Egg fra Corydoras - hva nå?

Jeg har noen metallpanser maller(Corydoras aeneus) som har klistra en ca 50-60 egg på ruta i karet mitt. Og under skrivene stund fylles eggposen igjen......Lurte på om det er mulig å "avle" opp disse for en rimelig amatør som meg?

Jeg har et oppdrettskar som står tomt som jeg kan eventuelt bruke samt en extra varmekolbe.
Prøvede sist gang å ha eggene i en "flyte"fødekasse men det gikk heller dårlig.

Er det noen som kan gi meg en sånn rimelig god forklaring på hvordan jeg bør te meg når det gjelder å bli "far"? Hadde vært fint med en "bruksanvisning" på hvordan flytte egg, temp i avlskaret,lysforhold osv.
Har hørt at det beste er å gi mat i form av artemia men det har jeg ikke peil på i det hele tatt. Er det å få kjøpt noe greier eller er det heller bare komersielle greier?

Håper på snarlig hjelp.
flytting
Ser det går en tilsvarende forumpost men tenkte å prøve å skrive en slags "dagbok" som kanskje kan bli en pekepinn på hva som virker eller som en slags "svartebok".

Jeg har nå flyttet eggene over til et ynglekar (ca 12l).
Eggene er cirka 8-9 timer siden legging.Er vond å telle men jeg tror det er ca. 50 egg.
Der har jeg lagt inn en hjemmelagd brusestein.(bare litt skummgummi festet med en av min kones hårstrikker) og en varmekolbe på 22 grader.
(Tempraturen er senket etter å ha lest annet sted på forumet om temp. og mugg.)
Vannstanden jeg har er ca 4 cm.

Fikk en ide om at sterkt lys er med på å fremmskynde muggprosessen så jeg har lagt et håndkle delvis over.Håper dette ikke er helt på trynet....

Skal ut å finne et par Eike blader å legge oppi da jeg har lest dette skal være bra for bakteriestanden i ynglekaret.

Kom gjerne med tips dersom det er noen som har noen eller dersom jeg gjør noe helt "klin gæli".

Har prøvd å legge opp bilder men jeg fikk det vist ikke til. "Sukk"
Jeg er ikke flink med cory! Men kan jo gi deg noen tips.

Yngel akvariet:
Ikke noen grus, sand i bunn. Dette skal bli et rent og sterilt akvarie.

pass paa at skumgummi ikke slipper ut stoffer som er farlige.

Artemia er et lite dyr som yngel spesielt, spiser for at de skal bli store og friske. Artemia klekker er noe du enten kan lage selv, eller kjope. Du kan kjope artemia egg i dyrebutikken. Det finnes en artikkel her inne om hvordan du kan lage din egen artemiaklekker.

Mugg er noe du ikke vil ha!
Første vannskifte.
Takk for tipsene Nini ("
Når det gjelder skumgummien så kommer jeg meg ingen vei så jeg må bare ta sjansen på at det går bra.
Tror jeg kommer til å prøve meg uten Artemia nå første gangen.

Nå er første vannskiftet unnagjort og jeg ble fornøyd da det ikke var anntydning til muggdannelse som jeg kunne se på noen av eggene.

Har bestemt meg for å vente til noen egg (forhåpningsvis) er klekket før jeg legger i eikebladene.

Mange av eggene har begynnt utvikle noe inni. Ser ut som en hvit prikk bare.

Da jeg er rykende fersk med denne hobbyen så er jeg spent på hvordan dette ender.
Hvit prikk er muligens ikke bra. Men hvilken farge har eggene ellers? Kan du prøve å se på dem, om de har et svakt gjennomsiktig skjær?
Til å begynne med er eggene omtrent i samme farge som frostet glass, men etter kort tid begynner de å mørkne.

Yngelen er ikke hvit, men nærmest gjennomsiktig og har sorte prikker til øyne. Etterhvert som tiden går kan man skimte disse sorte øynene som prikker under skallet om man lyser på eggene fra siden med lommelykt

Skallet på de nylagte eggene hardner, og eggene mørkner litt og blir litt mer gyldne i fargen. Hvilken farge skal jeg sammenligne med? Hmm... som kvae, kanskje?

Egg som er hvite et par dager etter egglegging er som oftest ubefruktet, og de skiller seg klart ut i mengden mht farge. Ta en knappenål og fjern de dårlige eggene ved å spidde dem med nålen, ellers mugner de og muggen kan spre seg.
eggfarge
Fargen på eggene vil jeg vel nesten beskrive som klar geleaktig, nesten som sånn tjukk eggehvitte som på speilegg som er stekt litt for kort tid......
Eller som lys kvae om du vil.
Det er noen som har anntydning til noe sort inni.

Det er forsatt ikke noe som tyder på sopp.
Tar et nytt vannskifte ikveld og har sett meg ut et par egg som jeg skal prøve å se om har forandret seg til da.


Har tatt vekk hånkle som jeg hadde tatt sånn delvis over nå. siden det er dagen og tenkte kanskje jeg kunne prøve å kjøre litt etter hvordan lyset er ute.Tror ikke det har noe for seg men det skader jo ikke å prøve.
36 timer
Eggene er snart 36 timer og det er forsatt ikke tegn til mugg.

Har nå skiftet 90% av vannet og flyttet dem over i en ildfast form.
Har satt opp varmen med ca. 0,5-1,0 grad. Dette fordi sist de la egg i hovedkaret ble de fortere mørke inni.(de få som ikke ble spist) Det er nå ca. 23 grader.

Regner med at jeg kan fjerne de som er hvite i morra formiddag. (etter tips fra sjefsoppdretter Mona O. , da det etter det jeg forstår er større fare for mugg da.)

Håper at jeg kan se etter 48 timer hvilke egg jeg må/kan lugge ut.
De er forsatt gul/hvite, men nå er det anntydninger til sorte øyne som titter på meg gjennom "skallet" på mange av eggene.

Håper de vil ta knust flakfor eller sånne artemia uten skal da jeg ikke er helt klar for å begynne med forproduksjon selv ennå.Det vil si visst dette går veien da.....

Det ble ikke veldig populært å stjele en ildfast form og en øreskyller men det får nå stå sin prøve
Det er ikke sikkert noen mugner i det hele tatt I blant går det strålende, og andre ganger mugner mange eller alle, eller veldig få... umulig å spå Kan godt hende du slipper unna at noen mugner.

Corydoras aenus skal være veldig enkle Corydoras å drette, yngelen er lette å få til og spise. De godtar det meste av vanlig fòr. Prøv å bløte opp avskallede artemiaegg og sprøyt ned på bunnen til yngelen. Det er nok mye mere næring i det fòret, enn slikt knust flakfòr eller pulverfòr fra boks.

PS! Plast-pipetter eller små plast-sprøyter (uten spiss selvsagt) fås kjøpt for en krone eller tre på apoteket. De er ypperlige å suge opp fòr-rester med i yngelkarene til Coryer, og også til å fòre yngelen med.
Pipettene jeg bruker, koster 1 krone og 50 øre på apoteket... ikke akkurat dyrt, altså
48 timer.
Takk for tipset Mona O.

Nå har det vært tid for vannskifte igjen. Skifter vann 2 ganger i døgnet og gir dem reint kar en gang i døgnet.

Det ser ut til at det er noe inni de aller fleste eggene, så dette ser jo godt ut så langt.Og forsatt ingen mugg! Kan dette ha noe med at det er litt "kjøligere" i fødekaret en det jeg har hørt andre har hatt?Jeg har ca. 23 grader mens ei venninde hadde hatt 25-26 grader.

Når jeg nå flyttet eggene for å gi reint vann så var det bare egg. Men når jeg la eggene tilbake var det plutselig en liten tass som vriglet seg rundt nedi karet. Den første har altså klekt ut. JIPPI
Eggeskallet må ha knekt under flytting.

RED: Nå er kommet en til samt et egg med hale (",)

Dette er første gangen jeg prøver meg på kontrolert oppdrett så det er jo så spennende at jeg er inne å kikker i karet 100 ganger om dagen.
Det er kanskje ikke den vanskligste å avle opp men alikavel, jeg må jo begynne en plass.
Det beste er jo nesten at det ser ut som kona har fått litersjuka og vil ha både større og flere kar.......

Skal se om ikke jeg klarer å få tak i noen avskallede Artemia egg litt seinere idag.
Må også se om jeg kan finne noen bilder av hjemmelaget "klekkeri" for dette ser ut til å være så moro at jeg kommer nok til å forsøke meg på yngling flere ganger.Selv om det eventuelt skulle gå galt denne gangen.

SPENNENDE!!!
14 Småtroll etter (nesten) 60 timer.
Ja det var kveldens vannskift og 17 egg har klekt i løpet av dagen.
De er jammen ikke store karene der de spreller avgårde.

17 egg har klekt idag men jeg har jo klart å ta livet av tre under flytting men det gjelder å lære seg teknikken.Håper jeg blir flinkere etterhvert.
Regner med at det er forskjellig klekketid på eggene og det er forsatt mange egg med to sorte prikker i så jeg kaster ikke resten av eggene før om et par dager tenker jeg.

Jeg har kastet noen egg som var blitt helt hvite, Men kan heldigvis forsatt ikke se noen muggtråder.

Skal finne en liten stein eller noe de kan få gjemme seg under etterpå.

Ville jo prøve å få tak i sånne Artemia uten skall, men det var det jo ingen her på Karmøy som hadde så da ble det skikkelig Artemia og prøve"dunken" står å bobler på badet. Det blir mye nytt på engang for meg dette men det er jo skikkelig moro.
Jeg har alltid latt dem i karet hvor de voksne er.Det er alltrid en god del yngel som vokser opp.
Min erfaring er at de ikke spiser egg eller yngel,
bare for dem godt!
Jeg prøvde å ta ut eggene første gang,men jeg ødela eggene og jobben var brysom.

Ikke gjør det vanskeligere enn mulig.
Jeg fikk 60 yngel opp i et 50 l kar med 6 voksne .

Lykke til og ha det gøy!
Du er nok heldig da, Cherhan
Det er et stadig tilbakevendende tema, dette at eggene blir spist, også på utenlandske fora som f.eks. Planetcatfish.

Se for eksempel denne tråden om temaet på Planetcatfish
Opplever stadig det at jo lenger jeg har hatt en gruppe corydoras, jo sjeldnere skjer det at de spiser eggene. Akkurat nå har jeg sånn ca 500 (seriøst) Aeneus egg i den ene 63 literen, etter at fire store damer fant ut at de skulle legge egg samtidig.... Tror dere noen spiser så mye som ett eneste lite egg? Nei da. ;0) Jeg forer to ganger i døgnet, som regel med shrimp pellet, eller annet proteinrikt for.

Det samme gjelder Sterbaiene, i begynnelsen spiste de alt de la, men nå blir det ikke rørt et egg.

klarte forresten ikke dy meg i går, men måtte ta noen Sterbai egg opp i klekke beholder. Svømmer noen fine, små rundt der i dag :0)
Eeeh! Må kaste meg på denne egg-fra-corydoras-tråden. For nå har mine også greid det. Jeg har greid å berge 8 egg, men er i stuss på hvordan jeg egentlig skal behandle dem. Artikkelen din, Mona, snakker om hvordan behandle yngelen, men ikke så mye om hvordan behandle eggene. Foreløpig står de i en, eeeh, plastbolle, med en luftestein nedi (jeg har akkurat rukket å fylle opp karantenekarene mine med ny fisk, dessverre). Jeg skal også få berget over en varmekolbe (som jeg egentlig har bruk for et annet sted. Dette var jo ikke planlagt!). Hvor varmt skal eggene ha det? Samme temperatur som i akvariet? Er vannskifte like viktig på eggene som på yngelen? Hvor lang tid tar det før eggene klekkes? Hvor følsomme er eggene på endring av vannverdier? Jeg vet yngelen er det... Men hvis eggene ikke er så følsomme, bør jeg jo få dem vent til vannet som jeg kommer til å bruke til yngelen. Hvis jeg greier dette, så har jeg plutselig F1-coryer
Dyrehagen; du kan ha eggene i romtemperatur, men sett dem lunt, (f.eks. i nærheten av en varmekilde.) eller på kjøkkenbenken. Jeg klekker alltid cory-egg i romtemperatur.


I fiskebasen finnes 3 faner under hver art, merket med hhv "Informasjon", "Oppdrett" og til sist "Bilder".

Jeg har skrevet litt om dette under Oppdretts-fanen på Corydoras aenus i Fiskebasen her. Samlet det der, siden dette er en så vanlig art som mange opplever å få egg på. Men "eggbehandlingen" er jo den samme uansett Corydoras-art.

Det er begrenset med antall tegn under Oppdrettsfanen på artene i Fiskebasen, så det er relativt kortfattet. Si i fra om det er noe uklart eller noe som bør omformuleres.

Når det gjelder metoder, kan alle legge inn "Kommentarer" nederst på Oppdrettsfanen. Jeg nevner dette fordi det er sikkert en million måter å gjøre det på, noen foretrekker det ene og noen foretrekker det andre. Det er ingen fasit på dette Har man andre tips, idèer eller råd man vil dele ang. Corydoras-oppdrett er det jo bare å legge dem inn nederst under Kommentarer
Takk, Mona Bare ett spørsmål: må eggene sitte fast i pastkoppen min, eller går det greit at de ligger løst.

Jeg må innrømme at jeg er litt stolt. Jeg leste artikkelen din, og der stod det at du forsøkte å få sterbaiene dine i lek, og ikke fikk det til. Og så går fiskene mine hen og gjør det, sånn helt uten videre Mine nydelige VF c. sterbai
har også viltfanget sterbai, og min erfaring er at de er akkurat like leksvillige som aeneus :0) Eggene behøver ikke festes på kanten av beholderen. Det er derimot en fordel om du klarer å flytte dem over mens de fremdeles er klebrige slik at du får festet dem, for da slipper yngelen å jobbe så veldig for å komme ut av eggene. Når de er feste kan yngelen liksom vrikke seg ut av egget som henger på kanten, men er egget løst i bunnen, ja da må det svømmes, og vrikkes og slites veldig med egget som bare følger etter nesten uansett hva yngelen finner på. Det går som regel greit, men stakkaren sliter mer enn kameraten som hadde egge festet i karet ;0)

Lykke til!
36 timer siden klekking.
De svømmer og koser seg der nede alle fjorten forsatt, men "far" begynner å bli engstelig for maten.

Etter som jeg har forstått så skal de ikke mates før de er 2-2,5 døgn gamle,men siden jeg ikke har gjort dette før så tenkte jeg at jeg skulle ta en prøveklekk av artemia. Nå har de bobla og frest i "klekkeriet" på badet i 24 timer men det har ikke skjedd noe som helst. Det virker som om konsistensen er blitt litt tykkere men ikke noe mer.Det blir nok artemia til frokost i morra om de klekker.

1l. vann+2ss salt u/jod+1/2ts egg+boblestein+aalt lyset på badet på og 28grader.
Har nå tatt ned ene nattbordlampa for å få mere lys.

Skal jeg ikke kunne se disse fantastiske markene med det blotte øye da??
Det skal leses på AF ikveld for å se om jeg kan få litt kunnskap om artemia.
Jeg får eventuelt prøve å ha en varmekolbe oppi klekkeriet(dersom jeg får den oppi da)


Det ble ikke mer en de fjorten eggene/ynglene for idag var det endel mugg på de andre eggene. Derfor ble disse kastet idag ifm. vannskiftet i morges. Tipper det er pga. at det er varmere på badet pga. artemian.
Jeg har nå lagt to Eikeblader oppi og der ligger alle ynglene og koser seg.

Mange lærerike innlegg ahr det også kommet i "dagboka" så her gjelder det bare å suge til seg kunnskap ("o)

Takk.
Nyklekt artemia ser nesten ut som hvitt "støv" i vannet, det er små-små prikker. Omtrent som dette punktumet .

Det ser ikke ut som hvite mark, nei

Fargen på artemiaklekkeriet pleier å endre seg etterhvert som de klekker. Fra å være lyst sølegrå når man starter klekkeriet, blir det mer aprikos eller oransjefarget.
Dette ses best hvis du slår av luftpumpen en stund, og venter litt. Sett gjerne en lampe på den ene siden av klekkeriet. Etter noen minutter vil du se at det blir stadig sterkere oransje farge nærmest lyset En sky av noe oransje, liksom

Det er den nyklekte artemiaen som har svømt mot lyset og svever der som en sky.

For å finne ut av dette, kan du jo legge en tent lommelykt ved klekkeriet, og dekke resten av klekkebeholderen med et håndkle e.l. slik at lyset kun kommer til på et sted. Da vil du tydelig se artemiaen samle seg der i løpet av noen minutter (10 min. kanskje).
artemian ser ut som????
Hei Mona O.

Jeg hadde faktisk gjort dette som du nevner nå den siste halvtimen.

Og jo da det var noen bitte små "rompetroll" som rykket seg frem i glasset.

Jeg prøvde å teipe så det bare var ei stripe med lys som kom inn i glasset og ventet litt (tror nok jeg ventet litt for lite he-he,utolmodig) og så fyllte jeg ørespyleren min med artemiasuppe men jeg tenkte det var best å prøve meg blandt de store fiskene først og tømte sila der (etter å ha skyldt).

Nå svømmer de rundt å eter for harde livet.......


Jeg har satt alt på plass igjen for jeg synes det var litt mye uklekte artemiaegg.(håper de ikke tar skade av det)

Det jeg kunne tenkt meg svar på så fort som mulig siden jeg egentlig er 12 timer unna "2 døgnsalderen" er om det er skadelig å mate ynglene for tidlig eller er det bare at de ikke tar til seg mat.

Takker for alle gode råd til en "Oppegårding" i eksil
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap