Aquaponic to be (side 2)

Erlend - Vi skal oppdatere denne tråden jevnlig. Men det vil nok ta et par mnd før vi lager en urtehage. Når det kommer til eplesnegler, så har jeg en motsatt erfaring. De blir fort veldig mange. Skal nok prøve å holde oss unna.

Viktor - takk for tips om Otto. Vi har ikke bestemt helt på hvilke andre fisk vi skal ha. Har undersøkt flere, men må vente til neoner har etablert seg, og planter har fått mer solide røtter.
FASE 4 - FISK & UTFORDRINGER
Da har akvariet vårt endelig fått de første fisk. Etter en lang vurdering, endte vi opp med Kardinaltetra. Vi er klar over at disse ikke er så hardføre, men vannverdiene våre samsvarte med deres behov.

Viktig å nevne at ikke alt har gått så perfekt. Vi har allerede møtt en del utfordringer.

1. Temperatur: den er litt høy, men stabil. Holder seg på 28°C. Det er varmt i rommet, og akvarielyset varmer en god del. Vi vurderer å gå over til LED lys

2. Planter: den ene sverdplanten vår (Echinodorus bleheri) filk gjennomsiktige flekker på bladene (se bildet). Vi valgte å ta de verste ut. Noen av andre planter har vi plantet på nytt fordi de har løsnet fra bunnlaget.

3. CO2: idag morges har CO2 nivået steget til værs - fra 15 igår kveld til 30 mg/l (se bildet). Vi vet ikke hva dette skyldes av.

4. Første døde fisk: om det er knyttet til økt CO2, eller noe annet er det vanskelig å si. Men i dag fant vi 2 av de 5 fiskene døde. En av de 3 resterende så sliten ut. Vi kjøpte noen nye, for å at de skal kunne stime.

Nå har vi 9 Kardinaltetra. To av dem mangler 1 av øynene. Vi kaller dem for Øystein og Øyvind
FASE 4 - FISK & UTFORDRINGER
Det virker som at fiskene våre ikke vet hva maten er. Vi har både matet dem med falkfôr og med frosne larver. Men fiskene viste lite interesse. Det virket som at de ikke hadde noe luktesans eller syn. De fant ikke mat som landet på bakken, selv om de svømte rett forbi. Noen av dem klarte allikevel spise litt for mye, mens andre spiste nærmest ingenting.
Morsomt prosjekt
Fiskene skjønner nok hva mat er etterhvert

akkurat satt opp dette aquaponics-kittet fra aquael (se link).
Kan anbefales! her får du full pakke (potter, oppheng, lys, substrat + pumpe) til en overkommelig pris.

https://www.aquano.no/products/aquael-versa-garden

mvh
Frykter sterkt at du har ammoniakkforgiftning i karet, og at innkjøringen din med filterguffe ikke har vært vellykket. Hovedgrunner til at jeg mistenker dette er fordi du har et ferskt akvarie, ingen endring i nitritt og nitrat mellom ny måling og gammel måling, flere døde fisk. Dersom det er ammoniakkforgiftning må du stoppe foring, fjerne uspist for, bytte 50% vann hver dag. Fisken klarer seg uten mat. Eventuelt kan du skaffe ammoniakktest, da bør du ta vare på noe av vannet du byttet. Ammoniakktest er bare relevant ved nystartede akvarier og er etter min mening ikke verdt å bruke penger på.

Mine tanker rundt hvorfor innkjøringen med filterguffe ikke har fungert er at proteiner i fiskematen du har foret de med ikke er blitt brutt ned til ammoniakk fort nok. Lite heterotrofe bakterier kan være årsak. Konsekvens blir at filterbakteriene "sulter" og ikke får kolonisert overflatene i filteret/minker i antall.

Dersom du tester for ammoniakk så oppdater gjerne tråden med resultatet

Jeg er ikke så veldig fan av filterguffe-metoden, og har aldri brukt den før. Dette fordi jeg ikke stoler på at vannet til butikkene er fri for patogener. Jeg lar heller filteret bygge opp seg selv i 1-2 måneder selv om jeg klør etter å starte. Forer også med fiskemat eventuelt rå eller kokte grønnsaksrester fra middagen. Begynner så alltid lavest på næringskjeden med det billigste og minst forurensende som reker og snegler. Disse spiser også alt av unedbrutt for i akvariet.

En annen grunn til at 2 fisk er død kan være at de ikke har fått nok akklimatisering til sitt nye miljø. Tenker da spesielt på at du registrerte høy temperatur i vannet, og temperaturforskjellen kan ha virket stressende på fisken. Andre vannparametre kan også påvirke fisken ved for kort akklimatisering. Det kan godt være du har akklimatisert de godt nok, nevner det bare fordi du ikke skriver noe om du det.

Når det gjelder CO2 er dette helt normalt og ikke noe å bekymre seg over så lenge den er på grønt nivå. og du har planter i akvariet. Både fisk og planter bruker O2 om natten og omdanner til CO2. Dersom du er bekymret over for mye CO2 kan du anskaffe deg en lufter, enten en luftestein som går på luftpumpe (de fleste bråker fælt), eller en du kobler på vannpumpen slik at du får luft i utløpet. Husker ikke navnet på sistnevnte, men om det ikke fulgte med vannpumpen går det av å DIY.
Freddy: Takk for linken. Det er en fin inspirasjon. Vi er begge designere, har tilgang til store verksteder og 3D printer, og har i utgangspunktet tenkt å lage aquaponic oppsettet selv. Men tiden vil vise hva vi endrer opp med.

Erlend: Takk for et så informativt svar. Vi byttet ca 50 % av vannet i dag (passet på å beholde den sammen temperaturen). Skal bytte i morgen også. Hvor lenge skal vi holde på med vannbyttet? Spesielt mtp at fiskene ikke skal mates.

Tidsperspektivet: Det har ikke kommet så tydelig fram i tråden, så jeg skriver nå:
- Lørdag 22.08., innkjøring med filterguffe
- Mandag 24.08. kjøpte vi de første 5 fiskene
- Tirsdag 25.08. fant vi 2 av fiskene døde. Kjøpt inn 6 nye
- Onsdag 26.08. fant vi 1 død fisk. Den hadde et øye og hadde en annerledes oppførsel (hang ikke med resten av gjengen og svømte skjevt). Dette kan ha vært en medvirket faktor.

Nå er det 28.08. Spørsmålet mitt er om fiskene kan ha rukket å lage så mye ammoniakk på så kort tid? Når vi handlet fisk, spurte vi dem i butikken ang ammoniakk. Svaret deres var at ammoniakk kommer ikke til å være et problem.

Akklimatisering: Vi har fulgt prosessen som var beskrevet på posen. Vi la posen med fisk flytte på vannets overflate i ca 10 min for å stabilisere temperaturen. Så tilsatt vi 1 liten kopp med vann fra akvariet, ventet i 10 min og repeterte det i 2 ganger til før vi tok fiskene ut av posen med en hov og tilsatt kun de i akvariet, og ikke vannet fra posen. (se bildet)

CO2: Vi har en luftgardin (jeg regner med det er den du tenkte på). Den står på timer, og er på i 12 timer. Legger ved et bilde med vannverditestene, gjennomført den 25., 26. og 27. august.

Andre faktorer:
- Noen av fiskene er bleike. Den røde stripen er nesten helt gjennomsiktig. (neonsyke?)
- Temperaturen har variert litt, men ikke så mye – mellom 26 og 28?C.
- Vi lurer også på om strømmen i vannet kan ha vært for stor? Vi har et innvendig Fluval filter, U2 400L/T.
Er en slik som på bilde jeg tenker på, er mulig det heter luftegardin :P Dette mener jeg er den letteste og mest lydløse måten å lufte vannet på. Det finnes mange andre måter å lufte vannet på også, f. eks. kan dere lage et rislefilter på vei ned fra dyrkekassen.

Ang. ammonium så mener jeg det var misvisende av butikken. Ammonium pleier ikke å være et problem, fordi nitrifiserende bakterier som omdanner ammonium til nitritt utvikler seg relativt kjapt. Det er derfor vanlig å bekymre seg for nitritt istedet (se bilde). Problemet jeg ser her, er at du har tilsatt fôr som "mat". Maten må først brytes ned til ammonium før nitrifiserende bakterier kan omdanne videre til nitritt. Jeg vet dessverre ikke hvor lang tid det tar for (heterotrofe) bakterier å bryte ned fôret til ammonium, men det kan ha skjedd omtrent samtidig som du har tilsatt fisk.

Når det gjelder inokulering av filtre med filterguffe hjelper det selvsagt på biofilteret, men et biofilter regnes ikke som ferdig innkjørt før etter ca 6 uker eller dokumentert lave verdier av ammonium og nitritt, og en økning i nitrat. Siden planter bruker nitrat, kan de gjøre nitratverdien din mer stabil enn på bilde.

Det kan jo være helt andre grunner til at noen fisker har dødd, du nevner jo neonsyke og muligens en "svimer" som hørtes syk ut. Forgiftninger har en tendens til å gi massedød, og det ser jo ut som at det gikk greit å tilsette mer fisk, så mulig det var noe helt annet. Det er ihvertfall ikke akklimatisering, det du beskriver er helt perfekt.

Jeg har ingen erfaring med neonsyke per nå, men har hatt en forelesning om Pleistophora (Slekten til parasitten som forårsaker neonsyke). De parasitterer muskulaturen til fisken, og ifølge akvaportalen.no/neonsyke-arsak-diagnostisering-behandling-og-forebygging/ kan den syke fisken du beskrev muligens ha vært syk av neonsyke pga. abnormal svømmeatferd. Fisken kan også ha vert det vi kaller "svimere". Vanskelig å si uten video. Fisk mister ofte fargene sine under stress, og det er derfor ikke et godt sykdomstegn når fisken nylig er tilsatt akvariet.

Til slutt må jeg si du går grundig til verks med daglige målinger og gode beskrivelser av fisk og sykdomsforløp. Et spørsmål ang. JBL proscan: hvordan får du det opp på mobilen? "kamerascanning" av stripsen, eller må du manuellt ligge det inn?
Vi har en luftgardin fra Petworld (trykk for å se). Den lager en god del bobler, og lite støy. Den står på i 12 timer, sammen med lyset. På vedlagt bildet kan du se litt av boblene i bakgrunnen.

Vannbytte: Idag ser fiskene bedre ut. Ingen døde, og de er finere i fargen, ikke så bleike lenger (se bildet). Da håper vi det ikke var forgiftning, men som du sier andre årsaker. Skal vi anta at filterguffe-metoden ikke fungerte? Betyr det da at vi bør ha daglige vannskifter de neste 5-6 uker fram til biofilteret etableres?

Målinger: JBL Proscan kommer med en app. Vi måler vannet med en pinne, som vanlig, men slipper å lese verdiene selv. Vi scanner pinnen med denne app'en og får verdiene, samt at vi får mulighet å sammenligne det med tidligere målingene.
Fin stim med fisk Gleder meg til å følge prosjektet videre.

Stilig luftgardin, aldri sett det før. Hvis du er bekymret over CO2 nivået ditt bør du sette denne på om natten og ikke dagen. Altså motsatt av lyset. Som du ser på målingene dine er det store svinginger i CO2 gjennom døgnet, med økte konsentrasjon kveld og morgen når lyset er avslått. Det er synd luftpumper som regel bråker noe fælt, vet ikke om dette er et problem hos dere.

Regner med du kan roe ned vannbyttene noe, men er lurt å anta at filterguffe-metoden ikke har fungert ja, inntil det motsatte er bevist med vannverdier som null nitritt og økning i nitrat. JBL proscan ser veldig brukervennlig ut.
Takk for tips. Vi har gjennomført en ny måling i dag morges (se vedlagt bildet). Luftgardinen har ikke vært på siden igår kveld. CO2 er veldig lav. Flere andre parametre har også gått ned: GH, KH og pH.

NO3 (nitrat) har sunket, fra 18mg/l for igår, til 10mg/l i dag. NO2 (nitrit) har vært stabil, på 0,25mg/l hele veien.
FISK & MAT
Fiskene våre vet ikke hvordan de skal spise Vi gir dem to typer mat. En Tetra Pro Color flakfor og frosne larver.

Fiskene spiser maten kun mens den faller, ikke mens den ligge på overflaten eller bunnen (se bildet), selv om det ser ut som at de venter på mer mat.

Noen andre som har opplevd dette? Eller er den en normal oppførsel?
Det der med hvordan fisker spiser, er nok varierende beroende på art, hvordan og hvor de spiser i det vilde.
Mine moskitorasboraer har akkurat samme foringsbeteende - de spiser kun det foret som faller, de går ikke opp til overflaten eller ned til bunn for å spise. Endlerne mine dermimot, spiser på alt, overalt! De spiser på rekeforet på bunn og har til og med hoppet ut av akvariet av iver over å få tak maten på overflaten...
Hadde ildtetraer for en stund siden, og de foretrukket også fallende for, men kunne etterhvert finne på å spise både fra overflaten og bunn.

Så nei, det er nok ikke noe galt med fiskene dine - de er bare seg selve
FASE 4 - FISK
Våre første fisker, kardinaltetra (8 stk) har bodd alene i akvariet i straks 1 mnd. uten noen flere dødsfall. Det ser ut som de trives og de har lært seg å spise mat fra overflaten. De beveger seg mer i midtsjiktet av akvariet nå enn i starten, da de holdt seg i bunnsjikt.

Filterguffe metoden har ikke fungert. Derfor har vi brukt endel tid på vannskifte og målinger. Men nå ser det ut som at bakteriekulturen har etablert seg. Nitritt har sunket til 0 mg/l og nitrat har økt.

Vi har begynt å få en del alger. Dette kan muligens skyldes at vi har matet litt for mye. Så i dag har vi introdusert en ny art i akvariet - otocinclus (5stk). De er godt i gang med å spise alger.

Vi har lest at otocinclus skal ha mye mat. Vi har synkende algemat, men den første matingen gikk ikke så bra. Kardinaltetra var mye mer interessert i den enn otoer.
Overforing er standard nybegynnerfeil og resulterer i mye alger og i verste fall død fisk. Siden maten rekker å synke til bunns kan det tyde på at de får for mye.
Hei, Lars. Ja, det har vi lest mye om. Denne maten som har sunket var ment å synke. Det var en algetablett for bunnlevende fisk. Men tetraer var mer interesserte i den enn ottoer. Da vi gir flakfor, ingenting rekker å nå bunn, siden tetraer har blitt så flinke å spise alt opp.
EN LITEN OPPDATERING...
Siden sist har vi erstattet det 18W lysrøret med en LED-list på 1500 lumen. Det er lysere (6500 kelvin), har en mer behagelig farge og skaper en helt annen stemning. I tillegg skaper ikke LED-lyset så mye varme som lysrøret, så vi håper å få ned temperaturen i akvariet litt. LED-lyset har en soloppgang og -nedgang funksjon. Dette har gitt oss en helt annen oppførsel på kardinaltetraene våre. Nå beveger de seg over et større område i akvariet og utforsker mer. Vi håper også å se en endring på plantene våre. Nå vil de få mer lys, og kanskje blir det mer vekst.

Med plantene har vi tydeligvis fått oss noen pestsnegler. Det er stadig flere nye som dukker opp. Vi dreper de vi ser og kommer til å skaffe oss en jegersnegle i løpet av de neste dagene. Håper den vil bidra til å holde bestanden nede.

Vi har nå hatt otoene i 1 uke. Alle lever, og det ser ut som at de trives.

Vi har også begynt å jobbe mer målrettet mot å starte aquaponic systemet. Vi har skaffet oss en sirkulasjonspumpe (Eheim 300) som skal pumpe vannet opp til urtehagen. I tillegg har vi laget en 1:2 modell av det nye lokket som skal 3D-printes (se bilder). Dette gjorde vi for å bedre forstå hvordan vi skal få alt til å passe sammen og få ting til å være praktisk i bruk.
Ser veldig bra ut dette her Liker deres store lokk til akvariet, er så irriterende å måtte ta av hele lokket for rutinevedlikehold. Hvor skal dere montere LED-lyset?

Er det 2 rør som renner ut av "plantekassen"? Jeg er litt bekymret for at de skal tette seg med leca, med konsekvens at pumpen pumper akvarievann ut av akvarie :P Eller er det en kant rundt hele lokket som gjør at ved en nødsituasjon renner ned i akvariet gjennom lokkene?

Hvilke planter tenker dere å dyrke?
Hei! Skal svare til deg, Erlend, og bruke anledningen til å oppdatere tråden.

Godt å høre at lokket virker relevant. Vi håper det blir bra. Men foreløpig har hele aquaponics prosjektet stoppet litt opp. Vi venter først til fisk og akvarieplanter skal etableres ferdig før vi lager noe mer. Fisk, reker og spesielt snegler ser ut til å trives, men ikke planter. Vi hadde litt utfordring med alger.

Når det kommer til funksjonaliteten til plantekassen, så er det fortsatt flere ting vi ikke har bestemt/avgjort. Vi vil se litt an om det blir leca eller heller nutrient film teknikken. Men takk for tips. Det er sikkert flere ting vi ennå ikke har tenkt på. Derfor haster det ikke med å sette opp systemet.

Når det gjelder nødsituasjon, så har vi tanker rundt det. Den selve beholderen som skal romme planter og der vannet skal renne gjennom skal være over akvariet, og ikke stikke ut. Det vil være noen hull rundt så dersom det blir oversvømmelser, vil vanne renne bare rett ned i akvariet.

Vi ser for oss å starte med noen urter som er lettstelte, slik som koriander, persille eller dill.
God jul
I år har også fiskene våre fått julepynt.
God Jul og Godt Nyttår
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap