Saltvann i dammen?

hei vi har akuratt blitt ferdig med dammen vår på 20- 30 tussen liter.
Jeg lurer på om vi kan ha salt vann fra sjøen i dammen.
Vi bor ved vannet så vi kan pommpe vann direkte fra sjøen til dammen
kan dette gå an??
Plussmedlem
Ja, det går vel sikkert.
Men jeg antar at du ikke skal ha koi og gullfisk i dammen
nei vi skal ikke ha koi der.(det er det som går der nå)vi vil ha stoooor torsk.
Sånn i teorien er det nok mulig ja, men problemet er at det er ikke lov å ha noe annet enn gullfisk og koi i norske hagedammer...
Mvjnz
Sånn i teorien er det nok mulig ja, men problemet er at det er ikke lov å ha noe annet enn gullfisk og koi i norske hagedammer...
du sier at vist jeg har en torsk i dammen så overlever den i ferskvann?
Nei... selvsagt ikke.

Det hun sier er at det eneste du, etter Norsk Lov, har lov å ha i en dam ute, er gullfisk og koi. Og siden disse er ferskvannsfisk så er det uaktuelt å ha saltvann i dammen.

Saltvannsfisk må selvsagt ha saltvann
Jeg
tror ikke det står noen sted at det er forbudt med torsk. Det står remset opp arter som ikke er lov feks Stør, solabbor, dvergmalle alle laksearter og ferskvannskreps. Etter hva jeg husker altså dette en negativliste over arter som ikke er lov. Tror det feks står alle karpearter untatt koi og gullfisk.
Torsk havner ikke i denne kategorien.
Hvis dere pumper vannet fra sjøen like utenfor hagen og fanger torsken i samme fjorden er det jo helt umulig å spre sykdommer og ukjente arter. Så lenge dere ikke tilfører NOEN innkjøpte organismer i dammen deres.
Dette er hva jeg tror uten å ha brukt mye tid på å ha finlest loven i det siste.
Dette går fint. Jeg har hatt ett 720 liters kar med vann rett fra sjøen. Eneste problemet var alger. Ihvertfall her i Bergen skinner jo solen nesten døgnet rundt, og da blir det mye alger. At dette skal være ulovlig kan jeg aldri tenke meg.
Husk å dekke til så katter og fugler ikke rapper fisken.

Jeg hadde en pumpe som pumpet kontinuerlig vann fra sjøen, da må du også ha en retur som virker. Hvis du ikke har kontinuerlig påfyll blir temperaturen for høy, og du må ha skummer for å fjerne gift.

Lykke til !!
Plussmedlem
TrondB
Eneste problemet var alger. Ihvertfall her i Bergen skinner jo solen nesten døgnet rundt, og da blir det mye alger.


Hehe...Det er nok noe annet som har skylden for algene...
hadde nesten dropet ideen helt jeg, men av en eller anen grun fik jeg noen positive svar!
Hmmm. Her må vi skille mellom akvarie og dam.
Et åpent anlegg, uten noe tett dekk over, ute. defineres som dam.
Et lukket anlegg med heldekke over er et akvarium.

I et akvarium kan du gjerne ha de fiskene du vil.

I en dam, er det kun tillatt med Koi og Gullfisk.
Skal du ha laks, ørret, torsk, rødspette eller annen norsk fisk i en åpen dam ute. Må du søke i samme kategori som oppdrettsnæringen.

Hvor strengt dette håndheves, kan jo diskuteres. Men slik er reglene.
Han skal vel ikke drette fiskene, og spise dem/selge dem, så folk må vel ikke søke om å få flytte fisker fra sjøen, til en annen "sjø"?

Det er jo lov å fiske fisk, hva du gjør me dem etterpå er vell ikke noe lovverk rundt, så lenge du ikke tjener penger på det?
Man har ikke lov å flytte fisker mellom vassdrag, så vi anta at flytteforbudet også inkluderer fra fjord til dam eller fra fjord til fjord....
Da betraktes ute-akvariet mitt som dam siden jeg ikke har dekkplate på ?
Jeg anser det som en forlengelse av sjøen, det må da være lov.
For å følge loven, må du ha dekkglass. Og ingen returvann e.l. tilbake til vassdrag/sjø.
Håper ikke at disse reglene gjelder.

