Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Nybegynner >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Nybegynner
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Hans-Georg Evers © Kjetil L © Liz H
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Søk
Siste innlegg
Nytt akvarium?
1  

Eva Sandersen Hetta
Medlem female.gif
Fra: Tromsø
Hei!

Jeg funderer på å ta opp hobbyen igjen, etter lang tids fravær. Jeg har aldri vært noen dreven akvarist, men liker å lese om vannverdier, nitrogrensyklus og oppdrett.

Det som har hindret meg i å ha akvarium de siste årene har først og fremst vært at jeg reiser en del. De neste årene kommer jeg til å være borte i tre-fire uker på sommeren, og ellers to-tre uker rundt jul. Jeg kjenner ingen som kan passe karet i mellomtiden. I tillegg leier jeg, så en eventuell vannlekkasje vil være ganske fatalt.

Derfor tenkte jeg: Kan jeg løse dette med å ha et lite akvarium (maks 60 liter), med kun reker og Ancistrus? Og sette akvariet i dusjen når jeg er borte? Selvsagt med filtrering, lys med timer og varmekolbe på. Eller er det bare å glemme? Andre forslag?

 
Postet 05.06.2020 kl. 08:29
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Et 60-litersakvarium i en dusj høres ikke ut som en god ide. Gulvet heller som regel mot sluket, så det blir vanskelig å få akvariet i vater. Å flytte på akvariet øker dessuten alltid risikoen for at det skal slå lekk. I tillegg er vannvolumet for lite til at du kan forvente at vannkjemien holder seg så veldig stabil i en måned uten tilsyn.

Da er det bedre å sette opp et akvarium som du faktisk kan stole på.

I din situasjon ville jeg løst det med et stort kar, ikke et lite et. Etter å ha hatt alt mellom 5 liter og 840 liter i løpet av de siste 30 årene, mener jeg at 375 liter må være den ultimate akvariestørrelsen all-round. Trolig også for deg.

Da er akvariet stort nok til at det tåler å stå i en måned uten tilsyn, men ikke så stort at det blir upraktisk på noen måte. (Annet enn om du bor veeeldig trangt, men plass er som regel et spørsmål om prioritering.) To voksne personer kan bære akvariet på flatmark. I trapper bør nok minst en av dem være en mann eller veldig veltrent. Men når akvariet først er på plass, har du en god balanse mellom noe som er både mekanisk og biologisk stabilt, og håndterlig.

Til jul vil det være tilstrekkelig å forberede seg ved å sørge for at fiskene får nok mat i månedene før du reiser, og kanskje rense filteret en ukes tid før du drar. Så er det bare å reise fra akvariet med god samvittighet.

Når du skal være borte lenger enn et par uker, kan du i tillegg sette opp en fôrautomat.

Hvis du kjøper akvarium og filter fra anerkjente produsenter, og du er nøye med å sette opp akvariet i vater, uten vridninger, og på riktig stativ eller akvariemøbel, og du leser bruksanvisningen til filteret nøye, er risikoen for lekkasjer minimal. Men alle som har akvarium bør uansett ha en innboforsikring som dekker akvarie-ulykker. En 60-liter som slår lekk midt på natta kan også gjøre skade på boligen.

(Sist endret 05.06.2020 kl. 13:36 av Kampfisk )
 
Postet 05.06.2020 kl. 13:26
[Rapportér innlegg]
3  

fiskeren
Medlem male.gif
Fra: Drammen
jo større et akvarium er jo lettere er det å holde vannverdiene stabile over en lengre periode uten vannbytte, mens om akvariet er lite så skal det mindre til for at det går dårlig. har man et stort akvarium som ikke er overfylt med fisk og et stort filter så kan akvariet gå lengre periode uten et vannbytte. mating av fisk så er ikke feriefôr anbefalt, men man løser det med en fôr-automat.

 
Postet 07.06.2020 kl. 07:43
[Rapportér innlegg]
4  

Eva Sandersen Hetta
Medlem female.gif
Fra: Tromsø
Hei!

Takk for svar! Ja, jeg er klar over at det ville vært bedre med et større kar, men jeg får såvidt plass til det planlagte karet på 57 liter. Skal jeg ha noe større må jeg kaste ut sofaen eller senga...

Så spørsmålet står seg egentlig. Tenker på om det er forsvarlig å forlate et så lite kar i 3-4 uker, og i så fall hvilke fisker som har størst mulighet til å takle det på en grei måte.

 
Postet 07.06.2020 kl. 09:16
[Rapportér innlegg]
5  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Det er forsvarlig hvis du har god filtrering, stabil bakteriekultur og veldig tynt med fisk. F.eks. en kampfisk og en ancistrus.

Som fôrautomat kan jeg da anbefale Eheim Twin Feeder som er konstruert slik at den takler å dosere ut både tablett til ancistrusen og granulat til kampfisken.

 
Postet 07.06.2020 kl. 23:48
[Rapportér innlegg]
6  

Eva Sandersen Hetta
Medlem female.gif
Fra: Tromsø
Takk! Tenker jeg går for et par Ancistrus da, synes maller er morsomme ??

 
Postet 08.06.2020 kl. 13:43
[Rapportér innlegg]