Kommer eggene til å utvikle seg selv om moren har dekket de med et lag sand?

Boliviansk sommerfuglciklide la egg på et blad som ligger opp på sanden. Nesten rett etterpå silte hun et sandlag opp på eggene. Nå står hun over og vifter med finnene.

Jeg lurer på om eggene vil utvikle seg med dette sandlaget opp på seg. Oksygen kan umulig komme til? Kan jeg flytte bladet med eggene til et annet kar uten å ha med moren?
Det høres jo ikke bra ut. Om yngelen blir klekket under sanden kan den vel umulig ha kraft til å grave seg ut? De er vel ikke så voldsomt mye kraftigere enn vanlige sommerfuglciklide yngel?.. og de er ganske så små og skrøpelige. Jeg hadde prøvd å få bladet opp av sanden så fort som mulig. Så kan du jo la dem være med mora eller forsøke kunstig klekking alt etter hva du føler for. Det er jo en helt grei sak å klekke dem uten mora.
Dette er en helt normal atferd som hunnen utfører for å kamuflere eggene.
Hele eggsamlingen ser jo da, for rovdyr, kun ut som en uinteressant samling av sandkorn.
Du vil også senere kunne se at hun slipper sand over trerøtter og steiner, før hun leder yngelen til å legge seg nettopp der.
Nå vet jeg jo ikke hvor mye sand hun har sluppet over eggene. Er det veldig mye, er det muligens grunn til aksjon, men selv har jeg aldri opplevd at dette har medført problemer med klekking hos dvergcichlider.

Du kan selvsagt flytte bladet med eggene til et tomt kar, men yngelen har det vanligvis best sammen med mor. Som regel vokser yngel som går sammen med mor mye fortere enn yngel som går alene, da hun leder dem rundt og hjelper til med å finne mat hele dagen.
Hun vil virvle opp slam på bunnen foran yngelen slik at små mikroorganismer blir tilgjengelig for dem, og hun vil også lage groper i sanden der yngelen kan legge seg til ro om natten.

Det tar tre-fire-fem dager (bl.a. avhengig av temperaturen) fra eggene klekker til de blir frittsvømmende. Når de gjør det, bør de få smått levendefor å spise med en gang (men ikke før de er frittsvømmende), bedre med litt flere ganger om dagen enn mye en gang pr. dag. Yngelen hos denne arten er vanligvis store nok til å spise nyklekket artemia (=best!) fra den dagen de er frittsvømmende.

Så hvis ikke karet er befolket med andre eggtyver, ville jeg latt dem være der de er. Det er jo ikke mye som kan måle seg med synet av en stolt mor som leder en sky av yngel rundt i karet for første gang.

Lykke til!
Takk for meget utførlig svar Tom.

Hoa har fjernet en del av sanden så toppen av eggene synes nå. Så jeg regner med at eggene vil klare seg nå. Det jeg er redd for er 7 kardinaltetraer som tok det siste kullet 2 dager etter at de var frittsvømmende. Jeg hadde 15 kardinaltetraer og prøvde å selge dem pga det, men ble ikke kvitt mer enn 8 stk. Jeg håper at nattlyset vil hjelpe på at hoa klarer å passe på ungene bedre denne gangen.
Tilfeldig bekjentskap
© amanda c nagell
Reklame for plussmedlemskap