Jeg har ett kar rett ved sjøen, pumper vann rett fra sjøen og finner fisk/ sjødyr fra sjøen. Returvannet går også i sjøen. Uten rensing :0

Jeg har ikke lest noen regler vedrørende dette, men kan ikke se hva jeg kan gjøre gjør galt her. Eller hvilken risiko dette medfører for Norsk natur.

Det er ikke tillatt, etter norsk lov.
Loven er basert på grunnlag i smittefare, spredning av fremmede arter. parasitter o.l.

Men vet det er unntak ved offentlige akvarier, men usikker om det innebærer rensing av returvann e.l.
Har ikke satt meg så inn i denne delen ang. saltvann.
Mulig det finnes noen unntak der.

I ferskvann, er det kun Gullfisk og Koi som er lovlige å ha i utendørs dammer. Dammen skal være fysisk adskilt fra eksisterende vassdrag,vannåre e.l. Det finnes også et krav til minimum avstand fra vassdrag o.l. i lovgivningen. Returvann, skal dreneres i jord der det ikke er tilsig til vassdrag e.l. Eller legges i kloakken.

Inaktiv bruker
Teeit:)
jeg syns det er ekstremt tragisk jeg da, det er jo som sagt en forlengelse av sjøen så lenge det er rett ved et hav der fiskene kommer fra, å det går jo ikke utover med noen sykdommer, for både vannet, Å fiskene kommer jo fra samme vann som vannet kommer inn å ut!(I)
så slik TrondB sier, er det jo bare en forlengelse av sjøen i mine øyne, altså, det kunne jo like gjerne vært en dam der sjøen kommer inn ved høyvann å fyller dammen, å går ut ved lavvann å lar dammen ha normal vannstand? syns det var en passende god teori jeg da!
Hvorfor må jeg følge reglene? Jeg synes det ikke er rett at akkurat disse reglene skal gjelde meg. Høres kjent ut..

I norske fjorder er det nå enorme mengder rømt oppdrettslaks som truer alle norsk villlaks, mange elver er smittet med gyro som truer med å utrydde all fisk i elvene. Utsetting av mysis Selbusjøen, Stugusjøen, Snåsavatn, i de svenske innsjøene Blåsjön, Vojmsjön, Torrön og Suorva som har ødelagt nesten hele røyebestanden. Utsetting av røye i Takvannet i Troms som ødela et fantastisk ørretvann. Utsetting av Russekrabbe. (Paralithodes camtschatica) som truer med å rasere hele kystfiske i Nord Norge osv osv.

I Oslo og Akershus er det registrert 37 fiskearter, noe som gjør regionen til det mest artsrike i landet. Men selv om arter som ørekyte, gjedde og mange karpefisker er vanlige i område, kan de gjøre like stor skade som fremmede arter hvis blir spredd til lokaliteter hvor de ikke er en naturlig del av økosystemet. I flere innsjøer i har f.eks introduksjon av gjedde ført reduserte ørretbestander.

Mange dyre- og plantearter er innført til Norge i nyere tid. Vi finner introduserte arter i nesten alle naturtypene, fra tang på havbunnen til fjellet. Blant annet er det funnet arter av makroalger, muslinger, snegler, krepsdyr, ferskvannsfisk, pattedyr, blomsterplanter og trær. Mange badeområder og havner er blitt overgrodd av stillehavsarten japansk drivtang som kan bli flere meter lang. Det har også vært oppblomstringer av giftige alger som antagelig er blitt introdusert til Norge.

Når vi først er inne på dette med å presisere begrepet ”fremmede arter”, må jeg understreke at en fremmed art ikke trenger å stamme fra et annet land eller kontinent for å fortjene betegnelsen ”fremmed”. Det er tilstrekkelig at den flyttes fra en biotop hvor den finnes naturlig til en biotop bare noen kilometer unna hvor den ikke finnes naturlig. Biologien forholder seg nemlig ikke til kulturgeografiske grenser, men snarere til naturgeografiske barrierer som begrenser deres spredning, som fjell, elver, hav, ørken, osv. Spredningen av ørekyte (Phoxinus phoxinus) regnes i dag som et stort miljøproblem i Norge, og arten regnes som en høyrisiko-art i følge Artsdatabankens risikovurdering av fremmede arter.


Regjeringen har som mål å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010, og et viktig virkemiddel for å oppnå dette målet er å stanse, eller mer realistisk, redusere innførselen av fremmede organismer til Norge. I den forbindelse har det blitt utarbeidet en tverrsektoriell nasjonal strategi mot fremmede arter. Strategien kan lastes ned [URL=http://www.regjeringen.no/nb/ dep/md/dok/rapporter_planer/planer/ 2007/T-1460-Tverrsektoriellnasjonal- strategi.html?id=469655]her[/URL].


Denne strategien involverer alle sektorer i samfunnet som på en eller annen måte befatter seg med levende organismer, indirekte så vel som direkte.

Det er mange organismer som innføres til nye områder som ikke takler de nye utfordringene som de nye miljøene representerer. Disse organismene er altså ikke noe problem. Her er det imidlertid viktig å være særdeles oppmerksom på en viktig ting, nemlig at det kan ta lang tid før en organisme begynner å spre seg for alvor etter at den har blitt innført. Et godt eksempel på dette er platanlønnen, som ble innført allerede på 1700-tallet til Norge, men som først begynte å dukke opp utenfor parker og hager rundt 1900. Siden da har den imidlertid vært i sterk spredning og i dag finnes den langs hele kysten i Sør-Norge, og har mange steder blitt et dominerende treslag.

For platanlønnen sin del tror man at klimaendringer og endret arealbruk etter hvert har hjulpet arten ut av ”startgropen”. Dette understreker et viktig poeng når det gjelder fremmede organismer – nemlig at man i prinsippet må se på alle som potensielle trusler mot det stedegne biologiske mangfoldet fordi man aldri kan vite hva som kan endre seg i fremtiden og dermed bidra til at fremmede organismer som ikke har utgjort noe problem kan utvikle seg til å bli det.

Den viktigste, og eneste, strategien som virkelig virker i kampen mot fremmede organsimer er å ikke innføre dem – i ytterste forstand ikke flytte på dem. Det siste er svært vanskelig å unngå helt fordi mange fremmede organismer kommer som blindpassasjerer til landet uten at vi oppdager dem før de dukker opp et eller annet sted. Insekter kan for eksempel komme inn som larver som lever inne i plantedeler eller treverk. Disse ser man ikke før de dukker opp som flygende voksne individer. Planter kan på samme måte komme inn som frø gjemt i jord. Gyrodactylus salaris kom for eksempel som små usynlige parasitter gjemt på finnene til lakseunger.



Det blir litt drøyt å samenligne meneskeforflyttete arter mellom lukkete/begrensede økosystemer, som vann og elver. Samt å sammenligne å flytte en torsk kansje 100-150m (hvis det er en stedfast torsk), og kongekrabben som kommer i fra stillehavet. samt alger og diverse maneter som har kommet med i ballastvannet til handelsskip fra helt andre plasser på kloden.

Skal myndighetene henge seg opp i den torsken, men la lasteskip tømme 300-1000 tonn med ballastvann fra f.eks. Japan, urensa i norske havner og farvann før dei tar ombord last. Så vet no ikke jeg, men det er jo norge da. Foresten så finnes ikke oppdrettslaksen i naturen, bortsett fra den rømte da. Opprettslaksen er en menneskelaga fisk!

Tror det største problemet med torsk i damm blir å få den til å overleve. Selv oppdrettsnæringa har fortsatt problemer med torsken. Uansett så er oppdrettsnæringa rent sløresi med resurser. Viste du at det krever 6kilo fisk pr. kilo laks, og det mener di på vi skal leve på når havet er tomt for fisk..


Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap