80 % fiskedød over natta

180 l Juvel

Våknet opp til "massakre" i dag,alt var ok i går.det meste av min fisk fløt i vannskorpa i morres


Hos Tetra,siamesiskealgespisere(100%),guppy(100%),sverdragere er 80-90% døde

2-3 Cistrus,Pansermallene, reker.3 sverdragere og et par tetra lever enda.

De som fremdeles lever har nå "hvite dotter" på sidefinner og litt på halefinnen,noen av de døde hadde nesten ikke halfinner igjen,se ferske bilder


Jeg monterte 90 cm "vanngardin"i går,fisken har vært vant til luftbobler fra 3 luftsteiner fra før.
Kan dette ha medført stress?

Jeg kunne ikke se noe galt i går kveld under foring,dette slo ned som et lyn i natt??

Noen som kan hjelpe meg her inne?

På forhånd takk
Regner med du har testet vannverider?
Nitrit, nitrat, ph, kh osv?

Nybegynner ja,hvordan tester jeg dette hjemme?.har levert vannprøver til fiskebutikker før,men det er lenge siden.er det noe strakstiltak jeg kan gjøre
Et strakstiltak kan være å bytte 30-40 % vann.

Uansett hva som har forårsaket dette, så er det bra for de gjenværende fiskene med rent friskt vann
Jeg ville umiddelbart tatt et stort vannbytte. Høres ut som det kan være vannverdiene som er problemet. Men du burde ta vare på noe av vannet slik at du kan teste det senere. Foreslår at du kjøper deg dine egne dråpetester for ammoniakk og nitritt. Det er det første jeg ville tenkt på når så mange fisker dør på kort tid.

Hvor lenge har karet vært i bruk? Dersom det er helt nytt eller du har tilsatt mye fisk på en gang, har ikke filterbakteriene fått mulighet til å bygge seg opp, og da bygger det seg opp ammoniakk og nitritt i vannet. Begge stoffene er ekstremt giftige for fisk.
Plussmedlem
For å få gode tester hjemme så må du ha dråpetester.
Gjerne av merket JBL.

Strakstiltak er et stort vannskifte med en gang. (50 %)
Ta et vannskifte 30-40%, slamsug, og gjør det hver dag resten av uka. Kjenner du noen i nabolaget som har akvarie med testsett, så kanskje du kan teste vannet der. Kjøp vanntestesett imorgen, helst ikke de stripsene, de er bare veiledende og lite pålitelige. Lykke til.

Jon
Det er helt klart finneråte på fiskene dine, men denne kommer skjelden så fort at alle fiskene får dette samtidig, og at de dauer i stor stil av dette.

Eneste naturlige forklaringen, er at vannet plutselig har blitt giftig, enten som følge av overfôring, eller som følge av at flere fisk på kort tid vandret.
Men for å få en så massiv forgiftning, må filterkulturen være ekstremt dårlig.
Hvor lenge er det siden du renset filteret? Og hvordan ble det renset?

De fleste essensielle vannverdier testes med dråpetester hjemme. Det er ett stort utvalg av merker og vannparametre som kan testes, og slett ikke alle merker/metoder er like gode.

De gode merkene er Tetra og JBL. De viktige testene å ha hjemme er:
pH (meget viktig) og No2 (Meget viktig). Deretter kommer vannverdier som Kh og Gh (Begge viktige, men ikke så ekstremt viktige som de over).
Etter en tids drift, vil også en No3-test være lur å ha, for å se om vannbytteregimene passer til belastningen på karet.

I godt innkjørte kar, vil det skjelden være behov for ammoniakk-test.

Tror jeg ville startet med et stort vannbytte. Har du kjøpt nye fisker i det siste? Har det vært noe slossing blant dem?
Kanskje du kunne fortelle litt om akvariet ditt; hvor stort det er, hvilket filter du har, vannbytterutiner, hvordan du rengjør filteret, og ikke minst hvor mange fisk du har der. Er det noe i akvariet som kunne ha forgiftet vannet på noen måte? Masse spørsmål, men det hadde hjulpet for å forstå litt av det som har skjedd.
Jeg ville byttet 30-40% av vannet hver dag til du får testet vannet.
Du bør invistere i et testtest. fra jbl eller tetra. De får en til 5-600 kr på webshoppene eller litt mere i buttikene. Da kan du teste vannverdier selv.

Har du kjøpt ny fisk eller noe siste ukene som kan ha hatt med smitte? eller har du tilført mere fisk i karet som kan ha gitt mere nitrit? evnt foret mere som kan gi mere nitrat?


edit: var jo en del andre som hadde svart mens jeg drev og skrev innlegget ..
EDIT: unødvendig post etter alle svarene som har kommet

Harry: håper du finner ut av det! Aldri gøy når fisk dør
Juvel 180 liter.har hatt akvareiet i ca 9 mnd,har opplevdt litt fiskedød innimellom men kun en og to sånn av og til.jeg skifter ca 15-20 % av vannet 2 ganger i mnd og rengjør da bare halve filterpakken hver gang + ny topp vatt da.

Kjøpte 10 stk svarttera for ca 10 dager siden og 10 stk guppy og 5 sverdragere for 3 uker siden,ellers hvar resten fisk fra dag 1

Som dere ser av bildene har alle svedragerne,molly hvite dotter på finnne,skal jeg bare fjerne disse da?
Det spørs om ikke den aggressive rensinga av filteret, kombinert med introduksjon av såpass store mengder fisk den senere tiden, er noe av grunnen til problemene.
Rens aldri filtermasse uten at det er god grunn til det! Og er det god grunn til det så ofte, trenger du ett markant større og bedre filter
Med god grunn menes; sirkulasjonen i filteret har falt med i alle fall 50%, og rens av ikke-bakterieområder som selve pumpemekanismen har hatt effekt.

Du kan med fordel også øke menden rent vann til fiskene, spesielt siden du har det jeg vil definere som over gjennomsnittlig fisketetthet.

Ang de syke fiskene, så kan de berges, om du behandler de riktig.
Det første en må gjøre, er selvsagt å fjerne årsak til at de ble syke, her trolig dårlig vann. Ett realt vannbytte nå, og deretter vannbytter daglig kan være tilstrekkelig.
Men, er det ikke det dærre berømmelige men-et... Med en så aggressiv infeksjon som dette later til å være, ville det beste vært å tatt ett 50% vannbytte nå, og hatt medisin i så snart som råd er. Vet ikke om det er noen akvarister i ditt område som kan bidra med en hjelpende hånd, om du ikke har dette selv. Er jo en del seriøse aktører i ditt nærområde
Nå har jeg skiftet ut 70-80 liter vann og fjernet all fisk død som levende med kvite dotter på finnene,skal jeg bytte like mye vann også i morgen ???

Jeg reiser på jobb på tirsadag og er borte i 14 dager,hverken unga eller fruen er så veldig gira på min hobby,men er det ok hvis de skifter noe mer vann fremover???

Takk for fine innlegg,har kun noen få av : eplesnegler,cistrus pansermaller,reker og en algespiser igjen,jeg bør vel vente en stund med å handle ny fisk eller?

Resten av fiskene ser noe slappe ut akkurat nå etter vannskifte,hvordan er det med mating videre?
Skikkelig lei knipe at du skal bort midt oppi denne "krisa".

Det er desverre umulig å forutsi utfallet av at du ikke kan ha daglig tilsyn/stell av karet på ett par uker.
Selv om de synlig syke fiskene er fjernet fra karet, vil det fremdeles være smitte tilstede, og om det er rett smitte, eller gal smitte alt etter hvordan en ser det, kan du risikere å komme hjem til ett akvarie der kun reker og snegler lever.
Medisinerer du, vil du kanskje berge fiskene, mens reker og snegler går føyken.

Hva som blir det rette, er ikke godt å si. Jeg ville i alle fall siden vannverdiene ikke kan analyseres hjemme, tatt med en vannprøve til butikken, for å se om ting her er OK eller ikke.
Daglige vannbytter, og minimalt med fôring når du er borte, er i alle fall ikke noen ulempe
Columnaris (flavobactrium)?
Vi får håpe at det "bare" er dårlig vannkvalitet som er problemet, det er ikke mange sykdommer som kan forårsake massedød så fort. Dog syntes jeg noe av dette kan minne om Columnaris; en av få sykdommer jeg vet om som kan forårsake så hurtig massedød. Columnaris er en bakteriell sykdom som kan ha flere symptomer - vanligst er at deler av fisken mister farge (kjøttet "råtner" bort (kan derfor minne om neonsyken)). På mange bilder jeg har sett av infiserte fisk så har også de hatt tydelige tegn på finneråte, nemlig... Selv har jeg ingen førstehåndserfaring med denne sykdommen, så jeg vet kun det jeg leser - men det var i alle fall dette som slo meg når jeg leste om sykdomsforløpet. Andre med erfaring med denne sykdommen kan kanskje bekrefte/avkrefte mine mistanker?

Om det er Columnaris er det sannsynligvis for sent å behandle nå, men om man er raskt nok ute så er det vel antibiotika som må til (?), Problemet her er at det også tar knekken på filterbakterier og da må man igjennom en periode med jevnlige vannbytter...


Stemmer det meste av det Joakim sier om "falsk neonsyke", som denne sykdommen normalt går under.

Bildemateriellet i tråden er alt annet enn godt nok til å kunne diagnostisere denne sykdommen (strengt tatt kreves mikroskopisk undersøkelse).
Det er derfor ikke enkelt å verken bekrefte, eller avkrefte en eventuell smitte av bakterier i slekten Flavobacterium.
Normalt sett skulle en oppleve at en eller to fisker ble syke på dag en, døde på dag to, der 10-15 andre ble syke osv. Sykdommen sprer seg fort, men ikke så fort at en ikke får dratt pusten før det er over

I de tilfeller der en kan påvise at det er denne sykdommen, haster det noe med å få satt igang tiltak. For å gi seg selv, og fiskene litt tid, tas ett vannbytte på 50% eller så, med kaldvann. Sørg for at tempen holdes på 20-21`C, det er her sykdommen går tregest (uten at fiskene lider for mye).

Behandlig av svineriet er selvsagt viktig å få satt igang så snart som mulig. Medisiner som inneholder nifurpirinol er rellativt effektive.
Og med en så aggressiv sykdom, ville jeg vært like aggressiv i behandlingen:
Startet shower med ett 30min bad, med en konsentrasjon av 6mg/L.
Sera Bactozym Direct inneholder såpass mye virkestoff, at to tabletter er tilstrekkelig for ei full 10L bøtte.
Deretter settes fiskene tilbake i karet, som også medisineres, men med en dose på 0,24mg/L. Dette tilsvarer en tablett pr 115L. La dette virke i 3 dager, før samme runde gjentas (kortidsbad, vannbytte, og langtidsbad)
Alternativet til Sera Bactozym Direkt er JBL Furanol.
Denne medisinen er akkurat den samme, men noe svakere.
Til korttidsbadet trengs 9(!) tabletter på ei bøtte vann, og til langtidsbadet, 5 tabletter pr 95L.

Denne medisinen rasserer bakteriekulturen i filteret, men noen ganger må en bare slå hardt tilbake
Fordelen med denne medisinen, er at den har effekt allerede etter noen minutter i karet. Den kan også kombineres med det aller, aller meste av medisiner mot sopp og parasitter.
Kan jo bare skyte inn at jeg for kort tid siden medisinerte med denne medisinen. Hadde 1 tablett per 50 liter vann. Samtlige av mine røde krystallreker - inkl. 4 mm store rekeyngel overlevde hele 3-dagers perioden med medisinering. Det samme gjorde en håndfull knøttsmå dvergkardinalfisk (T. micagemmae) yngel.

Jeg hadde også akkurat like mange pestsnegler etter medisinering, som før, og de to eplesneglene greide seg helt fint også. Samtlige reker/yngel/snegler lever i beste velgående enda
Tilfeldig bekjentskap
© Geir Ove Helgeland
Reklame for plussmedlemskap