Hårdnakket finneråteangrep?

Hei! Jeg er nokså ny i gamet. Jeg sliter med noe som jeg synes ser ut som finneråte, men det er noe som ikke stemmer helt. For det første er det bare brystfinnene som blir anngrepet. Finnene flises opp og det oppstår hvite flekker enten i ytterranden av finnene, eller midt på finnen. Jeg har forsøkt med 400g salt til 380 l vann i to uker. Først ble fiskene litt bedre, men de siste dagene ble noen av dem betydelig verre. Da tok jeg 30-50% vannbytte og startet opp med eSHa 2000 og har nå holdt på i 6 dager. Fortsatt er det bare en svak bedring på noen av fiskene, mens enkelte andre er verre og nye smittet. Nitrittnivået er 0,3 eller litt lavere, GH 20, Ph 7,5 eller litt høyere, men ikke 8. Det er Malawier vi snakker om. Har noen noe ide om hva dette kan være eller hva som er årsaken til at dette ikke gir seg? Jeg merker meg også en fisk i dag som ser ut som kan være en Malawi Sebra som tydeligvis har fått en skade i ryggfinnen. Her er det blitt hvit kant i skaden.

Selv har jeg tenkt at det kanskje er noe sopp inne i bildet også, men jeg synes nå at begge deler burde vært under kontroll. Jeg kan ikke holde på med eSHa 2000 i alle evighet heller. Hva gjør jeg nå? Filterslanger og munnstykker kunne godt ha fått en skrubb ellers kan jeg ikke se det er noe åpenbart galt.

Fiskene virker ellers overraskende fine og pigge.

I går gikk jeg tilbake til 400g salt, men gav dobbel dose eSHa 2000. Det hjalp kanskje litt på en av fiskene som nå er lettere angrepet. Men jeg har ikke noe særlig igjen. Tenker å besøke zoobua i Kongsberg å høre hva han anbefaler, men tar jeg ikke knekken på fiskene med langvarig behandling?

Noen som har noen forslag her?
Du har ikke noen som "napper" i karet. Dvs noen som spiser på finnene til de andre i karet. Typisk f.eks. hvis du har Kampfisk og Guppy sammen.
Tja, jeg har nok noen som napper, men de som er hardest angrepet (Et par delfinciklider) bærer ikke preg av å ha blitt nappet på. Da er det andre som bærer mer tydelig preg av det som ikke ser ut til å være angrepet.
Det er rart at du ikke har bedre effekt med både salt og E. 2000 her. Jeg mistenker derfor at det kan dreie seg om slitasjeskader, som følge av feil bunnlag (aner ikke hva du har på bunnen av karet)

Det kan også være parasitter som gir symptomene, selv om det er meget skjelden en ser slike i våre kar.

Jeg ville selv kjørt på med kuren med E. 2000 du har startet. Er det ikke merkbar forbedring, ville jeg forsøkt med en kraftigere kur med salt.
Siden det er snakk om malawi, kan en bruke en ganske sterk kur (forutsatt du ikke har maller sammen med malawiene).
Jeg hadde kjørt en kur med 0,3%, eller 3g pr liter vann, som i ditt tilfelle vil utgjøre ca ett kilo.
Tja, det var ganske sterke saker! 1 kilo salt! Vel, jeg har måttet innrømme at selv om læringskurven har vært ganske bratt har jeg likevel oversett et par småting som nok har gjort det vanskeligere for fiskene å bli friske.

Det ene var å skifte slanger og rense pumpehodene skikkelig. Når er jammen vannet krystallklart! Særlig den eksterne pumpen var nok rene bakteriefabrikken.

Så kom jeg til å tenke på at det filteret som lå helt øverst i Eheim Ecco pumpen var da svart? Hva var vel dette laget av, mon tro? Jo, da, ganske riktig: Her var det aktivt kull. Effekten var vel liten nå, men tenker at det vel hadde vært greit å fjerne. Gjør vel ikke akkurat effekten av medisiner noe bedre.

Likvel undrer jeg meg over at jeg har opplevd det samme hver gang enten det er med salt eller medisin: Fiskene blir først bedre, for så å bli verre.

Kjører nå Furanol i vannet etter anbefaling fra Zoobua i Kongsberg. Det ser ut til å hjelpe noe, men det er ikke noen mirakelkur det heller, rensing av filtere etc. til tross. Men det er ennå to dager igjen av kuren og kullfilteret skal jeg fjerne. Så får vi se.
Hvordan går det med fiskene dine nå, som kullet&tullet er ute av filteret ?
Vil tro at furanolen gjør susen, dette er skikkelig heavy saker.
Ulempen er jo at filterbakteriene er en saga blott, og faren for problemer med forgiftninger er dertil overhengende.

Må nesten bare spørre deg om du kun har ett ecco-filter på 380L vann med malawier?
Skal ikke skyte spurv med kanon, men dette kan være årsaken til problemene.
Om filteret er satt opp slik ecco er beregnet for, har du alt, alt, og igjen alt for lite bakteriekultur i karet, i tillegg til alt for lite vannbevegelse (om du ikke har ett powerhead eller 8 i tillegg).

Ønsker du råd om annet filter, er det bare å spørre
Tja, det ville være interessant å få en bedømmelse av filteroppsettet. Kan, jo, være andre ting med oppsettet som også er interessant for situasjonen.

Slik jeg oppfatter det, er fiskene nå mye bedre og vannet klarere. Men jeg oppdaget dette med det gamle kullfilteret først halveis ute i furanolkuren så jeg planlegger å starte en ny slik bruksanvisningen angir, for å ta siste rest.

Nei, jeg har ikke bare ett ecco filter. Jeg har også to Fluval 4+ filtere. Hver av disse filtrene skal vel klare akvarier opp til 200l. Jeg mener jeg regnet ut at de to Fluval pumpene skulle klare brasene alene - nesten.

Ellers er akvariet satt opp med groveste blåsesand fra Biltema og steiner som jeg tror forrige eiger av akvariet hentet fra nærmiljøet i Nedre Eiker. De har nokså definerte kanter, men så vidt jeg ser er ingen av dem skarpe. En stor kalkstein har vi også sluppet oppi. Kantene på denne ble slipt ned før vi slapp den oppi. Så er det også en stor kunstig stein som jeg har vurdert å dra noe sandpapir over de innvendige kantene. Denne er nokså skarp synes jeg. Vi hadde også et skip beregnet for akvarie oppi som forrige eier ikke brukte. Den ble skylt før vi satte den oppi, men ikke akkurat skrubbet. Dette skipet er imidlertid tatt bort da vår yngste datter slap det i gulvet . . .

Til sist har vi en svært liten ruin og en plante jeg ikke husker navnet på, men som skal bindes fast til steinene i akvariet for å etablere seg. Røttene skal altså ikke graves ned.

Fiskene hadde flisete finner allerede før vi fikk dem sier kona. Hun reagerte på dette da vi kjøpte akvariet. Prisen var imidlertid slik at jeg ikke kan si det var uansvarlig å kjøpe akvariet selv om fiskene skulle vært syke.

Temperaturen har jeg lagt til 24 grader C. Ph holder seg nokså stabilt på 7,5 uten ekstra inngrep, men da brukte jeg Noraq's Gh-salt. Når har vi gått over til Noraq Gh/Th+ og jeg er litt usikker ennå på hvor mye justering jeg må gjøre på Ph. Ville nok hatt den på 8, men så lenge den har vært stabil på 7,5 har jeg syntes det kanskje var like greit. Gh prøver jeg å stabilisere rundt 17-18.

En liten komplikasjon: Jeg hadde en fisk med et mulig angrep av Lymfocystis. Hvite klumper på kroppen ble synlige dagen etter at jeg startet Furanolbehandling. Fisken ble dessverre ikke isolert før etter at mange av klumpene var borte. Disse forsvant etter bare noen timer. Jeg er nå litt spent (og urolig for situasjonen sett under ett) på hvordan det nå vil gå med de andre fiskene.

Takk for interessen for et tema som til stadighet dukker opp i forumet!
Det hjelper absulutt på med ett par fluvaler inni karet, men etter min mening er det lagt fra tilstrekkelig
Hva produsentene oppgir som maks størrelse filtrene bør klare, er noe jeg aldri vektlegger. Rett å slett siden en fort erfarer hva de takler og ikke

Om begge fluvalene er med standard filteroppsett, og du har eccoen (tar utgangspunkt i at du har den største) stappa med svamp, har du 4,6 liter svamp til filtreringen. Dette gir en overflate til bakteriene på ca 32m2...
Selv ville jeg ikke hatt ett mindre filter enn Eheim 2028 til ett slikt kar, helst 2080.
Førstnevnte har "bare" 1300m2, 2080 har tett på 4000m2 (jada, 100* så mye som du har i dag og litt til)
Kan nevne at jeg har 2080 i 375litern, og har innsett at dette er det perfekte filter om en ser bort fra pris og sånner bagateller :p

Skal sies at jeg er kjent for å være kravstor, men velger å ikke se på akkrurat det som negativt.
Jeg trekker ikke fram disse sammenligningene for verken å presse deg, eller skremme deg til å shoppe, men for å illustrere forskjellen
Var jeg deg, ville jeg tatt en godprat med VISA`n i kveld

Ang viruset, er det som du sikkert vet lite å gjøre fra eller til når slike er på ferde.
Gi fiskene ett så optimalt miljø som mulig, så har du gjort det som er i din makt for å hjelpe de å overvinne svineriet
Jeg lar meg nok ikke hverken skremme eller presse. Jeg renger med at de som satte opp akvariet en gang, nok har gjort det etter beste evne. Men jeg vil tenke på det du sier. Det er nok et poeng å ha større filterflate. Nå har jeg regnet med å skifte vann og vaske filter en gang i uka, så jeg tror jeg skulle klare å holde nitrittet borte, men det hadde ikke gjort noe med vesentlig større filterflate. Er nok ikke så lett å snakke med visa'en. Dette kommer litt ubeleilig. Det begynner å bli kalt og pipa må rehabiliteres for 20-30 000. Tror visaen kommer til å bli brukt mer enn jeg synes jeg evner likevel. På den annen side, hvis det bare kan bli konstatert pipebrann og det hele kan dekkes på forsikringen . . . Og så finnes det vel et bruktmarked.
Jeg kom til å tenke på, Frank: Når du anbefaler en Eheim Pro 2028 eller større. Tenker du da i tillegg til Fluvalene mine eller som eneste pumpe i akvariet? Er det ikke greit å fordele kapaisteten litt slik at akvariet klarer seg om en pumpe skulle ryke og en selv være på ferie e.l.? Vet dette blir litt på siden av temaet, men prøver meg siden det ser ut til å bli konklusjonen på denne tråden likevel.
Med 2028 ville jeg selv kjørt begge fluvalene i tillegg. Dels på grunn av flate til bakteriene, dels på grunn av gjennomstrømmingen.
Med 2080 er du egentlig ganske godt skodd for å kunne kjøre med denne alene, men også her er det klare fordeler med i alle fall en av fluvalene som sekundært filter.
I 375litern, kjører jeg 2080 i tillegg til ett 1500 powerhead, som har en halvliter ehfisubstrat under "buken". Rett å slett siden både jeg og fiskene mine ser ut til å like at det er god vannbevegelse

Ser at du skriver at du bytter vann ukentlig, og tar filterrens samtidig... Au...
Å rense filtrene så ofte er desverre noe av det mest ugunstige en kan gjøre. Jo skjeldnere rens av filteret, jo bedre.
Jeg forsøker å finne løsninger selv, der jeg må rense filteret maks en gang i året, helst skjeldnere.
Kan nevne at 2026-filteret mitt nå nærmer seg 3 år, og det har ennå ikke vært åpna Sånt liker jeg :p

Men har all forståelse for at ting kan være vanskelig å finansiere, gode filtre er dyre, men heldigvis ganske evigvarende.
Tilfeldig bekjentskap
© Torkild Olsen
Reklame for plussmedlemskap