Sommerfuglciklide lek.

Hei på dere. Har et lekspar med sommerfuglciklider. De prøver atter en gang og legge egg. De lager flotte groper og står på som bare det men da eggene kommer så forsvinner de. Det jeg lurer på er om det går ann og flytte paret før egglegging eller kan jeg fjerne eggene straks etter de er lagt og ha de i en yngelboks i samme kar?
Plussmedlem
Problemet med å fjerne eggene fra foreldrene er at da må du finne en annen måte å lufte eggene. Foreldrene bruker finnene til å sørge for nok sirkulasjon rundt eggene slik at de unngår sopp.
Du kan jo forsøke med en luftestein i yngelboksen.

Har de forsøkt mange ganger? Sommerfuglciklider kan trenge en del forsøk før de får det til.

Definisjonen angående "lekspar" er diskutert. Jeg mener at det ikke er et lekspar før de har gitt yngel. Inntil da er det et "par".

Dette var/er mine. De la egg, men jeg vil ikke kalle disse et lekspar av den grunn.
De var små da jeg kjøpte dem. Derfor ante jeg ikke at dette var en slørtype. Ikke så veldig tilhenger av slikt, men men...Fine var/er dem.

[External Image]

Hunnen er dessverre død, men hannen er snart 3 år. En gammel mann i "sommerfuglciklidesammenheng" med andre ord

[External Image]
Fantastiske bilder Loomis
hvis de legger egg atter en gang, så har de vel lagt egg et par ganger.
da trives de og vil nok fortsette å legge eg.
la de holde på, de får det nok til te slutt, de trenger en del forsøk på å få det til.

hua trenger rikelig med nærerik mat for å produsere egg.

Plussmedlem
Takk, Maritna. Det var snilt


mia_digger_ciklider
hvis de legger egg atter en gang, så har de vel lagt egg et par ganger.

Ja, det er mulig, men egentlig så tipper du bare
I morgen er det atter en dag... Men det er jo ikke dag nr. 2 eller 3, likevel.
Atter kan være så mangt...
Hvor ofte legger disse egg, Har fått egg på dem 2 ganger, men tok veldig lang tid fra første til andre gang (kan ikke huske hvor lenge dog).
når mine trivdes på det beste og jeg foret dem mange små porsjoner til dagen, men bare fryst for, så la mine egge med 14 dagers mellomrom.

de er veldig dårlige til å passe på yngelen sin, da de flytter yngelen ca 4 ganger til dagen (mine gjør) så når de flytter snappet opp andre fisk yngelen.

lykkdes best når mine var heeelt alene i karet med bare kissebærreker.


de trenger gode vannverdier og mange gjemmesteder så ikke hua blir jaget så mye =)


har du bilde?

Jeg lurer på en ting, det er ikke ancistrusen som eter dem opp om natten?
JA!!

hehe =)
har mine nå med 2 ansistrus, de er skikkelig uvenner og uansettt hvor mye sommerfuglciklidene banker ancistrusene så kommer de inn på reviret til ciklidene, og tar eggene.



mia_digger_ciklider
JA!! hehe =) har mine nå med 2 ansistrus, de er skikkelig uvenner og uansettt hvor mye sommerfuglciklidene banker ancistrusene så kommer de inn på reviret til ciklidene, og tar eggene.



Ja, det var det jeg tenkte meg!
jeg har en gjeng med bolivianske sommerfuglciklider, hvor et par nå har funnet ut at de er IN LOVE, og da tenker jeg at mine ancistruser må¨på ferie et eller annet sted. Jeg har lest at de er fæle på å ta egg på natten, men har ingen erfaring med det.
de er flotte de også
men de har ikke den flotte blåfargen som vanlig sommerfuglciklide har =)

men er bedre på mange andre måter, robuste og vennligere med tøffe lange finner på hannene.

lykke til
Jeg kjøpte et par i butikken, viste det seg.
De har lagt egg for 7 gang uten å lyktes...

De bor med 3 flying fox
10 pygme Pansermaller
En kinesisk værål
12 platy
Og en guppy yngel på noen dager

Under omflytting er de nå alle i 60l
Men skal flyttes til ny 167l
Å prøve på oppdrett av sommerfuglciklider i et kar med masse bunnfisker vil nok ikke lykkes. Og levendefødere og sommerfuglciklider skal ha temmelig ulike vannverdier.

Men jeg siterer Tom C. sitt utmerkede svar angående dette med oppdrett av sommerfuglciklider :
"Manglende yngel hos Mikrogeophagus ramirezi, som legger egg, kan ha mange årsaker.

- ugunstige vannverdier, dvs feil pH, temperatur, hardhet eller ugunstige stoffer (f.eks, nitritt) i vannet vil medføre at eggene ikke klekker. Etter 4-5 dager uten klekking vil det være tydelig for hunnen at eggene ikke lever lenger, og de vil bli spist.
Denne arten vil ha pH under 6 - 6,5 (helst på 5-tallet), en temperatur over 26 grader, og en hardhet under 2.

- hvis hunnen ikke føler at det er trygt nok til at det er en rimelig sjanse for at yngel vokser opp selv om eggene klekker, vil hun selv spise eggene for å sikre seg disse verdifulle proteinene selv, heller enn at en annen fisk likevel tar dem.
Dette kan være fordi karet er for lite (ofte årsak til stress hos denne arten, noe som ofte fører til manglende suksess med yngel), har for få gjemmesteder, er for lyst, er overbefolket, eller av mange andre årsaker.
Det beste er nok å holde dem som de lever i naturen; i større grupper i akvarier med så stort bunnareal som mulig (minst 160 liter, 375 liter er bedre).

- annen fisk i karet spiser eggene. De fleste fisker (om de ikke er rene vegetarianere) vil ikke si nei takk til et kaviar-måltid. Tetra, Corydoras og maller vil alle gladelig mumse i seg egg/nyklekket yngel om sjansen byr seg. Tidligere poster kan tyde på at du har maller (pleco?) sammen med dvergcicklidene: disse kan nesten garanteres å spise tilgjengelige egg, om natten når du ikke ser det.

- Eggene klekkes jo etter 2-4 dager (avhengig av temperatur), deretter lever de som såkalte "wrigglers" (ser ut som små larver som kun ligger der de blir lagt av moren, og vifter med sine små haler) i 3- 5 dager før de blir frittsvømmende. Moren flytter dem stadig mellom groper hun lager i sanden, ofte i skjul av planter eller røtter, ofte i mørke deler av karet. Hvis bunnlaget ikke er fin sand, kan disse små forsvinne ned i et bunnlag av f.eks. grov grus eller lign.
I denne tilstanden kan de også veldig fort bli tatt av for eksempel en stim små Tetra.

- Noen masseproduserte sommerfuglcicklider ser ut til å være relativt dårlige foreldre, i de omgivelsene de oftest blir tilbudt i våre kar. Med de rette vannverdiene er sjansen i dag ofte større for å lykkes med viltfanget fisk.
Det hender også en sjelden gang at hanner er sterile, eller ikke befrukter eggene tidlig nok etter at de er lagt.
Av og til legger også hunner egg uten at det er en hann som befrukter eggene tilstede.

Men det er som regel galt og for lettvint å skylde på fisken før man har prøvd å optimalisere forholdene man tilbyr dem..."

Sitat slutt...bedre kan det neppe sies.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap