Førstehåndserfaring med hvitprikkmedisinen ESHA EXIT?

Har en 250 liter med ca 15 Smykketetra, ca 28 Rosentetra og fem Dolkestikk-tetra.
De fem Dolkestikkene er nye (9 dager siden).

Mine nye tetraer har brakt med seg hvitprikk, foreløbig kun et mild utbrudd. Har sett to eller tre av tetraene i karet med prikker, og de er alle Dolkestikk-tetraer. Ingen av de fiskene jeg hadde der fra før har det, de har sikkert litt bedre immunforsvar.

Totalt er det vel i overkant av 40 tetraer i karet (250 liters kar). Det er en gjeng Corydoras Caudimaculatus (ligner på C Similis) der i tillegg til tetraene, samt 2 Laetacara Dorsigera. Dorsigeraene elsker varme, de blir tøffe i trynet av det og kommer mye mere frem enn før faktisk Men det er Corydorasene som bekymrer meg litt. Har helst ikke lyst å miste noen av heteslag...

Jeg har eSHa Exit, som ble kjøpt for å ha i bakhånd for lenge siden, etter å ha lest så mye rosende omtale om dette produktet. Dette skal visstnok være så supert at det ikke tar knekken på filterbakteriekulturen i samme slengen som det tar sykdommen. Unikt.

Men jeg sitter med medisinen i hånden og veier for og mot. Klarer ikke helt å tro på det.... medisin som ikke tar knekken på filteret samtidig? Nesten litt utrolig.

Er det noen som har prøvd denne og kan bekrefte at den virkelig ikke ødelegger filterbakteriekulturen i samme slengen?
Et annet spørsmål ang. varmekur mot hvitprikk:

Jeg har skrudd opp tempen, i går kveld, og den har vært på 32,5 C i et døgn snart. Den skal iflg varmekurens bruksanvisning skrus ned igjen etter 24 timer, og være der i 48 timer, for så å skrus opp igjen.
Er det noen som har prøvd den med vellykket resultat med å bare beholde tempen på 32 C i mange dager i strekk?
MÅ tempen skrus ned egentlig?

Iflg artikkelen om varmekuren skal den skrus ned, "og da faller prikkene av fisken" (og ned i sanden)... Det kan tolkes som om prikkene ikke faller av dersom man ikke skrur ned tempen..? Men det gjør de vel uansett temperatur, faller av altså?
Det er når de klekker i sanden og svermer opp i vannet igjen at varmen tar knekken på dem, ikke sant? I det stadiet av parasittens syklus?
Corydoras og varme
mona o
Men det er Corydorasene som bekymrer meg litt. Har helst ikke lyst å miste noen av heteslag...


Jeg hadde hvitprikk i 112l min.
Kjørte på med varmekur i ca. 1 1/2 uke i strekk(32-33C)
Ingen av mine 5 Corydoras Sterbai hadde noen problemer med d.
De ble faktisk bare mer aktive
Jepp, jeg vet at Corydoras Sterbai er en av de Corydorasene som faktisk trives i varmere vann. Men de er unntaket egentlig. De fleste andre Coryer gjør ikke det, dessverre. Og jeg ser at de ligger veldig mye stille nå, disse Corydorasene jeg har i dette karet. De ser litt "flate" ut av varmen, og det uroer meg.
Jeg kjørte temp-kuren uten jo-jo - dvs jevn temp. Det tok sin tid, men til slutt ga parasittene seg. Husker ikke hvor lang tid det tok. Jeg hadde lite lys på denne tiden, for med lys steg tempen fort til 34 grader og da slet fiskene. Den omtalte medisinen har jeg ingen erfaring med. Du kan ikke bare kjøre på med medisin og starte karet på nytt med vann/pumpe/filter fra et av de andre karene dine etterpå hvis det viser seg at bakteriekulturen er død? Lykke til med behandlingen enten du velger det ene eller det andre
Jeg har ikke brukt esha exit, men esha 2000 som lover det samme, nemlig ikke drepe bakteriekulturen. Hadde ikke noe problemer i ettertid, kunne heller ikke måle noe som tilsa det.
Har ikke selv brukt verken det ene eller det andre, siden jeg har vært heldig med mine kjøp av fisk.
Imidlertid, har jeg hatt tett oppfølging av fleres som har brukt både temperaturkuren, og eSHa exit.
For å starte med medisinen, de jeg har fulgt opp som har brukt denne, har alle hatt forbausende gode resultater. Parasitten har fort blitt utrydda, og filterkulturen er like god etter behandlingen, som før.
Så dette er faktisk ett så godt produkt som det loves, utrolig nok. Så om man skal medisinere med denne, ville jeg uten det minste snev av tvil gått for denne\ anbefalt denne.
Noe av "hokus-pokuset" ligger i virkestoffene. Tradisjonelle medisiner som f.eks Tetra Contralck, er i all hovedsak bassert på formalin\ formaldehyd og methylenblått.
Det er her spesielt formalin\formaldehyd som kverker bakterier så det hyler etter. Og de fiskene som er senitive for slik medisin, reagerer oftest på nettopp dette.

eSHa exit inneholder ikke spor av dette, men er i all hovedsak en blanding av ulike oppløsninger av methylenblått, og malakittgrønt. I tillegg inneholder det noe som heter noe så flott som Ethacridinlactat.

Når det gjelder varmekuren, er det mange ulike meninger om hvordan denne skal utføres, og like mange resultater.
Ut i fra de som har vært greie nok til å gi meg konstante tilbakemeldinger om resultatet av behandlingen, ser jeg en tydelig fellesnevner.
Det første en gjør når en oppdager parasitten, er bytte av vann, 35-40%. Slamme bunnen samtidig.
Tempen heves til 32`C, eller mer. Her holdes temperaturen konstant, til samtlige prikker er borte fra fiskene. Altså; parasitten vill falle av fisken uavhengi av om tempen senkes eller ikke. Og for den del, synlige parasitter trenger ikke bety levende parasitter. Det vi uansett ser på fisken, er en "rur", etter parasittens borring for å komme under skinnet.
Så snart synlige parasitter er borte, senker man tempen, gjerne til 28-29 `C. Grunnen til litt varmere enn normalt, er for å speede opp livssyklussen til eventuelle gjennlevende parasitter.
I forbindelse med temperatursenkingen, er det en fordel å på nytt slamme bunnen, og byttevannet bør være kaldt, slik at tempen synker under 30`C raskt.
Nå er det vikitge å sette av tid, til å studere utviklingen hos fiskene. Noter deg når tempen var kommet under 30`C, med dato og klokkeslett.
Om fiskene forblir prikkefrie etter 5 dager med 28`C, setter man tempen til normal.
Om det bryter ut prikker igjen, er det viktig at du vet så nøyaktig som mulig hvor lang tid det tok fra tempen var levelig for parasitten, og til den vises på fisken(e).
Tempen må nå økes igjen, og på nytt holder man den til samtlige parasitter er borte. Senk på samme måte som før, men husk på å øke tempen til 32`C innenfor ett kortere tidsintervall enn det tok sist før parasittene hadde infisert fisken(e).
Altså, tok det 28 timer fra tempen ble senket til parasitter var synlige, øker du tempen etter kald periode på 24-26 timer.

Slik holder man på til man er kvitt svineriet
De fleste kvittet seg med parasittene på første runde med varme, men noen trengte en runde ekstra med varme.

Ytterst få har måttet kjøre på med mange runder med varmeperioder. Flere av disse hadde i utgangspunktet forsøkt med medisiner, uten det resultatet man forventer
Jeg har latt temperaturen være på 32 C, og ikke tilsatt medisiner.
Siden jeg har kurert fisk med bare varme og ingen medisiner flere ganger tidligere, bestemte jeg meg for å la det stå til denne gangen også. Tidligere har jeg alltid hatt det i karantene-akvarier, og de er relativt små. Man har liksom mer kontroll i små akvarier, og bedre oversikt.
Jeg har vel hatt hvitprikk i fire karantenekar tidligere, og med svært vellykkede resultater med varmekur. Kun mistet EN enkelt fisk av hvitprikk, og det var en nyinnkjøpt L-malle (en av de seks jeg kjøpte døde).

