Begynne med akvarium, tusen spørsmål...

Hei.

Vurderer å skaffe meg et akvarium. Har forstått at det er sånn ca. jo større jo bedre, så tenker 180-240 liter. Men har NULL peiling.
Vil helst kjøpe brukt til 2-3 tusen, men er det risikabelt på noen måte? Noe man bør se etter?
Vil ikke ha 240 liter vann på gulvet heller...
Og hvor mye må man regne med å investere i utstyr som div. måleapparat, filter, pumpe, sand, planter osv...?

Ser og at man må vente noen uker før man slipper oppi fisk, og ha få fisk til å begynne med.
Men hva er få fisk i en 240 liters tank? 5? 30?
Blir nok bare neontetra, guppy, eller noen andre såkalt enkle, små fisk til å begynne med.

Kunne sikkert spurt på dyrebutikken her, men stoler ikke på folk som har noe de vil selge
Hei! Eg er ingen ekspert, men eg kan jo prøva å gi deg nokre svar/råd/synsing

Brukt er gull! Men brukt eller ei-akvarium er ein dyr hobby, med bratt læringskurve!

Om du ynskjer å få ei viss oversikt over kva ting koster så kan du gå inn på ein nettbutikk for akvarium og sjå på prisar der. td. aquamanias.no, aquascaping.no, akvarieboden.net(mange fleire-dette var berre dei første som datt ned i hovudet mitt). Som sagt akvarium er ein dyr hobby!
Men om du bur nokolunde sentralt burde det meste vær mogleg å få tak i brukt-utstyr og akvarium. Planter og fisk burde og vere mogleg å få tak i -kanskje enklare om du melder deg inn i ein nærliggande akvarieklubb, eller blir kjent med akvaristar i nærområdet. Akvarium må jo lukast, og mange fiskar ynglar villig vekk....

Ved bruktkjøp av akvarium ville eg ha forhøyrt meg om alder på karet og evt. om det har lege brakk før overtakelse. Det viktigaste er vel at silikonen er mjuk og elastisk (litt på djupt vatn her for dette veit eg lite om).

og så ville eg ha vaska alt grundig (ikkje vaskemiddel, men klor og eddik. Berre pass på å skyll godt og at all kloren dunstar vekk etter vask)

Ved filter/pumpekjøp ville nok eg uansett investert i nye svamper og filtermedie-men det er kanskje fordi eg er litt pysete av meg.

Før oppstart vil eg anbefale deg å lese her: https://www.kampfisk.info/vannet-oppstart.html

Og så er det og mogleg å sette seg inn i salmimetoden (innkjøring uten fisk):http://akvaforum.no/forum.cfm?thread_id=79321

Sjølv starta eg med planter og "mating av usynlig fisk" i ca 3 mnd (720 l) før eg overtok ein malle,ein kampfisk og ein klovnepleco. Det gjekk fint. Ca ein mnd etter lærte eg at karantenekar ved nye fiskar er veldig lurt. Sette nemmelig nedi ca 30 småfisk/yngel og fekk sjukdom. Mista nesten alle fiskane. Surt og forferdelig trist start på hobbyen! Så eit råd fra meg er jo å ha eit lite karantene kar i tillegg til eit hovudkar...Så risikerar du ikkje å miste alle dei fiskane du har ved tilføring av nye fisk

-lykke til!

Skal du først kjøpe brukt, så se etter ett med alt teknisk du trenger. Filter, lys, varmekolbe osv. Kjøp alt i ett med en gang.
240 liter er fin strl og starte med. Du finner nok ett komplett kar for under 3000,- med møbel og full pakke. Stort sett, når det kommer til pris, tenk antall liter og legg på en nulle. Akvarier taper seg fort i verdi når det har vært vann i dem

Når jeg kjøper brukte akvarier spør jeg alltid om alder, om det har stått skikkelig watret opp, (dersom det ikke har det og du setter det opp i water kan det begynne å lekke pga vridninger feks) om det er ripete, om det har stått tomt lenge (tørt akvarium er ikke bra for silikonen og akvariet er mer utsatt for slag osv når det står tomt) og om det er resilikonert eller har original silikon. Mange driver og resilikonerer ganske store kar selv og de er sikkert kjempeflinke, men jeg tørr ikke stole på dem. Mange tror de er flinkere til ting og tang enn de faktisk er og 200 liter blir mye vann når det havner på gulvet. Har akvariet møbel så spør også om tilstand på møbelet, om det hørte til akvariet originalt osv.

Det kjappeste er å tilsette filterguffe fra ett annet kar. Altså Filterslam. Da kan du sette inn fisk umiddelbart. Kjøper du brukt kan det hende du får ett aktivt ferdig innkjørt filter med også, dersom karet har stått og gått med vann helt til du henter det. Alternativt kan du lese deg opp på Salmi-metoden eller du kan la det stå 4-5 uker uten fisk, tilsette litt flakfor for å få igang bakterieprosessen og skifte 30% vann en gang i uka før du tilsetter fisk gradvis. Da bygger du opp filterbakteriene litt og litt.

Jeg er personlig svak for stimfisker. De gjør mye utav seg. Sjekk ut Venusfisk, Galaxyrasbora, Rødmunntetra eller seilfinnebarbe feks.

I bunnsiktet kan du ha en gruppe corydoras, feks Corydoras Aeneus eller C Paleatus. Husk at disse liker svært finkornet sand.
Lykke til!
Plussmedlem
Hei!

Du viser allerede gode forutsetninger for å lykkes i hobbyen, både når det gjelder akvariumsstørrelse og den så utrolig viktige erkjennelsen av at man ikke har peiling!

Du har også allerede fått gode, konkrete tips om oppstart av akvarium, så jeg skal ikke gjenta det de andre sier.

Mine beste (ukonkrete) oppstartstips:

* Ta deg gooood tid til alt du gjør. Akvarium er en tålmodighetsprøve, så både i innkjøp og oppstart anbefaler jeg at du reflekterer over hva du vil ha og hvordan du vil jobbe for å få det slik du ønsker. Spør, les, Google deg frem til DITT drømmeakvarium.

* Det finnes tusenvis av forskjellige råd om hvordan, hvor mye, hvem og så videre innenfor hobbyen så finn de rådene du føler du stoler på og følg det som du mener passer for din situasjon. Det er forbasket få fasit-svar i denne hobbyen. Så forvent også en del prøving og feiling. Det kan få kjipe konsekvenser, men det er fremdeles lov å feile.

* Gjør akvariet til din greie, ditt eget vannparadis utformet etter hvordan du vil ha det. Så lenge du gir de levende vesenene stabile og gode forhold, er de forbasket likegyldige til om du har rosa sand og din favoritt SvampeBob-figur i karet, eller om du putter oppi en fin stein du fant på fjelltur. "Alt" går, om man tar de rette forholdsreglene.
Resonnementet er at hvis du trives med akvariet ditt, så gidder du å gjøre "møkkajobben" som kreves for å gi fiskene et godt liv.

* Det finnes ikke vedlikeholdsfrie akvarium, men med et godt grunnlag kan du komme til et nivå der vedlikeholdet ikke føles som en jobb.
Å ha fisk er et ansvar på lik linje med andre dyr, og de krever mat, stell og pleie for å leve og trives. Og den jobben faller på oss som har anskaffet dem. Så vær ditt ansvar bevisst, gjør jobben som trengs med algefjerning, vannbytter, investeringer i annet/bedre utstyr osv. Du vil få tifold tilbake senere.

* KOS DEG MED AKVARIUM! Alt som er lystbetont er gøy, også akvarium. Hvis du begynner å føle at dette er bare maset, vurder om du i det hele tatt skal fortsette. Vær ærlig med deg selv.

*Ingen akvarium er like. Du og naboen kan ha akkurat det samme akvariet, med akkurat de samme fiskene, plantene, sanden, filteret, lyset og vannverdiene. Likevel vil det være forskjellig utvikling i de to karene. Så om du ser et knallbra akvarium som du ønker å kopiere, vær klar over at de vil ikke nødvendigvis ende opp med å bli like.
Takk for gode svar.

Har fått tak i et 240 ltr juwel med benk, eheim pro 2 pumpe, et eller annet uv filter og lys, pluss en del annet som jeg ikke aner hva var.
En bekjent av en bekjent av en bekjent som skulle ha større, så får det for rett over 2000.
Henter det i løpet av noen dager, men får nok ikke satt det opp på ei stund, altfor travelt...sikkert like greit, så får jeg litt tid til å sette meg inn i ting og. Kanskje noen fisk faktisk overlever da
Da er akvariet hentet. Så da er det bare å finne ut hvordan alt skal monteres. Pumpa, varmekolbe og den lille luftpumpa som fulgte med er greit nok, men er med ei UV lampe som jeg ikke aner hvordan skal stå.
Kan hele greia senkes i vann liksom, med ledninger og det hele...?
Mener selvfølgelig ikke strømforsyningen, men resten
Vet ikke engang hvor nødvendig ei sånn lampe er?
Hvis du har vannpumpedrevet filter, er luftpumpa overflødig.

UV-filter er også overflødig med mindre du får sykdom, eller har fisk med veldig spesielle behov.
Uten peiling
…... men er med ei UV lampe som jeg ikke aner hvordan skal stå. Kan hele greia senkes i vann liksom, med ledninger og det hele...? Mener selvfølgelig ikke strømforsyningen, men resten:D Vet ikke engang hvor nødvendig ei sånn lampe er?


Jeg går utfra at dette er en UV-lampe beregnet for akvariebruk. De jeg hadde er innelukket slik at man ikke ser lyset. UV lampe virker desinfiserende, men lyset er også skadelig for andre skapninger, fisk og mennesker. Lampen monteres på returslangen fra filteret. Når vannet passerer gjennom lampen er det ikke i kontakt med lyspæren, men blir belyst og derved desinfisert. Brukes ved behov hvis du mistenker bakteriell sykdom. Den vil også hjelpe mot grønne svevealger. Levetid på lampen er ca. 4000 timer, så forviss deg om at den fortsatt har effekt dersom du skulle ha behov for den.
Har sett litt på kakadueciklide, de ser veldig fine ut med de rette fargene. Og en eller annen type tetrastim. Men hva annet morsomt kan man ha i 240 liter?

Forstår det slik at med et par eller to med dvergciklider så utgår så å si all annen bunnfisk? Selv om det tydelig er mange meninger om det og...

Prøver å finne ut litt hva som kan gå sammen med tanke på både vannkvalitet og at ikke alle jager/spiser hverandre før det kjøpes noe som helst, men er sykt mange meninger, og syyyykt mye å lese....

Såååå, etter mye om og men, overtaling av kone, forklare ungene 17 ganger hvorfor jeg har kjøpt akvariet uten fisk oppi, vasking av akvariet, spraying av bakside, innkjøp av diverse målegreier, litt planter, røtter og sand, burde man være klar til å putte ting oppi akvariet og faktisk fylle det med vann.

Spørsmålet er hvordan...Trengs det f. eks. plantenæring? Hvor tykt lag med sand osv?
Noen tips til en fullstendig nybegynner?
Siden du er "Uten peiling" og kanskje ikke engang har bestemt deg helt for hvilke fisk du skal ha, dropp plantenæring. F.eks. så funker plantenæring i bunnlaget dårlig i kombinasjon med fisk som graver. Så det er kanskje like greit å spare det til neste gang du skal sette opp et akvarium og du vet litt mer.

Start med 2-3 centimeter sand. For mye sand gir dårlig sirkulasjon i bunnlaget. Lettere å tilføre mer sand senere, enn å ta ut sand hvis det blir for mye. Når du skal begynne å sette ned planter, kan det bli vanskelig å få dem til å sitte i den relativt tynne sanden, men her kan du bruke f.eks. trerøtter til å legge oppå plantenes røtter for å holde dem nede mens plantenes egne røtter vokser og tar feste.
Da er karet oppe og kjører. Fylte det i går, og alt ser egentlig overraskende nok greit ut.
Har hatt filteret stående og gå i ei stor bøtte siden jeg kjøpte akvariet, har og hatt litt planter i bøtta som jeg kjøpte for ei ukes tid siden.
Kjøpte ny varmekolbe i dag, da tempen var nede i 21 grader på morran. Virka litt ustabil den gamle.
Tempen er nå på 26 grader, ph på 7.2 og ifølge en Jbl stripstest er alt innafor...
ikke tatt noen dråpetester enda, men er karet liksom klart for fisk allerede, eller vil jeg gå på en smell da?
Jeg har skrevet litt om oppstart av akvarium her.

Andre har sikkert masse å tilføye, men som en begynnelse kan du jo lese litt der.
Takker for svar, veldig nyttig lesing det der. Men er brukt akvarie dette. Derfor jeg satte filteret til å sirkulere i ei bøtte, i håp om å holde liv i litt bakterier.
Vet bare ikke om jeg tør å stole på at det har gått bra.
Det har sikkert gått bra med filteret. Har du dråpetest for å teste nitritt? Den vil du få utslag på dersom filteret ikke er stabilt.
Ph på 7.2, hvilke fisk tenkte du kjøpe? Det er mange søramerikanske fisker som liker lavere ph. Men det er også arter som liker høyere
Ikke tatt dråpetester enda, tenkte å gjøre det i dag. Bare tatt et par stripstester foreløpig, de så ut til å være innafor.
Ph har gått ned og ser ut til å ligge stabilt på 6,8. Er rundt 7,5 rett fra springen her. Type fisk er jeg usikker på. Er jo så sykt mye å velge, men blir kun typisk selskapsakvarie.
Tenkte kanskje å se litt hva butikken har inne, og høre litt med dem.
Vil ikke ha fisk som krever at vannverdiene må endres altfor mye, høres litt for avansert ut for meg foreløpig...
Da svømmer det 8 stk veldig fornøyde kileflekkrasbora rundt i karet. Falt litt for dem på butikken, var litt mer fart i dem enn mange av de andre.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap