin for eksempel kommer fra slike grener, og det vil jeg ikke ha i akvariet. Det står litt hvis du søker, og i denne artikkelen. Har så langt feiget ut og kjørt med kjøperøtter...

Filteret må nok ha en ny oppstart. Bruk varmt vann og Salmi for å gjøre det rent, og en gryteskrubb eller hva du har for hånden for å skrubbe vekk algene. Salmi fordi det kun er ammonium, og det må bakteriene ha uansett. Du kan godt sette det igang før du drar, men ikke forvent all verdens utvikling mens du er borte, bakteriene lever ikke av ingenting og må mates for å gro. Det står mye klokt i artikkelen om fiskeløs innkjøring. Hr 530 har også holdt flere av oss i hånden mens vi kjørte inn, så det er svar å finne. Og svar å få :o)
OK, da legger jeg nærinssubstrat og sand på glasset, også legger jeg grener og stener oppå der. Forstår det slik at liggeunderlag er bare tull på et slikt "lite" akvarium.

Grenen er mest sansynligvis fra et løvtre, da skogen rundt elven er løvtrær. Lite bartrær her vi bor.

Kjøpte inn Salmi på lørdag etter å ha lest artikkelen om fiskeløs innkjøring :0) Så den står klar i skapet. Da blir det skrubbing av pumpe i ettermiddag.

Suste rett ned på den lokale dyrebutikken for å kjøpe næringssubstrat, de hadde ikke inne og ante heller ikke hva det var... Over to timers kjør (en vei) til neste dyrebutikk, så å sette det opp før jeg drar på ferie kan jeg bare skyte en laaang pil etter... Den lokale Biltema hadde heller ikke sand... :0(

Hvilket dråpetest sett bør jeg kjøpe? Merke?? Finnes det ett komplett sett for ph, nitrat og kh? For det var vell disse jeg måtte ha??

Så lurer jeg litt på det med planter... Flere her inne snakker om at en må velge hurtigvoksende planter, men jeg fant liksom ikke ut hva de heter eller hvorfor jeg bør velge dem. Noen gode tips om planter og hvordan få dem til hadde vært kjekt ;0)

Må en tilsette co2 i vannet? Husker ikke hvor jeg var borti det. Og hvorfor??

Tusen takk for svar!
Ikke alle butikker har det store utvalget, Webzoo har, og Aquamanias også. Aquamanias er billigst, men Webzoo er raskest på avtrekker'n...

Til å begynne med (og underveis siden også når man får det på følelsen) er nitritt viktigere enn nitrat, det er den vi venter på at skal slutte å forgifte karet. Aquamanias har også JBL testsett, det blir adskillig billigere enn enkelttester tror jeg. Fikk den store kofferten, og er glad for det. Dette inneholder mye av det du trenger, men under Salmi-innkjøringen ville jeg absolutt hatt med NH4 ammonium også, det er liksom starten på det hele og det farligste for fisken siden. Testlab'en inneholder full pakke. En fordel med JBL er refillene, du slipper å betale for fargekart og prøveglass hver eneste gang. I tillegg får du beskjed om at noe er galt r fisken sliter for mye, de er mer finmasket enn f eks Tetra :o)

Her er enkelttester og refiller fra Webzoo

Når det gjelder det liggeunderlaget ditt stemmer det at med alminnelig dekorasjonsstein holder sand og næring, men skal du ha en klippeformasjon eller noe svært og tungt er det lurt med noe under.

Jeg bruker ikke CO2, og har nokså frisk plantevekst uten. Men jeg gjødsler med flytende jern og mikronæring...

Årsaken til at hurtigvoksende planter anbefales og spesielt i starten, er at de bruker opp nitrat. Som er sluttproduktet i bakterierensesystemet. De raskeste forsyner seg nok av alle avfallsstoffene underveis i prosessen også. Hvis du ikke har planter, må vannet skiftes oftere, ingenting går av seg selv, mye mer å følge med på. Synes jeg, som er alvorlig angrepet av plantefeber...

Gode hurtigvoksere er det mange av, bruk plantebasen, her har jeg søkt opp flyte- og stengelplanter med eksta kraftig vekst. Ugress nærmest, en av dem heter molesta jo! Det betyr i alle fall skade eller fornærmelse på spansk. Den vil jeg ikke ha :o) Men denne blir fin. ..

Her er en del som vokser fort Mange vakre planter. Og mange det ikke er så vanskelig å få tak i.

Poenget er at en nybegynner ofte blir sendt ut med Anubias, vakre planter men ikke akkurat veldig sultne, langt fra raske i avtrekkeren og som ikke vil gro i sanden. Med stengelplanter, Cryptocoryner og Echinodorus blir det mer moro til å begynne med. Veldig mye mer moro :o)
Linda & Ove
Årsaken til at hurtigvoksende planter anbefales og spesielt i starten, er at de bruker opp nitrat.
og ammoniakk. Noe som kan være greit i en oppstartsperiode, og for nybegynnere som kan ha en tendens til å være litt ivrige på foringen - da kan det fort bli litt ammoniakk. Da er det greit med mye planter, som vil hjelpe til med å redusere dette noe.

Og, det fine med at planter bruker opp nitrat er at da begrenser man algeveksten. Alger benytter seg av alt av overskuddsnæring i akvariet, og har du ikke planter som bruker det - gjør algene det.

Generelt vokser stilkplanter fort, spesielt de med tynne stilker og blader. Ofte er det også slik at lysegrønne planter vokser fortere enn mørkegrønne og røde planter. Om butikken du handler i selger planter fra Tropica, så kommer de med en liten informasjons"pinne" som sier noe om vanskelighetsgraden og hvor hurtig plantene vokser.
Tusen takk for svar, dere er bare helt herlige!!
Linkene er studert, plantene leste jeg om til jeg ble full i hodet og ikke husket noen ting... Får ta en ny runde når det er tid for å handle inn :0) Husker bare at det var en "gullerot" plante som jeg vil ha meg :0) Den var stilig!! Og gjør vel litt av seg, vil jeg tro :0) (Den Linda anbefalte) Kan jeg mikse hurtigvoksende og middels?? Så noen lave jeg kunne tenkt meg å ha fremst i akvariet og de var middels i vekst.

Forstår det slik at planter kan bestilles via nett. Sendes de i "vann" eller noe?? Hvor fort må jeg plante dem i karet, eller det riktige blir vel... Kan de stå lenge før jeg planter dem?? Skal bestille substrat og planter når jeg kommer hjem fra ferie :0)
Ringte dyrebutikken som er 4 timers kjøring unna , men de ante heller ikke hva nærings substrat var. Så da må jeg bestille.

Har fått inntrykk av at det er lite gullfisk i akvariumene som vises her på forumet. Hvorfor?? Er ikke de hardføre??
Minste frøkna ønsker seg en gullfisk hun kan kalle Doffen (Mon tro om hun har planlagt at den skal dø??) Gubben ønsker seg torsk ;0)

Vet ikke helt enda hva jeg skal ha i karet, men jeg tror det blir underlag inni det. Så har jeg alle muligheter senere. Har jo samlet stener og en gren, så får vi se hva det ender opp som....

Hva heter de runde mosedott plantene (bruker å ligge på bunnen) ?? Eller de som ligner på mose, er litt sånn stjerneformet?? Er de vanskelig å få til??

Takk igjen for alle svar!!
Nå svarer jeg på inn- og utpust, og så sorterer du. Bland veksthastighet av hjertens lyst! Jo mer jo bedre, det er bare de veeeldig langsomme jeg venter med til jojotiden er forbi...

Planter sendes innpakket i plast og aviser e.l, så de bør vel ikke bli liggende i solstekt postkasse lenger enn høyst nødvendig, og komme i vann så fort som mulig. Selv er jeg hysterisk opptatt av ikke å få sykdom i karet, så jeg lar dem stå noen dager i "karantene" hvis jeg ikke kjenner den jeg får dem fra. Det er vannet som er smittsomt, ikke plantene, og det kapittelet tar vi hvis du skulle være så uheldig, nå er det bare planlegging og glede seg som gjelder...

Men i ukevis ville jeg ikke hatt dem stående på vent, da har de det bedre i butikken. Særlig Cryptocoryner (en herlig plantesort!) som kan bli litt furtne hvis de blir kalde på bena...

Kan det vær algekuler du mener?

Gullfisk kan bli 30 cm lang og krever et minimum på 200 liter. Med så stor fisk som ikke bør gå alene er det ikke plass til så mye annet for å si det sånn. En grunn til all skepsisen er at de ofte selges som søte små til søte små akvarier, og da vokser de ikke - utenpå. Grusom og laaangsom død...

Og så har de absolutt ikke på noen måte noe som helst i et planteakvarium å gjøre, de vil beite ned alle de vakre plantene vi pirker og plukker og stuller med :o)
Tusen takk for inn og utpust svar ;0)

Da er test'lab settet fra JBL og substrat bestilt. Da er det bare å glede seg til det kommer i posten :0) Nå tar jeg ferie med god samvittighet.

*Sommer-klem!*
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers
Reklame for plussmedlemskap