Det er en jungel der ute.

Hei.

Da jeg var rundt 10 år lånte jeg en stor akvariumbok på biblioteket uten at jeg hadde noen tilknytning til temaet fra før. Jeg elsket den boka og leste (og lånte) den om og om igjen. Tiltrekningen var nok i hovedsak visuell, men jeg hadde også hodet fullt av random info om tetraer, ciklider, klovne og diskusfisk. Nå er jeg 50 og har fremdeles aldri eid et akvarium, men det skal det nå fordundre meg bli en slutt på. Jeg gleder meg som en liten unge.

Jeg har lest og sett på nettet et par uker nå, og en plan har begynt å forme seg. Jeg kommer sannsynligvis til å gå for et relativt lite (60-125 liter) plantet, lavteknologisk ferskvannsakvarium med klassisk tøffe planter og kreaturer som passer for begynnere. Det er en del spørsmål på mindre tilgjengelig informasjon som har samlet seg opp. Håper noen av dere har denne informasjonen. Mye av det går på å finne ut av Norske forhold.


1: Anskaffelse av selve tanken:

Er det noen som vet om noen som bygger tanker som kan konkurrere på pris med butikk og glassmester? Det er altså ikke selve byggingen som er cluet her (det kunne jeg gjort selv med glede), men alternativer til butikkakvariene.

2: Anskaffelse av planter, kreaturer og for:

Hvor store valgmuligheter har man egentlig som norsk akvarist? Jeg regner med at man kan importere selv via. Netthandel osv fra utlandet. Hvilke praktiske begrensninger bør man ta hensyn til her? Hvilke leverandører er pålitelige? Finnes det noen databaser/sider på hobbyakvarister som selger/deler med hverandre? Hva slags kvalitet er det på dyr og planter i Norge generelt kontra utlandet?

3: Vannkvalitet/behandling:

Hvilke praktiske parametere har man som ferskvanns akvarist i Oslo? Jeg får vannet mitt fra Skullerud. Jeg har lest rapporten fra 2018, men det er mye som ikke står der. Trur eg.

4: Dekor:

Er det noen som vet hva de bruker de som lager tynne 3D bakgrunner? Dette med å finne ut av hva man kan putte i akvariet, særlig når det kommer til formbare syntetiske polymerer osv. Er både komplisert og uoversiktlig. All info og/eller kilder på denne tematikken mottas med takk.


Det siste spørsmålet der er strengt tatt litt på kanten av det mest umiddelbare jeg trenger. Jeg kan i grunnen tenke på mange spørsmål, men nå prøver jeg å begrense meg til det som er relevant til dette prosjektet. Jeg kan utvide senere i takt med interesse og behov. Jeg kommer sikkert til å komme på noe mer, men da bare legger jeg det til her.

Takk for at du leste dette innlegget.
heisann. Gode spørsmål som eg diverre ikkje kan svare godt på. Men eg kan jo iallefall prøve å komme med litt innspel?!

1. Eg veit at det er ein del folk som lagar akvarier på mål. Du er så heldig at du bur sentralt så dermed har du jo mykje fleire moglegheiter enn oss lenger ute i periferien. For å få svar på spørsmåla dine kan det sikkert vere lurt å finne/melde seg inn i ein akvarieklubb i nærleiken, for deg som bur midt i smørauga. Der kan du nok få mange gode råd og høyre om deira erfaringar.
Ville foresten anbefale deg å gå for minimum 200 liter som førstegangs, samt eit lite karantenekar til nye fisk. Da har du mykje større utvalg i fisk, og det er også mykje enklare å få stabilitet i eit akvarie med litt størrelse. Karantenekar til nyinnkjøpte fisk kan redde deg frå ein del sjukdommar, eller berre vere god å ha ved tilvenning fra eit kar til eit anna. Evt ein stad du kan ta ut fiskar som viser tegn til sjukdom eller som treng medisinering. Berre eit tips der altså.


