Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Hagedam >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Hagedam
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl © Bjarne Sætrang © Håvard Støre Andresen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Hagedam
Søk
Siste innlegg
Overvintring av gullfisk inne
1  

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Eg har et par kar på ca 1000 l kvart som eg har hatt gullfisk i siste vinteren. Ingen problem med å holde temperaturen i vatnet, men har problem med filterpumpa når det er kaldt. Må eg virkeleg ha den isolert, eller kan den gå sjølv i kuldegrader ved siden av karet?
Vil den verte ødelagt, koster 5-6000 kroner.

Er det nok at eg skifter deler av vatnet en gang eller to i måneden, og ikkje bruker pumpe? Det er lettvint å skifte vatn, men dyrt om eg ødelegg pumpa. Ned til -10 grader inne. Har tenkt å holde vatnet på ca 7 grader gjennom vinteren. Må eg bruke luftestein?

 
Postet 03.09.2019 kl. 21:44
[Rapportér innlegg]
2  

Kampfisk
Medlem male.gif
Fra: Bergen
Filterpumpa holder vel omtrent samme temperatur som det vannet som går gjennom den. Men det skader sikkert ikke med litt isolasjon heller.

 
Postet 04.09.2019 kl. 11:22
[Rapportér innlegg]
3  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Filter når vannet er veldig kaldt har liten hensikt. Filterbakteriene jobber sakte når tempen kommer under 10 grader og blir det særlig kaldere dør de. Fisken trenger heller ikke særlig mye mat når vannet blir så kaldt.
Hva med å prøve uten filter men med luftstein? Mate minimalt (med lettfordøyelig mat som feks wheatgerm) noen dager i uka og heller ta litt vannbytter hvor du slamsuger bunn ukentlig?
Så lenge fisken er i fin form til vinteren burde de klare det.

(Sist endret 04.09.2019 kl. 18:54 av Ciklide )
 
Postet 04.09.2019 kl. 18:53
[Rapportér innlegg]
4 Overvintring av gullfisk inne

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Tusen takk for svar frå dokke begge. Eg kjem truleg til å prøve å kutte ut filterpumpa når det blir dvaletid. I fjor lot eg temperaturen i karet gå for lavt, stolte litt for mykje på et par innnlegg som gjekk på at fisken kunne fryse inne og likevel leve. Kutta ut pumpa truleg rett før den vart ødelagt.

Så med vassbytte fks 25% 2-3 ganger i måneden og fjerning av slam på botnen, får vi sjå kor det går. Skal holde temperaturen på 7-8 grader trur eg.
Men det med slamsuging skjønner eg ikkje riktig kossen eg skal få til, kan prøve ei sterk nedsenkbar pumpe eg har, men den tar jo ikkje heilt i botn, 1-2 cm over. Og eg er redd det skal forsvinne små fisk i den også.......
Kossen vert dette gjort?

Og kor får eg kjøpe det vinterforet? På dyrebutikken hadde dei det ikkje, og eg stoler ikkje heilt på deira råd.

 
Postet 04.09.2019 kl. 21:18
[Rapportér innlegg]
5  

Ciklide
Medlem female.gif
Fra: Norge
Det finnes utstyr for å slamsuge hagedammer, feks Pondvac. De koster jo litt men er jo en god investering iom at du kan bruke den i dammen også. Lurt å slamsuge dammen særlig på våren og på høsten bla. Alternativt kan du prøve med en lang slange med ett stivt plastrør i en ende og føre vannet ned i ei bøtte så du får plukka ut småfisk.
Det selges også ganske store slamsugere beregnet på akvarium.

Marina har bla en stor en. Det er jo ikke noe problem og koble på lengre slange.
{url}

(Sist endret 04.09.2019 kl. 22:19 av Ciklide )
 
Postet 04.09.2019 kl. 22:18
[Rapportér innlegg]
6 Overvintring av gullfisk inne

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Takk, eg skal kjøpe ein slik. Der er lite informasjon om den på sida, men den er så billig at eg får ta sjansen.

 
Postet 05.09.2019 kl. 09:45
[Rapportér innlegg]
7  

Leif Tinnesen
Medlem male.gif
Fra: Berg i Østfold
mine koi å gullfisk går i et 540 akvarie i kjeller'n, pumpa går og tempen er på 2-4 grader, utblås på pumpa blåser opp i overflata så det kommer oksygen til, forer ca hver 14, dag, men liten aktivitet der å da, men det forsvinner, en fordel med kald overvintring er at fisken går fort i "brunst" når tempen stiger i dammen
PS jeg renser ikke dammen ute men lar den være med gjørma i bunn (fint for nye vannliljer)

(Sist endret 25.10.2019 kl. 23:11 av Leif Tinnesen )
 
Postet 25.10.2019 kl. 23:08
[Rapportér innlegg]
8 Foring av gullfisk inne

Haraldv
Medlem male.gif
Fra: Skodje
Tusen takk for svar, veldig bra å få fram fleire måter å gjere dette på. No bruker eg eit 1000 l kar til 8 fisker, og eit element på 300 watt som ligg på botnen. Veit at mange poengterer at varmen skal vere i overflata, men rekner med at det gjeld i naturen ute.

Eg held temperaturen no på ca 13 grader, med termostat, og har tenkt å ha den der til det vert skikkeleg vinter og det blir for dyrt. Då vil eg senke den til ca 7 som det vart anbefalt her. Og vil omtrent slutte å fore. Her er jo forskjellige meininger om det ser eg. Nokre forer ikkje, andre et par ganger i måneden. Så eg er litt usikker på dette.

Det viser seg at det er vanskeleg å finne ei løysing med varmeelement som ein kan koble til ein termostat med føler i vatnet. Den einaste eg fann var på Claes Olhson, men den virker berre under 10 grader. Så no har eg to termostater, ein som måler lufttemperaturen og kobler ut elementet når det blir varmt i rommet, og så ein eg skal bruke i vinterdvalen.

Det vart snakka om spesialfor for vinteren, er det nokke som blir / må brukast??

 
Postet 26.10.2019 kl. 08:47
[Rapportér innlegg]
9  

Leif Tinnesen
Medlem male.gif
Fra: Berg i Østfold
jeg bruker vanlig synkepellets, men ca 1/4 av daglig sommerrasjon ca hver 14. dag
så det er minimalt med for

 
Postet 26.10.2019 kl. 17:44
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)