Hvordan opprettholde ph ved vannskifte

Lurer på hva som er det beste å bruke når man skal opprettholde en spesiell PH-verdi i akvariet ved vannskifte. Vannet i krana hvor jeg bor ligger nærmere 8, men jeg vil helst ha det rundt 7 eller rett under. Dette stabiliserer seg når vannet har stått, men ved vannskifte øker den. Spesielt nå i innkjøringen hvor jeg bytter mye vann. Ikke at jeg har fisk enda som kan bli påvirket, men det vil være fint å vite når de kommer i hus Skal jeg la vannet lufte en stund før vannskifte med eventuelle tilsetninger som gjør det surere? Eddik feks? Eller må jeg bruke noe annet? Kan hende at det ikke blir et så stort problem i fremtiden, da jeg heller kan ta mange, og små vannskifter istedet for få, og store.

Takk på forhånd!
Nitritt og nitrat!!
Har forresten nettop gjort mitt første vannskifte etter akvariet kom i hus. Testet vannet hver dag den første uken med stripstest, men fikk ikke noe utslag på nitritt og nitrat feltene. Derfor sluttet jeg å teste fordi jeg tenkte jeg heller bare venter til jeg får dråpetestene. Har matet litt og litt med salmi, men ikke så store mengder siden jeg har "jobbet i blinde" i og med at jeg ikke har hatt ammoniakk måler. I mårrest tenkte jeg derimot at jeg skulle bruke en strips igjen siden det var en del dager siden sist. BOOM! Nitritt og nitrat måleren sprenges så og si! Knæsjrosa begge to. Nitratfargen sier at den er på mellom 50-100 og nitritt var på 10 eller mer... Litt bekymra, men også gira for å se at prosessen er i gang. Bytter masse vann, sikkert 60-70%. Sykt hvordan verdiene bare plutselig stiger til skys, men nå forstår jeg enda bedre hvorfor man venter med å la fiskene flytte inn Nå håper jeg bare at jeg får dråpetestene så fort som mulig så dette blir litt lettere. Å kjøre inn sitt første kar er jammen spennende.
Ønsker du helt stabil ph uten svingninger ved vannbytte, så må du tilpasse phen før du heller vannet i karet. Fyll opp en balje med vann og justér, la stå litt og så bruker du dette vannet ved vannbytte.

Alternativt mange små vannbytter. Kommer litt an på hvor jevn ph du ønsker å holde...
"I mårrest tenkte jeg derimot at jeg skulle bruke en strips igjen siden det var en del dager siden sist."

Hei,
Som det er påpekt her inne "utallige ganger": IKKE BRUK STRIPSTESTER. Slike tester er totalt upålitelige. Kjøp dråpetester, gjerne JBL.

Stephan
VibekeMay
Spesielt nå i innkjøringen hvor jeg bytter mye vann. Ikke at jeg har fisk enda som kan bli påvirket, men det vil være fint å vite når de kommer i hus :)

Jeg forstår ikke helt hvorfor du driver og bytter vann når du faktisk ikke har fisk i akvariet? Det ødelegger kanskje ikke innkjøringen, men det forsinker den. Det SKAL være mye avfallsstoffer i vannet under innkjøringen, for at filterets bakterier skal få mye å "vokse på" og bli mange av. Skifter du vann, fjerner du næringen (avfallet) som filterbakteriene skal vokse og bli flere av.

Så lenge du ikke har fisk i akvariet og driver innkjøring, skal det altså ikke skiftes vann.
Det eneste vannskiftet du trenger å gjøre før fiskene er kommet, er at du dagen før du planlegger å kjøpe de første fiskene (etter ca fem ukers innkjøring) så kan du skifte halvparten av vannet for å "friske det opp" før fiskene kommer i.
Etter at fiskene er kommet i (start med noen veldig få fisk i begynnelsen), tester du vannet med dråpetest for nitritt daglig i en uke minst. Får du ikke utslag på nitritt den uka, kan du kjøpe noen få flere fisk å sette inn etter en uke. Fortsett å teste jevnlig for nitritt, for å sjekke at ikke fiskenes avfallsproduksjon får nitritten til å blusse opp (hvis bakteriefloraen i filteret er liten eller svak, kan det skje om for mange fisk settes i på èn gang)

Etter at du har fått fisk i akvariet, er det veldig greit med et ukentlig vannskift i akvariet for å fjerne avfallsstoffer og nitrat (som blant annet forårsaker alger). En gang i uken er passe, og ang. vannmengden man bør bytte så er som regel 30% ok i et vanlig, ikke overbefolket, selskapsakvarium. Har man svært mange fisk, bør man bytte mer, har man svært få fisk, kan det gå fint å bytte bare annenhver uke. Men en gang i uken er en grei tommelfingerregel. Jeg er tilhenger av å bytte en gang i uka uansett antall fisk

Dessuten må jeg gi deg et veldig godt råd; kjøp deg dråptester til å teste vannet med. Strips er så utrolig dårlig at du like gjerne kan sitte og gjette selv. De gir ikke eksakte og pålitelige svar.
Anbefaler JBL dråpetester, som du får kjøpt rimelig i nettbutikker (mye billigere på nett enn i vanlige zoobutikker).

De testene du trenger, er:
ph
kh
gh
nitritt
nitrat
ammoniakk (spesielt for nyoppstartede kar)


ETTER-REDIGERT;
jeg ser nå i et annet innlegg at du skriver at du venter på å få dråpetester i hus! Så da har du allerede fått råd om det, bra
Tusen takk for svar!!

Det var jeg virkelig ikke klar over! At jeg ikke burde skifte vann i innkjøringsfasen... Nitritt mengdene skader vel ikke plantene? Skal dra inn til byen å hente JBL dråpetestene som kom i posten idag! Da kan jeg komme med eksakte verdier. Da blir det kanskje lettere å få litt veiledning også. Er helt grønn på dette med innkjøring så ... Nå nettop så jeg også den første sneglen i akvariet. Dårlig bilde i og med at den krøp på andre siden av tanken. I tillegg så lurer jeg på en ting angående luftpumpe. Har det noen innvirkning på innkjøringen om jeg bruker luftpumpen til å pumpe ekstra luft inn i akvariet? Har nemlig en fake plante som kobles til pumpen. Kjøpte den for pynten sin del
Nitritt og nitrat skader ikke plantene, nei. De bruker bl.a. nitrat som næring, så derfor bør man ha litt nitrat i vannet, det skader ikke fiskene. Nitrat oppstår når et filter er ferdig innkjørt og bryter ned nitritt til nitrat. Et nitratnivå på 10-15-20 er ok i et selskapsakvarium. Blir det høyere, bytt vann.
Du vil ikke finne noe nitrat i et akvarium under innkjøring altså, det oppstår først når nitritten er på retur og filteret nærmer seg ferdig innkjøring.

En luftestein eller pynt som sprer luftbobler i akvariet gjør ingen skade for innkjøringen. Men tenk bare på at luftboblene er med på å lufte ut CO2 (karbondioksid) fra vannet, som plantene trenger for å vokse godt. Det er ikke store mengder CO2 i et vanlig akvarium, og det lille som er, trenger plantene. Lufter man det ut, vil man kanskje merke at plantene vokser litt dårligere eller ikke trives så godt.
CO2 er det vi mennesker (og fisk) puster UT. Vi puster altså inn oksygen, og ut karbondioksid (CO2). Omvendt med plantene. De bruker CO2 og produserer oksygen (som fiskene trenger. Og vi.)

Når du etterhvert får fisk i akvariet, vil CO2'en de puster ut, være fin næring for plantene. Det er nesten litt synd å lufte den rett ut med luftbobler....

Et par små kommentarer her :
Under innkjøringen kan det være greit med et par vannbytter, faktisk. Dette for å senke både nitritt- og nitrat-verdiene hvis de går helt av skaftene. Og et 50% vannbytte mot slutten holder jo ikke hvis nitrat er oppe på 80-90 ppm, som det ofte kan bli under innkjøring. ETT 50 % vannbytte vil da bety at man putter fisk i et kar med 40-50 ppm nitrat. Det må som regel mer enn ett vannbytte til før karet er klart for fisk.

Nitrat stiger også lenge før nitritt-innholdet begynner å gå ned. Det dannes jo nitrat allerede når de første nitrittbakteriene slår seg ned i filteret. Ser for eksempel i loggen for 120-literen min at jeg hadde nitrat på oppimot 100 allerede etter 14 dager.
Dråpetesting!
Da har jeg fått gjort målinger i vannet! Det fulgte vist ikke med dråpetest for ammoniakk i settet jeg kjøpte fra JBL. Får vel kjøpe det separat. Men slik var målingene mine, ta i betraktning at jeg gjorde et stort vannbytte for ikke altfor lenge siden (60%) så verdiene har nok vært høyere.
KH: 7 (stoppet å gi flere dråper med en gang det ble en gul tone istedet for blå)
PH: 7,5
Nitritt: 1,0 ++(sprengte skalaen..)
Nitrat: 20-40 (veldig usikker på fargen, se bilde 2 og 3)
FE: 0,05-01

Det var de testene som fulgte med kitet jeg kjøpte
Ellers kan jeg si at temperaturen ligger på 27grader for øyeblikket. Tenkte bakteriene formerer seg raskere med høyere temperatur? Eller?
Nitrat testen var også vanskelig å vurdere synes jeg. Når den sto i den grå boksen så den mye mørkere ut, og når jeg tok den ut ble den mye lysere. Regner med jeg skal måle mens den står i boksen slik som vist i manualen?? Eller har jeg bare dårlig lys?

Akvariet har stått i 10 dager. Har også en bitteliten filterbit hentet fra et innkjørt akvarium. Det innkjørte akvariet var veldig lite (30l kanskje), dermed var det ikke så mye jeg kunne hente derfra.

Så luftpumpen lufter altså ut Co2'en med boblene... Jeg som tenkte den tilførte ekstra Co2 hahah.. Har den stilt inn slik at det bare kommer 3bobler hvert 9sekund cirka. Så det burde ikke lufte ut så altfor meget.

Bilde 1: nitritt testen
Bilde 2: nitrat testen
Bilde 3: nitrat testen
Du kan ikke lese av testene med lokk på glassene ! Du skal jo se ovenfra og ned gjennom vannet i de to testglassene, og sammenligne med fargene på fargekartet...
Ooiiida... Da er det ikke så rart at jeg sleit med å lese av .... Er det mulig! får vel teste på nytt da. Ikke bare bare dette her, kan jo ikke gjøre annet enn å le litt
Trodde det var ganske intuitivt, jeg ? Du skal jo sammenligne fargen i det øverste glasset (med bare akvarievann) med fargen på vannet i testglasset. Du ser ovenfra og ned gjennom glassene og skyver holderen bortover langs fargekartet til du finner den beste likheten.
SilverShaded
Et par små kommentarer her : Under innkjøringen kan det være greit med et par vannbytter, faktisk. Dette for å senke både nitritt- og nitrat-verdiene hvis de går helt av skaftene. Og et 50% vannbytte mot slutten holder jo ikke hvis nitrat er oppe på 80-90 ppm, som det ofte kan bli under innkjøring. ETT 50 % vannbytte vil da bety at man putter fisk i et kar med 40-50 ppm nitrat. Det må som regel mer enn ett vannbytte til før karet er klart for fisk. Nitrat stiger også lenge før nitritt-innholdet begynner å gå ned. Det dannes jo nitrat allerede når de første nitrittbakteriene slår seg ned i filteret. Ser for eksempel i loggen for 120-literen min at jeg hadde nitrat på oppimot 100 allerede etter 14 dager.


Hvorfor skal man senke nitritt og nitratverdiene med vannbytter selv om de er høye i et kar til innkjøring, der det ikke finnes noen levende?(fisk, snegler eller reker) Det har jeg personlig aldri sett hensikten med, og derfor aldri gjort. Har aldri merket noe negativt med det. Hvem skulle det gå utover? Noen alger kanskje?

Jeg kan ikke huske jeg har målt noen nitratverdier underveis i et kar til innkjøring noen gang, og selv når innkjøringsperioden var ferdig, har nitrat vært moderat og et vannbytte eller to har derfor vært nok. Men så har jeg aldri benyttet meg av salmi-metoder eller noe sånt heller. Da kan jeg tenke meg at verdiene går litt av skaftet, ja. Så da må det vel mer til enn et vannbytte.

Men det er riktig, det jeg burde ha skrevet, var selvsagt å si at nitrat bør testes etter innkjøringen (sammen med alle andre vannverdier før fisken settes i) og så ta et passelig antall vannbytter ifht det nivået, inntil nivået er på mellom 10 og 20 (10-15 har jeg brukt å ha).




Hei!

Idag er akvariet FULT av bittesmå sprellende mark. Planarier har jeg forstått? Masse mat til fiskene kommer da Vis ikke de har noen annen funksjon, eller ufunksjon... Har ikke orket å ta alle vanntestene, har bare testet nitritt de 2 siste dagene for å se om det er på vei nedover, noe det ser ut til å være. Synes forøvrig at fargen på testen har en litt annerledes tone enn hva det er på papiret(plasten). Det gjør at jeg blir litt usikker på hvordan jeg skal tolke det. Ikke at det spiller en altfor stor rolle siden det ikke er noen levende vesner der(sett bort i fra en pestsnegle og planarier).
Tolk det du ser gjennom glassene ! Det blir aldri 100% "tone", siden det er akvarievann vi snakker om (iike rent vann). For meg ser testen din ut som 0.7 ppm.
Tilfeldig bekjentskap
© Klaus Steinhaus
Reklame for plussmedlemskap