2. som sagt er utvalget større med større akvarium. Og med mindre du er villig til å begynne å justere ph/gh/kh så vil utvalget av fisk vere avhengig av vatnverdiane i kranvatnet ditt.
Det er mange nettbutikkar å velje mellom. Eg har enda ikkje hatt dårlige erfaringar med mine kjøp-og der eg bur er eg stort sett avhenging av netthandel. Sånn på sparket kan eg nevne akvarieboden.net, aquamanias.no, akvafisken.no, aquano.no, petworld.no, zoopermarked.no, dahlsdyrerike.no..Men det er maange fleire der ute som sikkert er vel så bra. Ellers er det også ein del som sel privat, særleg i områda der du bur. Ein del akvarieklubbar held og årleg auksjonar og sal av vanlig og uvanlige eller spesielle fiskar.(eg skimtar eit aldri så lite grønt sjalusimonster på skuldra mi her). På fjesboka er det fleire akvariegrupper og der er det også(diverre?) større aktivitet enn her inne. Får ofte kjapt svar og kan knyte kontakt med personar i ditt nærområde som har samme hobby. "Vi med akvarium" er kanskje den største gruppa der(?), men du har også grupper med litt meir spesialfelt som aquascaping norway, diskus norge osv eller grupper for spesielle områder. (Akvarie oslo?).

3. du kjøper eigne testar for å teste vatnverdiane. ph/gh/kh/no2/no3/cl trur eg er dei viktigaste (litt på ustø grunn her). Det er best å teste med dråpetester, og merket jbl er vel det som er det mest anbefalte.

4. Har diverre aldri laga bakgrunn sjølv. Men det er ein del how-to videoar på nett (youtube) om du tenkjer å lage sjølv. Om du googlar "diy bakgrunn til akvarium" så reknar eg med at du finn masse info, og materialtips.

Så for å oppsummere; eg kan egentlig ikkje svare på noko du spør om. Google er din venn?!
Og ja det er veldig mykje info å tråkle seg gjennom. Velkommen til akvarieverdenen, der læringskurva er skyhøg, ja nesten litt uoverkommelig til tider, men gud så moro!
Liv Skamsar
Så for å oppsummere; eg kan egentlig ikkje svare på noko du spør om. Google er din venn?!:) Og ja det er veldig mykje info å tråkle seg gjennom. Velkommen til akvarieverdenen, der læringskurva er skyhøg, ja nesten litt uoverkommelig til tider, men gud så moro!


Tusen takk for svar Liv.

Jeg synes du kom med mange gode tips jeg. Lista over nettbuttikker blir kjempenyttig! Jeg skal også undersøke flere av de tingene du nevner nærmere. Blandt annet så er dette med vannverdier fortsatt et ubesvart spørsmål. Kanskje jeg rett og slett burde kartlegge disse nøye før jeg gifter meg med en av ideene mine.

Jeg googler for harde livet og absorberer mye informasjon nesten daglig. Jeg er sånn anlagt at jeg researcher godt over snitt før jeg gjør noe som helst. Men det er klart; hobbyen er så stor og kompleks at før eller senere må man bare hoppe i det og regne med å gjøre noen feil.

Det er klart det er lettere å "networke" når man bor så sentralt som det jeg gjør, men samtidig synes jeg du skal be det grønne monsteret på skulderen din om å ta seg en bolle Jeg skulle gitt mye for å bo (og være sosialt/kulturelt integrert) i naturskjønne omgivelser, og det området du kommer fra er vel i verdensklasse? Jeg bytter gjerne. Jeg får natur av deg, så får du svevestøv, støy, trengsel og sinnsyke boligpriser av meg.

Jeg er ikke spesielt glad i Fjesboka, men må'ru så må'ru. Får se hva jeg gjør med det. Jeg er enig i at et forum er bedre.

Takk for velkomst og gode innspill.
Hei



1: Anskaffelse av selve tanken:


Med mindre du trenger et akvarium på helt spesefikke mål, så ville jeg handlet akvarium på Finn.no. Det er mange kupp å gjøre der.

Jeg pleier å anbefale at en kjøper så stort akvarium som en kan få plass til eller lage plass til.
Før anbefalte jeg 160 liters akvarium som minimum størrelse til nybegynnere, nå mener jeg at 200-250 liter er et bedre valg. Lener mest mot 250 liter da en får litt mer utvalg av fisk, tenker da på høyreist fisk som scalare og discus.
Vil anbefale at du går for et så stort akvarium som mulig.


Vanlige mål på akvarium:

160 liter 100x40x40 cm
200 liter 100x45x45 cm
250 liter 100x50x50 cm
325 liter 130x50x50 cm
375 liter 150x50x50 cm
530 liter 160x60x55 cm
540 liter 150x60x60 cm
660 liter 200x60x55 cm
720 liter 200x60x60 cm
osv... (jeg liker veldig godt 530 liters kar, har selv 2 stk.)

Da er det bare å finne meterstokken og begynne å måle, og se hva en har eller kan lage plass til...

Vil også anbefale deg at du skaffer deg et mindre kar på 60-120 liter som karantene kar, evetuelt yngelkar eller lekskar. Et kar du f.eks. kan ta frem når du har behov for det, og pakke vekk når du ikke trenger det.


Filtrering:

For stabile vannverdier så vil jeg anbefale BioHome filtermedie for biologisk filtrering. BioHome gir deg full syklus filtrering - tar også nitrat.

God filtrering er viktig, og selvfølgelig riktig oppsett av filteret. Under er flere videoer og linker om filtrering, riktig oppsett av filter og muligens det beste filtermedie på markede for biologisk filtrering - BioHome


Filtration, Filtration, Filtration - The Aquarium Nitrogen cycle and bacteria in an aquarium filter https://www.youtube.com/watch?v=-O2SCXDO2RI

External canister filter set up, nitrogen cycle and what happens in a filter - by Pondguru https://www.youtube.com/watch?v=lsAmSD3wVbg

BIOHOME ULTIMATE - FILTER MEDIA DOES NOT GET ANY BETTER
https://www.youtube.com/watch?v=oYk5UXaRV94


BIOHOME https://filterpro.co.uk/qa-24-w.asp


Through years of Biohome being used in all sorts of aquariums and ponds the recommended amounts of Biohome needed to see a good reduction in nitrate (full cycle filtration) are as follows:
(100 litres is approx. 26 US gallons and 1kg = 2.2 lbs)
Average community tropical aquarium = 1kg per 100 litres
Average coldwater aquarium = 1kg - 1.5kg per 100 litres
Goldfish aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Predator aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Large cichlid aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Malawi / Tanganyikan aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Marine aquarium = 1.5kg - 2kg per 100 litres
Average mixed fish pond = 1kg per 200 litres
Average koi pond = 1kg per 150 litres


Filtreringsevnen til filteret for ditt akvarium, bør være dobbelt av antall liter på akvariumet. Hvilket filtermedie du bruker og mengden avgjør filtreringsevnen til filteret ditt.

Pondguru på Youtube har en video-serie som heter Pimp My Filter der han maksimerer filtreringsevnen til en rekke forskjellige filter. Hvert å ta en kikk på


Nettbutikker:

Jeg bruker nesten bare Webzoo.net og Aquamanias.no


Fôr: http://www.aquamanias.no/kategori.php?kategori=197&subkategori=11

Jeg bruker nesten bare fôr fra JBL, men også noe fra Tetra. + Frossen fôr.

Her er Frank Angell sin produktomtale av JBL fôr

og

Her er Frank Angell sin produktomtale av Tetra fôr


Vannbytte: Tips til vannbyttesystem

JBL Aqua In-Out 8m

Jeg bruker selv dette systemet + forlenger settet. Kjekt å ha når en har et stort akvarium eller mange akvarium.


3: Vannkvalitet/behandling:

Du kan jo måle vannet selv med testsett



-Kent-
Hei Kent.

Nå har det seg sånn at jeg allerede har samlet inn data og tatt beslutninger på det aller meste av det du lister opp. Kanskje ikke så lett for deg å vite siden jeg ikke skriver det i klartekst, så det tar jeg på min kappe. Du skal uansett ha takk for at du tok deg tid til å svare på tråden

Hvis du skulle komme på noe info ang. De tingene jeg spør om spesifikt, så er jeg lutter øre.

MVH,
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap