Planter som vokser i Kerala og Karnataka i India?

Jeg har prøvd å lete litt rundt etter planter som naturlig hører hjemme i relativt sakteeflytende elver i regionen "Western Ghats" i India, dvs. i distriktene Kerala og Karnataka i sørvest. Dette viste seg å ikke være så veldig enkelt...

Jeg har kommet over følgende "spor"/mulige kandidater (bl.a. fra Heiko Bleher) som jeg ikke vet om stemmer helt, men det er ihvertfall en start:

Hygrophila difformis, H. pinnatifida, H. corymbosa stricta
Lagenandra toxicaria
Hydrocotyle sibthorpioides
Eleocharis acicularis
Limnophila aquatica
Nymphaea sp.
Lomariopsis lineata
Cryptocoryne retrospiralis

Noen som har mer kunnskap om dette, som kan hjelpe meg å finne flere (evt. peke meg i retning av aktuelle nettsider)? Veldig spent på om jeg får noe svar i det hele tatt på dette nerdete spørsmålet her... X'D
Jo, den kjenner jeg igjen, har såvidt vært innom den. Jeg tror jeg ble litt overveldet av informasjon, og fant ikke helt ut hvordan jeg skulle lete etter ting der, så jeg glemte hele greia... Men jeg får undersøke litt nærmere, kanskje jeg blir klokere. Takk! Jeg så også endel plantebilder fra naturlig biotop på Fishplore like etter at jeg postet i dag, men plantene var uidentifisert, og det sto ikke hvor bildene var tatt, men jeg tror de var fra aktuelt område.
Du kjenner igjen navnene på underfamiliene. Her kan du blinke ut Bolbitis, Sagittaria, Cryptocoryne, Lagenandra, Wolffia, Cyperus, Eleocharis, Eriocaulon, Blyxa, Vallisneria, Aponogeton, Hydrocotyle, Pogostemon, Rotala, Ceratophyllum, Hygrophila, Utricularia, Bacopa og Limnophila. I alle de underfamiliene fins det aktuelle akvarieplanter....tatt på en veldig rask gjennomgang, ta med en klype salt.
Oi, flotte greier Nå virket det hele plutselig mer overkommelig. Jeg har kopiert hele lista ut i Excel så jeg kan filtrere og styre på, og det ble 258 planter. Da får vi se om jeg får laget en fornuftig oversikt. Synd det ikke er mer interesse for disse dvergkulefiskene og deres habitater her på forumet!
Ja, det er slett ikke alle artene innenfor disse underfamiliene som fins i Westen Ghats, og heller ikke alle artene som er egnet i akvariet. De fleste vi bruker i akvariet er heller ikke endemiske til WG. Så det er klart det kreves sortering og luking i listen !

Ett brukbart eksempel er Pogostemon. Den vanligste P. er helferi, men den vokser ikke i India....derimot i Thailand. Den akvarie-relaterte Pogostemon som finnes i WG, er stellatus...som er en ettertraktet (om enn noe vanskelig) akvariumplante, og kan finnes så langt unna som Australia. Mens P. wightii er endemisk til WG, derimot ikke en akvarieplante. Og når man så tenker på at den meste kjente Pogostemon er P. cablin, bedre kjent som patchouli...utrolig masse interessant stoff for oss nerder
Haha ja, en nerd kjeder seg aldri! Her sitter jeg allerede og luker ut alle på lista som ikke er aktuelle akvarieplanter... Mens mannen sitter og ser sjørøverfilm på tv :-P

Bra jeg ikke er alene om å sitte og nerde en lørdags kveld, da, trodde ikke du ville engasjere deg i vannplantene i Western Ghats, haha ;-D
Hvorfor ikke ?
Får legge skylden på Pogostemon når det gjelder WG. Jeg har i mange år lagd mesteparten av mine hudpleieprodukter selv. Jeg, med min nerdenatur, liker kontrollen over hvilke ingredienser jeg smører på meg og hvor mye. Da kommer man ikke unna kunnskap om eteriske oljer osv. Så jeg møtte på patchouli, og tenkte "jøss...Pogostemon, det er da også akvarieplanter !" Måtte så klart finne ut mer, syntes stellatus var flott...og da må man jo vite hvor den vokser
En jobb er gjort...
Jah. Jeg vet ikke om det var bryet verdt akkurat, men jeg kom da tilslutt fram til ei liste over aktuelle arter som enten fins i handelen, eller som kan erstattes med noe som likner. Om jeg kommer til å bruke dette, vet jeg ikke, men vi får se. Her har vi det:

Flyteplanter:
Azolla pinnata – denne bregneliknende saken kan erstattes med A. caroliniana, men ikke dersom temperaturen er særlig høyere enn 26 grader.
Lemna minor (andemat) – denne fins jo overalt, så bruk den om du tør.

Stilkplanter:
Bacopa monnieri – grønn. Litt uklart hvilke krav de har, og det kan se ut til at vannet ikke må være for varmt, og at det må være mye lys. Midten/bakgrunn.
Ceratopteris thalictroides – grønn, fjæraktig, middels lyst, varmt. Bakgrunn.
Hydrocotyle sipthorpioides – grønn, ganske små, runde blader. Landplante som kan forekomme flytende i vannet. Lyst, varmt. Kan evt. erstattes med H. tripartita (lav, kløverliknende) eller H. leucocephala (store blader, flyter), som begge er noe enklere planter – middels lyst, varmt. Forgrunn (tri)/midten (sib)/bakgrunn (leu).
Hygrophila difformis – grønn, fjæraktig, middels lyst, varmt. Midten.
Hygrophila pinnatifida – rød, mye lys. Midten.
Hygrophila polysperma – grønn, middels lyst, varmt. Bakgrunn.
Limnophila sessiliflora – grønn, fjæraktig, middels lyst, varmt. Midten/bakgrunn.
Limnophila aromatica – spisse blader, rødlig farge, mye lys.
Pogostemon stellatus – spisse blader, rødlig farge. Mye lys, vanskelig plante. Bakgrunn.
Rotala macrandra, R. rotundifolia – røde planter, middels/mye lys. Rotala macrandra ‘Grün’ er grønn og mindre krevende. Usikker på om R. rotundifolia er samme plante som R. indica, og informasjon om lyskrav er sprikende. Kan antakelig erstattes med Rotala-arter som krever mindre lys. Midten/bakgrunn.

Rosett-/stolonplanter:
Lagenandra meeboldii – brede, litt rødlige/mørke blader. Middels lyst, varmt. Midten.
C. ciliata, C. cognata – lite lys, varmt. Litt bredbladete planter. C. ciliata tilgjengelig hos Aquarienpflanzen.de. Alternativer i handelen kan være C. undulata, C. wendtii og C. x willisii fra Sri Lanka. Bakgrunn.
Cryptocoryne spiralis, C. retrospiralis, C. sivadasanii, C. consobrina – Lite til middels lys, varmt. Lange, smale blader med lett krøllete kant hos noen av dem. Vanskelig å få tak i, men kanskje på Ebay. C. albida og C. crispatula er cryptocoryne-arter som kanskje kan erstatte disse. Bakgrunn?
Vallisneria (americana) natans – middels lyst, varmt. Kan bli 100 cm høy, men blader legger seg langs overflata. Bakgrunn.

Løk-/knollplanter:
Aponogeton appendiculatus, A. natans, A. crispus – disse fins ikke i handelen, men A. ulvaceus likner ganske mye og kan være et bra alternativ. Evt. også A. crispus eller A. undulatus fra Sri Lanka. Middels lyst, varmt. Bakgrunn.
Nympaea nouchali, N. pubescens, N. rubra – vannliljer/lotus, med rødlige blader nede i vannet og store, grønne blader i vannflata. Blir svær. Bruk evt. N. lotus, som er ganske vanlig i handelen. Middels/mye lys, varmt. Midten.
Nymphoides hydrophylla – sorten N. hydrophylla ‘Taiwan’ er ikke så vanskelig å få tak i. Middels lyst, varmt. Midten.

Rhizomplanter:
Microsorum pteropus (javabregne) – lite lys, varmt. Lett å skaffe. Midten.

Moser og andre bunndekkende/lave planter:
Fissidens macrosporus – kan erstattes med den ganske så like F. fontanus, men denne skal helst ha litt kjøligere vann – max 26 grader. Det er ellers lite informasjon om moser i distriktet, men de er antakelig ganske utbredt. Forgrunn.
Glossostigma diandrum – lav plante som danner tepper/tuer. Kan erstattes med G. elatinoides, men da kreves det mye lys og CO2. Forgrunn.
Marsilea minuta, M. quadrifolia – kløverliknende blader over vann, små avlange, avrunda blader under vann. Ikke enkle å få tak i, kan kanskje erstattes av M. crenata eller M. hirsuta. Medium til høyt lyskrav, dermed mindre aktuelle. Forgrunn.
Bra jobbet, Kuledrøm ! Her er det jo masse å ta av, så du slipper ikke opp for "stedsriktige" planter med det aller første

Lo godt av din bemerkning om andemat...har akkurat spadd ut haugevis av dem fra lillekaret mitt, fytterakkern. Men jeg er omtrent kvitt dem i de to største karene...heldigvis. Jeg tok noen Nyphoides taiwan fra mallekaret og plantet i lillekaret, og de smådjevlene haiket med plantene enda jeg skyllte dem....grrrr.
Jo takk, det var jammen mye jobb for spinkelt resultat, i den forstand at det var veldig mange arter som uansett er umulig å få tak i. Stedsriktigheten på regionskala er nok grei, men biotop-messig kan det være helt på trynet. Jeg har ihvertfall prøvd å holde meg til stille og saktestrømmende vann og våtmarker (inklusive dammer, rismarker og grøfter), som er dvergkulefiskenes habitat.

Jeg håvet selv ut et lass med andemat i forigårs. Utrolig hvilke mengder det blir på kort tid! Og er man nedi karet med armene, da er man helt grønnspraglet etterpå. Jeg har funnet ut at andemat og riccia er partners in crime... De slår seg sammen og pakker seg innimellom stilkene til cryptocorynene! :-S Riccia fluitans glemte jeg forresten å føre opp på lista over. Den forhatte Ceratophyllum demersum skulle også stått der, faktisk.
Ja, utrolig hvor lure de er, disse andemat bitene. Skulle nesten tro de hadde hjerne. Hos meg setter de seg også mellom stilkene (i Nymphoides) eller legger seg som et ugjennomtrengelig teppe oppå bladene i overflaten. Så nå er det krig her for alvor

Du har vel ikke så mye strøm i kulekaret, nei...men vær forsiktig med det som identifiseres som 'sump-planter'. De har en tendens til å gro ned med alger under vann...mulig de ikke greier å vokse fort nok på bunnen og ikke har noe godt forsvar mot alger.
Njæ, jeg har litt mer strøm enn jeg ønsker da, pga. det heftige filteret.

Av de jeg har her er det særlig Limnophila, Marsilea, Rotala, Ceratopteris, Aponogeton og dels Hygrophila som ifølge kildene skulle finnes i sump-liknende områder (vårmark, myr, etc...). Var det disse du tenkte på som utsatt for alger, eller var det noen andre?
Det med veksthastighet har jo uansett veldig mye med lys å gjøre...men noen av de artene er "middels" uansett, som Rotalaene (de sakker av mer jo eldre de blir) . Limnophila og Marsilea derimot er raske, hvis lys er ihvertfall "ok". Men stilkplanter er ikke så voldsomt utsatt for alger...jeg tenkte mer på rosett-, knoll- og rhizom-planter.

Nei, R. indica er ikke samme art som R. rotundifolia...de er dog svært nær beslektet.
Takk, silvershaded, den var fin Lite planter gitt.
Høh....rene månelandskapet, jo ! Var det jeg sa, dine kuler vet ikke hvor godt de har det...
Ja, de er noen bortskjemte småsjarmører (med psykopatiske trekk....)! Det er nok det som gjør at jeg kan holde flere sammen (samt at det bare er én hann i gruppen), uten planter og mye plass ville de antakelig gått hverandre på nervene, og kjedet seg. Samtidig så er det naturlig for dem å sosialisere med hverandre, i naturen kan de opptre i ganske store stimer. Hos meg veksler de mellom å bare "henge rundt" sammen, utforske omgivelsene på egen hånd, og jage hverandre fra mer eller mindre veldefinerte territorier.

Jeg har funnet et par videoer som viser dem i naturen, er vel på sin plass å lenke dem opp i denne tråden:

Dvergkuler i stim - her skal det være bl.a. Cryptocoryne spiralis, og noe røde greier jeg ikke ser hva er.
Kumaradhara river - lite vegetasjon og mye grums her også.
Veldig interessant å se The Pint-Sized Pufferfish Packs a Nasty Bite. Ikke moro å bli bitt av en slik, hverken for folk eller fe !
Nebbete type, den kula der! Huttetu... Men syns synd på den likevel, der han mannen skviser den mens den er oppblåst - snuuufs
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap