Spørsmål: Første gang egglegging scalarepar!

I går kveld fikk jeg sjokk:
Oppdaget at scalarepar holdt på å legge egg på en sverdbladplante. Ble veldig overrasket da jeg ikke visste at jeg hadde et par, og jeg trodde ikke de var kjønnsmodne. (Kjøpte de før jul 2005)

De la mange egg, over 150 /200. Hoa la egga, og hannen for etter og strøk over dem. Dette foregikk lenge.

I dag er det fortsatt mange egg der, men noen ser hvite ut og de er vel ikke befruktet om jeg tenker rett.

De er veldig påpasselige og jager vekk resten av beboerne i 250 litern. Har tenkt å prøve etter naturmetoden og la de prøve å passe på disse her.

Mine spørsmål:
Leste en plass at en ikke skulle mate foreldrene før ungene var 5-6 dager og kunne begynne å spise selv? Stemmer det?
Dette var for å minske stresset på foreldrene, slik at de unngår at de mister fokus fra egg/ yngelstell.

Må jeg unngå mating nå noen dager for å se hvordan det går?

Om det går bra må jeg vel prøve meg med å klekke artemia til ungan. Dette er vel ikke nødvendig før yngelen er rundt 5 dager og plommesekken er oppbrukt. Synes at det høres lenge ut. Varer virkelig plommesekken til scalarene så lenge?

Har ikke kommet meg over sjokket enda. Legger med noen bilder for artighets skyld.

Avventer mating til jeg får svar.
Jeg har hatt flere scalarepar, og det ene paret sluttet helt å spise når de voktet egg og yngel. Det var bortkastet å gi dem noe, de rørte det ikke likevel. De ville ikke gå fra yngelen for å spise, men holdt seg på plass hele tiden.

Men de fleste andre par jeg har hatt, glemmer helt avkommet og styrter avgårde for å spise ved fôringstid, slik at andre fisk kan ha eggkalas bak ryggen deres når de er opptatt med maten sin.

Sånt sett burde man kanskje bare la være å mate foreldrene (eller akvariet de er i) så lenge de vokter avkommet. Da glemmer de iallefall ikke avkommet (enten det er egg eller yngel) så lenge at andre får tak i dem.

Det skader uansett ikke å ta noen fastedager, så hvorfor ikke prøve?

Eggene bruker fire til fem døgn på å klekke, avhengig av temperatur. Ved 27-28 C klekker de etter fire døgn, ved 25-26 C tar det fem.

Når eggene klekkes, ligger yngelen fast på bladet i ytterligere to dager mens de bruker opp plommesekken. Da spreller de kontinuerlig med halene, slik at det ser ut som en skjelvende, grå masse på bladet
Men så, når den er brukt opp, skjer det brått : en hel sky av yngel svermer på likt opp fra bladet Et morsomt og fascinerende syn!

Og når de er i den frittsvømmende fasen, er de SULTNE.
Da kan du begynne å mate dem. Det er altså to dager etter klekking før de skal mates, ikke fem som du hadde hørt (eller lest).

Scalarer har en voldsom appetitt, og ungene spiser og spiser. De bør få mat fem ganger om dagen, og helst nyklekt artemia. Jeg har forsøkt annet kunstig fôr også, men fire hele kull med scalareyngel døde før jeg forsøkte levende nyklekt artemia. Da var det knallsuksess med en gang Jeg vet andre som har lykkes med å fôre opp scalareyngel med fôr på boks eller fra pose, men det har altså ikke jeg greid.

Dersom du ønsker å få opp dette kullet, bør du egentlig ta ut eggene, for det er store sjanser for at de blir spist ellers. Særlig i nattens mulm og mørke... Ancistrus bl.a. er rå på å forsyne seg av egg som ligger på planteblad. Men også de fleste andre fisk er bortpå og snapper til seg i mørket, når foreldrene ikke ser så godt.
Et nattlys som står på ved siden av akvariet kan hjelpe noe, men om du ønsker flest mulig skal vokse opp, er det egentlig bare en løsning:
ta dem ut av akvariet og drette dem i en separat tank.

PS!

Jeg vet ikke om du har anledning til det og et stort nok kar klart, men jeg flyttet både foreldrene og bladet eggene satt på...

Dette er et sjansespill å ta, for flyttingen kan "riste foreldrene ut av det", slik at de begynner å spise sine egne egg. Men det skjedde aldri hos meg, de gikk straks tilbake til å vokte eggene i det nye karet.

Jeg knep av plantebladet eggene satt på, helt nederst ved roten på stilken, så løftet jeg raskt bladet over i karet jeg ville ha dem i. Det beste valget er BB tank. Lagde en knekk på stilken nederst, slik at det ble en vinkel. På den lille "knekte"biten av stilken la jeg en stein. Da ble bladet stående rett opp og ned, og fløt ikke avgårde. Så håvet jeg bare opp foreldrene, og hev dem oppi karet til eggene.
Karet med eggene hadde fått 50% vann fra foreldrekaret, resten med friskt vann i rett temperatur.

Poengterer at dette kanskje ikke fungerer for alle scalarepar, men det fungerte helt strålende her




Det er langt fra første gangen du har hatt en super forklaring Mona!
Du snakker om sola....
Gratulerer!

Satt å leste denne innformative tråden litt tidliger i kveld, og ønsket at det skulle bli ett, eller kanskje to, scalarepar i akvariet mitt som ville leke også (grønn av misunnelse må vite...)

Men hva får jeg se når jeg kikker innom "yndlingsmøblet" litt senere, jo to av dem driver å legger egg!!!

Så får vi se hvordan det går med de førstegangsfødende...
Virker som det er i skuddet for tiden, skalarene mine la også egg for et par dager siden.
Takk for svar Mona og dere andre.
Var innom i går å sjekka, men ikke helt frisk pt så orka ikke å svare men leste rådene.

Må jo bare si meg enig at du Mona er veldig flink med å forklare, og jeg er ofte innom cory linken din og sjekker sjarmørene.

Foreldrene er veldig flink og passer på fortsatt. De har fått en god trening nå, så neste gang kanskje vi får til yngel?
Har ikke matet dem enda, men i morra skal de få mat.

Vi skal jo bort på påskeferie i starten av påska så det blir vel bare forsøks runde denne gangen. Har ingen sjangs å mate opp dette kullet.

Det ser ut til at fruen tar å fjerner de hvite eggene nå i kveld. Klarer ikke å telle, men det er vel over 100 ++ fortsatt.

Veldig artig dette.



mona o
Når eggene klekkes, ligger yngelen fast på bladet i ytterligere [b]to dager mens de bruker opp plommesekken.[/b] Da spreller de kontinuerlig med halene, slik at det ser ut som en skjelvende, grå masse på bladet:-)

No er jeg der, i dag ligger de å skjelver på bladet og foreldrene driver å plukker dem opp og spytter dem tilbake på bladet igjen. De er veldig flinke å vokter dem fortsatt.

Det er fortsatt ca 10 hvite egg. Har jeg skulle vært her i påska måtte jeg sikkert prøvd å hjulpet foreldrene å fjernet dem. De plukker dem opp, men spytter også dem tilbake på bladet sammen med resten.

Ga foreldrene mat i går, og det gikk greit. De spiste mat og for i full fart tilbake og voktet avkommene videre.

mona o
Men så, når den er brukt opp, skjer det brått : en hel sky av yngel svermer på likt opp fra bladet:-) Et morsomt og fascinerende syn!

Gleder meg til dette. Det er jo en test for både dem og meg.

Er det noe vits å prøve å klekke artemia siden jeg drar bort til neste helg?
De klarer seg ikke med 4 - 5 dager uten ekstra næring uansett?
mona o
...så løftet jeg raskt bladet over i karet jeg ville ha dem i. Det beste valget er BB tank....


Hva er en BB tank? Jeg har wigglersene mine i en balje på ca 40 liter fra IKEA, som jeg vet andre har brukt til yngel før meg. Så jeg vet at baljen er trygg å bruke.

Hadde luftslange ned i karet til å begynne med, men lurer på om det kanskje ble for mye strøm for wigglersene, så jeg tok den ut og bruker den heller til å klekke artemia med. :op
Mye brukt uttrykk på amerikanske og engelskspråklige nettsider:
BB tank = Bare Bottom Tank

Eller, det kan sies på norsk også
Bar Bunn Tank BB tank

Altså ingen innredning med sand eller grus, kun bar glassbunn
(eller plast om man har det, da
Tviler sterkt på at nyfødte scalareyngel greier seg så lenge uten mat. De har en sult som ikke ligner noenting Glupske, kan spise døgnet rundt.

I et stort, innredet og veletablert kar ville det kanskje være nok småsnacks som infusorier eller annet, som noen av de kunne overleve på iallefall. Mulig. Men jeg har mine tvil. Hos meg har de dødd etter et døgn uten mat. De ville ikke ta kunstig fôr, og da døde de i løpet av 1 og 2 dager (dette var før jeg begynte med artemiaklekking).
Det var det jeg mente; at det er håpløst å lykkes når jeg skal reise bort i påska.

Akvariet er 250 liter, om de regnes for stort nok? Det er godt inngått i alle fall.

Må vel bli en test denne gangen, men foreldrene er veldig ivrige.
Har faktisk flyttet dem over til et nytt blad. Det er litt brattere og de strever litt da ungene glir nedover. Det er visst bare de de som er klekket som de har tatt med seg. De hvite er borte.

Siden foreldrene er så flinke er det jo litt trist å ikke hjelpe dem. Det er jo så trist at de ikke venta til etter påske med å bli foreldre. sukk....

Det kan jo hende at jeg prøver med artemia fram til vi drar, men det er kun en uke med mat, og så mange dager uten.
Tenker fortsatt.
Første gang her også! :D

Mine har også lagt egg!

Kjøpte i sin tid fire scalarer, solgte ett par til TTT som dannet par hos henne.
Og de to jeg hadde la egg idag!

De har alltid vært harmoniske sammen, men jeg turde ikke håpe.
I går begynte han å pusse blader, og de hadde begge "utstyret" framme.

Og idag la de egg, selvsagt på en plass jeg ikke kan se.
Hun var visst misfornøyd med jobben hans for hun begynte i et hjørnet av karet.
Og selvsagt slik at jeg ikke ser de.
Måtte snike fra oversiden

Vi skal jo flytte snart, og før det flytte endel fisker over til 420 literen. Tviler på at dette vil føre til noe, dessuten er det jo første gangen for de.

Men hurra, hurra, hurra og hurra!!
Ja, det er tydelig vår i lufta, og ikke bare mennesker blir amorøse.

Mine vokter fortsatt yngelen. Ca 20 egg igjen som henger på bladet og vrikker. Foreldrene er veldig ivrig i yngelpleien. Pusser og spytter hele tiden.

Har bestemt meg for at naturen får gå sin gang denne gang.

Mine er ikke de beste til å vokte tror jeg, i går ga jeg fiskene mat og hun glemte eggene straks det var mat på gang.

Men de begge er å pusser og stuller med eggene, men jeg har ikke fått sett antallet.
Vil helst ikke forstyrre så mye.

Ikke har jeg sett noen vifting over eggene heller..

Men det er første gang for de, de blir nok flinkere etterhvert
De er nok litt utrente ennå, Darup Men de lærer fort.

Mine bokstavelig talt krøker seg sammen over eggene for riktig å kunne vifte skikkelig på eggene. Da bretter de den lange bukfinnen helt bak og nesten oppover, for å kunne legge magen helt nedpå og vifte eggene med gjelle-finnene (hva heter egentlig det paret med små finner som fisk har rett ved gjellene? De har et navn, det vet jeg...)

Det passer egentlig greit med treningrunde nå, jeg skal jo begynne å flytte fisker over til det karet pga flyttinga.
Så jeg vil uansett ikke prøve å ta vare på noen.

Hvordan ser jeg om de er befruktet? Hva slags farve?
Befruktede egg ser "frostet" ut, som om de nesten var gjennomsiktige. De er ikke kritthvite heller, men en slags...tja, hva skal man egentlig kalle den fargen?

Men dårlige egg er hvite som kritt, helt kompakt hvit farge, om du skjønner hva jeg mener? Dårlige egg ser ut som haglkorn i fargen, mens friske gjør det ikke. Man ser godt forskjellen, de få som stikker seg ut og er annerledes enn brorparten.

Nei, dette var ikke lett å forklare

Det beste jeg kan komme på, er at man kan skimte at det er væske inni ("fostervann") friske egg, og væsken gjør at egget får et "frostet" utseende. Ikke gjennomsiktige, men...

De som er her er litt "gylne" i farven.. (jeg får som sagt ikke studert de kjempenøye)
Men definitivt ikke kritthvite.

MC Darup
De som er her er litt "gylne" i farven.. (jeg får som sagt ikke studert de kjempenøye) Men definitivt ikke kritthvite. :)


Ah, der sa du det! "Gyldne", de har et lett gyldent skjær
Hvorfor kom jeg ikke på det?
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Erik Christensen
Reklame for plussmedlemskap