Lage hagedam av badebseng? nybegynner!

heihei godtfolk!
Som tittelen beskriver vurderer jeg og lage en hagedam av badebasenget mitt som er innfelt i en stor platt. Dette fordi det er svindyrt og varme opp til bading, og når det er jort og betalt er det ingen som bruker det .
Så da har jeg jo mange spørsmål, baddenget består jo av en blå innvendig duk, og glassfiber ramme, tror ikke ramma er tet uten duken. Det står på isoporplater i bånn, men er åpent rundt(under platten).
det er jo pumpeanlegg, med filter og alt, så den biten bør være grei
Da kommer spørsmålene..
1: lar det seg gjøre?
2: hva må jeg ha inni?
3: i bunnen tenker jeg og ha i grov sand?
4: hvilke type fisk?
5: andre utfordringer?
6:vinteren? det er 1,5 meter dypt gjemt over, men veit ikke hvordan dette vil bli med tanke på at det er åpent rundt? det blir ikke bunnfrosset, blir en 20-30 cm is max..
7: noen med erfaring???
Det skulle gå fint.
Det første du må gjøre er å skylle ut det som måtte være igjen av antialgemidler i bassenget.
Du bør også ha en pumpe som sirkulerer vannmengden i bassenget ca 5 ganger i timen. Filteret som hører bassenget til er sannsynligvis et filter som er til for å holde vannet klart, så du trenger også et biologisk filter til å bryte ned avfallstoffer fra fiskene. Dette finner du på tropex.no.no eller dam1.no. Da velger du et som passer til størrelsen på bassenget. Siden du har tenkt å overvintre fisken i bassenget bør du ikke ha noe grus på bunn, rett og slett fordi da blir det lettere å få det rent til vintersesongen. Lag en hevert ved hjelp av støvsuger rør med et støvsugermunnstykke og en grov slange, så ''støvsuger'' du bunnen og blir kvitt all rusk og rask ved endt sesong. Dette for å unngå forgiftning av fisken vinterstid, da du ikke kan kjøre sirkulasjon og filter da. Til overvintring brukes isoporlokk sammen med en luftepumpe og en varmekolbe.
Valg av fisk er lett. Det er kun Koi og Gullfisk som er tillatt utendørs i Norge. Skal du ha Koi bør bassenget være større enn 5000 liter. Disse to artene kan fint gå sammen.
Husk å kjøre inn det biologiske filteret før du starter opp med fisk. Dette gjøres raskest ved at du får tak i filterguffe fra et eksisterende utendørs damfilter og blander dette i vannet ved inngangen til pumpa.
Fisken tilsettes gradvis, slik at filterbakteriene får tid til å etablere seg og vokse i omfang og takt med avfallsbelastningen fra fisken. Gode Vannbytte rutiner er også lurt. uv filter er også lurt å ha, hvis vannet blir grønt.
Det står også mye nyttig informasjon på hagedam nettsidene til Tropex og Dam1
takker for svar, ser din oppsumering er ca lik den jeg har lest meg til selv.
har ikke tenkt på rengjøringen med grus i bunn/sand i bunn. så takker for det
støvsuger med en stor pumpe har jeg jobber som dykker, og vi hjelper det lokale bassenget med rengjøring under et justerbart gulv i bassenget.
men noen ting bør jeg vel ha nedi ? røtter? eller noe fisken kan ha glede av?
et helt tomt blått basseng blir ikke det litt kjedelig?
bassenget er 36 000 liter. så da er det vell stor nokk for koi også
filter skal jeg kjøpe som kan tilpasses de filter kassene jeg har..
men ser det skrivest fiskene skal ha over 16 grader, i sommer sesongen når de skal spise og vokse, men jeg kan jo ikke bytte vann en eneste gan på sommeren for og få det over 16 grader. det blir jo kansje 16+ når det har stått nesten halve/hele sommeren ?
må jeg da ha varmen på? det var jo det jeg ville unngå..
Det er desverre slik med Koi at de får problemer med fordøyelsen når vannet blir for kaldt. Faktisk i så stor grad at de risikerer å stryke med hvis det fores når temperaturen er lavere enn 14 grader. Det anbefales av mange å bruke fòr som er mindre kraftig i starten og på slutten av sesongen mens vannet er fra 14-18 grader. Skal du få optimal vekst og utvikling må nok temperaturen opp på 20 tallet.
Du trenger ikke pynte med noe, for fisken sin del. Koi og Gullfisk setter pris på god svømmeplass og god vannkvalitet. Men andemat, som er en flyteplante, er noe du kan ha oppi. Dette gir fisken skygge, det renser vannet og er et godt kosttilskudd for fiskene. Det gir også bassenget litt dynamikk og farge. Hvis du får noe lek i bassenget, kan du slenge oppi noen overdimensjonerte bjørkeris som du binder fast i kantene på bassenget. Koi lek, er noe av det råeste en fiskeentusiast kan oppleve. Kommer dit er du solgt
takker for gode svar.
bjørkeris i kantene? slik at fisken har noe g leke i ?
vanlig bjørkeris? stående under vann ? eller liggende på vannflaten ?
var nettop og kjøpte en tempraturmåler og heiv oppi, slik at jeg får en pekepinne på hvordan tempen ligger ann.
prøver og legge ved et bilde av hvordan basenget står nå..
ligger i en bobleplast duk på overflaten nå..
Du trenger ikke ha bjørkeris oppi før du ser at de begynner å leke. Det vil nok ikke skje med det første, hvis du ikke skaffer deg store voksne fisk. Du bunter sammen fem til ti solide greiner med mest mulig løv og fester dette i kantene. Slik som det ser ut hos deg, så tar du bare enden på tauet du bunter det sammen med på kanten og legger på en solid stein. Risene skal da ligge i vannflaten. Når leken er ferdig skal helst bjørkerisene fjernes før fiskene rekker å gumle i seg for mye egg og legges i en egen klekkedam. Jeg bruker nedgravde 1000 liters dunker, som forskynes med vann fra hoved dammen til dette. Bjørkeriset fjernes så, når yngelen er klekket, før det forurenser vannet vor mye.

Det ser ut til at bassenget ditt, ligger slik til, at det får mye sollys. Det bør hjelpe på med å varme opp vannet. Tror ikke det skal være noe problematisk å få høy nok temperatur der uten oppvarming.
Her ser jeg, av samme grunn, at du også bør installere et UV-filter i systemet ditt. Koi bæsj + mye sollys = grønt vann. Det starter du opp, hvis du ser at vannet begynner å få grønnfarge. Mange kjører UV-filter konstant, men jeg er personlig motstander av det, da UV-filteret har en steriliserende effekt på vannet, og reduserer den mikrobiologiske floraen i vannet, noe som igjen hemmer utviklingen av fiskenes immunforsvar.
takker for nåkk en gang gode svar, ja som du sier er det nåkk en stund til at jeg er der at jeg skal avle fisk selv. Men man kan jo håpe i fremtiden, skal lese mer om dette.
tempraturen i overflaten var igår på 14,5 midt på dagen og kl 12 inatt på 13,5
idag skal jeg måle om den er mer stabil på bunnen.
tror at været vi har hatt i år er standard, så kan forvente ne lignende neste år på samme tid.
Det jeg evt kan gjøre mot vinteren er jo og legge isopor over nesten hele dammen?
da vil jo isen smelte bort mye tidligere, og kansje jeg får hyere tempratur tilig på sesongen ?
Isopor over vil nok hjelpe. En annen ting kan være å bytte den blå duken, med svart EPDM duk. Den svarte duken vil absorbere mere solenergi og avgi mer varme til vannet enn den blå duken. Du kan nok i utgangspunktet regne med foringssessong fra midten av Juni til ca midten av Oktober tenker jeg. Vanskelig å si hva du kan tjene på passive teknikker for å forlenge perioden. Tror det bare er å prøve seg fram.
Hei igjenn! Nå har jeg fulgt med på tempraturen og ser at den oftes er 14-16 dag\natt i vannflaten, men den er sjeldent over 12,5 i bunnen, ligger mest på 12.. Går det ant og ha, og fore fisken når det er slikt? Om jeg må ha 14+ i hele tror jeg jeg skrinlegger hele prosjektet ??
Du kan fore med temperaturer under 14 grader, men da må du vite hva du driver med og være nøye med mengde og valg av fòr. Så lenge temperaturen er stigende, sånn som nå, er det også tryggere.
Du kan bruke f.eks dette:
http://www.tropex.no/zen/index.php?main_page=product_info&cPath=440&products_id=10728
Det kan brukes fra 12 grader.
Hei igjenn! Nå har jeg hatt fiskene en stund og fått de tamme og fornøyde, de vokser kjapt og ser ut til og trivest, hitt til har jeg ikke hatt sirkulasjon på vannet eller noen filtrering. Det skal jeg innvistere i når fiskene vokser og jeg ser at vinteren går greit. Det ble skrevet lengre opp her at man bør sirkulere vannet helst 5 ganger i timen? Jeg har sett på pumper på nett og de største jeg finner er opptil 30 000, og det er jo 144 000 liter for lite i timen ???? regner med det er på mindre dammer det er nødvendig?
Til vinteren har jeg planer om og holde det frostfritt med og legge på lokk og noen drivhusplater til vindu, og en liten vifteovn. Kupevarmer på termostat? samt isolere karet under platten. Er det noen som sitter med erfaring på noe slikt? Grunnen til at jeg vil holde det frostfritt er for om isen fryser seg 30cm tykk tar det nokk en mnd eller 2 ekstra før vannet blir varmt nokk til foring på våren.
Tips??
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap