Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Planter >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Planter
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik © Bjarne Sætrang © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Planteakvarium
Søk
Siste innlegg
Plantehjelp til nybegynner?
1  

Beurre blanc
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Hei alle sammen! Har nylig anskaffet meg et 245 liters kar som står i innkjøringsfasen. Har startet med 10 tilfeldige planter for og hjelpe til i startfasen men vil gjerne ha litt mer spesifikke planter til akvariet.

Jeg har lest et sted at noen planter kan være ekstra bra til nystartede akvarier, noen forslag/tips her? Har også hørt at noen fungerer bra mot f.eks alge vekst og kan forebygge det, noen som har navn på noen slike dekorative planter? :)

Om det er planter som også har andre spesielle egenskaper hadde jeg blitt veldig glad for og få informasjon om det! :) Ser og etter planter som kan "festes" i f.eks dekorasjons røtter i akvariet {url} sånn som de på bildet, noen som har navn på disse eller andre lignende typer?

Er også meget intressert i planter som kan dekke deler av bunnen på akvariet, en dekorativ plante som f.eks ligner på vanlig karse. Evt planter med litt høyere stilker for skjul til yngel. Kanskje noen også har tips til spesielt dekorative planter til akvarier?

Som sagt har jeg nylig satt i div planter. Skal de plantene stå i den lille "plast koppen" de kommer i, eller skal den taes av? Som dere sikkert forstår er jeg bokstavelig talt grønn når det kommer til planter, så om noen har god tid eller føler for en liten jule tjeneste og vil skrive en liten enkel innførelse til planteverden blir jeg meget glad! :) Har så lant brukt de fleste akvarie lese timene mine på og lese om igangsetting, fisk, m.m... :))

tusen takk for alle svar!
Mvh

 
Postet 20.12.2011 kl. 13:28
[Rapportér innlegg]
2  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Når man kjøper planter, har planteprodusenten dyrket i røttene i steinull og satt planten i en plastpotte. Begge deler skal fjernes før man har planten i akvariet. Steinulla er en bakteriebombe om den blir værende.

Potta tar man lett av og kaster, men steinullen er lettest å fjerne hvis man tar med seg planten til en vannkran, stiller inn på passe lunkent vann (husk planter er levende, det må ikke være for kaldt eller for varmt!) og så holder man rotklumpen under vannstrålen og piller forsiktig bort steinullen. Den løsner MYE lettere under rennende vann, det kan jeg love. Vær forsiktig så ikke røttene til planten skades, vi vil ha mest mulig av røttene i behold.
Når du har fått av steinullen, planter du bare planten, og prøver å spre røttene litt rundt i det du gjør det. Ikke press røttene sammen i en tettpakket kladd, men spre dem litt.

Det finnes hundrevis av planter som er nyttige i startfasen av et akvarium. Det du sikkert tenker på, er hurtigvoksende planter. Disse er typisk stilkplanter, som vokser hurtig og derfor suger til seg masse overskuddsnæring så ikke det blir noe til overs for algene. Dermed blir det mindre alger.
Forslag til stilkplanter som vokser raskt;
Limnophila sessiliflora
Hornblad (skal flyte, men vokser ekstremt raskt)
H. polysperma (finnes i rosa og grønn variant)

En plante med lav krypende vekst bortover bunnen, og som ikke bare ekspertene får til, er Hydrocotyle verticillata. Runde, dekorative blad.

Noen flyteplanter bør du også ha, da de er rå på å suge til seg overskuddsnæring! Men ikke la dem formere seg for mye, for da skygger de for mye for plantene på bunnen, så de trives dårligere lenger nede i akvariet. Men noen flyteplanter kan du ha. Jeg foreslår mine favoritter, og det er de tre plantene i slekten Ceratopteris. Alle tre er flotte! Du får kjøpt dem jevnlig på rubrikkforumet her på AF, der kjøp og salg foregår.
Flyteplantene formerer seg raskt, men husk at du kan selge overskuddet :-) Når du luker, må det være fine og hele planter for da kan de selges. Ødelagte planter kastes.


Lykke til! :)

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 20.12.2011 kl. 13:48 av mona o )
 
Postet 20.12.2011 kl. 13:44
[Rapportér innlegg]
3  

Beurre blanc
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Wow! Tusen takk for kjempe fort og veldig informativt svar :)) Har merket at folk på dette forumet er meget hjelpsomme i forhold til mange andre forumer på nettet o.O. Vet du om noen sider som er gode for handel av planter på nettet? Jeg har saumfert de fleste butikker her i bergen men omtrent alle har noelunde de samme plantene som virker som er ganske standard.. :(

Jeg har og plantenæring som jeg la i bunn når jeg startet opp (har mest der jeg vil ha flest planter). Hvordan er det med etterfylling av dette? Jeg ble forespeilet at de to spannene jeg har i skulle holde til 8-10 mnd. Når det er tomt må hele akvariet tømmes?

Nå skal det løpes rett til akvariet for og da av denne steinullen!

 
Postet 20.12.2011 kl. 15:32
[Rapportér innlegg]
4  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Det er ikke så mange butikker som er glade i å sende planter her til lands, da de lett brekker eller blir skadet under frakt. Og det er også fare for frostskader her til lands, så under den kalde årstiden kan det være vanskelig å få tilsendt planter.

Den nettbutikken jeg kommer på som selger rimelige planter og har stort utvalg, er Akvariekjellern. Plantene er riktignok litt små kanskje, men de er billige, og friske og fine.

Du kan jo også prøve og kjøpe planter privat via annonsedelen her på forumet? Jeg kjøper vel knapt planter noe annet sted, jeg. Husk å spørre om de har alger e.l., hvis du vil unngå det så ikke kjøp av selgere som sliter med f.eks. penselalger. Akkurat nå i disse dager har jeg satt opp en reol med 3 akvarier, og alle plantene i dem er fra medlemmer her på forumet :)

Når bunnlaget ditt trenger etterfylling av næring, bruker du ikke "mel", men kuler og tabletter. Disse finnes i mange varianter, og et par jeg kan anbefale er Lateritkuler og Dennerle plantenæringstabletter. De beste som finnes av plantenæring! Den sistnevnte butikken er en tysk nettbutikk, jeg har handlet der mange ti-talls ganger.
Tablettene tar du bare i hånden en og en, og dytter langt nedi bunnlaget rundt hver plante, 1 eller 2 tabletter pr plante avhengig av plantens størrelse. Dytt godt nedi så de kommer så langt nedi som mulig, og de ikke stikker opp.

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 20.12.2011 kl. 15:46 av mona o )
 
Postet 20.12.2011 kl. 15:40
[Rapportér innlegg]
5  

Aquagal
Medlem male.gif
Fra: Haugesund/ Under vann:D:D:D

Slekten innenfor Anubias tror jeg det går an å plante på dekorasjonsrøtter,
eller JavaBregne som du lagde link til.

Akvarium:D
 
Postet 20.12.2011 kl. 16:30
[Rapportér innlegg]
6  

Beurre blanc
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Blir fremdeles fascinert over hvor hjelpsomme alle er på dette forumet, meget sjelden har jeg spurt og gravd så mye som nyregistrert bruker på et forum. Har
iallefall ikke fått skikkelige, utfyllende og gode svar hver gang i tillegg. :)

Blir neppe bestillt noen planter nå siden det nok er fullt rush på posten og pakkene hadde kommet frem senere enn nødvendig og kanskje død på veien, men blir nok laget en liten ønskeliste og en del fakta lesing om diverse planter nå som jeg har fått en pekepinn på hva jeg skal se på. :)

Jeg har ikke lyst og mase, men... Når jeg begynte og installere akvariet kjøpte jeg meg og en god rot dekorasjon jeg ville putte oppi. Problemet er at den ikke vil synke ned, men bare flyter. Har prøvd og binde den fast med lodd, med lite hell. Finnes det noen geniale triks som brukes her, eller er det frem med borre maskina for og lage hulrom så den synker? Madammen mener også at jeg ikke kan fylle vann i karet helt opp til "listen", noen som vil hjelpe meg og motbevise dette så jeg bare kan vise svaret til henne og diskusjonen er over? ;) hehe, litt avsporing, men dog..!

PS: Artikkelen "Mona O sitt akvarierom - Velkommen inn!" var meget god Mona, god lesing. :))

 
Postet 20.12.2011 kl. 17:17
[Rapportér innlegg]
7  

Tin-Tin
Medlem male.gif
Fra: Kristiansund
Planter til å feste på røtter og steiner er Anubias fine. Wildenløw eller hva de nå heter er også dekorative. Reker setter pris på disse for å gjemme seg bort :)

Hei på du! Akvarie-Hjørnet mitt er her
 
Postet 22.12.2011 kl. 18:41
[Rapportér innlegg]
8  

Maja Morling
Medlem female.gif
Fra: svolvær
ser du ikke har fått svar på rot spørsmålet ditt. denne må du la ligge i en bøtte/karr for å få trekt til seg vann, så synker den når den har trekt til seg alt.

disse kan også gi farge på vannet, så da kan du la den ligge lengre for å få farget av seg, da bytter du bare vannet på bøtten/karret etter hvert så ser du om den forstatt farger av, og gjør den det så lar du den ligge til vannet er blankt :)

Man overlever i et kott, men man trives ikke der over lengere tid! (45-60-190-325)
 
Postet 22.12.2011 kl. 19:55
[Rapportér innlegg]
9  

Maja Morling
Medlem female.gif
Fra: svolvær
på noen akvarier så står det en klisterlapp på at du ikke må fylle opp til mer en der. men det som er normalt er å fylle opp til at du ikke ser vannoverflaten i fronten av glasset. akuratt slik at listen skjuler dette hvis du skjønner :)

Man overlever i et kott, men man trives ikke der over lengere tid! (45-60-190-325)
 
Postet 22.12.2011 kl. 19:57
[Rapportér innlegg]
10  

mona o
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Ja, sjekk ut Windeløv hvis du er på jakt etter en plante å feste på dekorasjoner. Det er en type javabregne, og egner seg veldig godt til å festes på røtter.

Er rot-dekorasjonen din ekte trerot, eller er det en kunstig en? Hvis den er kunstig, er den vel hul inni og må fylles med vann for å synke?
Er den en ekte trerot, KAN det i verste fall være at den aldri synker. Prøv å legge den i en balje eller bøtte med vann noen dager og se om den synker når den er blitt mer vasstrukken.

Cleanliness is next to Godliness when raising catfish!
(Sist endret 22.12.2011 kl. 20:52 av mona o )
 
Postet 22.12.2011 kl. 20:50
[Rapportér innlegg]
11  

Lisbeth
Medlem female.gif
Fra: Oslo
Fyll vann opp til ramma, det er det peneste!

 
Postet 23.12.2011 kl. 12:28
[Rapportér innlegg]
12 Et lite tips.............

thomasbb
Medlem male.gif
Fra: østfold
bruk superlim gel , for å feste planter der du vil ha dem...
så bare ta vann på limet , og plantene sitter der.......
slik her hos meg.

 
Postet 23.12.2011 kl. 14:26
[Rapportér innlegg]
13 Må / bør det være levende planter i akvariet?

Marit Natalie Pettersen
Medlem female.gif
Fra: Arneberg
Hei, er nybegynner som har fått et stort akvarie. Akvariet hadde stått ustelt i nesten 3 uker, så var litt av en jobb å rense det. Har fjernet alt av det gamle levende, plantene stod i myrull, skikkelig møkk å ta fatt på. Har ingen levende planter nå, men bør deet være noen levende planter der?

 
Postet 10.10.2012 kl. 10:05
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)