Ph verdien i krana har endra seg!!!???!!

Hei!! Vel... Blei temlig overraska for noken mnd sida da eg oppdaga at ph verien i krana var rundt 6..... Den var 7,5 2 år tidligere....Og idag når ej sjekka var den ca 8,5... Målt med tetra so blir ikkje heilt nøyaktig!! Ej som he dreve å tilsatt natron i ny og ne, sann litt, fikk no heeeeilt sjokk når phen var 9!!??!?!?! Hallooooo????? Flaks at fiskane leve liksom... Har tilsatt alabaster gips for å bygge opp gh gradvis også... Den var på 4, hadde tenkt opp på 10(var 1 da ej sjekka sist)...


Her e det snakk om malawikaret,, bør vel kanske få ph verdien LITT ned, til ca 8-8,5? Meeeen korleis???


Og til mindre andre karr, der phverdien må vær 6,5-7... Må eg ha oppi røtter???



Håååpe på noken gode svar, slik ej lære litt!! og en anna ting, kan vassverket drive å levere sann "ustabilt" vatn???? Hehe..
Det er mange faktorer som på virker forbruksvannet. For det første varierer råvannet i reservoarene alt etter årstid, nedbør vannstand og lignende. For det andre varierer det etter statuspå vannet under behandlingen i vannverket...hva slags fellingsmetode man bruker, hvilke ekstra bakteriebekjempelses-tiltak man må iverksette og hvordan man velger å pH-justere vannet før det går ut til forbrukeren. I tillegg har du en faktor i statusen på vannrørene i leveringsnettet...Norge har stort sett eldgamle rør som lekker både her og der.

Det du lærte var kanskje å holde bedre kontroll på pH i karene dine, det er ikke bare å anta at "slik er det" og fortsette blindt med en rutine.

Det er flere metoder du kan bruke for å trykke pH nedover. "Eikebarkekstrakt" er en mulighet, og fungerer fint for noen. En etter min mening bedre metode er å filtrere over torv, enten ved å bruke torv i filteret eller la vannet passere torv når du tapper vann til vannbytter, Mer om sistnevnte metode f.eks. her.
Jeg lurer nå på hvordan du har testa vannet i krana. Det er eksempelvis ikke uvanlig at det er mye co2 i vannet fra krana. Hvor lenge du har latt vannet stå før du måler det, har da mao. påvirkning på ph-verdien.
Masse ?!-tegn er så typisk for usikre kvinner, og selvfølgelig også for fjortiser...

Dine Malawifisker dukker ikke under av dine høyest målte pH-verdier. Ellers er ikke røtter et genialt svar på å senke vannverdier.

Hvordan gikk du frem når du målte pH-verdien på kranvannet? Ikke strips under strålen, får eg håpe.

SilverShaded
Det du lærte var kanskje å holde bedre kontroll på pH i karene dine, det er ikke bare å anta at "slik er det" og fortsette blindt med en rutine.

Eg vet at du også er kjemisk utdannet, og derfor har eg sløvt nok ikke i særlig grad influert på dine tidligere svar. Men; akvaristikk er så mye mer enn ren kjemi/målbarhet.

Trådstarter: pH-verdi er generelt sett svært lite viktig når det gjelder hold av akvariefisk. Aksepter at en sortvannsfisk og en riftsjøfisk lever i forskjellige vannverdier,og derfor krever forskjellig stell, så er du langt kommet.

pH-skalaen skremmer de fleste akvarister som mottar fisk. For pH-skalaen høres jo virkelig skremmende ut! Det gledelige er at dette er ren bløff. All fisk du kjøper i akvariebutikk går i (generelt sett) samme vannverdier.
Takk for fyldig svar silvershaded! kansje ej kan prøve meg på torv.. Skal lese litt meir om det!

målte kranvatn med tetradråper, vatnet hadde rånne frå krana vertfall 5 min, målte det når ej hadde fylt opp bøtta med vatn.. . Børr det målast på annen måte?


Donald: hold dej til saka, ditte e et forum for akvarieintr... Å kritisere uttrykksforme til folk, kan du gjer en anna plass!! (!!!!!!!!)
Donald : Selvfølgelig er akvaristikk så mye mer enn kjemi. Men dette var et kjemi-spørsmål. Når det gjelder vannet, er faktisk målinger det eneste sikre, alt annet blir observasjon og fingertips-følelse. Vannet er basisen for alt...uten bra vann, problemer.
jUli
Donald: hold dej til saka, ditte e et forum for akvarieintr... Å kritisere uttrykksforme til folk, kan du gjer en anna plass!! (!!!!!!!!) :) :D

Åhh helledussen, her var det både dialekt, sms-språk, ugyldige forkortelser og mange tegn I stedet for å henvise til retningslinjene for dette forumet, så valgte eg en ironisk innfallsvinkel. Men den fungerte ikke. Derfor: du bryter stadig vekk punkt 12 i retningslinjene.


SilverShaded
Når det gjelder vannet, er faktisk målinger det eneste sikre

Eg er selvsagt enig med deg i det (kommer faktisk ikke på et eneste innlegg av deg eg er uenig i, og det irriterer meg langt bortenfor det målbare). Men poenget mitt var, og er, at når panikk-knappen trykkes inn bør man heller roe litt ned. Gjenta målinger over litt tid, så finner man kanskje andre verdier. Eller man kan finne årsaker til at verdiene ikke er slik man ønsker. I mange tilfeller kan man endre i selve karet uten at man behøver tilsetningsmidler. Slike remediumer bruker man fordi man må, ikke fordi man tror man må. pH9 er selvsagt uakseptabelt i et selskapskar, men hvis trådstarter starter filtrering over torv i malawikaret grunnet denne tråden, og såpass slett målingsregime, så ønsker eg meg full mediadekning av dette. Første i Norge bør alltid gjøres stas på

Fisker flest går fint i pH 6-7,5 (min mening). Ikke stress med justeringer selv om det er målt pH6,3, og oppgitt idealverdi er pH6,9. pH-verdien varierer ganske voldsomt i naturen, så bare det betinger at denne målingen ikke er så veldig viktig for den gjengse akvarist. Et raskt pH-dropp er dog livsfarlig, men det forekommer kun grunnet dårlig akvaristikk. Så mål pH-verdien, men tenk deg litt om før du starter en revolusjon i karet.
Vel, da fikk irritasjonen en grei (om noe uvanlig) forklaring. Og smilebåndet fikk litt mosjon.

Ellers tilrådet ikke jeg hverken kjemikalier eller torvfiltrering...jeg skisserte kun måter det kan gjøres på, som var det hun spurte om. Jeg er vel en av de få her som sjelden anbefaler bruk av 'remedier'. Jeg prøver å hjelpe dem som har spørsmål vedrørende vannkjemi, kanskje med et slags håp om at det skal bli litt mindre skremmende for med-akvarister.
En fin huskeregel man kan ha som akvarist, som SilverShaded er inne på, er å måle ph-verdien hjemme med jevne mellomrom, sånn i blant. Kanskje en gang i uka eller annenhver uke? Det gir en fin pekepinn om alt er som normalt, man kan snappe opp evt endringer. Noe kan også oppdages om man også observerer fiskene nøye i det daglige. Setter seg ned og studerer dem litt og ser om alt er som det skal, rett og slett. Ser de litt slappe ut eller sjokkerte ut etter vannbytte? Puster de litt ekstra hardt? Det kan tyde på at det er stor forskjell på vann inn og vann ut, og da bør man ta en ekstra måling for å sjekke. Som regel er det ph det har skjedd noe med.

Lykke til.
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Bruun
Reklame for plussmedlemskap