'norske' moser i akvariet?

Inspirert av en video på Youtube og egne hagedammer, der jeg har brukt mose for å dekke kantene på dammen, så fikk jeg lyst til å prøve å se om det er mulig å få hovedsaklig emerse moser til å vokse under vann.

Jeg oppdaget nemlig at da en del av moseteppene jeg la rundt dammen skled ned i dammen, så råtnet ikke mosen som jeg ville trodd men er fremdeles frisk og grønn, året etter. Nå er jeg ingen moseekspert men dette dreier seg om flere arter og da hovedsaklig arter som vokser på veldig fuktige plasser.

Jeg bet ikke hva denne arten på bildet heter, (mulig noen andre her vet ? ) men denne vokser på svært fultige, nærmest sumpaktige områder og jeg har også sett den tidvis dekket av vann. Nå plukket jeg denne biten i dag og det er mulig at et Norgesglass er for små forhold, men vi får se. Noen andre som har prøvd noe lignende?

'dobbeltpost'
Nei, men spennende! Noen nyheter?
Tja..glasset er tømt nå.. Nå tror jeg jo at dette var langt fra optimale forhold og at ved en annen fremgangsmåte( større vannmengde og muligens noe filtrering) kunne ha gitt et bedre resultat. Mulig temperaturen også spilte inn, da glasset stod på kjøkkenet.

Det hele så ganske ok ut noe over en uke, så begynte det å gå nedover fra der.
Jeg har norsk mose i glass men ikke nedsenket i vann! Har hatt det der siden rundt mai. Det falt så masse mose av taket på jobb så jeg hentet derfra og plantet på litt lavastein. Det gror og spirer ennå og har begynt å klatre utover steinen. Hva skjedde egentlig hos deg? Hadde du aktivt kull i vannet? Jeg må ha aktivt kull i glassene mine hvis ikke blir det bare å gjære og råtne og lukte død. Mine har stått i vinduet slik at solen varmer det opp - vannet fordamper og renner ned glasset igjen. Veldig spennende. Hentet litt fra hagen, og jaggu kom det ikke litt brennesle i glasset også!

Har ikke prøvd i glass med vann før, men regner nesten med det må være noe der også som filtrerer på et sett.
Grapejuice
Jeg har norsk mose i glass men ikke nedsenket i vann! Har hatt det der siden rundt mai. Det falt så masse mose av taket på jobb så jeg hentet derfra og plantet på litt lavastein. Det gror og spirer ennå og har begynt å klatre utover steinen. Hva skjedde egentlig hos deg? Hadde du aktivt kull i vannet? Jeg må ha aktivt kull i glassene mine hvis ikke blir det bare å gjære og råtne og lukte død. Mine har stått i vinduet slik at solen varmer det opp - vannet fordamper og renner ned glasset igjen. Veldig spennende. Hentet litt fra hagen, og jaggu kom det ikke litt brennesle i glasset også! :) Har ikke prøvd i glass med vann før, men regner nesten med det må være noe der også som filtrerer på et sett.


Nei, hadde ingenting annet enn mosen og noe jord under som den satt fast på. Mulig det hadde gått bedre i en større vannmengde og med filtrering. Tror nok muligens at for høy temperatur også spilte en rolle her. Sto i nærheten av vindu for å få lys og da kom det også sollys på.

Egentlig ikke så overrasket over at dine har klart seg, mose kan være relativt tøffe av seg og tåle ganske mye før de gir opp. Har samlet mengder med ulike moser for å ha rundt bredden på utedammene og de har jammen tålt en hel del ikke optimale forhold men likevel vokst. Laget en isoporøy i den ene damnen og den ser ikke verst ut nå, mosen har vokst utover kantene og skjuler all isopor.
Oi, tøft med dam! Litt misunnelig, hehe. Ja, det skal godt gjøres at mose og annet lever i en beholder uten noe som filtrerer. Jeg kjøpte en pose aktivt kull fra Europris, og hadde dette i bunnen sammen med litt lecastein og div. Mosen her har tålt steiksol og 30+ i sommer, men så hadde det en del vann å gå på så det gikk fint. Mulig jeg må tilføre litt ekstra vann i høst - spesielt i den ene som jeg mistenker ikke er helt tett (clingfilm og hårstrekk, da jeg mangler lokk til det haha) Norsk mose skal visstnok helst ha en kuldeperiode også, så vet ikke helt hva som er best i vinter. Blir litt kaldt i vindustrekken såklart men kanskje ikke nok - så mulig jeg må sette det i yttergangen eller ute på trappa i en periode.
Dam er trivelig ja Nå har jeg ikke fisk i dammene, det liv som er i dammene kommer av seg selv. Mengder med frosk og selvfølgelig rumpetroll på sommeren og så er det alskens vanninnsekter og deres larver.

Jeg kjører 'naturlige' dammer, dvs, det er ingen filtrering eller andre inngrep i dammene, forutenom påfylling av vann i perioder med lite nedbør.
Plussmedlem
Hvordan gikk du fram i konstruksjonen av disse dammene, Aqua?

Hagen ved nyhuset er i heller laber forfatning da de som har eid før meg tydeligvis ikke har brydd seg mye om ting utenfor hjemmets fire vegger.
Et salig villniss av oppendt torvmyr og gamle kirsebærbusker. Skal få kastet på x-antall kubikk med jord på dette, før jeg gjør noe annet morsomt, men hadde vært kult om du kunne i hvert fall skissere hvordan de er konstruert.

Jeg skal ikke ha fisk i de, om det blir så jeg lager.
Viktor
Hvordan gikk du fram i konstruksjonen av disse dammene, Aqua? :) Hagen ved nyhuset er i heller laber forfatning da de som har eid før meg tydeligvis ikke har brydd seg mye om ting utenfor hjemmets fire vegger. Et salig villniss av oppendt torvmyr og gamle kirsebærbusker. Skal få kastet på x-antall kubikk med jord på dette, før jeg gjør noe annet morsomt, men hadde vært kult om du kunne i hvert fall skissere hvordan de er konstruert. Jeg skal ikke ha fisk i de, om det blir så jeg lager.


Konstruksjon? Ehm..to stk.Homo sapiens utstyrt med hver sin spade som grov så mye som de orket hver dag. Nå er det hovedsaklig silt under jordlaget her, så det gikk forsåvidt greit.

Grov ut så det ikke ble typ 'basseng' men med skrånende bredder rundt hele dammen. Gikk over etterpå og plukket ut stein og røtter i bunnen og på sidene. Avsluttet med å rake rundt i hele gropa, så det ble jevnt og fint.

Kjøpte duk elker rettere en type tykk presenning ( husker ikke navnet i farta) men den er tykk og gummiert. Denne la vi i midten av gropa og brukte endel tid på å få den så rett og uten bretter som mulig. Det bør ligge minimum 20 cm opp og utover kanten rundt dammen tenker jeg, da man jo selvfølgelig ikke ønsker at duken skal dras ned når man fyller i vann.

Ellers så bør man ikke stole på øyemål når man graver..det kan fort bli ganske stor høydeforskjell fra den ene siden av dammen til den andre, særlig hvis det er snakk om noen meters lengde..
Stein bør man ha, i massevis, avhengig av dammens størrelse. Stein ble lagt rundt hele dammen oppå duken, for å holde den på plass/nede. Så plantet jeg mengder med diverse viltvoksende og enkle arter rundt og mellom steinene ( mye bregner bl,a og høye gresstyper) . Prøv å unngå å få noe særlig jord ned i dammen, noe må man dog regne med. Koble til hageslangen og fyll på vann

Jeg har i tillegg plukket med meg mengder med mose'flak' dette ble stukket under stein heller på kanten, så det dekket det av duken som man kunne se( altså ned mot vanndelen i dammen) . En fordel om mosen er i kontakt med vannet, da det er mindre fare for uttørking .
Jeg har ingen filtrering i dammene og gjør ikke annet enn påfyll av vann i tørre perioder. Hvis man forventer helt klart vann, kan man nok bli skuffet i så måte, da plassering i sollys vil føre til svevealger men har man rikelig med flyteplanter, vil nok dette avhjelpe noe. Men på den annen side vil det jo ikke bli så mye sikt da heller..Har vurdert å prøve å få tak i daphnier og sette ut i dammen, dog usikker på om disse man får kjøpt fra Imazo vil overleve vinteren ute her. ( bunnfrysing).

Trær i nærheten vil medføre arbeid med håving, hvis man ikke bare lar løvet synke, som jeg gjør. Det er som sagt et yrende liv i disse dammene og populære yngleplasser for stedets frosker.
Plussmedlem
Akkurat den typen dam jeg var ute etter.

Levendefor - provided by Mother Nature.
Tilfeldig bekjentskap
© Sølvi Gullaksen
Reklame for plussmedlemskap