Stjernedanio/ galaxyrasbora - spørsmål

Vurderer å kjøpe meg noen av disse, i alle fall sikler jeg veldig på dem, og siden jeg jo tross alt er på østlandet, har jeg plutselig en unik mulighet til å få det til uten å bli bankrott også.

De fiskene jeg har kikket på så langt, fikk meg til å stusse på magefasongen.
De liknet veldig på bildet her Er dette vanlig magefasong på Galaxyene? For mitt øye så ser det ut som innhole mager? I alle fall når jeg sammenlikner med bildene i profilen dens Er dette helt vanlig kroppsfasongvariasjon, eller kan en gruppe galaxyer som alle ser slik ut være en indikator på parasitter eller ernæringsproblemer? Kjenner ikke arten så godt, så håper noen som har hatt den/ vet litt om den føler seg kallet til å svare

Det andre spørsmålet jeg har:
Den har liten munn, men går likevel dårlig sammen med små yngel har jeg lest.
Hva med reker? Er den som f.eks smykketetraene, som forsøkte å "demontere" rekene? Altså: sammen med reker, eller ikke?
Kan ikke svare på det første

Men... sammen med reke eller ikke: nei, om du vil ha yngel på rekene. De er veldig veldig glad i rekeyngel. Jge håpte at jeg kunne ha de sammen med reker, men ble frarådet det.
Må nok innrømme at mine galxyer er en smule feitere enn Mona sine De ser mer ut som fisk som har hatt det for godt :p

Som Elin er inne på, er det ikke allverdens sjangs til storstilt oppdrett av reker sammen med disse fiskene. Har selv mine sammen med kirsebærreker, og her er vel formeringen på ca 100% i året, altså en fordobling av antallet reker på 12 måneder.
I fiskeløse kar, ser jeg en oppgang på mange hundre % i året, ikke usannsynlig over 1000% på tilsvarende arter.
Har faktisk sett at galaxyene også tar større reker, er ikke så lenge siden at de tok en på 25mm. Passet ikke i kjeften, naturlig nok, men da spiser en den bit for bit :p
Har vel lært av eieren, som ikke spiser hele kuer, men kuer i biter
De fleste stjernedanioer jeg har sett til salgs i butikkene har hatt slik mage. Mistenker at de ikke får smått nok fôr i butikkene eller at de går i kar med andre fisk som stjeler mye av maten.

På det øverste bildet kan du se hvordan flere av mine så ut like etter innkjøp. Noen var i litt bedre form, men alle var i tynneste laget. Gav dem et bad i dactymor (0,5 ml på 2,5 liter i 2 timer) for å ta eventuelle orm, men mistenker egentlig dårlig mattilgang. Disse var oppdrettsfisk og ikke viltfangede.

På det nederste bildet kan du se hvordan de nå ser ut. Til å begynne med fikk de nyklekt artemia flere ganger for dagen, men trappet ned etterhvert. Nå går de på en variert diett av nyklekte artemia, frysetørket artemia, frossen cycklops og TetraMin junior. Som du ser er de runde og fine. Siden de ble anskaffet i april har jeg bare mistet èn, og den forsvant antagelig helt i starten.

Mine går sammen med amano-reker og en viftereke, men disse er såpass store. Vet ikke om jeg ville stolt på dem sammen med mindre reker. De er til og med etter eggene når hunnrekene går med egg.
Hehe, det er mine du linker til, så jeg får nesten svare
Mine så slik ut da jeg kjøpte dem, og jeg ble også en smule mistenksom på dette magemålet (eller mangel på sådan). Jeg holdt dem derfor over to måneder i karantene, og i den perioden ga jeg dem en kur med Flubenol (mot parasitter). De fikk også en kur med eSHa2000, for sikkerhets skyld.
Ingenting av dette så ut til å ha noen innvirkning.

I dag går de i en 128 liter, som bare inneholder 5 tetraer og noen Corydoras i tillegg til dem selv. De skulle derfor ikke behøve å kjempe for maten, akkurat.
De får stort sett frossentfôr og i perioder er det servering av nyklekt artemia daglig. Ingenting av dette ser heller ut til å ha noen innvirkning på magemålet. De glefser i seg røde mygglarver og artemia med stor appetitt, de ser ikke ut til å ha noen problemer med å innta det selv om jeg ikke hakker opp mygglarvene først.

Jeg har etterhvert begynt å lure litt selv, er det mine fisker som er sånn, eller er det noe galt? Tetraene de deler kar med ser ikke slik ut, og de får jo nøyaktig samme mat.
Så jeg vet rett og slett ikke. Er det jeg som er for gjerrig med maten? Da burde jo alle sett likedan ut? Er dette en art som krever mye av visse typer mat, muligens?

Ang. om de spiser reker og yngel:
Mine stjernedanioer er iallefall veldig på hugget når tetrahannen min slipper et kull med unger fra plantebladet. Da ser jeg på reaksjonen til danioene hva som har skjedd, de blir helt ville og går på jakt. Etter at ciklidene forsvant fra dette karet, er det ingenting som holder dem i sjakk lenger, de er blitt mye tøffere og våger seg nå helt opp i overflaten hvis de lukter at det er yngel der.
Reke-bestanden i dette karet holder seg på et lavnivå. De blir ikke stort flere enn de jeg satte inn opprinnelig, etter hva jeg kan se. Antar at danioene tar 99% av rekeynglene.
Et lite PS! her...

Jeg fôret nettopp fiskene i dette karet med nyklekt artemia, siden yngelen i karet ved siden av likevel skulle ha. Etter å ha lest innleggene ovenfor her, så studerte jeg stjernedanioene litt nærmere nå. Og da oppdaget jeg at det var EN som skilte seg ut iforhold til de andre mht magemål. Den var radmager og med "innhul" buk. De andre så relativt normale ut nå, siden de har fått nyklekt artemia daglig de siste par ukene pga tetrayngelen i karet ved siden av som jeg fôrer opp for tiden.

Det er altså noe galt med mine. Det så jeg nå. Jeg har hatt disse fiskene i over ett år, og som nevnt tidligere gikk de en god stund i karantene og ble da behandlet mot parasitter. Kan hende det ikke tok kål på alt? Eller kanskje det er noe annet galt?

Nå ble jeg ganske nervøs, for de har gått i denne 128 literen i et års tid nå. Siden sensommeren i fjor, faktisk. Det er ikke noen andre fisk som er tilført karet på dette året, altså kan de ikke ha fått smitte på ny fra noen. Men det har falt fra 3 eller 4 stjernedanioer i løpet av dette året. Jeg har gått ut fra at de ble kverket av andre fisk, som f.eks. da ciklidene var i dette karet, og når tetrahannen passer yngel. Da blir han veldig territoriell, så jeg antok at de stjernedanioene har blitt for nærgående og fått svi for det. Jeg vet jo heller ingenting om alderen til de fiskene da jeg kjøpte dem, og hvor lenge en slik liten art kan leve før de dør av naturlige årsaker.
To av de siste har dødd etter at sommerheten i år satte inn, så da har jeg også antatt at de ikke tåler særlig godt varmt vann.

Konklusjonen må vel bli, Liz, at du ikke kan se på mine bilder som representative for arten
Og på spørsmålet ditt; de spiser både yngel og reker.
Mine var også magre da jeg kjøpte. Det tok seg opp da de var i karantenen, og da jeg slapp dem i selskapskaret, ble de likedan. Det tok litt tid før jeg oppdaget at jeg faktisk ikke har flere igjen De var alltid så sky, at de holdt seg inni mosen hele tiden, og da er det ikke så lett å se om det mangler noen. Men til slutt manglet ALLE. Det er lenge side nå, og fiskene som gikk sammen med dem har ingen problemer, så jeg antar at de har lett for å bli utkonkurrert. Mine ver oppdrettsfisk, men man skulle tro at de ikke er så veldig innavla siden det var en forholdsvis ny art da jeg kjøpte dem.
Jeg tror ikke de er de vanskeligste fiskene når det gjelder varme. De har gått i 35 literen min med temperatur rundt 29-30 grader i mange uker i sommer. Har fulgt litt ekstra med de og vurdert tiltak siden dette muligens er i meste laget, spesielt i dette karet hvor det bare står en Fluval 1+ som gir minimalt med sirkulasjon.

