Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström © Bjarne Sætrang © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Fisk som jager hverandre
1  

Maren Næss
Medlem female.gif
Fra: Eina
Hei!
Jeg har nettopp gått til innkjøp av nytt akvarium og 6 kileflekkrasboraer, en dverggurami, en perlegurami og en blågurami. Jeg ble anbefalt 3 jenter på guramiene, men er litt usikker på om dvergen er gutt eller ikke, men det finner jeg ut når den vokser seg litt større.
Problemet er derimot ikke gutten, men blåguramien som jeg er helt sikker på er hunkjønn. Hun har etter 3 dager begynt å jage de to andre guramiene og napper på dem. Jeg er relativt ny innen fiskehold og er veldig usikker på hva jeg burde gjøre. Blåguramien er størst og det er tydelig at den er sjefen. De to andre har begynt å gjemme seg og svømmer unna når den blå er i nærheten.
Hva gjør jeg med dette her? Jeg har ikke plass til et ekstra akvarium og vet ikke om det er mulig å levere tilbake fisken i bytte mot en annen. Vil gjerne ha den her, men den er ikke noe grei mot de andre og jeg er redd de til slutt står igjen uten finner eller dør.
Kileflekkrasboraene klarer seg derimot utmerket og menger seg med blåguramien.

Noen som har tips?
Mvh nervøs, nybakt fiskemamma :p

 
Postet 11.06.2018 kl. 01:00
[Rapportér innlegg]
2  

Viktor
Medlem male.gif
Fra: Frøya, Sør-trøndelag
Hei!

Først vil jeg gratulerer med nytt akvarium og velkommen til hobbyen!

Hvor stort er akvariet ditt? Det er en del forskjell på de tre guramiartene, da dverger har et minstemål på 60 liter, mens blåguramien har et på 160.

Jeg synes det er merkelig at de uten videre har solgt deg tre forskjellige arter, men er ikke overrasket. Blåguramien er den fysisk største og vil sjefe de andre rundt, fordi den er størst. Kjønn har lite å si for akkurat denne atferden.
Du kan dempe denne atferden med å sørge for flere skjulesteder, men det avhenger av størrelse på akvariet. Og butikken forplikter egentlig å ta fisken tilbake, da du med norsk forbrukerlov i hende kan kreve dette på bakgrunn av feilaktig gitt informasjon ved salgstidspunkt. I tillegg er det et element av dyrevelferd i dette og også akvariefisk er beskyttet av dyrevelferdsloven.

Men - det mest åpenbare problemet ditt, hvis jeg tolker teksten korrekt, er vel at du dessverre har gått i den klassiske nybegynnerfella og kjøpt alt sammen samtidig. Dette er en feil veldig mange av oss har gjort.
Ideelt sett kjøper man alt sammen bortsett fra fisk og lar dette stå og godgjøre seg i i minst en 5-6 uker. Da har man et miljø i akvariet som kan holde liv i fisk.

Les denne artikkelen som går på vannkjemi. Meget viktig at vi har kjennskap til akkurat dette. Du trenger ikke være ekspert, men det handler om å forstå hva som skjer når man setter inn fisk i et akvarium.

{url}

Dette må man faktisk kunne litt om når man har akvarium, siden det er dette som betyr forskjellen på liv og død for fiskene. Og forskjellen på en koselig tid med herlige kjæledyr eller sorg, tap og frustrasjon over død og sykdom.

Brutalt, men sånn er det.

Butikkene er ikke flinke nok til å råde og advare nybegynnere om disse klassiske feilene.

Men fortvil ikke, Maren, du har gjort en meget viktig ting rett og det er å melde deg inn her. Vi er her for å hjelpe! :)

History will be kind to me, for I intend to write it.
 
Postet 11.06.2018 kl. 08:47
[Rapportér innlegg]
3  

Aqualibre
Medlem male.gif
Fra: Bodø
Nå har du jo allerede fått utfyllende svar fra Viktor men jeg slutter ikke å forundre meg over hva slags 'gode' råd og anbefalinger dyrebutikker gir til nybegynnere..

Etter min mening er 150 liter et absolutt minimum til blågurami ( som ikke rent sjeldent er ganske så aggressive mot annen fisk) og perlegurami. Dette blir ganske store fisk og de gjør seg aller best og har det best i litt større akvarier.

Dvergurami, jeg antar at det dreier seg om Colisa lalia? ( søk opp navnet i søkefeltet her inne, hvis du ikke vet sikkert hva det er for en fisk) er en art som jeg ikke ville satt sammen med de to andre, medmindre akvariet var rimelig stort og da tenker jeg 300 liter og oppover. Dverguramier er mye mer forsiktig av seg enn de to andre guramiene og vil nok få mye stryk, særlig fra blåguramiene i et lite akvarium.

Jeg skjønner heller ikke hvorfor du ble anbefalt(?) å kjøpe tre hunner av disse guramiene? Ikke hjelper det og hannene særdeles hos perle og dvergurami er jo de absolutt peneste.

Nå skriver du jo ikke hvor stort akvariet er, det kunne vært interessant og vite. Ville i alle fall begynt med å levere tilbake blåguramien og perleguramien også, medmindre det dreier seg om et stort kar og heller kjøpt en hann av dverguramien. Disse liker rolige samboere i akvariet og en god del flyteplanter . Anbefaler å lese om de forskjellig e artene her inne . Bruk søkefunksjon, så finner du masse god info . Lykke til med akvariet , velkommen hit og lurer du på noe mer, så spør, det er mange kunnskapsrike folk her inne :)

 
Postet 11.06.2018 kl. 09:41
[Rapportér innlegg]
4  

Maren Næss
Medlem female.gif
Fra: Eina
Hei igjen!
Mulig jeg har vært uklar, men jeg har ikke kjøpt alt sammen samtidig! Akvariet kom først og når alt av dekorasjoner, filter, varme og vann var installert, lot jeg akvariet stå i 2 uker (her har jeg ikke spurt dyrebutikk, men sett flere youtube videoer av profesjonelle folk som driver fiskehold som levebrød) før jeg testet det og fikk resultatet jeg var anbefalt ang PH, GH, temperatur mm.
Jeg har for øyeblikket et 60l akvarium, her fikk jeg beskjed fra dyrebutikken om å gå til innkjøp av et større et når fiskene har vokst seg noe større (de er nå 4-6 cm), og det er altså planen. Når jeg skrev at jeg ikke har plass til et ekstra akvarium mente jeg altså at jeg ikke kan ha 2 akvarier, men jeg har plass til å oppgradere det jeg har akkurat nå, selv om det ikke var tenkt at jeg skulle gjøre med en gang.
Har jeg gått på en smell? Jeg har gjort så godt research jeg kunne på forhånd, men kjenner jo på det dyrebutikken har sagt og vet ikke hvor god kilde det er.
Takk for svar :)

(Sist endret 11.06.2018 kl. 14:12 av Maren Næss )
 
Postet 11.06.2018 kl. 14:09
[Rapportér innlegg]