Det som gjorde meg så usikker denne gang, er selvfølgelig min egen dumhet... siden jeg slapp nyinnkjøpt fisk som har vært gjennom en stressende transport via post (Ekspress over natten) rett ut i akvariet mitt. Ingen karantene altså. Det var rene skjære antallet fisk som gjorde det, de var så mange at jeg ikke hadde plass i noe karantenekar. Derfor unntaket....
Og jeg må si jeg bare fikk bekreftet det jeg visste; alltid, alltid bruke karantene!

Jeg har kikket inn til dem i dag, og såvidt jeg kan se har ikke sykdommen spredd seg. Det er de samme få fiskene som har hvite prikker; 3-4 Dolkestikk-tetraer. Fiskene jeg hadde fra før i karet, Rosentetra og Smykketetra, ser ut til å klare seg fint. Ingen prikker på noen av dem.

Tydelig at det er svekket fisk som får denne sykdommen, først og fremst.

Jeg lar temperaturen være på 32 C i noen dager til. Sykdommen kan jo i prinsippet ikke spre seg da, ettersom parasitten dør i det den klekkes og svermer ut for å finne en vertsfisk, eller hur...?

PS!
Har tatt karet i nærmere øyensyn, og inspisert alle nøye. Og det er kun èn fisk utenom Dolkestikk-tetraene som har noen prikker.

Meget merkelig ettersom Dolkestikk-tetraene var i samme pose som Rosentetraene. Men likevel, det er tre eller fire av de 5 Dolkestikk-tetraene som er rammet av hvite prikker. Kun en av de 14 nye Rosentetraene har noen, og det er en håndfull prikker på finnene.
Det samme gjelder Dolkestikk-tetraene, de har kun prikker på finnene, såvidt jeg kan se.

Det er, såvidt jeg kan se, ingen av mine gamle fisker (de som fantes i karet fra før) som har fått noen prikker. Kan ikke se en eneste prikk på noen av dem Godt! Håper det forblir slik.

De svake, nye Dolkestikkene virker uansett piggere i dag, etter varmekur i snart to døgn. Selv om de fremdeles har de samme, men få prikkene på seg, ser de kvikkere ut og beveger seg mer. Veldig bra, gjør meg litt mer optimistisk.
Gull til Frank
Jeg (og sikkert flere med meg) lar meg stadig imponere av hvilke kunnskaper om fiskesykdommer og behandlingsmetoder denne Sortlands-karen besitter.
Har lært veldig mye om dette etter å ha lest masse innlegg han har skrevet. Jeg tror jeg har alle her inne med meg når jeg sier at vi er kjempeglade og veldig heldige som har han med oss her i forumet.
Takk for masse hjelp; og gull til deg fra oss.
Takk for skryt KB Varmer godt i "sommerkulda" (antar at du vet hva jeg sakker om, dere har vel neppe særlig mye bedre vær enn hva jeg har )

Mona: Jeg vil tro at i all hovedsak vil dette parasittangrepet ramme nykjøpt fisk, da disse er svekket alle som en etter en tøff etappe med reising. Dem er jo da ekstra mottakelige, mens de veletablerte fiskene, har ett solid immunforsvar.

Begge disse tetraartene syntes jeg selv er ganske robuste, og jeg er ganske så sikker på at du vil bli kvitt parasittene fort. Og kjekt er jo det
Regner med at mange tenker seg to ganger om etter å ha lest denne tråden, med tanke på å skaffe ett karantenekar eller ikke
For det kan være en god investering. (har ikke slikt selv, og har heldigvis\utrolig nok sluppet unna problemer)
Nei ikke bedre her, br.......... 8 grader i lufta og 26-29 i vannet. Den som var akvariefisk. he, he........
Ja, jeg vet jo egentlig bedre, jeg da Fatter ikke nå hvorfor jeg slapp dem rett ut i

Det var vel ren og skjær latskap, samt manglende ork, som var årsaken til at disse nye ikke kom i karantene. Jeg gadd bare ikke sette opp karantenekar til dem. Jeg sliter med hyppige migreneanfall av sterkt sollys i denne årstiden, og selv om jeg visste i flere dager i forveien at fiskene skulle komme..... ja, så orket jeg ikke sette det opp. Æsj.

Hadde en 128 liter, tom, og et ferdig innkjørt filter i et annet kar. Så det hadde egentlig bare vært å sette i gang litt sand og vann og et filter. En haug hornbladplanter også kanskje. Mere luksuriøst trenger det ikke være i et karantenekar.

For mindre mengder fisk bruker jeg kar i str 46-54-63 litere til karantenekar. Men jeg synes dette var litt vel mange fisk å stappe i et slikt, så et nytt og større skulle vært satt opp...

Det verste av alt, var at jeg fikk en fornemmelse av at "dette blir det sykdom av!" i samme øyeblikk som jeg slapp dem ut av posene...! Jeg bare visste det ville komme sykdom, og hvitprikk var vel det første som falt meg inn.

Jaja, livet går videre, og dette bekrefter vel bare min egen regel
Jeg pleier alltid å være nøye på dette.


Frank Angell
Mona: Jeg vil [I]tro[/I] at i all hovedsak vil dette parasittangrepet ramme nykjøpt fisk, da disse er svekket alle som en etter en tøff etappe med reising. Dem er jo da ekstra mottakelige, mens de veletablerte fiskene, har ett solid immunforsvar. Begge disse tetraartene syntes jeg selv er ganske robuste, og jeg er ganske så sikker på at du vil bli kvitt parasittene fort. Og kjekt er jo det ;) Regner med at mange tenker seg to ganger om etter å ha lest denne tråden, med tanke på å skaffe ett karantenekar eller ikke :)
Det er nå gått en uke siden jeg oppdaget utbruddet av hvitprikk.

Jeg skrudde opp temperaturen den 16. juni, og hadde den oppe på 32.5 C i fem dager. Skrudde den ned for et par dager siden, og har observert nøye etterpå, men selvsagt også under utbruddet.

Jeg kan ikke se en eneste fisk med prikker nå. På det meste var det 5 fisker som hadde prikker. Det er vel rundt 45 tetraer i karet, så det var altså få som ble rammet. Ingen Corydoras fikk prikker, og heller ikke de to dvergciklidene.
De tetraene som ble rammet hadde kun noen få prikker på finnene. Ingen hadde prikker på selve kroppen.

Ingen fisk har dødd av hverken sykdommen eller varmebehandlingen.

Tør jeg håpe at jeg har fått kontroll her nå?

Har planer om å skru opp temperaturen igjen utover ettermiddagen, og ha den høy i noen dager til for sikkerhets skyld. Men jeg ser at fiskene virker både friske og raske igjen nå, og ingen som ser ut til å "henge med nebbet" eller oppføre seg på unormalt vis.
Jeg har byttet vann et par dager på rad, og har planer om et større vannbytte til med slamsuging i dag. Så vil jeg skru opp temperaturen igjen, for sikkerhets skyld og forhåpentligvis få tatt knekken på eventuelle "rester"av sykdommen.

Høres det ut som en grei plan?
For meg høres det ut som en grei plan En ekstra runde med varme, bare sånn for å være helt sikker

Kjempeglad for at det gikk så bra som det gikk, du har da plagdes nok som det er (syntes i alle fall jeg)
Frank Angell
For meg høres det ut som en grei plan ;) En ekstra runde med varme, bare sånn for å være helt sikker :) Kjempeglad for at det gikk så bra som det gikk, du har da plagdes nok som det er (syntes i alle fall jeg)


Jeg tror jeg må ta innkjøpsstopp snart når det gjelder fisk
Jeg har både solgt og kjøpt, og med mye utskiftninger og mye ny fisk popper det opp sykdommer veldig lett. Men nå må nok ting stabilisere seg litt. Da er det gjerne sykdomsfritt
Bare et par fiskearter til, så... (noen apistogrammaer og corydoraser)

Etter at jeg skrev innlegget ovenfor, har jeg byttet vann i 250 literen og så har jeg skrudd på varmen igjen. De neste timene vil den krabbe oppover, for å ende på 32 utover mot kvelden.

Det er tydelig at sykdommen hvitprikk bare slår ned på fisk som av diverse årsaker er svekket på forhånd. Veldig påfallende at kun var blant de nye som det dukket opp prikker, og ikke de gamle beboerne i karet. De nye hadde jo vært gjennom en transport på et døgn i posten.


Men nå har jeg iallefall fått en påminnelse, så jeg ikke blir like slapp igjen: Bruk karantene, alltid, og uten unntak
mona o
Det er tydelig at sykdommen hvitprikk bare slår ned på fisk som av diverse årsaker er svekket på forhånd. Veldig påfallende at kun var blant de nye som det dukket opp prikker, og ikke de gamle beboerne i karet. De nye hadde jo vært gjennom en transport på et døgn i posten.

Stemmer ganske bra dette, Mona Men om prasitten får lov til å blomstre opp skikkelig, vil den etterhvert også ramme sterkere fisker. Rett å slett fordi dem ikke greier å motstå presset fra haugevis med parasitter

Opplevde ett ukjent antall angrep med hvitprikk i starten av min karriære som akvarist, og opplevde flere ganger at sterke fisker som pleco og faktisk sølvhai, ikke ble rammet. Men resten av gjengen (tetra, scalare, levendefødere), ble ganske fort prikkete. Den gang var ikke temperaturkuren oppfunnet, og eneste medisin som var tilgjengelig (før jeg fikk internett), var Tetra. Og den hjalp da mye... Tør ikke tenke på hvor mange 1000-lapper med dau fisk jeg ausa ut det første året.
Så nå er jeg mildt sagt glad på alle akvaristers vegne, at det er flere måter å bli kvitt parasitten på

Ja, det er jeg glad for også!
Dette er vel...femte gangen eller sjette, tror jeg, at jeg får hvitprikk på ny fisk. Og alle gangene har det vært på ny fisk i karantene.
Eller...karantene...unntatt denne da Denne gangen var det ikke i karantenekar, men på ny fisk dette også.
Og på alle disse gangene, som tilsammen har rammet flere hundre fisk, har jeg kun mistet èn enkelt fisk!
Det var en L-270. Den var også svak etter transport (ekspress-over-natten pakke), så det kan ha vært utmattelse eller stress også, rett og slett.

Grunnen til det høye antallet fisk, er at dette først rammet to lekspar med dvergcklider som gikk i hvert sitt karantenekar. Så rammet det begge yngel-kullene deres et par uker etterpå Snodig å se knøttsmå yngel med prikker, jeg trodde det var kamuflasjetegninger først..! Men foreldrene fikk ikke hvitprikk på nytt, selv om yngelen i samme kar fikk det. Det virket som foreldrene ble immune etter det første angrepet?
Uansett, fant ikke en eneste død yngel heller, så varmekuren er absolutt den mildeste og mest effektive form for behandling mot denne forhatte sykdommen, etter min mening
Enig i at varmekuren er det beste alternativ, for de fleste arter

Hvorvidt fisk kan bli immune mot parasitten eller ikke, er det en del uenighet om.
Selv opplevde jeg gjenntatte angrep på samme fisker, så de jeg hadde ble ikke immune. Andre fisker i samme kar, fikk aldri en eneste prikk, så det er nok store forskjeller på hvorvidt fiskene greier å opprette tilstrekkelige mengder antistoffer til at dem blir immune eller ikke.
Enig, Frank, de var nok ikke "immune". Kom på den sannsynlige årsaken rett etter at jeg skrev det innlegget i stad.

Siden det hadde gått...tja... ca fire uker etter innkjøpet av de voksne da yngelen fikk utbrudd av hvitprikk, så hadde jo foreldreparene rukket å slå seg til ro, trives, leke, spise seg opp og bli fete og fine og i det hele tatt; komme i form. Dermed hadde de motstandskraft og immunforsvar som var sterkt nok.
Tilfeldig bekjentskap
© Bernt René Voss Grimm
Reklame for plussmedlemskap