Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Jeff Rapps © Pål A Hegland © Morten Kirkevåg
Tilfeldig akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Råd om antall og type fisk i et 57l akvarium og litt andre spørsmål
1  

Ivrig
Medlem female.gif
Fra: Romerike
Jeg var så heldig å få akvarium i bursdagsgave på forskudd på lørdag! 57l så på grensa men får starte der. Samboer var dog litt skuffet da han hadde bedt om å få med det som trengtes for å starte akvariumet da han kjøpte det, men hverken grus eller planter ble foreslått til ham. Vannforbedrer og bakteriekapsel hadde han med seg. Jeg rakk butikken(en annen butikk) på lørdag kveld så jeg fikk kjøpt grus(nesten som sand), to planter, en liten rot og bakgrunn. Så står det nå der da i grumset sitt, for å skylle grusen hørte jeg ikke noe om ved kjøp. Men det vil vel gå seg til ved litt vannbytter og tid satser jeg på. Tenkte meg ut igjen i kveld og kjøpe testutstyr til å få testet både det ene og det andre. Og et termometer.

Plantene jeg kjøpte er en høy med litt store blader, og en lav med gresslignende blader. Er dette nok eller bør jeg ha en høy til eller en flytende sak?

Så har jeg jo tittet masse på fisk, det er jo det som er gøy. Men jeg har ikke hatt fisk siden jeg var barn og da var det foreldrene mine som styrte naturlig nok. Så jeg lurer på om det jeg har fundert på er fornuftig eller om det er helt på bærtur.

1stkHypancistrus furunculus som bunnfisk. Nok eller bør/kan jeg ha noe annet også? Eller bør jeg rett og slett velge noe annet?

10stk glødebåndstetra
6stk Øksefisk
1stk kampfisk ELLER 2 kakadueciklider/pelettciklider/eller annet passende tilsvarende

Ingen planer om å kjøpe alle på en gang. Begynne med bunnfisken er det smarteste? Når gjenstår jo også å se. Men planlegge må jeg gjøre!

Veldig takknemlig for innspill.

Nybegynner
 
Postet 02.10.2017 kl. 12:32
[Rapportér innlegg]
2  

ellinore
Medlem female.gif
Fra: Krokelvdalen
Hei.
Gratulerer med nytt akvarium!
Jeg vil prøve å gi deg noen råd ut fra egne erfaringer med kakadueciklider, som jeg har hatt tidligere. De er noen flotte fisker som jeg virkelig kan anbefale, og er vel de enkleste apistogrammaene å lykkes med.

Du skriver at du har kjøpt grus som er så finkornig at den er nesten som sand. Kakadueciklider må ha finkornig sand så hvis den du har kjøpt er fin nok vil jo det gå bra.
I et rolig område et stykke unna filteret må du sette inn en kokosnøtt, en halv liten blomsterpotte e.l. som de kan ha som hule. Hvis du skal ha mer enn en hunn må du sette inn en hule til hver hunn med så god avstand som mulig, men uten at noen av dem er rett ved siden av filteret. Pass på at åpningen ikke blir for stor over bunnen. Hunnen sperrer inngangen nesten helt med sand inntil yngelen er stor nok til å komme ut.

10 glødebåndstetra er supert selskap for kakaduene. Øksefisk ville jeg ikke hatt, både fordi jeg synes det blir for mye fisk i karet, men også fordi de lett får sykdom som smitter til resten av fiskene.
Derimot trenger du noen algespisere. Til denne akvariestørrelsen synes jeg Otocinclus er det beste alternativet. Ca. 4-5 stk.

Jeg ville nok heller ikke hatt en Hypancistrus som kan bli 13 cm i en 57 l sammen med kakadueciklider.

Du har jo allerede kommet et godt stykke på vei med å finne ut hva du ønsker av fisk, men det avgjørende er altså om du ønsker kampfisk eller kakadueciklider.

Vedr. det du skriver om planter:
Du kan gjerne feste en plante (Anubias eller javabregne) på roten. Ev. mose på roten eller en sten. Røttene og/eller mosen blir et fint område for yngel av kakadueciklider å skjule seg mellom. Du bør kanskje også ha minst en finbladig plante som blir litt høy/halvhøy. Kampfisk liker også oftest en flyteplante.

Lykke til!

Mvh
Ellinor

 
Postet 02.10.2017 kl. 22:32
[Rapportér innlegg]
3  

Ivrig
Medlem female.gif
Fra: Romerike
Klikk på bilde for større versjon
Tusen takk for svar!

Jeg har vært ute og kjøpt litt utstyr og dro med meg et par planter til, jeg synes det var litt nakent oppi der. En flyteplante og en bacopa caroliniana.

Jeg kjenner jeg trekkes mot kampfisk. Hannene er jo så flotte å se på. Og de hadde noen veldig fine på Buddy på Metrosenteret. Samtidig som ciklider også er flotte og gir mye underholdning. Det er vanskelig dette!

Otocinclus, har jeg tunga rett i munnen da? Er det ottoer? Tør jeg prøve på de da? Og bør de være i tillegg til eller istedet for en sugemalle?

Grusen jeg har er forresten 0,7-1,4mm.

Så med 10 glødebåndstetraer og en kampfisk/to ciklider pluss arbeiderne i bunnen så er det "fullt"?

Og hvorfor er bildet mitt opp ned da?

Nybegynner
(Sist endret 02.10.2017 kl. 23:05 av Ivrig )
 
Postet 02.10.2017 kl. 23:04
[Rapportér innlegg]
4  

Ivrig
Medlem female.gif
Fra: Romerike
Det går jo nesten rundt for meg med ottoer, sugemaller og corydoras. På dyrebutikken i går så hadde de ikke så mye sugemaller, men mye corydoras. Og litt otto. Og reker. Og snegler.

Hvordan er det fornuftig å sette sammen med/fra disse typene her? Jeg kjenner jo at det hadde vært gøy med både det ene og det andre men vil tro det vil bli litt crowded. Sånn bare bittelitt liksom.

Nybegynner
 
Postet 03.10.2017 kl. 14:10
[Rapportér innlegg]
5  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei og grattis med akvarium. :)

Vil komme med en liten innskytelse eller to her, velmenende sådan. :)
IKKE kjøp fisk ennå.
Om jeg leser innleggene korrekt så er dette et veldig ferskt akvarium.
Du vil få massive problemer med fiskedød om du handler nå.
La akvariet stå sånn som det er i overkant av en måned, helst lenger, slik at filteret får modnes. Så kan du kjøpe fisk - sakte, men sikkert.


Du TRENGER ikke algespisere - og jeg skal fortelle hvorfor:

I et nyoppstartet akvarium VIL du få potensielle problemer med alger - uansett hva du foretar deg.
Så å kjøpe fisk eller andre dyr for at de skal ha en "jobb" er dødfødt. De aller fleste fisker er ikke effektive nok til å holde algene unna, i tillegg til at det er mange typer alger de ikke tar.
Vil du ha "algespisere" fordi du synes det er flotte fisker så kan du selvsagt kjøpe det. Men ikke forvent at de skal holde akvariet ditt rent for alger, for det gjør de ikke likevel.

Algekontrollen er det DU som må stå for.
Råtipsene er:

-Begrens lystiden (altså hvor lenge lyset ditt er på).

-Ikke sett akvariet slik at det får direkte sollys.

-Kjøp flyteplanter og/eller billige hurtigvoksende planter som tar næringa fra algene. Du kan alltids bytte disse ut senere når akvariet har stått en stund og er blitt godt innkjørt. Hornblad er en knallgod oppstartsplante. Vokser som et uvær i nesten alle forhold og stjeler det meste av næringen algene ellers ville tatt. Koster veldig lite. Ofte kan du få den gratis av andre som har den. Personlig synes jeg faktisk den kan være ganske fin også, om den får rett mengde lys.

- Bytt vann regelmessig, gjerne flere ganger i uka, særlig i starten. 20-30% i gangen.

- Ikke mat fiskene for mye. Denne er sjukt vanskelig å få til, også for oss som har holdt på en stund. Men det er bedre å mate lite enn for mye. De sulter ikke i hjel uansett og du ser fort om de vokser og legger på seg, eller blir tynne. Da justerer du bare hvor ofte du gir mat. (ikke gi flakfor. Det er stort sett bare mel.)

- Fjern eventuelle alger fysisk ved å skrape de av glass og steiner, klipp av blader på planter som har blitt stygge o.l.

- Vær forsiktig med eventuell plantenæring i begynnelsen. Planter krever vanligvis litt tid for å akklimatisere seg flyttingen fra butikken og de nye forholdene før de begynner å vokse på nytt. Eventuell overskuddsnæring vil da gå rett til algene.


Gjennomfører du disse tiltakene så skal du kunne begrense algeveksten betydelig. Noe alger vil det alltid være i et akvarium, og det er helt naturlig, men i et stabilt miljø uten store svingninger vil du få god kontroll med dette.

I forhold til fiskesammensetning så vil jeg ikke anbefale kakadueciklider og corydoras. Ciklidene er territorielle og vil konstant jage cory'ene.
Kampfisk og cory'er går helt fint.
Reker og kampfisk/kakaduer vil bli en bedre lunsj for fiskene.

Gjør som du først tenkte, kjøp en art som er karets hovedfokus - sånn som kakaduer eller kampfisk.
Så kan du spe på med tetra eller annen små stimfisk som regjerer i toppen.
Da har du en fin sammensetning med fisker som ikke forstyrrer eller på andre måter direkte konkurrerer med hverandre.
57 liter er i minste laget til å sette i mye mer.
Ønsker du å ha flere fisker så kjøp flere akvarium. ;)
Masse billige og komplette som selges på Finn og Facebook.


History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 03.10.2017 kl. 15:27
[Rapportér innlegg]
6  

Ivrig
Medlem female.gif
Fra: Romerike
Takk for input Viktor!

Det blir ingen fisk enda, jeg er bare typen som må planlegge så innmari så det jobbes på høygir i hjernen. Har vært innom dyrebutikken på Alna i dag og pratet om fisk og planter. Han jeg traff på der virket som han kunne litt mer om det. Han i går mente jo at både den ene og andre sugefisken fint kunne gå i et så lite akvarium.

Jeg har dog kjøpt en bevokst kokosnøtt i dag. Så går det vel mot et par små ciklider av noe slag. Sånn etterhvert.

Nybegynner
 
Postet 03.10.2017 kl. 16:36
[Rapportér innlegg]
7  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Bare hyggelig.:-)

Det var ikke det at det ikke går.
Men det handler bare om hvorfor! ;-)
Hvis du ønsker å kjøpe, så gjerne det. Men man må ha i tankene hva hensikten er og hvilke man planlegger å ha ilag med dem.
Og hensikten bør alltid være "jeg kan tilby dem en god tilværelse der deres behov blir ivaretatt på en fullgod måte." Og ikke at man forventer at de skal utfylle en funksjon.

Når det kommer til dyrebutikker og deres ansatte så er det etter mange år i hobbyen ganske klart for meg at de anbefaler hva som helst, så lenge det genererer salg. Så ta ting de sier med en klype salt. Hør med de som er her inne, søk på forumet og let kunnskap der den er ren og uten baktanker.
Da får du også den lykkeligste tiden med fiskene dine. :-)

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 03.10.2017 kl. 16:50
[Rapportér innlegg]
8  

Ivrig
Medlem female.gif
Fra: Romerike
Jeg tok det som et godt tegn at de lurte på størrelsen på sanden/grusen min i forhold til corydoras eller ikke, og at jeg ble tauet rundt imellom utvalgte akvarier og ble fortalt om de forskjellige fisketypene. Han virket veldig engasjert angående fiskens ve og vel, og det er første jeg har møtt på som har vært. Dessuten så innledet jeg med at jeg ikke skulle ha noe og ikke visste når jeg skulle ha det, så jeg tror vel neppe han så på meg som lukurativt bruk av tiden sin. Men jo, etter tre butikker på kort tid så har jeg gjort meg opp en mening om hvor jeg har mest lyst til å handle når den tid kommer. Men kommer vel til å ta en titt i et par til innen jeg kommer så langt. Skulle ønske jeg ikke er så utålmodig bare, denne ventetida er litt frustrerende. Men jeg vil at fisken skal ha det bra så jeg får bare være frustrert.

Nybegynner
 
Postet 03.10.2017 kl. 17:27
[Rapportér innlegg]