Ål

hei jeg har fått sikkerlig sans for ål å jeg tenkte jeg skal fiske en ål å putte den i akvariet mitt men det jeg lurer på er om jeg kan fiske en ål i saltvann rett i ferskvann siden det er jo den samme type ål som er i ferskvann som er i saltvann
Jeg synes ikke du skal gjøre det. Den vil dø temmelig raskt. Du vil ikke klare å holde vannet kjølig nok.
...
jeg har jo hatt mort i akvariet mitt før og den levde der i flere år
Står noe om den i denne tråden. Som du ser regnes den for en sårbar art så kanskje like greit at den får være i fred der den hører hjemme.
Regner med at ålen trenger rimelig god plass å svømme på, hvis jeg husker rett så svømmer vel ålen fra gulfen og opp til norge i løpet av livet sitt, hvis ikke dette var en annen fisk da, hukser ensten ikke.
Du kan jo alltids prøve, og fortelle om hvordan det gikk. Hvis det er en ål som blir sett/gyter i ferskvann så skulle ikke det være noe problem over en tid jallefall.

Hvilken type ål tenker du på? de kan vel bli ganske store de fleste av dem.

PS. ville ikke prøvd slimål (;;
Syntes du skal sette deg inn i ålens levesett før du tenker videre på dette.
Åler (Anguilla anguilla, Europeisk ål) er meget spesielle fisk, som i ung alder er de larver som fraktes med gulfstrømmen og hitover. De "klekker" vanligvis mellom 7 og 11 måneder (enkelte larver bruker opp mot 3 år på reisa si!) etter eggleggingen, og krever nå å få komme seg i ferskvann.
Her lever de i 6-12 år (gutta boys, jentene normalt sett i 9-20år), før de vandrer ut i havet igjen.
Størrelsen er da oftest ca 40-45cm for herremenn, og en god meter for damer.
Turen går så til Sargassohavet igjen, for å formere seg.

Slik holder de på, til de enten dauer av alderdom, blir spist, eller rett å slett dauer av en annen grunn.
Høyeste registrerte alder på europeisk ål, er beskjedne 88år (ironi for den som ikke tok den selv).

Dersom det er havål, conger conger du tenker å skaffe deg, er dette en art som kun lever i saltvann, fra 0-ca 1200meters dyp. Vekta blir bare 110kg under optimale forhold, så den er jo en lettvekter å ha med å gjøre (*kremt*)
Største individet tatt av sportsfiskere her til lands, er derimot beskjedne 23,31kg, men likevel, ca 100* for stor til ett akvarie

Personlig mener jeg at ål fra egne trakter ikke er noe å ha i akvariet. Det er meget liten sjangs for at en kan få den til å trives, grunnet det spesielle levesettet, og den heller voksne størrelsen slike kan oppnå.
Uansett; alle fisk må tilvennes vannet de skal over i. Du kan derfor ikke bare klaske den rett fra salt til ferskvann.
Tilvenningen burde gå over en del uker, så det beste ville vel vært å sette ei åleruse i ei elv du får lov å sette dette i, å ta vare på en eller to av de minste ålene.
I akvariet vil de da mer eller mindre ikke være synlige andre ganger enn om natta, om de finner mat.
Etter kanskje ett års tid, dersom du berger de så lenge, vil de være mer framme, å kreve fôr ofte. Annen fisk, inkl egne artsfrender, ender fort på menyen.
Husk å dekke til absolutt alle fluktsteder, ål får houdini til å virke som en dårlig utbryter.
Jeg har hatt to åler i akvariet, en ettermiddag og frem til tidlig morgen. Du kan IKKE ha ål i ett akvarie. De er sterke og smidige nok til å komme seg ut nesten uansett vannstand. Mine kom rett fra kaldt sjøvann til varmt ferskvann, akkurat den biten så ikke ut til å plage dem.

Om morgene måtte jeg, til tross for dekkglass med stein på toppen, gå rundt i huset å lete etter den ene ålen, skikkelig festlig. Dummeste dyret jeg kunne hatt i ett akvarium, noensinne!
Det finnes jo mange "åle-lignende" akvariefisk, som er drettet i fangenskap altså, som kanskje kunne passe din ålete smak bedre, Freaky? Hva med å sjekke fiskebasen etter noen som egner seg for ditt akvarium?

Personlig kunne jeg aldri tenkt meg å ha NOE ålelignende i akvariene mine, jeg får gysninger, men jeg har skjønt at ålelignende skapninger er veldig populære. Værål, kuhliål, slimål, det går under ett for meg :p
Det er vel noe i det å kunne si at man har funnet et dyr/ en plante/steiner og få det til å passe i akvariet ditt, istedet for å bare gå i en butikk og peke ut.
Å finne ut litt selv.
Dersom dette er en truet dyreart burde den absolutt få være i fred, uansett om man kan klare å holde den i akvarium eller ikke. Man vil jo ikke bidra til at en art blir utryddet heller.
mona o
Værål, kuhliål, slimål, det går under ett for meg :p


Mona, da! Kuhliien har jo søte barter akkurat som coryene! Værål og andre helt ålelignende fisk hadde ikke jeg kunnet ha heller. Men kuhlii... liten, og med sine søte barter - må ha, bare MÅ ha!
.............
den er ikke en truet dyreart jeg snakker om den vanlige ålen vi har i norge
Plussmedlem
freaky
den er ikke en truet dyreart jeg snakker om den vanlige ålen vi har i norge

Den "vanlige" ålen er på den norske rødlista. Her er den kategorisert som CR som betyr kritisk truet. Arten har da ekstremt høy risiko for utdøing.

Her er også en link til Artdatabankens faktaark.
Ål
jeg har ål ,fanga fra ei elv i området,. , enkel fisk å ha med å gjøre,. eter alt den får stappa i seg,. tablettfor, reker,flakfor,småfisk,you name it! så det er ikke problem med å ha en slik i akvarium,.Men den blir stor,. og krever plass,.
den tåler det meste av vannkvalitet,og temperaturer fra 5-25 grader,. min ål er ca 20 cm nå,.
da jeg fant den var den bare 5 cm,liten gulål,.
den trivs best i fin sandsubstrat som feks biltemasand,. den graver seg nemmlig ned,.og ligger å lurer med hodet sitt så vidt synlig i påvente av mat,.
straks det er foring, så kryper den fram å eter med stoor appetitt,. glups rakker,.
men om du skulle finne på å ta en fra sjøen, må du gi den litt tid til tilvenning, selv om den svømmer direkte som yngel opp i elva,.ål som er fanga i sjøvann tåler nemmlig ikke direkte forflyttning til ferskvann,. noen åler lever hele livet i sjøvann andre lever i elver hele livet til de er kjønnsmodne å svømmer tilbake til havet og trekker til sarogasso for å gyte,.

lykke til med ålen din om du skulle finne på å prøve,. husk bare å fange en liten ål fra ei elv
mona o
Det finnes jo mange "åle-lignende" akvariefisk, som er drettet i fangenskap altså, som kanskje kunne passe din ålete smak bedre, Freaky? :-) Hva med å sjekke fiskebasen etter noen som egner seg for ditt akvarium? Personlig kunne jeg aldri tenkt meg å ha NOE ålelignende i akvariene mine, jeg får gysninger, men jeg har skjønt at ålelignende skapninger er veldig populære. Værål, kuhliål, slimål, det går under ett for meg :p



Synes det er rat ingen har nevnt øreål her. Har selv hatt en slik og vil i løpet av uken få 2 nye i mitt storkarr. Disse er litt "nusselige" men er avhengig av dekk glass eller heldekkende lystopp da disse KAN ta turen ut av karret

LOFFA
Frank Angell
Syntes du skal sette deg inn i ålens levesett før du tenker videre på dette. Åler (Anguilla anguilla, Europeisk ål) er meget spesielle fisk, som i ung alder er de larver som fraktes med gulfstrømmen og hitover. De "klekker" vanligvis mellom 7 og 11 måneder (enkelte larver bruker opp mot 3 år på reisa si!) etter eggleggingen, og krever nå å få komme seg i ferskvann. Her lever de i 6-12 år (gutta boys, jentene normalt sett i 9-20år), før de vandrer ut i havet igjen. Størrelsen er da oftest ca 40-45cm for herremenn, og en god meter for damer. Turen går så til Sargassohavet igjen, for å formere seg. Slik holder de på, til de enten dauer av alderdom, blir spist, eller rett å slett dauer av en annen grunn. Høyeste registrerte alder på europeisk ål, er beskjedne 88år (ironi for den som ikke tok den selv). Dersom det er havål, conger conger du tenker å skaffe deg, er dette en art som kun lever i saltvann, fra 0-ca 1200meters dyp. Vekta blir bare 110kg under optimale forhold, så den er jo en lettvekter å ha med å gjøre (*kremt*) Største individet tatt av sportsfiskere her til lands, er derimot beskjedne 23,31kg, men likevel, ca 100* for stor til ett akvarie ;) Personlig mener jeg at ål fra egne trakter ikke er noe å ha i akvariet. Det er meget liten sjangs for at en kan få den til å trives, grunnet det spesielle levesettet, og den heller voksne størrelsen slike kan oppnå. Uansett; alle fisk må tilvennes vannet de skal over i. Du kan derfor ikke bare klaske den rett fra salt til ferskvann. Tilvenningen burde gå over en del uker, så det beste ville vel vært å sette ei åleruse i ei elv du får lov å sette dette i, å ta vare på en eller to av de minste ålene. I akvariet vil de da mer eller mindre ikke være synlige andre ganger enn om natta, om de finner mat. Etter kanskje ett års tid, dersom du berger de så lenge, vil de være mer framme, å kreve fôr ofte. Annen fisk, inkl egne artsfrender, ender fort på menyen. Husk å dekke til absolutt alle fluktsteder, ål får houdini til å virke som en dårlig utbryter.



MÅ bare si at jeg ble imponert av ditt innlegg om ål her Frank. Den kunnskapen du her viser tror jeg ikke mange her på AF innehar, så vær stolt av den. Ligger litt på siden av den intressen jeg har når det gjelder akvarier, men likevel kjempe gøy å lese. Kunnskap som flommer ut av slike akvarister som t ek deg og Mona O, er en glede å ta del i, å lese og lære av.

Leif
Plussmedlem
Da kan det se ut som om ålen blir fredet f.o.m. neste år.
Eg fisket ål i fjor for utenlandsleveranse, men med de opplysninger som nå foreligger skal eg vel klare meg uten den inntekten.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap