Starter utendørs ferskvannsakvarium for norske fisker og planter

Jeg skal starte et utendørs akvarium på balkongen min

Før jeg bygger det endelige akvariumet som skal følge balkonggjerdet rundt HELE balkongen (4,6m x 1,6m), skal jeg starte i det små med et lite akvarium for å sjekke ut forskjellige substrat/ innkjøring av karbonfilter/se an hvor fort diverse planter vokser.

Dette akvariumet kan jeg senere ha som refugium om noe forferdelig skulle skje.

Jeg kommer nok sikkert til å kjøre "showet" på instagram, men kan sikkert legge ut litt oppdateringer her også....

Først og fremst vil jeg helst ha hånsyl som fisk, jeg antar at dette er stingsild og om jeg kan ha edelkreps i akvariumet hadde det vært stas!

Det jeg til stadighet kommer tilbake til å tenke på er hvilken temperatur tåler stingsilda og divers norske ferskvannsplanter.

Jeg skulle jo likt å ha det så kaldt som mulig om vitenteren for å spare på oppvarmingen og jeg må sikkert kjøle ned vannet på varme sommerdager også.

Jeg bare antar at 10-12 grader i vannet bør være bra, men kanskje jeg kan presse det ned til 1 grad? Eller kanskje 5 grader? Og om sommeren kan jeg kanskje tillate meg å la temperaturen stige til 20 grader?

Dette vet jeg ingenting om.
Om det hadde vært noen på forumet som har erfaring med denne type akvariehold hadde det vært fint om jeg kan lære litt her og der.

En annen ting jeg trenger å lære mer om er hvilke planter som man kan ha i et slikt akvarium. Jeg kommer til å kjøre dyp substrat og balansere fisk og planter slik at jeg ikke behøver filter. Jeg kommer nok til å installere et karbonfilter bare for å å ha muligheten til å gjøre vannet klart av estetiske grunner.
Jeg vil så langt det lar seg gjøre opprette et økosystem som går mer eller mindre av seg selv. Dette vil jeg ikke pga latskap, men fordi jeg synest det er mer appelerende og sikkert nok mer utfordrende også.

Selve byggeprosessen av akvariumet begynner nok ikke før i juli og jeg skal ta meg særdeles god tid med prosjektet.

Bare før noen kommenterer at balkongen skal knekke i hop pga vekten...
Det er allerede utregnet av dyktig ingeniør og akvariumet kommer nok ikke til å veie mer enn 1 tonn....

Så altså....

1. Er det noen som kan si meg litt om hvilken vanntemperatur stingsild og edelkreps kan tåle?

2. Er det noen som har peiling på norske ferskvannsplanter og om hvilken temperatur det tåler?

Alt noen har å fortelle meg om pH-verdi, temperatur og diverse andre vannverdier til norske ferskvannsplanter/fisker er av høy interesse og jeg blir meget takknemlig for svar

Ole
Plussmedlem
Tror du bør sjekke lovligheten rundt det å ha edelkreps der...
Tror 1 til 20 grader er greit for de fleste norske fisker, planter og edelkreps så lenge ekstremtemperaturene blir i kortere perioder. Og det blir de jo når du har det utendørs. De eneste det ville blitt for varmt for som jeg kan kommer på er laksefisker og lake.

Når det gjelder pH så er det mye myr og regn i Norge. Lite kalkstein tror jeg og det er. Så det blir vel helst 7 og nedover i pH tenker jeg.

Når det gjelder planter så er det veldig mye å velge mellom. De vanskeligste er de som er saktevoksende fra næringsfattige områder. De blir overgrodd av alger. Mange arter dør vekk om vinteren og kommer tilbake om våren i naturlige sykluser. Så det er en stor fordel å ha dem ute slik at de kan fungere naturlig.


1-20 grader hørest meget bra ut . Tenker jeg holder det på 5-15 for å være på den sikre siden.

Ja, jeg så bildene dine på internettsiden din og de plantene så meeeeget fine ut. Her i Volda i Rotevatnet er det ikke så stort utvalg av planter så jeg må nok reise ut å finne noen andre planter et annet sted.

Er det slik at vannene på østlandet har mer variert og frodig planteliv?

Jeg må si at vannene her på sunnmøre ser igrunnen ut som en steinlagt ørken med noen siv langs kanten her og der.

Ole Kristian Klepp Nilsen
Er det slik at vannene på østlandet har mer variert og frodig planteliv?


Det er mye det samme der i de områdene der det er næringsfattig. Der man finner mer vegetasjon er i områder hvor det er gårder, særlig i sakteflytende elver i frodige landbruksområder. Der vokser det mye mer planter pga gjødslingen. På Østlandet er det mye av den typen områder. Men man finner det til en viss grad her på Vestlandet også.
Jeg vil lete først og fremst etter planter som vokser raskt, men finner jeg noen fine sakte voksende planter vil jeg absolutt ha plass til de også.

Tusen takk for gode svar så langt!

Da er det bare å finne noen rolige elver med nærliggende bondegårder og se hva jeg finner.

Hva med planter som lever i myr?
Vil de klare seg i et akvarium med en aldri så liten strøm?

Jeg tenker det er best for økosystemet at jeg kjører en liten pumpe slik at akvariumet fungerer litt som en elv.


Kan du si meg hvilket substrat du brukte på ferskvannsakvariumet ditt?
milo
Tror du bør sjekke lovligheten rundt det å ha edelkreps der...
Lovligheten er vel først og fremst et spørsmål om hvordan man tilegner seg de.

Har man lov til å fange kreps, så er det vel ingen forskjell på om man skal spise de eller om man skal skal holde de i live i et akvarium.
Plussmedlem
Singularity
[QUOTE=milo]Tror du bør sjekke lovligheten rundt det å ha edelkreps der...
Lovligheten er vel først og fremst et spørsmål om hvordan man tilegner seg de.

Har man lov til å fange kreps, så er det vel ingen forskjell på om man skal spise de eller om man skal skal holde de i live i et akvarium.

Jo, i svært mange tilfeller så er det forskjell når et kommer til dette. Her er det også snakk om et utendørsakvarium, da med en teoretisk mulighet for rømning/spredning.

Jeg er ikke oppdatert på lovverket rundt dette, men sist en slik diskusjon var oppe så var det ikke lov.
Hei!

Å ha edelkreps i akvarium er lov (beklager kort svar tidligere, men jeg var litt sliten av temaet...haha!)

Jeg ringte mat-tilsynet når det ble sagt at jeg skulle sjekke lovligheten bak det hele og tok meg en runde i "byråkrati-jungelen" og snakket med flere personer der. Etter mye om og men ble jeg bedt om å ringe miljødirektoratet som er de som skal gi veiledning angående denne problemstillingen visstnok (Men de hadde meninger om det på mat-tilsynet også og var glade for at jeg ringte)

På miljødirektoratet ble jeg sendt hit og dit til diverse personer som ikke kunne gi et klart svar, men til slutt fikk jeg telefon nummeret til den som kunne gi meg et "direkte svar".

Når jeg snakket med vedkommende som tydeligvis var den som hadde mest greie på problemstillingen kom det frem at regelverket er en anelse uoversiktelig og her er forklaringen på det:

1. Det er 100% lovlig å ha edelkreps i akvarium. Det er 100% ulovlig og tømme akvarium vann i vask eller annet avløp uten å filtrere det for biologisk materiale. Så den saken er grei.

2. Når det kommer til selve fangsten er den også relativt enkel. Man må ha løyve for å fange krepsen innen den gitte lovlige fangstperioden. Når det gjelder størrelse på krepsen kom vi aldri så langt i akkurat dette temaet.

3. Når krepsen er fanget, trer selve lovligheten av TRANSPORT AV LEVENDE FISK inn på scenen. Det er slik at skal man transportere levende norsk fisk må man ha TILLATELSE for å kunne gjøre akkurat det.
Hun jeg snakket med var således aldri så lite i tvil om at dette kunne gjelde kreps i og med at det er normalt å transportere kreps/hummer/krabbe levende for å drepe dem når man kommer hjem. Konklusjonen på denne på denne problemstillingen var at jeg skulle søke om tillatelse for å transportere krepsen når jeg visste hvor og når jeg skulle kjøpe den og så skulle alt være i sin skjønneste orden med en muligens avklaring hos fylkesmannen i gitte fylke.

Hele seansen tok meg 2 timer på telefon og jeg fikk snakket ihvertfall 5 forskjellige matillsynet/miljødirektoratet ansatte.

Det er fullstendig LOVLIG å holde edelkreps i akvarium, men det er selve transporten til akvariumet som man rett og slett er litt usikker på, men at det tryggeste vil være å få en tillatelse for å transportere denne.

Når det er sagt fikk jeg følelsen av at hele problemstillingen bærer preg av at man kan få tilgivelse uten tillatelsen...

Hele poenget er at det ER ULOVLIG Å SETTE UT KREPS I INNSJØER, men i dette tilfellet snakker man om EN kreps som man har et akvarium stående klart som mottak og rett og slett BEVIS på at man ikke skal sette den ut i en innsjø.

Her er det en klar forskjell fra det å være fks grunneier av et stakkarlsig lite vann oppi trøndelag og man kommer kjørende med 2 stamper fulle av SIGNALKREPS. Da vil man isåfall ha et aldri så lite forklaringsproblem om man faktisk blir stoppet av politiet eller på annen måte blir "tatt" med dyrene.

Så altså:
Å ha edelkreps i akvarium er LOV.

Å transportere LEVENDE edelkreps er LOV, men for sikkerhets skyld kan man skaffe seg en tillatelse.

Når det er sagt kan jeg nevne at det visstnok skulle være aktuelt å snakke med fylkesmannen angående det å transportere krepsen ut av fylket. På det stadiet begynte jeg å ane paraleller til "Asterix i Roma", og jeg var litt sliten av 2 timer med noenlunde komlisert byråkrati (også for selve byråkratene).

Det å ha faktisk holde edelkrepsen i akvarium er ihvertfall lov, akkurat det var det ingen tvil om.

Det som er ulovlig er å sette den ut i naturen.

Det man må ha tillatelse for er å transportere LEVENDE FISK, men om dette faktisk gjelder krepsdyr er man i tvil om, for sikkerhets skyld kan man få en tillatelse.


-Ole
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap