Førstegangs fiskeeier, 100l akvarium. kampfisk

Da har jeg og samboeren kjøpt oss en 96l akvarium for rundt 2000kr med alt av nødvendige utstyr som blant annet pumpe og varmekolbe.

Vi kjøpte dette på impuls da vi så at 20l akvariumet som ikke hadde noe av utstyr begynte å bli grått/grønt i vannet og der levde det en kampfisk som vi kjøpte for 1 ukes tid siden.

Vi startet med å rense sanden (svart) for støv og helte rundt 70liter med vann rundt 20grader i akvariumet med 2 forskjellige flasker av aqua sana + aleo vera antistress og nitridac bacterial culture. 1 dråpe for hver liter og 5ml per 50liter vann ( dro på med 7ml da vi har rundt 70liter vann )

Vi lot fisken leve i sitt gamle og sikkert forurensende vann i 3timer da vi måtte dra bort og satt deretter fisken i den nye akvariumet etter kun 3timer noe som vi egentlig måtte vente i minst 1uke på men vi følte at han ikke klarte å leve i den gamle akvariumet så mye lengre. Da var temp rundt 27grader i det nye akvariumet og hvordan vil han reagere på dette? blir det for mye stress eller sykdommer ettersom akvariumet ikke er "modent" enda? han bruset/blåste seg opp hele tiden i det gamle akvariumet men nå svømmer han rundt og viser ikke stress på den samme måten han gjorde i det gamle akvariumet.

Spm ang pumpe er at denne lager litt for mye "strøm" til han noe disse kampfiskene ikke liker særlig godt, er dette sunt for han ? vi har vent strålen mot glasset slik at strømmen ikke skal være for sterk for han. Er dette bra/ikke bra at den treffer glasset og deretter i vannet? spruter litt vann mot lokket og lysrøret som fulgte med.

Spm ang planter/algeetere og andre typer fisk sammen med kampfisk:
Hvilke planter vil dere anbefale å ha i akvariumet, akkurat nå har vi 1 plante i akvariumet men vil vente til å kjøpe til akvariumet er modent men hvilke typer er det å anbefale å ha i en middels stort akvarium?
Hvilke algeetere vil dere anbefale sammen med kampfisken? hørte at noen maller og reker kan trives med denne kampfisken men er usikker på hvilke typer.
Hvilke fisker passer godt med kampfisk?

Håper på positive tilbakemeldinger fra en engstelig og nybakt fiskeeier
Hei hei, du kommer nok til å få nok av innvendinger når det kommer til fremgangsmåten dere har hatt i oppstarten av akvariet på så jeg overlater det til andre, men jeg tenkte bare å informere om hvordan min kampfisk reagerer på litt strøm i vannet og hvile planter hun liker. Jeg har også satt strålen inn mot glasset. Det blir fortsatt litt strøm men de kampfiskene jeg har hatt har på ingen måte hatt noe i mot dette. Jeg har imidlertid også hatt en del flyteplanter som gjør at de får litt "ly" fra strømmen om de ønsker det. Dette trenger ikke være spesielle flyteplanter, det kan også bare være helt vanlige planter som dere bare lar være å plante ned i sanda. Gjerne noen litt tette noen. Da kan de sove i dem også...sånt plantemiddel man har i vannet(ca 100 kr for en flaske som varer i en månedstid..dyrt men) gjør det lettere å holde plantene i livet for det er ikke nødvendigvis noen enkel sak. Spør i dyrebutikken hvilke planter som ikke gir opp så fort...Ancistrus passer godt med kamfisk..etter min mening ganske kule fisk selv om man ikke ser dem så ofte...Uansett en heldig kampfisk som har et 100 liters akvarium å boltre seg i..
Har dere forresten et like sterkt filter som meg, er reker en dårlig ide da de står i fare for å bli sugd inn i pumpa..ellers er khulii åler veldig kule(man burde da ha sann på bunnen da de graver seg ned)..de er stimfisk og vil derfor være ganske sky om dere har mindre enn 6 stykker. Har dere seks eller fler derimot er disse(etter min mening) veldig morsomme fisk/åler.
Jeg vil absolutt foreslå at du leser om vannverdier, dråpetester og Fiskeløs innkjøring, f.eks her.

Akvariet "modner" ikke, derimot trenger filteret å utvikle de gode bakteriene som trengs for å bryte ned avfallsstoffer i vannet. Dette tar ikke 1 uke, men 4-6 uker, som du vil se av linken over. I mellomtiden vil giftstoffene øke i vannet. Du bør skaffe deg nødvendige dråpetester (gjerne JBL), slik at du kan holde øye med at det ikke blir giftstoffer i vannet som kan skade eller ta livet av fisk. Stiger verdiene av ammoniakk og nitritt, må det foretaes vannbytter. Jeg vil absolutt ikke anbefale at du skaffer mange andre fisker akkurat nå, det vil føre til enda dårligere vannverdier. Alle kjemikaliene du har puttet i vannet vil også brytes ned etterhvert og skape avfallsstoffer, og "flaskebakterier" er desverre ikke tilstrekkelig til å bygge opp riktige filterbakterier.
Én Ancistrus er nok til å holde glasset algefritt. Disse blir heller ikke voldsomt store.

Av planter vil jeg anbefale hurtigvoksende planter som vokser seg lange nok til å legge seg i overflaten. Da vil strømmen etter kort tid komme under kontroll.

Husk å luke jevnlig slik at overflaten ikke gror helt igjen. Akvariet bør ha et godt område i overflaten hvor vannet har fri kontakt med luft, og sirkulerer. Mellom 60% og 80% av overflaten "åpen", kan være en grei tommelfingerregel.

Forresten skal man ta produkter som "aqua sana + aleo vera antistress og nitridac bacterial culture" med en klype salt. Disse er vanligvis designet primært for å gjøre lommeboka slankere, og er ingen erstatning for å lese seg opp om akvariefiltersyklusen.
Tilfeldig bekjentskap
© Tobias Olsen
Reklame for plussmedlemskap