Prosjekt kardinaltetra-oppdrett

Jeg elsker å lære nye, spennende ting og noe av det morsomste og mest lærerike hittil i min korte akvaristkarriere har vært muligheten å studere yngel, og all spennende adferd det medfører. Det har seg slik at jeg har en liten stim kardinaltetra og har observert leksadferd hos disse i mitt selskapsakvarium – veldig fascinerende. I utgangspunktet rolige fisk fyker frem og tilbake og snurrer rundt hverandre… Moro å se hvor mye liv det blir når fisker er i godt humør.

Planen er derfor å prøve å få til yngel på disse, både fordi yngel er morsomt i seg selv, men også fordi jeg registrerer at dette ikke er den vanligste arten å få yngel på – og utfordringer liker vi.

Jeg innser at jeg er helt ny i dette, og skriver ut i fra hvordan jeg har forstått ting. Jeg vil derfor være helt avhengig av tilbakemeldinger for at dette skal bringe resultater.

Foreløpig så er det slik jeg ser for meg dette skal fungere:

Jeg har en 30-liter som jeg tror skal være tilstrekkelig som leks-kar. Et innkjørt svampfilter står klar til tjeneste. Noe av utfordringen slik jeg har forstått det, er at eggene er lys-sensitive(?), så planen er å skjerme karet mot direkte lys ved og for eksempel dekke til alle veggene med plastsekker, med unntak av frontglasset (må jo se hva som skjer?).

Jeg har begynt relativt kraftig foring av fiskene for å få i gang ordentlig egg-produksjon. Planen er å ta én hunn og én hann å sette i dette karet på kvelden, og ta de ut på morgenen dagen etter. Står de lengre er det en fare for at de spiser opp eggene sine, det samme om jeg har flere hanner. Evt. kanskje to hunner og to hanner?

For at eggene skal bli skjult er planen å dekke til bunnen i karet med javamose. Jeg ser andre som har drevet med tetra-oppdrett har brukt klinkekuler. Selv ønsker jeg å gjøre dette så ”naturlig” som mulig, så håpet er at javamose vil gi tilstrekkelig ly for eggene.
Har forstått det kan ta en fire-fem dager før evt. befruktede egg klekker og man vil da se ynglene henge på glasset. De er såpass små at de trenger infusorier den første tiden.

Vannet bør være lett surt; ph på ca. 6 prøver jeg nok å sikte meg inn på.


Kommentarer/tanker?
Jeg ville silikonert fast myggnetting 10-15 cm over bunnen. Javamose under der. Evnt laget ett kammer med myggnetting som bunn til Kardinalene. Pluss kjørt en ekstra sirkulasjonspumpe
Takk for tips; så javamose holder ikke - det må tyngre skyts til, altså... Notert.

Men dette med ekstra sirkulasjonspumpe, hvorfor det? Tenker du da under selve leken, eller når eggene er sluppet/klekket? Vil ikke små yngel fyke veggimellom om det er strømninger i vannet?
Jeg er ikke helt oritentert på fronten med kardinaltetrayngel, men som du sier vet jeg dem er veldig svake for lys, og de er svæært små. I naturen legger kardinalen egg under store treblader som skygger så ekstremt at det er null sollys som trenger inn. Derfor blir det veldig ideelt å mørkelegge karet.

Yngelen klekker etter 3-4 dager når det er 28 grader i vannet, og yngelen er så liten(4mm) slik at tilogmed artemia blir for stort i begynnelsen. Prøv å fore med infosurier(hvordan skrives egentlig det ordet?) eller flytende fôr man får kjøpt i tube. Prøv også å legge to lag med klinkekuler nederst i akvariet, da faller eggene rett ned og fiskene rekker ikke å spise dem opp før de er safe. Ha en dott med javamose de skal legge eggene i. Her vil også infosuriene trives godt og dannes av seg selv. Dette vil gi fôr til yngelen de første dagene.

Du må gi yngelen gradvis mye med lys. Både når det kommer til styrke og tidslengde. For sterkt lys kan føre til store tap av yngel.

Etter ca 7-14 dager kan du gi dem dafnier og nyklekket artemia. Og slik holder du på til dem er store nok. Yngelen her er slik som yngelen hos neontetra - laaangsomtvoksende at jeg vet man blir gal av det. Så ha tolmodighet! Fikk yngel på neontetra en gang, det skjedde da i et selsskapskar under noen planter(akvariet var en skog så det er veldig mørkt der de la eggene). Det vokste uheldigvis kun en unge til å bli ca 1 cm, men etter noen uker døde den.

Yngelen er veldig ømfitelig for vannendringer, pass på å oppdrettholde dem, både når det kommer til nitritt, nitrat og amoniakk. Derfor vil et sånt yngelfilter som er drevet av en luftpumpe være ideelt etterhvert, men ellers må vannbytter daglig være et must.

Håper du klarer dette! Da er du den eneste her som stolt kan registrere oppdrett på disse vakre skapningene fra Amazonas. Lykke til!
Ser det er kommet forslag om sirkulasjonpumpe, men det tror jeg ikke jeg ville puttet inn der, nei. Det passer ikke med neontetraens naturlige habitater. Jeg tror jeg ville hatt meget lav sirkulasjon, et minimum, og helst bare brukt et svampfilter drevet av en luftpumpe. Da kan det bli værende der når (hvis) yngelen klekker og vokser til.

Samle inn masse eikeløv, og la det ligge en god stund i et innkjørt kar. Da blir det dekket med en mikroskopisk biofilm, dette i sin tur kan være med på å få i gang infusorier i leks/yngeltanken. Kanskje kardinaltetra-yngel beiter på det også.

Eikeløv i et tykt lag sammen med javamose, bør være perfekt. Surt vann.

Tom C har forresten fanget neontetra i Peru. Du ser bildene her.

REDIGERT:
Jeg ser at jeg har blandet sammen neontetra og kardinaltetra her, men jeg regner med at deres habitater ikke er særlig ulike i naturlige omgivelser.
Takk for innspill.

Dette med artemia har jeg lest begge deler om. Det var én side jeg leste hvor det var en som mente at om man kjøpte artemia-egg fra San-Francisco (altså ikke firma som heter det, men at eggene var sanket der), så var disse artemiaene vesentlig mindre enn artemia-egg samlet fra... var det Afrika? Og disse små artemiaene kunne faktisk tetra-yngel spise fra dag 1. Vel, jeg vet ikke og jeg har aldri hørt det før, men det var en person som påsto han hadde klart å drette disse... Uanskvett; jeg kommer nok til å satse på infusorier i børjan.

Jeg har blader, som ligger til bløt. De er kjøpt i dyrebutikk og er ikke eikeblader, men skulle visstnok surne vannet noe allikevel. De ligger til bløt og skal senkes ned i karet.

Jeg har også lest at, var det fisketråd? kunne brukes som leksmedium. Surre det sammen til en avlang sak, så vil eggene komme seg inn der, beskyttet fra foreldre. Iom at jeg i første omgang har lyst å se hva som skjer uten "fremmedobjekter" i vannet, vil jeg prøve å tylle sammen en bunt javamose som spres ut over bunnen i et relativt tykt lag, over bladene. Forhåpentligvis kommer ikke fiskene til inni her. Jeg mener at kardinalegg ikke er klebrige, og sånn sett ikke kommer til å feste seg på toppen av javamosen, men "dette" lengre inn? Jeg har også kjøpt inn myggnetting, men det er litt "feigt". (for da blir det jo så "lett", ha!)

Jeg leser også enkelte steder at folk har satt fiskene i lekskaret og hatt de der tre-fire dager for at de skal være sikre på at eggene slippes. Vel, planen min er at vannendringene som flytte fra et kar til et annet medfører vil trigge leksadferden, så lenge hunnen er rognstinn nok. Nå var det ingen som var tjukke nok i går eller i dag, men i morgen har jeg tro på - det var ei dame som så ut som hun begynner å nærme seg.

Dette blir jo endel prøving å feiling dette her; jeg leser at det er mange som har virkelig store opplegg med skilling av kjønnene i lang tid i forkant - og kanskje det må til, men jeg ønsker nå først å prøve det slik jeg tenker det nå, også tar vi det derfra. Jeg skal ikke gi meg før jeg får det til!



mona o
Tom C har forresten fanget neontetra i Peru. [URLBLOCK1].


Ja, jeg har lest og kost meg med tråden til TomC. For en fantastisk mulighet å kunne dra rundt i våre akvariefiskers naturlige tilholdssted og observere. Dvs. jeg er glad jeg slipper varmen, fuktigheten, insektene, maten, overnattings"mulighetene" ved en slik tur. Det jeg egentlig mener er, for en fantastisk mulighet for oss å lese om hans turer rundt i våre akvariefiskers naturlige tilholdssted.
Veldig spennende er det iallefall Synes det er kult at noen vil forsøke og få til dette Hold oss oppdatert, og bilder er alltid spennende
Allerede i 1967 utga Willy Jocher sine erfaringer med oppdrett av bl.a. kardinaltetra i bokform, i boken ”Problemfishe 1”. Denne ble oversatt og utgitt på engelsk i 1972 med tittelen ”Spawning problem fishes, book 1”.

Hr. Jocher var en meget systematisk mann. Han drettet kardinaltetra i store mengder, og eksperimenterte med flere variabler for å finne hvilke forhold som påvirket resultatet.
Og ikke minst; han skrev ned sine erfaringer og utgav dem i bokform (Han drettet mange andre tetra og såkalte ”umulig å drette” fisker allerede den gangen).

Her er et utdrag av denne gamle boken, som viser hvor mange yngel som vokste opp under de forskjellige betingelsene, og som klart viser hvor viktig det er å ha bløtest mulig vann:

[External Image]


Lykke til !
Karet er satt opp og jeg har tenkt å forsøke med én hunn og én hann i første omgang. Hunnen ble flyttet over i går og jeg kommer til å flytte over hannen i kveld sannsynligvis.

Fiskene i selskapskaret har lekt når det blir kveld, men jeg så at hunnen jeg flyttet brukte noe tid på å bli tilpass i det nye karet så jeg tror ikke fisken er rolige nok til å leke første dagen jeg setter de sammen? Jeg har hele tiden tenkt at jeg må ta ut fiskene dagen etter jeg setter de sammen, men det kan nok hende at de trenger et døgn eller slikt for å roe seg.

Bilder skal jeg få lagt ut i kveld.


Tom C
Her er et utdrag av denne gamle boken, som viser hvor mange yngel som vokste opp under de forskjellige betingelsene, og som klart viser hvor viktig det er å ha bløtest mulig vann: Lykke til !


Oi, det var interessant. Jeg har lest meg til at det anbefales "bløtt" vann, men hva er "bløtt"? At det skulle være så store forskjeller fra 1-4 dH var overraskende. Det var også overraskende at det skulle skille så mye fra 0,9dH "spring water" til 1,0dH regnvann. Men, jeg er usikker på hva "spring water" egentlig er? Mineralholdig vann? Det kan da umulig være 0,1dH som gjør den store forskjellen (ca. 100 yngel); det må være dette løpevannet (spring water)?

En liten oppdatering siden sist.
To forsøk har hittil ikke gitt noen resultater.

Fremgangsmåten har vært å finne et passende par og ha de i karet en 3-4 dager ; ta de ut og vente en 4-5 dager for å se om det dukker opp noen yngel.

Karet har hatt en ph på ca. 6+ og relativt lav temperatur (21-22 grader).

Karet har vært uten lys, men stått i et vanlig rom opplyst av dagslys, ingen spesiell skjerming.

Jeg har ikke observert noe lekstendenser når jeg har observert fiskene jeg har hatt i dette karet; men hva som skjer i nattens mulm og mørke vet jeg ikke.

Det tar jo også noe tid å få hunnene rognstinne nok, har også hatt et par tilfeller hvor jeg antakelig har ventet litt for lenge med å fiske hunnene ut av selskapskaret hvor alle sammen går. Har ved flere anledninger sett at en eller flere av hunnene har vært rognstinne, men har bestemt meg for å vente en dag til med det resultat at alle hunnen har vært tynne dagen etter.

Så, ting tar tid.

Jeg har lagt ved noen bilder av karet slik det er nå. Jeg tror nok jeg har vært litt sparsommelig med bunnmateriale så det kan godt hende at evt. egg har blitt spist opp som resultat av det. Før neste forsøk skal jeg legge oppi i alle fall mer småstein og evt også mer javamose. En varmekolbe skal inn også, slik at jeg får vannet opp i 25-26 grader.

Av tildekking tenker jeg i første omgang å dekke til sidene med sort plast. Fronten får være utildekket; det er greit å kunne observere fiskene også.

Mon tro om jeg bør ha flere par oppi der?


Bilder av oppsettet pr. i dag:

[External Image]


Karet sett ovenfra:

[External Image]
Har ikke hatt kardinaltetra i lek, men de tre tetra-artene jeg har holdt har alle lekt i stim, og ikke bare ett og ett par i gangen. Nå har jeg ikke prøvd å få frem yngel, men de har lekt med ujevne mellomrom i selskapskaret. Artene det gjelder er skjørtetetra, sitrontetra og, tidligere også, rosentetra. Stort vannbytte, rundt 50% og tilsetning av en av eshas vitaminer var ofte den utløsende årsaken til lek. Det kan derfor hende at du lykkes bedre med flere par. I og med at de er stimfisk så kan det være at de stresses litt med å bare være to.

Lykke til i alle fall. Spennende prosjekt
Såg jo ganske fint og dekorativt ut også oppsette ditt syns jeg Hvor stort kar er det?? (kunne kanskje ha tenkt meg å prøve dette selv en gang i tiden :P )
Spring water
Tap water er kranvann. Spring water er kildevann.

Wikipedia: A spring is a point where groundwater flows out of the ground, and is thus where the aquifer surface meets the ground surface.
Inaktiv bruker
I en bok jeg har står det at det faktisk ikke er så vanskelig å avle neontetra som man skal ha det til. (regner med at neon og kardinaltetra er ganske likt i og med at de er så nært beslektet og har det samme latinske navnet.) I boka står det at neontetraen er ganske lett å få i lek hvis man bare husker noen få hovedregler.

1. Det er veldig viktig at du velger ut rett størrelse på fisken du ønsket å få i lek. I neontetraens verden er nemmelig ikke det å være stor og det å være vakker det samme. Fisken burde være i mellom 2 og 3cm store, og en litt mindre fisk er mer å foretrekke enn en fult utvokst fisk.

2. Man kan også få fiskene i lekshumør ved å gi dem daphnia og andre små levende godsaker rett før man flytter de til leksakvariet.

3. I disse par ukene hvor man "mater opp fiskens lekshumør" bør man også senke pHen og hardheten. Dette gjør mann også i lekskaret de senere skal gå i. Den beste måten å gjøre dette på er vist å blande leksvannet ut med regnvann.

4. ha et par never med torv i akvariet. dette vil gi vannet en litt brun farge som fiskene liker.

5. pHen bør ligge mellom 5,5 og 6,5 i leksakvariet og temperaturen burde ligge mellom 24-26 grader

6. ha fiskene i lekskaret om kvelden rett før lyset slokkes og neste morgen når du våkener vil forhåpettligvis fiskene være i full gang med gytingen

7. når fiskene er ferdige må du sette dem over i et annet akvarium slik at de ikke spiser eggene.

Har ingen erfaring med dette selv, men leste det i en bok =) Lykke til i allefall=)
Prøv å heller legge ett lag med klinkekuler nederst på bunnen - funker mye bedre. Og prøv å ha en god del flere fisk. Vet ikke om det er hannen eller hunnen som jager rundt når det er lek, men prøv å ha et flertall av den "jagende" fisken, hvis du skjønner. Litt dårlig forklart=P
Hvis jeg skulle forsøkt dette tror kanskje jeg ville økt "sortvannsfølelsen" på karet. Torv er fint til dette pluss at det gjør vannet surere også (det liker de). Jeg har tidligere lest at noen koker torv for å få ut den verste surheten og så legger de den i løst og luftig lag utover bunnen. Det gjør også at eggene havner mørkt og surt (og ute av syne) når leksfiskene gyter.

Det kan også være et smart triks å senke vannstanden, og øke temperaturen - jeg tror du har det for kaldt. Lav vannstand trigger mange andre små stimfisk og småtetraer til å leke, har jeg lest. Det skader ikke prøve det på disse også.

Om du har mulighet til det, sett akvariet så nær et vindu som mulig. Dette er fisk som etter all sannsynlighet leker grytidlig i grålysningen. Dette lyset kan være en trigger som utløser lek like mye som noe annet, så forsøk det også.
Tante Astrid
Har ikke hatt kardinaltetra i lek, men de tre tetra-artene jeg har holdt har alle lekt i stim, og ikke bare ett og ett par i gangen. Lykke til i alle fall. Spennende prosjekt :)


Takk. Du kan absolutt ha et poeng her. I selskapskaret hvor jeg har observert eggspreding er jo hele stimen i gang på én gang. Dog har jeg lest diverse artikler om dretting av disse at folk har kun brukt ett par. Risikoen med flere fisk er jo også at de andre kan spise eggene. I selskapskaret, ser jeg at de andre fiskene spiser opp eggene som slippes nesten umiddelbart. I dette karet jeg bruker nå, er selvsagt vannstanden lavere og risikoen mindre, men allikevel. I forhold til bildene av karet, så senker jeg vannstanden til rett i overkant av filteret jeg har der når jeg har fiskene i karet.

Shlush: det er ikke stort dette her, kun 28-liter. Dog med redusert vannstand, så mengden vann tipper jeg ikke er stort mer enn ca. 15-liter. Jeg mener det skal være tilstrekkelig.

Mariia: Takk for tipsene, det er tilnærmet den oppskriften jeg bruker. Bortsett fra torv - foreløpig. Jeg har også forstått det slik at det er lite som skiller fremgangsmåten på neon og kardinaltetra. Eneste er at jeg lurer på om kardinal foretrekker noe surere vann?

Betta Splendens: takk for tipset; jo jeg har også lest at mange har hatt gode resultater med klinkekuler som bunnlag ved tetra-oppdrett. Denne tråden på NA beskriver fremgangsmåte på i utgangspunktet danio-fisk, men også generelt tetra og annet stimfisk. Flott tråd, forøvrig. Det kan godt hende jeg prøver klinkekuler etterhvert, men i utgangspunktet har jeg lyst å se om jeg får det til med "naturlige" midler; altså tett beplantning, småstein o.l. Jeg har myggnetting liggende også, men vi prøver "natur-metoden" først...
Det jeg har observert er at det er hannen som jager, men om jeg har flere hanner er jeg redd for at de spiser opp eggene i det eggene slippes?

mona o: Jo, jeg er enig i at torv er nok veien å gå. I tillegg til at det gjør vannet surere, skal det visstnok også gjøre vannet mykere og ref innlegget til Tom C lengre opp, så er mykt vann en avgjørende faktor. Torv/surt vann vil også redusere sannsynligheten for at eggene mugner. Dog har jeg som nevnt sett at kardinalene har lekt i selskapsakvariet; som verken har spesielt surt vann eller sortevanns-preg. Planen har derfor vært å prøve uten, men om neste forsøk heller ikke gir resultater blir det nok vurdert å bruke torv - ja. Vannstanden senkes til ca. 15-20 cm når jeg har fisken oppi - det bør vel være tilstrekkelig?, og varmekolbe er satt opp i nå. Jeg sikter på ca. 26 grader.


Takk for mange gode tips, forslag og hyggelige tilbakemeldinger.
Jeg poster når jeg har fått gjort noen nye forsøk. Jeg skal klare dette!
Nei, fiskene er for opptatt med å legge egg, melke og spise samtidig. Husk at eggleggingeg og melkingen skjer utrolig fort, og fiskene jager hverandre støtt. Ha en gruppe på 2 hunner og 4 hanner - 2 lekstrioer, noe som er helt strøkent. Mine lekte som 3 hanner og 2 hunner - MASSE egg!
Fordelen med lav vannstand er jo da at eggene har kortere vei å falle før de er ute av syne, og dermed kortere tid i risikosonen (for å bli spist)
Tilfeldig bekjentskap
© Robin Ulriksen
Reklame for plussmedlemskap