Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen © Geir Kristian Teigland © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Lurer på om jeg har for få fisk i akvariet?
1  

Sissan
Medlem female.gif
Fra: Drøbak
Har en 120 liter som jeg sliter med å få stabil.

Nå har jeg for første gang på lenge nitrittutslag (NO2) i karet. Har ikke målt på en stund, men siden det virker som om fiskene sturer litt før vannbytte (40+ liter hver uke) tenkte jeg å måle. Ammonium er fin, men nitritten ligger mellom 0,025 og 0,05 nå før vannbytte. Nitrat (NO3) er på rundt 5, så den skal vel være grei? Alt målt med JBL dråpetester...

Jeg har en del alger jeg ikke blir kvitt tross algemidler. Og nå altså nitrittutslag i et godt innkjørt kar. I karet har jeg pt 4 store platy, 1 mellomstor og noe yngel, i tillegg til 4-5 amanoreker.

Jeg har medisinert karet i flere runder med Esha2000 i forbindelse med frafall av fisk (2 platy med en måneds mellomrom "blåste opp" og døde), men det er en måneds tid siden nå.

Grunnen til at jeg lurer på om jeg har for få fisk, er algevekst og nå altså nitritt. Planteveksten i karet er god, og jeg har ikke mye lys (4+4 timer).

MEN - det er vanskelig å fore på så få fisk. Det er lett at det blir for mye, selv om jeg kniper det jeg kan. Bare en tablett f.eks. er jo i meste laget for så få fisk. De gresser en del på plantene også. Jeg forer variert, med flak, pellets og frossenfor, samt grønnsaker (erter og spinat), men med så få fisk blir alt for mye. Samtidig er jeg redd for å kjøpe flere fisk når jeg ikke er sikker på hva som skjer oppi der.

Hva tror dere?

Og om jeg skal kjøpe flere fisk - hvor mange bør jeg da øke med, som filteret tåler å få inn på en gang?

 
Postet 13.12.2016 kl. 22:22
[Rapportér innlegg]
2  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Bare litt spekulasjon på tampen av kvelden :)

Har du ok dimensjonert filter for tanken?

Hvor mye mater du? Selv tenker jeg en pellet/0,5 cm2 flak eller tilsvarende per voksen fisk burde holde i døgnet? Yngel og reker kommer langt på biofilm o.l.

Du kunne også kanskje klart å holde en koloni hoppekreps (levendefor du kan kultivere fra f.eks. løvhauger eller lokale dammer) når du har så få fisk og om du har mye planter. De bidrar knapt til bioload og løser ikke ut NH/NO før de blir spist :)

Har sett at det finnes noen slags flytende ringer med nett el.l. i som gjør at mat som flyter vekk og havner på vanskelig tilgjengelige steder minimeres. Aner ikke hva det kalles, men kanskje man kunne prøvd med en hov el.l. for å teste konseptet?

Trodde amanoreker tok det som var av alger, jeg? Er det de som har hatt etegilde kanskje?

Slamsuger du regelmessig?

Er det noen inngrep du gjør innimellom som kan hvirvle opp møkk uten at det blir tatt ut?

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 13.12.2016 kl. 23:28
[Rapportér innlegg]
3  

Sissan
Medlem female.gif
Fra: Drøbak
Hei, og takk for tanker :-)

Har en Juwel Rio med innebygget filter som ikke er byttet. Tror det skal holde.
Mater en-to pellet eller en klype flakfor/levendeføderfor i døgnet. Frossenfor og erter et par dager i uka. 1-2 matingsfrie dager.

For flakfor mv mater jeg ikke mer enn at det spises mens jeg ser på. Fiskene er ikke tynne (en av dem er stor/tykk - mistenker at han spiser det meste). Rekene spiser alt mulig rart, og rydder godt, men algene på bladkantene (2-5 mm lang "mose") tar de ikke. Bladene derimot...

Slamsuger ved hvert vannbytte, men ikke alltid jeg flytter på alt. Har noen mosekuler, et par kokosnøtter og et par huler oppi der som samler en del. Flytter en til to av dem ved hvert vannbytte for å unngå å virvle opp for mye. Flyttet det meste i dag ved vannbyttet, renset skikkelig opp i hjørner og kroker, klemte mosekuler i byttevann og luket litt. Byttet 50 % vann i dag pga nitrittutslag.

Gjør aldri noe i karet utover ved vannbytte - alle flyttinger/plantinger/luking mv skjer ved vannbytte og kombinert med slamsuging. Prøver å ha fingrene minst mulig oppi der rett og slett.

Lurer litt på om det jeg nå sliter med er kjønnsfordeling på fisk. Har mistet hoer - så nå har jeg tre hanner og to hoer. Ene hannen jager den andre, som er litt puslete og gjemmer seg mye - og hoene er slitne på skift. Lite yngling også nå i forhold til før, så jeg får ikke fler av seg selv, bare en fra siste runde som ser ut til å vokse opp. Vurderer å kjøpe 5-6 hoer til for litt bedre kjønnsbalanse og mindre jaging, men er som sagt redd for at det er noe i karet jeg ikke forstår.

 
Postet 13.12.2016 kl. 23:44
[Rapportér innlegg]
4  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Ja, var litt snodig dette.... Det filteret burde kunne håndtere det meste ved det forings- og slamsugingsnivået. Noen gamle synder/fisk som råtner ett eller annet sted? Har du sjekket inni/bak/under/alle åpne "rom" i filteret, mener å huske det omtalt som et sted saker/fisk kan sette seg fast i Juwel-kar?

Algene du har tipper jeg er skjeggalger. Seig type :)

Bør nok gjøre noe med kjønnsfordelingen ja.

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 13.12.2016 kl. 23:54
[Rapportér innlegg]
5  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Hei Sissan :-) Jeg ser ikke noen åpenbar grunn til at du skulle ha problemer med nitritt - det kan jo være fôringen (tviler egentlig på dét), og medisiner og algemidler kan ha skapt ubalanse. Men: Har du sjekket datoen på nitritt-testen din/hatt den lenge? Har du rensa filteret i det siste? Er ellers pH og GH der de skal?

Ta et par runder med gode vannbytter, og se om nitritt endrer seg, samt vurder om selve testen er ok. Sjekk inni filteret om det er mye skitt eller noe som skjuler seg der. Og så ville jeg muligens ha skaffet f.eks. 3 nye hunner til å begynne med, og sett hvordan det går. Men kanskje vente til etter jul med det, i tilfelle de drar med seg noe sykdom eller det oppstår andre problemer - i jula skal man slappe av og ikke bekymre seg, vet du! ;-)

 
Postet 14.12.2016 kl. 10:10
[Rapportér innlegg]
6  

Sissan
Medlem female.gif
Fra: Drøbak
Takk for svar begge to :-)

Kan det være algemiddelet jeg bruker som gir nitritten? Har benyttet det i noen måneder nå, og det er en del algeavfall ved slamsuging - kanskje det kan gjøre det?

Jeg har så få fisk og reker at jeg har opptelling jevnlig, ingen som ligger døde noe sted. Eneste som KAN være dødt er noen sandsnegler, men jeg flyttet ALT da jeg byttet vann i går, og fant ikke noe så de må ligge langt ned i sanda i tilfelle.

Skylte filtrene i går (vifta dem rundt i byttevannet - ikke klemt eller noe) - var ikke noe annet enn slim på dem. Har ikke rensa det på noen måneder nå, det er god sirk ut fra filterpumpa og da har jeg lært at jeg skal la dem være i fred (?).

Lurer som sagt litt på om det er algemiddel/algerester som kan være synderen her? Har halvannet år gamle lysrør, bør jeg bytte dem? Bør jeg bytte noen av svampene i filteret? Har bare biomedier ett sted - kuler (som jeg fikk av Kuledrøm for lenge siden - tusen takk igjen!!!) - bør jeg ha mer av det? Plass til mer i filteret mitt.

Nitrittesten er fra oppstarten av karet, men er merket med holdbarhet mars 2018, så den bør være ok. Er jo ikke veldig høyt utslag heller - såpass at det er vanskelig å se uten dagslys. Men den pleier å være "pisse gul" så jeg skvatt litt.

Tenker jeg bør se etter nye filtermedier (skal ikke bytte alt samtidig nei ;-), kanskje bytte rør, slutte med algemiddel, og få inn noen nye damer. Godt råd å vente Kuledrøm. samtidig er ungene borte i jula - og jeg er på jobb - så da vil jeg gjerne ha dem inn mens de er borte. I tilfelle det blir dødsfall kan de slippe å se det... 3 nok? Da har jeg 3 hanner og 5 hoer etterpå.

 
Postet 14.12.2016 kl. 22:01
[Rapportér innlegg]
7  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Skader vel ikke med fire nye :) 2-3 ho til 1 hann er de vanligst anbefalte ratioene for guppy ihvertfall. Men blir jo desto større yngeltall da..

Når det gjelder algerester som kilde har du vel fått så godt svar som noe på Facebook (er vel din tråd der også? Glad du tar det opp her og, lettere for neste nettsøker å finne noe hjelp :). Grete Gillebo er en man kan lytte til med tillit, og var vel hun som fremmet muligheten om jeg ikke husker feil?

Ellers KAN det jo være døde sandsnegler. De kan bli relativt store, og om en eller to som råtner i skallet "popper ut" kan man kanskje få en spike i nitritt? Kan algemiddel påvirke snegl, om de spiser alger drept av det?

Ang filter rører heller ikke jeg filter som har god strøm. Men tar jeg feil om ikke filteret ditt er bygget inn i en slags kasse som har tomrom/smale partier utover filterets deler? Har du sjekket dem? Klarte ikke tolke det av teksten :)

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 14.12.2016 kl. 23:02
[Rapportér innlegg]
8  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
Enig med Livsforvalter-duden ;-) Grundig rens av filterhuset, ikke mediene (med mindre disse er helt innsausa med skitt, men det er de nok ikke siden sirkulasjonen er god).

Er det på Face det skjer, altså? Jeg holder meg standhaftig unna Vi med akvarium, og håper jeg ikke går glipp av altfor mye :-P

 
Postet 14.12.2016 kl. 23:32
[Rapportér innlegg]
9  

Sissan
Medlem female.gif
Fra: Drøbak
Meg på Facebook også ja. Spør begge steder om det er noe viktig. Der får jeg kjappe svar, men her får jeg gjerne mer informasjon om hvorfor, pluss at guruene mine er her inne. (Mulig de er på FB også, men da vet jeg jo ikke om dem...)

Filteret er i en kasse ja. Men det er ikke tomrom i det - utover der selve pumpa og varmekolben sitter. Har ikke sjekket i dem, men skal gjøre det ved neste vannbytte.

Har du svart meg der også? Er så glad for alle tålmodige sjeler altså... Har en laaaaang tråd her inne fra da jeg startet opp - og tenker som deg at her er det lesestoff for mange som lurer på det samme. Men fant ikke noe om akkurat det jeg lurte på denne gangen - søkte flere steder.

 
Postet 14.12.2016 kl. 23:33
[Rapportér innlegg]
10  

Livsforvalteren
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Har ikke svart selv nei, når jeg bruker tid på slikt gjør jeg det stort sett her :) Men har sett Gillebo svare masse med super kunnskap, så vet hva hun står for.


Kuledrøm

Er vel mest underholdning for en som har noen år på baken som akvarist. Vel så mye interessant som renner forbi på listen over siste poster her på forumet!

VMA- og BAK-sidene bidrar fil FB-syken min, så går nok mot en nedtrapping eller nytt FBfravær ;)

Lev, og la leve! Jeg elsker nylonstrømper og filtervatt :) og :)
 
Postet 15.12.2016 kl. 00:07
[Rapportér innlegg]
11  

Kuledrøm
Medlem female.gif
Fra: Nesoddtangen
G.G. = guru, henne kan man lytte til, ja ;-)

 
Postet 15.12.2016 kl. 09:35
[Rapportér innlegg]
12  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Ulempen med Facebook-akvariesidene er jo at alle tråder forsvinner og ikke er søkbare etterpå. All kunnskapen forsvinner liksom, ingen kunnskapsdatabaser med bilder eller noe. Gårsdagens poster er gammelt nytt, liksom.

Liker at Akvaforum har tråder fra ti-elleve år tilbake i tid :-) og sine glimrende databaser og artikkelsamlinger. Eneste som er dumt for tiden er at søkefunksjonen (igjen) ikke funker. Jeg har iallfall ikke fått til å søke inne på AF de siste gangene jeg har forsøkt. Må bruke google for å søke på AF.

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 15.12.2016 kl. 19:31 av mona o )
 
Postet 15.12.2016 kl. 19:31
[Rapportér innlegg]
13  

Sissan
Medlem female.gif
Fra: Drøbak
Klikk på bilde for større versjon
Takk igjen for svar!
Lysrør bytta, deler av sanda byttet med grus (dyrebutikkmannen sa det gir bedre vekst, og han har drevet med aquascaping). Rotgjødsel gutt, 70%vannbytte, plantenæring ok. Har også bytta bakgrunn for å kunne følge veksten bedre, den gamle lurte meg litt.

Ser pent ut nå, spent på om det vil vokse nå

 
Postet 18.12.2016 kl. 19:25
[Rapportér innlegg]