Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Hagedam >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Hagedam
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Lene Enlien © Brage Lien
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Hagedam
Søk
Siste innlegg
Min koi er fortsatt skada:(
1  

carpe diem
Medlem female.gif
Fra: Førde
Har problem med å få den heilt frisk. Den blei som sagt i tidligare tråd, skada av det eg trur er ein katt.

Det som har skjedd dei siste vekene, er at den har gått fritt i dammen med dei andre fiskane(1 koi og 2 gullfisk). Og dei er ikkje snille med den.

Eg trur dei nappar den skada koien på sidene. Det ser sånn ut, og det festar seg algar der dei nappar.

Koien et og svømmer rundt, men er for tynn og liten. Den andre koien er like gammal, men ser ut til å vere dobbelt så stor.

No har eg tatt den ut av dammen, og i eige sjukekar(ca 40 liter, koien er ca 10 cm). Dette for å lettare kunne sjekke/regulere verdiar på vatnet, rense vekk algar som festar seg og for at han skal få betre tilgang til foret. Kva bør eg ellers gjere?

Og så lurer eg på ein ting til; er GH-salt og vanleg salt(utan jod) omtrent det samme? Eller bør eg bruke vanleg salt til den sjuke koien?

Takkar for svar:)

 
Postet 09.08.2008 kl. 11:39
[Rapportér innlegg]
2  

Joakim
Medlem male.gif
Fra: Sofiemyr
Jeg har ingen kunnskap om Koi, så hvordan den tolererer salt vet jeg ikke. Jeg uttaler meg generelt.

Salt brukes ofte ved sykdomsbehandling for at fisken skal bruke mindre energi på osmoseregulering. Fiskens kropp er saltere enn vannet og fisken vil alltid søke å utlikne denne forskjellen. Ved noe økt saltinnhold i vannet mener mange at fisken bruker mindre energi på denne reguleringen og mer energi på å bekjempe sykdommen. Hvor mye energi fisk faktisk bruker på denne reguleringen og hvor mye det har å si er jeg usikker på, men det er slik jeg har forstått i alle fall bakgrunnen for bruk av salt (med eller uten jod, har ikke noe å si) ved sykdomsbehandling.

Gh-salt er noe annet. Det brukes for å justere opp hardheten (Gh) på vannet.

Det er ikke alltid det er så gunstig for fisk å bli flyttet når de er syke, men i tilfeller hvor den blir plaget, som hos deg - tror jeg det ikke var dumt. Det er et lite kar til en slik fisk - men den trenger å få roe seg. Sørge for at vannet er riktig til fisken (den skal vel ha relativt kaldt vann?), god filtrering og variert kosthold er bra. Bytte vann hyppig er alltid bra, spesielt når fisker ikke er helt i toppfom. Fisken har tydeligvis noen skader forstår jeg, og da er det alltid fare for at den kan få sopp og andre bakterielle infeksjoner i såret, så følg ekstra godt med på dette.

(Sist endret 09.08.2008 kl. 14:35 av Joakim )
 
Postet 09.08.2008 kl. 14:34
[Rapportér innlegg]
3  

Frank Angell
Medlem male.gif
Fra: Hjemme
Det er svært tvilsomt at det er alger som vokser i sårene på fisken. Det dreier seg trolig om soppangrep, dette er meget vanlig i slike sår.

Om fisken har vært mobbet såpass som det virker til at den har vært, kan dette være en indikator på at fisken i utgangspunktet er svekket. Svekkede fisk blir gjerne en del mobbet, den sterkestes rett er svært gjeldende i fiske-verden.
Hvorfor den er svekket er jo det store spørsmålet. Siden den spiser normalt, men ikke vokser normalt, er det stor sannsynlighet for at den er smittet av en svekkelsesparasitt, slett ikke usannsynlig tarmparasitter.

Du finner råd om behandling av både sår og tarmparasitter i sykdomsartikkelen i artikkelsamlinga her på AF.

Gh-salt og mat-salt er like ulike som regn og sol. Begge de sistnevte er vær-typer, og begge de førstnevnte er salt-forbindelser. Men der slutter likheten.
Gh-salt er kalsium og magnesium i kloridforbindelse, matsalt er natrium i kloridforbindelse. Det er kalsiumet og magnesiumet som vil endre Gh, natrium gjør ikke en eneste god ting i karet.

Ingen av delene er spesielt velegnet til fisk som foretrekker vann med lavt kloridinnhold, bare for å ha understreket det.
Øking av Gh burde gjøres med kalsium og magnesium i f.eks sulfat-oppløsning.

Ex-akvarist
 
Postet 09.08.2008 kl. 14:38
[Rapportér innlegg]
4  

carpe diem
Medlem female.gif
Fra: Førde
Takk for svar:)

OK, då forstår eg det med salt betre. Alltid greit å få forklart ting:)

Det eg har laga tråd om tidlegare, er at fisken har mista eine framfinnen sin(så han har berre ein liten finne no). Og så har ryggfinne og halefinne + naseryggen fått litt skade. Og desse skadane trur eg det er ein nabokatt som har forårsaka. Fisken såg ut til å klare seg bra, sjølv med skadane(som en trur skjedde i juni). Men han minkar i vekt, og så er det begge sidene på magen som har dette "belegget". Skjella ser ut til å vere OK, men dei to partia er sånn "hårete", og grøne algar festar seg fort der.

Bør eg fjerne dette "håret"? Eg har gjort det, og fisken ser ut til å like at eg gjer det. Fjerna det i går kveld, og i dag tidleg måtte eg gjere det igjen då det var komt meir.......

Kor ofte bør eg skifte vatn? Og bør eg sjekke alle verdiar kvar gang? Jo, han skal ha forholdsvis kaldt vatn.

 
Postet 09.08.2008 kl. 19:01
[Rapportér innlegg]
5  

Joakim
Medlem male.gif
Fra: Sofiemyr
Kan du ta bildet av denne sopp/algesaken på fisken?

Vannbytte, tja - to ganger i uka? Det er ikke noe som gjør fisken frisk om det er tarmparasitter el.l. den sliter med, men rent og godt vann gjør ihvertfall at fisken har best mulige forutsetninger for å klare seg.

 
Postet 09.08.2008 kl. 20:04
[Rapportér innlegg]
6  

carpe diem
Medlem female.gif
Fra: Førde
Klikk på bilde for større versjon
Her er bilde. Veit ikkje om det er godt nok. Det er dei kvite/lyse felta på kvar side av Koien som er problemet.

Legg ved eit blide av min lille dam, også:)

(Sist endret 10.08.2008 kl. 15:19 av carpe diem )
 
Postet 10.08.2008 kl. 15:17
[Rapportér innlegg]
7  

carpe diem
Medlem female.gif
Fra: Førde
Klikk på bilde for større versjon
Legger ved eit til. Fisken var ikkje akkurat samarbeidsvillig;)

 
Postet 10.08.2008 kl. 20:41
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)