Det har likevel vist seg å gå usedvanlig greit. Av alle de artene jeg har så er det faktisk disse og kampfisken som har vist seg å takle varmen best. Ingen forandring i oppførsel og ingen tegn på ubehag. Både mallene og tetraene i søramerika-karet har imidlertid vist tegn på stress og lite oksygenmetning i vannet i disse varme periodene.

Dette er ihvertfall min erfaring med de. Nå går de sammen med kampfiskene og jeg kommer nok til å holde høyere temperatur her enn i et vanlig selskapsakvarium siden de ser ut til å takle det så bra og kampfisken helst vil ha det litt varmt. I går lekte hele flokken, temperaturen i karet var 28 grader.
Kjøpte en gjeng med denne type fisk i fjor,og når jeg spurte om de var viltfanget ville de ikke svare på det i butikken.
De var like inhole som de på MonaO sine bilder,uten at det var noe galt.
Hadde de her en god stund i rekekaret med blue pearl,og det gikk kjempebra.Fikk masse yngler på rekene,men ingen fiskeyngler .
Men tilbake til tråden,mine fisker tok ikke maten som lå nede på bunnen av karet.De likte å jakte på maten som ble servert fra toppen av karet,og var kresne i matveien.Røde mygglarver var noe av det bedre,da ble de gode og runde i buken.Noen dager med tørrfor,da var de like innhole...
Tenkte ikke noe over dette før ferien kom,men disse døde i løpet av ferien -mest sannsynlig p.ga matmangel.Alt annet hadde kart seg topp i det samme karet.(hadde i pellets og annet som skulle gi mat når jeg var bortreist)

Plussmedlem
frosken
(hadde i pellets og annet som skulle gi mat når jeg var bortreist)

Fôret du med en større mengde pellets o.a. på avreisedagen som skulle vare i én/to uker?
foret med riktig mengde som skulle i det karet.Husker ikke akkurat hvor mye da jeg har 20-30 kar som skulle ha mat....
Plussmedlem
Lurer bare på hva slags "pellets" som kan ligge i karet i dagesvis/ukesvis uten å løse seg opp innen få dager?
Kjekt å vite...
Hva gjør du når du skal på ferie da? Kjekt å vite......
Plussmedlem
Jeg gjør vel som flere andre gjør:
Får tak i noen andre som kan fôre et par - tre ganger i uka, eller så blir det ikke noe fôring på én - to uker.
Tror ikke jeg er aleine om det.

Synd at du går i "forsvarsposisjon" over et så enkelt spørsmål
Feriefòr er jo sjelden anbefalt, så derfor synes jeg at det er interessant å vite hva slags pellets du fôrer med.
Du trenger selvfølgelig ikke å svare
Ferieforet var vel ikke hoved-temaet her...

Overlater denne tråden til de som opprinnelig hadde den,uten noe mer innspill fra min side.
Lykke til Liz H.
Tusen takk for svarene

Det blir ingen galaxy-kjøp i denne omgang i alle fall.

Men en flott fisk er det - og en vakker dag.....
Mine galaxy var og tynne. De ble ikke tykkere når de hadde andre å kjempe med maten om. Har og aldri sett dem beite fra bunnen, så avskallet artemia var flott fordi det bruker litt tid på å synke.

Når jeg hadde dem i artskar eller sammen med maller og de fikk avskallet artemia, nyklekket artemia og mikroorm pluss fin fin knust flakfor ble de ganske så runde og fiskeformet. De er litt av noen jegere på reker, men de er veldig feige i forhold til å ta mat fra annen fisk er min erfaring.

Nå har jeg solgt min gruppe, men de la igjen masse masse egg så her er det yngelfarm. Produserer masse, men er ramme til å ete egne yngel. Mine la egg i flytende riccia, og en tettbladet plante som jeg hadde som bakgrunnsplante i karet. Flyttet planter og har plutselig galaxy yngel i flere kar.
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap