Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Oppdrett >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Oppdrett
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang © Rita Aspevik © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Oppdrett
Søk
Siste innlegg
Nyinnflyttede lectric blue acara
1  

Kari-anne Jacobsen
Medlem female.gif
Fra: Dalen
Klikk på bilde for større versjon
Hei allesammen!

Jeg har akkurat overtatt et par med electric blue acara som tidligere har ynglet villig, noe jeg tror de har planer om å fortsette med..
Er det noen som har noen tips til hva jeg kan forvente og hvordan jeg skal forholde meg fremover?

Jeg vedlegger bilder av de to :)

Google is my friend!
 
Postet 25.05.2020 kl. 12:19
[Rapportér innlegg]
2  

Tom C
Medlem male.gif
Fra: Stavern
Hei,

Når navnet begynner med "electric blue" er det klart at vi her har en menneskeskapt variant av en cicklideart, som ikke finnes i naturen.
Ulempen med den sterke blå fargen er at den skjuler de artsspesifikke (mørke) markeringene. Dette gir noen utfordringer, da det er flere cicklidearter som har fått litt endret gen-materiale (av oppdrettere), og fremstår glinsende blå.
Det er (minst) to arter/hybrider som selges under navnet "Electric blue acara", begge baserer seg på Sør-Amerikanske cicklider.

Den ene varianten har utgangspunkt i Andinoacara pulcher, blå acara. Denne hadde tidligere artsnavnet Aequidens pulcher, og før det igjen kunne den også (feilaktig) bli kalt Aequidens latifrons.
Den kan bli opptil 20 cm lang, men ofte rundt 15cm i (for små) akvarium.
Du kan lese litt om arten her.

Den andre varianten, som, basert kun på bildene dine, er den jeg tror du har, er en variant av Nannacara anomala.
Dette er en dvergcicklide, og den blir ikke større enn 7-8 cm. Søker du på det latinske navnet, finner du mye informasjon. Ikke alt er like riktig...

Uansett hvilken du har, er de jo cicklider. Dette innebærer at de har temperament, og viser aggresjon i forbindelse med forsvar av egg og yngel. Dette kan bli ugreit for eventuelt andre beboere i akvariet.
Det finnes eksemplarer av sistnevnte art som ikke er så veldig aggressive, men også individer som er en veritabel plage for omgivelsene.

Jeg vet ikke hvor mye kunnskap du har om cicklider, så du får heller spørre spesifikt om det er ting du ikke finner svar på.

Lykke til!

Natural species is a history of Nature, hybrids are just whims of Man. Don't mix locations.
 
Postet 27.05.2020 kl. 15:58
[Rapportér innlegg]
3  

Kari-anne Jacobsen
Medlem female.gif
Fra: Dalen
Klikk på bilde for større versjon
Hei igjen og tusen takk for langt og fyldig svar!
Jeg hadde levenefødende og selskapsakvarium med bl.a. scalarer som barn på 80-tallet og en kort periode med discus på 90-tallet, men bortsett fra det er jeg HELT ny på sichlider.
Jeg har et svært suksessfullt oppdrett på mynder (hunder), og når valpeplanene gikk i vasken ble det et trøsteakvarium på meg!
Paret flyttet inn på lørdag og i går la de egg! De ser ut til å være flinke foreldre og vokter eggene konstant. Jeg får forhåpentlig JBL Nobilfluid i posten i morgen, da Liquifry visstnok er gått ut av produksjon. Artemia kommer neste uke. Det hadde vært litt gøy å få disse små til å vokse opp, selv om det nok betyr at jeg må kjøpe flere kar...
Enn så lenge har jeg bare disse to i et Juwel Trigon 190, som de også bodde i da jeg kjøpte dem i forrige uke.
Jeg ANER ikke hvilken type sichlider de er, og fikk bare vite de var electric blue acara, noe som de også ser ut som når jeg googler. Hunnen er litt mindre enn hannen, som jeg har lagt ved målt bilde av :)
Hvis du har noen tips til oppfostring av yngel, tar jeg imot alle råd jeg kan få!

:) Kari-Anne

Google is my friend!
 
Postet 27.05.2020 kl. 19:52
[Rapportér innlegg]
4  

Kari-anne Jacobsen
Medlem female.gif
Fra: Dalen
Klikk på bilde for større versjon
Jeg glemte å vise bilder av eggleggingen. Her er de!

Google is my friend!
 
Postet 27.05.2020 kl. 19:56
[Rapportér innlegg]
5  

Tom C
Medlem male.gif
Fra: Stavern
sitat av Kari-anne Jacobsen:
...Jeg har et svært suksessfullt oppdrett på mynder (hunder)...
Herlig. Jeg har en whippet, hva har du?

sitat:
...Hvis du har noen tips til oppfostring av yngel, tar jeg imot alle råd jeg kan få!
Eggene bruker 2-4 dager på å klekke, så ligger de nyklekkede larvene på bunnen og rister med halene (kalles "wrigglers" på dette stadiet) i 2-4 dager (Hastighet på klekking osv. avhenger bl.a. av temperaturen), ofte flytter hunnen dem fra sted til sted i dette stadiet.
Så, 4 - 8 dager etter egglegging, svømmer yngelen fritt, sammen med mor. Da trenger de mat med en gang. Nyklekket artemia er selvsagt noe av det beste, men dette er ikke den vanskeligste arten, så disse er enkle å fore opp også på tørrfor.
Mor kan bli voldsom mot hannen i dette stadiet, jager ham ofte pokker i vold, så det er bra du har et romslig akvarium. Håper du har flere gjemmesteder for ham, og innredning som bryter synslinjene slik at foreldrene ikke ser hverandre hele tiden. Når yngelen blir litt større, pleier far også å få lov til å hjelpe til med yngelpasset.
sitat:
Jeg glemte å vise bilder av eggleggingen...
De kan jo legge opptil 300 egg, og hvis alle disse klekker har du og foreldrene litt av en jobb framfor dere :-))

Fisken din ser litt stor ut til å være den arten jeg tror, men fisk blir ofte større i (romslige) akvarium enn i naturen (Alt for mye mat og et langt, dovent slaraffenliv).

Natural species is a history of Nature, hybrids are just whims of Man. Don't mix locations.
 
Postet 27.05.2020 kl. 22:17
[Rapportér innlegg]
6  

Kari-anne Jacobsen
Medlem female.gif
Fra: Dalen
Klikk på bilde for større versjon
Igjen, tusen tusen takk for informative og fyldige svar!!

For meg spiller det ikke så stor rolle om hvilken art det er, da jeg synes de er artige og trivelige fisker uansett :)
Jeg har lagt ved bilder som det så ut i karet på søndag, en dag etter de flyttet inn. Vannet har selvsagt blitt klarere, men det er for mye sol til at jeg får tatt bilder uten glare.

Det kan jo godt hende at jeg blir LITT bitt av basillen (jeg har en lei tendens til å bli ganske ekstrem), så plutselig ender jeg med huset fullt av kar! Men enn så lenge, så har jeg bare dette hjørnekaret og to småkar som jeg skal sette i gang snart.
Jeg vil ikke kjøpe inn flere store kar, før jeg evt bestemmer meg for hvilke fisker jeg vil ha, men jeg er lett å friste!

Myndene jeg har nå er azawakh og afghaner under kennelnavnet Samawi. Tidligere hadde jeg også oppdrett av Caeles italiener.

Google is my friend!
 
Postet 28.05.2020 kl. 09:55
[Rapportér innlegg]
7  

Kari-anne Jacobsen
Medlem female.gif
Fra: Dalen
Klikk på bilde for større versjon
Som det kanskje ikke viser på bildene, så er hunnen blitt veldig mørk etter hun la egg. Jeg vet ikke om det kan si noe om hvilken art hun er? Hun er faktisk enda mørkere i virkeligheten enn på bildet, da hun nærmest har blitt sort i ansiktet. Også blåfargen er mere cobolt enn turskis, noe bildet ikke viser særlig tydelig..
Det var noen få hvite egg, men disse er de ganske gode til å fjerne selv :)

Google is my friend!
 
Postet 28.05.2020 kl. 16:36
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)